• No results found

Förslag till förordning om ändring

In document Havet och människan (Page 60-113)

1 Författningsförslag

1.7 Förslag till förordning om ändring

vattenförvaltningsförordningen (2004:660)

Härigenom föreskrivs i fråga om vattenförvaltningsförordningen (2004:660)

dels att 6 kap. 4 § ska upphöra att gälla,

dels att 6 kap. 1, 3, 5, 7 och 8 §§ ska ha följande lydelse,

dels att det i förordningen ska införas en ny paragraf, 1 kap. 6 §,

samt närmast före 1 kap. 6 § en ny rubrik med följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

1 kap.

Ekosystemansatsen

6 §

I arbetet med förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön ska myndigheterna tillämpa ekosyste- mansatsen enligt 3 § havsmiljö- lagen.

6 kap. 1 §10 Vattenmyndigheten ska upp- rätta förslag till och fastställa ett

åtgärdsprogram för vattendistrik-

tet och i det arbetet beakta de beskrivningar, kartläggningar och analyser som avses i 3 kap. samt artikel 11.3 och 11.4 i direktiv 2000/60/EG. Åtgärdsprogrammet ska ange de åtgärder som behöver vidtas för att miljökvalitetsnor- merna som avses i 4 kap. ska kunna uppfyllas.

Vattenmyndigheten ska upp- rätta förslag till åtgärder för vat- tendistriktet och i det arbetet beakta de beskrivningar, kart- läggningar och analyser som av- ses i 3 kap. samt artikel 11.3 och 11.4 i direktiv 2000/60/EG.

Förslaget ska ange de åtgärder

som behöver vidtas för att miljö- kvalitetsnormerna som avses i 4 kap. ska kunna uppfyllas.

I 5 kap. 7–11 §§ miljöbalken finns bestämmelser om åtgärds- program.

6 kap. 3 §11 Om det behövs får vatten- myndigheten fastställa delåtgärds- program för delar av vatten- distriktet där speciella åtgärder behövs eller för sektor, fråga eller vattentyp som beaktar särskilda aspekter på vattenmiljöförvalt- ningen. Ett delåtgärdsprogram

skall på lämpligt sätt tas in i åt- gärdsprogrammet för distriktet.

Fastställandet av delåtgärds- program inskränker inte skyldig- heten att i ett åtgärdsprogram för vattendistriktet ange den infor- mation som följer av 5 och 6 §§.

Om det behövs får vatten- myndigheten föreslå delåtgärds- program för delar av vattendi- striktet där speciella åtgärder be- hövs eller för sektor, fråga eller vattentyp som beaktar särskilda aspekter på vattenmiljöförvalt- ningen.

6 kap. 5 §12 Ett åtgärdsprogram för vatten-

distrikt ska bland annat innehålla respektive vattendistrikt som läm-Ett förslag till åtgärder för nas till regeringen för att ingå i åtgärdsprogrammet för havs- och vattenmiljön ska bland annat

innehålla

1. åtgärder för inrättande av vattenskyddsområden eller för att på annat sätt skydda dricksvatten,

2. åtgärder för att i den mån det är behövligt åstadkomma omprövning av tillstånd till eller villkor för miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet,

3. åtgärder för att upptäcka och beivra brott mot bestämmelser till skydd för vatten,

11 Senaste lydelse 2004:660. 12 Senaste lydelse 2008:983.

4. åtgärder för att hindra eller reglera diffusa utsläpp av för- orenande ämnen,

5. åtgärder för att förebygga eller begränsa att föroreningar in- direkt tillförs grundvatten,

6. åtgärder för att motverka alla andra betydande negativa konsekvenser för vattenmiljön, särskilt de åtgärder som behövs för att nödvändig ekologisk status eller god ekologisk potential ska kunna nås när det gäller vattenförekomsters hydromorfologiska förhållanden, och

7. de föreskrifter eller förslag till föreskrifter som behövs för att övriga åtgärder ska kunna genomföras.

Åtgärdsprogrammet ska därutöver innehålla sådana åtgärder och hänvisningar till övrig lagstiftning som avses i artikel 11.3, 11.4 och 11.6 i direktiv 2000/60/EG.

