• No results found

Förslaget innebär att det blir möjligt att uppföra totalt 40 m2 lovbefriade byggnader på samma tomt. Detta är en kraftig ökning mot nuvarande regler som endast tillåter totalt 15 m2 av lovbefriade byggnader i anslutning till en- och tvåbostadshus. Om möjligheten nyttjas kan det skapa ett landskap dominerat av komplementbyggnader. Detta är knappast önskvärt ur flera aspekter som brand, estetik etc. Denna effekt riskerar bli avsevärd vid en tillåten bygglovsbefriad kombination av en friggebod och en byggnad på 25 m2.

Bostadsutformning

Utformningskraven på bostadsutformning dvs. lämplighet för sitt ändamål

De flesta kraven som avser bostadsutformning är utformningskrav och prövas normalt i bygglovet. I det här fallet när åtgärden är bygglovbefriad så ska istället byggnadsnämnden med ett startbesked godkänna att

åtgärder som bl.a. kräver anmälan får påbörjas om åtgärden kan antas komma att uppfylla de krav som gäller enligt PBL eller föreskrifter som har meddelats med stöd av PBL (10 kap 23 § PBL).

Det betyder att trots att åtgärden är bygglovsbefriad så ska ändå bl.a. utformningskraven uppfyllas enligt ovan. Det blir en del av

anmälansprocessen och den handläggare som har ärendet ska också granska utformningskraven på lämplighet för sitt ändamål, god form-, färg- och materialverkan samt tillgänglighetskraven. Även

detaljplanefrågor ska granskas. I större kommuner är det olika personer som handlägger själva bygglovet och det senare byggskedet. I ärenden som bara kräver anmälan behövs en bred kompetens om man ska behärska allt från planfrågor och utformningskrav till de tekniska egenskapskraven.

Det kommer att vara fullt möjligt att uppföra student- eller ungdomsbostäder som uppfyller de lättare kraven för denna typ av bostäder som är planerade att träda i kraft den 1 juli 2014 (förslag till lättnader i avsnitt 3:2 BBR som har varit på remiss fram till den 13 december).

Boverket kommer i samband med hanteringen av remissvaren om BBR att överväga om det är lämpligt att göra ytterligare lättnader i bostadsutformningsreglerna för student- eller ungdomsbostäder. Även dessa lättnader avses i så fall att träda ikraft den 1 juli 2014. Boverket

Konsekvenser av att bygglovsbefria byggnader om högst 25 kvadratmeter 59

kommer också arbeta vidare med att utreda om det även skulle vara möjligt att samma regler som avses genomföras för student- eller ungdomsbostäder även skulle kunna gälla för alla småbostäder.

Tekniska egenskapskrav på bostadsutformning dvs. lämplighet för det avsedda ändamålet

De tekniska egenskapskraven hanteras inför startbeskedet så det blir ingen skillnad i hantering jämfört med dagens system. Det är enbart själva inredningen och utrustningen som är tekniska egenskapskrav, själva utrymmena är utformningskrav.

Konsekvenser

Det kan komma att byggas fler bostäder som passar för studenter och ungdomar vilket är bra eftersom det råder en stor brist på sådana bostäder på många platser.

Konstruktion

I avsnittet ”Konstruktion” i ovanstående kapitel som utreder en utökad area för friggebodar, beskrivs effekterna av att arean ökas från 15 m2 till 20 m2 på friggeboden. Resonemanget gäller principiellt också för en ökning av arean till 25 m2, med det tillägget att effekterna kommer att blir större och ännu viktigare att beakta.

För förslaget med bygglovsfria byggnader med arean 25 m2 förutsätts att dessa skall kunna användas som bostad och de skall vara anmälnings- pliktiga. Anmälningsplikten möjliggör en viss kontroll av de tekniska egenskapskraven. Nivå på kontrollen bestäms av byggnadsnämnden i den aktuella kommunen.

Sammanfattningsvis för bygglovbefriad bostadsbyggnad på 25 m2 så gäller att:

- konsekvenserna av brott i den bärande konstruktionen kan förväntas bli allvarligare

- högre säkerhetskrav gäller om byggnaden skall användas som bostad

- det blir viktigare att verifiera att de grundläggande konstruktionskraven är uppfyllda

- det blir viktigare att byggherren är kompetent att se till att säkerhetskraven är uppfyllda

Brandsäkerhet

Gällande brandskyddskrav

En byggnad som utgör en självständig bostad ska uppfylla krav på en timmes skydd mot brandspridning till andra bostäder (EI 60), alternativ placeras på åtta meters avstånd från andra byggnader. Kombination av brandteknisk konstruktion och avstånd kan även användas, se BBR 5:611.

Därutöver finns det för bostäder bland annat krav på tillgång till utrymningsväg och brandvarnare. Invändiga och utvändiga ytskikt samt takbeläggning ska ha särskild säkerställd brandteknisk klass. Utförandet av dessa krav och övriga brandskyddsåtgärder, t ex för installation av

eldstad ska dokumenteras i byggnadens brandskyddsdokumentation, se BBR 5:12.

En självständig bostad bör därför alltid bli föremål för samhällets kontroll. Om en föreslagen byggnad på 25 m2 skulle undantas från såväl bygglov som anmälan finner Boverket det olämpligt att införa en sådan möjlighet utifrån kravet på säkerhet i händelse av brand i PBL.

Tillgänglighet

Om den bygglovsbefriade byggnaden på 25 m2 ska användas som en självständig bostad, är det inte meningen att den boende ska ha tillgång till och utnyttja utrymmen i huvudbyggnaden. Byggnaden ska då vara tillgänglig enligt 8 kap 1 § 3 och 4 § 8 PBL och BBR avsnitt 3. Med tillgänglig menas här tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Konsekvenser

I ärenden om bygglov ska en byggnads tillgänglighet och användbarhet prövas. Om åtgärden inte är bygglovspliktig hanteras detta i samband med startbeskedet. Om den inte är uppfylld kan det bara avslöjas först när bostaden är byggd och om någon har invändningar. Detta kan då medföra rättelseföreläggande men risken finns att tillgänglighetskravet aldrig uppfylls.