• No results found

4 kap. 2 § PBL

I paragrafen, som reglerar när kommunen ska upprätta detaljplan, görs ett tillägg i första stycket 3 a). Bestämmelsens nuvarande lydelse anger att kommunen under vissa förhållanden ska upprätta detaljplan för en ny byggnad. Den aktuella ändringen innebär att en sådan bygglovbefriad byggnad om högst 25 m2 som avses i 9 kap. 4 a § PBL inte ska ge upphov till skyldighet för kommunen att upprätta detaljplan. Skälet till detta är att detaljplaner saknar betydelse för sådana byggnader, eftersom sådana får lov att strida mot detaljplaner.

9 kap. 4 a § PBL

Paragrafen, som är ny, utgör ett undantag från den generella bygglovs- plikten för nybyggnad enligt 9 kap. 2 § PBL. Den nya bestämmelsen in- nebär att vissa nya byggnader får uppföras utan bygglov.

För att undantaget ska bli tillämpligt måste fyra rekvisit vara uppfyll- da, vilka anges i punkterna a)–d). I punkten a) anges att det ska vara fråga om en byggnad som avses utgöra antingen en självständig bostad eller ett komplement till en bostad. Detta innebär att de möjliga användnings- områdena för byggnaderna begränsas till antingen självständiga bostäder eller de användningsområden som gäller för konventionella komplement- byggnader enligt 9 kap. 4 § första stycket 3 PBL.

Vidare anges i punkten b) att byggnadsarean inte får vara större än 25,0 m2 och i punkten c) att taknockshöjden inte får överstiga 4,0 meter.

Slutligen gäller enligt punkten d) att byggnaderna inte får placeras närmare gränsen än 4,5 meter. Dock gäller enligt paragrafens andra stycke att lovbefrielsen även omfattar byggnader som placeras närmare gränsen än 4,5 meter om de berörda grannarna medger det. Reglerna i detta avseende är alltså desamma som för traditionella komplement- byggnader enligt 9 kap. 4 § 3 PBL.

Trots vad som föreskrivs i första och andra styckena om befrielse från bygglovsplikt ska, enligt tredje stycket, bygglov krävas om kommunen har bestämt att så ska vara fallet.

9 kap. 8 § PBL

Av bestämmelsens första stycke 2 a) följer att krav på bygglov, utöver vad som följer av 9 kap. 2–7 §§, gäller även i vissa fall då en kommun i en detaljplan har bestämt att bygglov ska krävas. Bestämmelsen utvidgas nu till att omfatta även fall då en kommun med stöd av den nya 9 kap. 4 a § andra stycket har bestämt att en åtgärd ska kräva bygglov.

10 kap. 2 § PBL

I paragrafens första stycke anges bland annat huvudregeln att åtgärder som avser bland annat byggnadsverk och som inte kräver bygglov ska genomföras så att de inte strider mot gällande detaljplan eller områdes- bestämmelser.

Som ett undantag från detta anges i andra stycket ett antal åtgärder som, trots första stycket, får strida mot detaljplan eller områdesbestäm- melser.

I uppräkningen i andra stycket av sådana åtgärder läggs nu till sådana åtgärder som avses i 9 kap. 4 a § PBL, dvs. uppförande av vissa bygg- lovsbefriade byggnader om högst 25 m2.

10 kap. 14 § PBL

Paragrafen, som reglerar när tekniskt samråd ska hållas, tillförs ett nytt andra stycke som innebär att tekniskt samråd inte krävs för åtgärder avse- ende sådana byggnader som avses i 9 kap. 4 a §, dvs. vissa bygglovsbefri- ade byggnader om högst 25 m2.

I vissa fall kan det dock även för sådana byggnader vara befogat med krav på tekniskt samråd med hänsyn till omständigheter i det enskilda fallet rörande exempelvis byggnadens konstruktion eller svåra grund- förhållanden. I andra styckets andra mening anges därför att byggnads- nämnden i ett enskilt fall får besluta att tekniskt samråd ska hållas

10 kap. 23 § PBL

Bestämmelsen om byggnadsnämndens granskning inför lämnandet av startbesked kompletteras med ett nytt andra stycke som gäller sådana byggnader som avses i 9 kap. 4 a §, dvs. vissa bygglovsbefriade bygg- nader om högst 25 m2.