6 kap. 7 §13 Vid samråd enligt 5 kap. 7 § tredje stycket miljöbalken ska den tid under vilken synpunkter kan lämnas på förslaget till åt-

gärdsprogram för ett vattendis-

trikt vara minst sex månader och bestämmas så att det efter sam- rådstidens utgång finns skälig tid för en sådan prövning som avses i 4 §.

Av kungörelsen av förslaget till åtgärdsprogram ska det framgå var handlingarna finns tillgäng- liga samt inom vilken tid och till vem synpunkter ska lämnas.

Förslaget till åtgärdsprogram ska finnas tillgängligt för allmän- heten hos vattenmyndigheten och samtliga länsstyrelser och kommuner inom det område som programmet omfattar.

Vid samråd enligt 5 kap. 7 § tredje stycket miljöbalken ska den tid under vilken synpunkter kan lämnas på förslaget till åt-

gärder för ett vattendistrikt vara

minst sex månader och bestäm- mas så att det efter samråds- tidens utgång finns skälig tid för en sådan prövning som avses i 4 §.

Av kungörelsen av förslaget till åtgärder ska det framgå var handlingarna finns tillgängliga samt inom vilken tid och till vem synpunkter ska lämnas.

Förslaget till åtgärder ska finnas tillgängligt för allmän- heten hos vattenmyndigheten och samtliga länsstyrelser och kommuner inom det område som förslaget omfattar.

6 kap. 8 §14 När ett åtgärdsprogram har fastställts skall vattenmyndighe- ten snarast kungöra detta i orts- tidning. Av kungörelsen skall det framgå var åtgärdsprogrammet finns tillgängligt.

Ett åtgärdsprogram skall fin- nas tillgängligt för allmänheten hos vattenmyndigheten och samt- liga kommuner inom det område som programmet omfattar.

När ett åtgärdsprogram har fastställts av regeringen ska vat- tenmyndigheten snarast kungöra detta i ortstidning. Av kungö- relsen ska det framgå var åtgärds- programmet finns tillgängligt.

Ett åtgärdsprogram ska finnas tillgängligt för allmänheten hos vattenmyndigheten och samtliga kommuner inom det område som programmet omfattar.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.8

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2007:853) med instruktion för

Kustbevakningen

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2007:853) med in- struktion för Kustbevakningen att det i förordningen ska föras in en ny paragraf, 15 b.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 15 b §

Kustbevakningen ska rapportera till Havs- och vattenmyndigheten när de i sin tillsyns- och över- vakningsverksamhet upptäcker av- fall, marint skräp eller annan negativ påverkan i havsmiljön som inte är försumbar.

1.9

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2007:1161) med instruktion för Sjöfartsverket

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2007:1161) med instruktion för Sjöfartsverket att 10 § ska ha följande lydelse samt att det införs två nya paragrafer, 10 a och b.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

10 §15

Sjöfartsverket ska verka för att det generationsmål för miljö- arbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

Sjöfartsverket ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs.

Sjöfartsverket ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Sjöfartsverket rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med myndigheten om vilken rapportering som behövs. 10 a §

Sjöfartsverket ska samverka med Havs- och vattenmyndigheten i frågor som rör sjöfartens påverkan på de marina ekosystemen.

10 b §

Sjöfartsverket ska samverka med länsstyrelsen i frågor som rör marina skyddade områden.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.10

Förslag till förordning om ändring

i förordningen (2007:1217) med instruktion

för Exportkreditnämnden

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2007:1217) med instruktion för Exportkreditnämnden att 4 a § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

4 a §16 Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs.

Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Exportkreditnämnden rap- portera till Havs- och vatten- myndigheten och samråda med myndigheten om vilken rappor- tering som behövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.11

Förslag till förordning om ändring

i förordningen (2007:1266) med instruktion

för Försvarsmakten

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten att 5 och 5 b §§ ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

5 §17

Med beaktande av de krav som uppgifterna enligt 1–4 §§ ställer ska Försvarsmakten ta miljöhänsyn i sin verksamhet i fred. Inom ramen för detta miljöarbete ska Försvarsmakten bidra till att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås samt vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

Försvarsmakten ska i fråga om sitt miljöarbete enligt första stycket andra meningen rappor- tera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs.

Försvarsmakten ska i fråga om sitt miljöarbete enligt första stycket andra meningen rappor- tera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs. I fråga

om miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Försvarsmakten rap- portera till Havs- och vatten- myndigheten och samråda med myndigheten om vilken rappor- tering som behövs.

Försvarsmakten ska medverka i det internationella försvars- miljösamarbetet.

5 b §18

Försvarsmakten ska till Regeringskansliet (Försvarsdeparte- mentet) årligen redovisa myndighetens medverkan i beredningen av ärenden rörande vind- och vågkraft samt de åtgärder myndigheten har vidtagit för att bidra till att nå den nationella planeringsramen för vindkraft.

Försvarsmakten ska samverka med länsstyrelsen i frågor som rör marina skyddade områden.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.12

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2008:452) med instruktion

för Strålsäkerhetsmyndigheten

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2008:452) med instruktion för Strålsäkerhetsmyndigheten att 2 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

2 §19

Strålsäkerhetsmyndigheten ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fast- ställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveck- ling samt samordna uppföljning, utvärdering och rapportering i fråga om miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö.

Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs.

Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska myndigheten rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med Havs- och vatten- myndigheten om vilken rappor- tering som behövs.

Inom ramen för sitt ansvar i miljömålssystemet ska myndigheten fortlöpande uppskatta de risker som strålningen innebär såväl för befolkningen i sin helhet som för särskilda grupper.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.13

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2008:1002) med instruktion för Myndigheten

för samhällsskydd och beredskap

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att 18 a § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

18 a §20

Myndigheten ska verka för att det generationsmål för miljö- arbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

Myndigheten ska rapportera till Naturvårdsverket och sam- råda med verket om vilken rap- portering som behövs.

Myndigheten ska rapportera till Naturvårdsverket och sam- råda med verket om vilken rap- portering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Myndigheten för samhälls- skydd och beredskap rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med Havs- och vattenmyndigheten om vilken rap- portering som behövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.14

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2008:1233) med instruktion för Sveriges

geologiska undersökning

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2008:1233) med instruktion för Sveriges geologiska undersökning att 2 och 8 §§ ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

2 §21 Sveriges geologiska under- sökning ska tillhandahålla geo- logisk information för samhäl- lets behov på kort och lång sikt. Myndigheten ska i detta syfte

1. bedriva en behovsstyrd in- samling av grundläggande geolo- gisk information, och

2. förvalta och utveckla in- samlad information i syfte att göra den tillgänglig och lätt att använda.

Sveriges geologiska under- sökning ska tillhandahålla geo- logisk information för samhäl- lets behov på kort och lång sikt. Myndigheten ska i detta syfte

1. bedriva en behovsstyrd in- samling av grundläggande geolo- gisk information, och

2. förvalta och utveckla in- samlad information i syfte att göra den tillgänglig och lätt att använda.

3. vara nationell datavärd för miljögifter i sediment, miljögifter i biota och screening av miljögifter.

8 §22

Sveriges geologiska undersökning ska verka för att det genera- tionsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

21 Senaste lydelse 2012:805. 22 Senaste lydelse 2011:652.

Myndigheten ska samordna uppföljning, utvärdering och rap- portering i fråga om miljökvali- tetsmålet Grundvatten av god kvalitet. Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs.

Myndigheten ska samordna uppföljning, utvärdering och rap- portering i fråga om miljökvali- tetsmålet Grundvatten av god kvalitet. Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rappor- tering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Sveriges geologiska undersökning rapportera till Havs- och vatten- myndigheten och samråda med myndigheten om vilken rappor- tering som behövs.

Myndigheten ska samverka med Havs- och vattenmyndigheten i frågor som har betydelse för havs- och vattenmiljön.

1.15

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2008:1300) med instruktion för

Transportstyrelsen

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2008:1300) med instruktion för Transportstyrelsen att 14 § ska ha följande lydelse samt att det ska införas två nya paragrafer, 14 a och b.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

14 §23

Transportstyrelsen ska verka för att det generationsmål för miljö- arbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

Transportstyrelsen ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och sam- råda med verket om vilken rap- portering som behövs.