Då krav på anmälan ska gälla för sådana byggnader, vilket föreslås bli fallet genom en ändring i PBF, ska byggnadsnämndens granskning endast avse frågan om åtgärden kan antas komma att uppfylla krav som gäller enligt PBL eller föreskrifter som har meddelats med stöd av den lagen. De övriga moment som byggnadsnämnden normalt kontrollerar inför startbeskedet, bl.a. rörande byggfelsförsäkring, bör däremot inte behöva behandlas för dessa byggnader.

Att granskningen ska avse åtgärdens förenlighet med krav enligt PBL innebär att byggnadsnämndens granskning kan komma att omfatta om åtgärden strider mot t.ex. 2 kap. 9 § PBL, som anger att lokalisering, placering och utformning av byggnadsverk inte får ske så att den avsedda användningen av byggnadsverket innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet på annat sätt. Visserligen tillåts byggnaderna strida mot detaljplan eller områdesbestämmelser med stöd av 10 kap. 2 § PBL. Men en placering eller utformning av en byggnad

Författningskommentarer – byggnad om 25 kvadratmeter 75

som t.ex. innebär sådan betydande olägenhet att den strider mot 2 kap. 9 § kan alltså trots detta föranleda att startbesked inte meddelas.

6 kap. 5 a § PBF

I paragrafen, som är ny, föreskrivs i första meningen att anmälan till byggnadsnämnden krävs för sådana byggnader som avses i 9 kap. 4 a § PBL, dvs. vissa bygglovsbefriade byggnader om högst 25 m2.

I andra stycket anges att anmälan även krävs för att ändra en komple- mentbyggnad till en sådan självständig bostad som avses i nämnda lag- rum i PBF. Om det ska krävas anmälan för uppförande av nya byggnader om 25 m2 som innehåller självständiga bostäder är det rimligt att detsam- ma gäller även då befintliga komplementbyggnader ändras till att bli sådana byggnader. Detta kan vara fallet då en ny självständig bostad in- rättas i en komplementbyggnad som har uppförts med stöd av 9 kap. 4 eller 4 a §§ PBL eller i en större komplementbyggnad i ett icke detalj- planerat område som är uppförd med stöd av 9 kap. 6 § PBL

Krav på anmälan medför normalt även krav på bland annat kontroll- ansvarig och tekniskt samråd. Som framgår av kommentaren till 10 kap. 14 § PBL ovan och kommentaren till 7 kap. 5 § PBF nedan ska detta dock som regel inte krävas för dessa byggnader.

7 kap. 5 § PBF

I bestämmelsens första stycke tillkommer en ny punkt 4 som innebär att det inte krävs någon kontrollansvarig för åtgärder avseende en sådan bygglovsbefriad byggnad som avses i 9 kap. 4 a § PBL. Med åtgärder avses såväl nybyggnad som ändring av byggnad.

I vissa fall kan det dock även för sådana byggnader vara befogat med krav på kontrollansvarig med hänsyn till omständigheter i det enskilda fallet. Liksom för de övriga situationer som uppräknas i paragrafen ska det för de aktuella åtgärderna finnas en möjlighet för byggnadsnämnden att med stöd av paragrafens andra stycke besluta att kontrollansvarig ska krävas.

1 a § lagen om byggfelsförsäkring m.m.

Bestämmelsen innehåller regler om när en byggfelsförsäkring ska finnas för en- eller tvåbostadshus. I bestämmelsens andra stycke i dess nuvaran- de lydelse anges bl.a. att byggfelsförsäkring inte behövs för åtgärder som enligt 9 kap. 4 § PBL inte kräver bygglov.

Genom den nya 9 kap. 4 a § PBL undantas ytterligare åtgärder från bygglovsplikt utöver de som anges i 9 kap. 4 § PBL. Då det är rimligt att även dessa ytterligare åtgärder undantas från skyldigheten att ha bygg- felsförsäkring bör undantagsbestämmelsen i 1 a § andra stycket lagen om byggfelsförsäkring m.m. kompletteras med en hänvisning till 9 kap. 4 a § PBL.

Övergångsbestämmelser

Ändringarna i författningarna avses träda i kraft den 1 juli 2014. Äldre bestämmelser får tillämpas på åtgärder som påbörjas före detta datum.

friggebod 20 m2 BYA (byggnadsarea)

huvudbyggnad

garage eller carport

gata förgårds- mark huvud- byggnad friggebod 4,5 3,5 4 vintersol sommarsol vårdagjämning ca 24 m ca 25–30 m 4,5 1

Tomt- och volymstudie i ett befintligt

50-talsområdeområde, tomt ca 600–700 m

2

Villa

beby

ggel

se i e

tt be

fintlig

t 50-talsområde med 20 m

2

stora

frig