Transportstyrelsen ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Naturvårdsverket och sam- råda med verket om vilken rap- portering som behövs. I fråga om

miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Transportstyrelsen rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med myndigheten om vilken rapportering som be- hövs.

14 a §

Transportstyrelsen ska sam- verka med Havs- och vatten- myndigheten i frågor som rör sjö- fartens påverkan på de marina ekosystemen.

14 b §

Transportstyrelsen ska sam- verka med länsstyrelsen i frågor som rör marina skyddade om- råden.

1.16

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:145) med instruktion för Tillväxtverket

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2009:145) med instruktion för Tillväxtverket att 9 a § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

9 a §24

Tillväxtverket ska, inom sitt verksamhetsområde, verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling.

Verket ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Natur- vårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs.

Verket ska i fråga om sitt miljöarbete rapportera till Natur- vårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs. I fråga om miljö-

kvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Till- växtverket rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och sam- råda med Havs- och vattenmyn- digheten om vilken rapportering som behövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.17

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:607) med instruktion för

Konsumentverket

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2009:607) med instruktion för Konsumentverket att 7 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

7 §25 Myndigheten ska

1. redogöra för grunderna bakom sin prioritering vid val mellan olika insatser vid redovisningen enligt 3 kap. 1 § förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag,

2. rapportera om sitt miljö- arbete enligt 2 § 1 till Natur- vårdsverket efter samråd med verket om vilken rapportering som behövs,

2. rapportera om sitt miljö- arbete enligt 2 § 1 till Natur- vårdsverket efter samråd med verket om vilken rapportering som behövs. I fråga om miljö-

kvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Konsumentverket rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med myndigheten om vilken rapportering som behövs,

3. redovisa resultatet av bevaknings- och analysarbetet enligt 3 § 1 och 2 i en rapport till regeringen vartannat år, med början 2021, och

4. redovisa sin statistik, sina uppföljningar och sina analyser med kön som övergripande indelningsgrund och uppdelade utifrån ålder och inrikes respektive utrikes födda, om det inte finns särskilda skäl mot det.

Redovisningen av verksamheten enligt första stycket 1 ska göras i förhållande till de uppgifter som framgår av 1–5 §§.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.18

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:947) med instruktion för

Kemikalieinspektionen

Härigenom föreskrivs i fråga om förordning (2009:947) med in- struktion för Kemikalieinspektionen att 2 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

2 §26

Kemikalieinspektionen ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling samt samordna uppföljning, utvärdering och rapportering i fråga om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Inspektionen ska i fråga om sitt miljöarbete enligt första stycket rapportera till Natur- vårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs. I fråga om miljö-

kvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Kemikalieinspektionen rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med myndigheten om vilken rapportering som be- hövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.19

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:1393) med instruktion för Skogsstyrelsen

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2009:1393) med instruktion för Skogsstyrelsen att 6 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

6 §27 Myndigheten ska i fråga om sitt miljö- och friluftslivsarbete enligt 2 § första stycket 4, 5 och 7 rapportera till Naturvårds- verket och samråda med verket om vilken rapportering som be- hövs.

Myndigheten ska i fråga om sitt miljö- och friluftslivsarbete enligt 2 § första stycket 4, 5 och 7 rapportera till Naturvårds- verket och samråda med verket om vilken rapportering som be- hövs. I fråga om miljökvalitets-

målet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Skogssty- relsen rapportera till Havs- och vattenmyndigheten och samråda med myndigheten om vilken rap- portering som behövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.20

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:1426) med instruktion för

Livsmedelsverket

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2009:1426) med instruktion för Livsmedelsverket att 11 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

11 §28 Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete enligt 2 § 10 rap- portera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs.

Myndigheten ska i fråga om sitt miljöarbete enligt 2 § 10 rap- portera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs. I fråga

om miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska Livsmedelsverket rapportera till Havs- och vatten- myndigheten och samråda med myndigheten om vilken rappor- tering som behövs.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

1.21

Förslag till förordning om ändring i förordningen

(2009:1464) med instruktion för Statens

jordbruksverk

Härigenom föreskrivs i fråga om förordning (2009:1464) med

In document Havet och människan (Page 60-113)