• No results found

6 Avslutande diskussion

6.1 Förslag till fortsatt forskning

Under studiens gång har självklart flera funderingar och frågeställningar uppkommit men som det inte har funnits utrymme för här. Det skulle vara intressant att göra en liknande studie med före detta alkoholmissbrukare som tillhör gruppen självläkare som sedan skulle kunna mynna ut i en jämförelse mellan dessa båda grupper för att se om det finns skillnader eller likheter utifrån ett symboliskt interaktionistiskt perspektiv.

51

Något som vi funderat vidare över är att personerna nämner alkoholism som en sjukdom och vad det kan få för betydelse och följder. Vi ansåg inte att det var en frågeställning att föra vidare i ovanstående analysdel men vi kunde ändå inte motstå att reflektera över att den medicinska teorin och den socialpsykologiska här går isär. Agerberg (2004) hävdar att personer som ser alkoholism som en sjukdom löper större risk att tenderar att ta återfall. Detta för att ansvaret då ligger utanför personen då det är en sjukdom som det inte finns något botemedel för. Enligt vår tolkning av symbolisk interaktionism så ligger det som styr beteenden och val hos individen utifrån interaktionen med andra som uppstår i den givna situationen.

Vi har valt att inte lägga fokus på genusperspektivet även att respondenterna bestod av både män och kvinnor. Dock kunde vi inte undgå att kvinnornas berättelser bestod av vissa likheter, de mådde båda dåligt psykiskt och att de båda två hade påtryckning och stöttning från arbetsgivare. I den tidigare forskningen av Blomqvist och Christophs (2005) så nämns även detta att ofta finns skillnader mellan mäns och kvinnors omgivning som är av betydande karaktär för att ta steget och söka hjälp. Det skulle även vara intressant att studera frågeställningarna utifrån ett genusperspektiv då studiens syfte inte var att jämföra respondenternas berättelse. Vi kunde dock se vissa likheter mellan män och kvinnor men även specifika likheter mellan kvinnorna. Ser vägen ut ur ett missbruk olika ut för män och kvinnor? Var det bara slumpen som gjorde att de två kvinnorna i vår studie hade så lika berättelser vad det gällde deras dryckesvanor, psykiska mående samt stöttande och påtryckande arbetsledare.

52

Referenslista

Agerberg, Miki (2004). Kidnappad hjärna En bok om missbruk och beroende. Lund: Studentlitteratur

Al-Anon. www.al-anon.se 091204

Angelöw, Bosse & Jonsson, Thom (2000). Introduktion till socialpsykologi. Lund: Studentlitteratur

Anonyma Alkoholister AA. www.aa.se 091205

Blomqvist, Jan (2001) Att lägga sitt missbruk bakom sig. s. 163-174. Nordisk alkohol och narkotikaskrift Vol 18, 2.

Blomqvist, Jan & Irja Christophs (2005). Vägen till vården: kvinnors och mäns skäl att söka hjälp respektive börja behandling för alkoholproblem. FoU-rapport 2005:9. Stockholm

Fass (2009). www.fass.se 100107.

Fuchs Ebaugh, Helen Rose (1988). Becoming an EX: the process of role exit. London: The University of Chicago Press.

Hasselgren, Staffan (2008). Självläkning vanlig väg ut ur missbruk. s. 9-11. Alkohol och Narkotika nr 3 2008

Kristiansen, Arne (2000). Fri från narkotika: Om kvinnor och män som varit narkotikamissbrukare. Vaxholm: Bjurner och Bruno AB

Kvale, Steinar (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Levälahti, Johanna (2007). Sociala nätverk och socialt stöd i återhämtningsprocessen från alkoholmissbruk s23-43. Nordisk alkohol och narkotikatidskrift vol.24. nr 1 2007 99s. Helsingfors.

Mattzon, Pia (2007). Leva med beroende. Om alkohol- och drogmissbruk och hur man tar sig ur det. Uppsala: Liber.

Merriam, B. Sharan (1994). Fallstudien som forskningsmetod. Lund: Studentlitteratur.

Månsson, Per (2003). Moderna samhällsteorier. Traditioner riktningar teoretiker. Stockholm: Prisma.

Payne, Malcom (2005). Modern teoribildning i socialt arbete. Stockholm: Natur och Kultur. Repstad, Pål (2005). Sociologiska perspektiv i vård, omsorg och socialt arbete. Lund: Studentlitteratur.

53

Statens folkhälsoinstitut (2009). Livsstilsrapport 2008. Lägesrapport om livsstilsfrågor. Östersund: Statens folkhälsoinstitut.

Svenska Akademin (2006). Svenska Akademins Ordlista. Stockholm: Nordbook. Trost, Jan & Levin, Irene (1999). Att förstå vardagen. Lund: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet (1990). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. ISBN: 91-7307-008

54

Bilaga 1. Hej!

Vi är två som studerar på socionomprogrammet i Kalmar. Vi går nu sjunde och sista terminen där vi ska skriva en C-uppsats.

Syftet med uppsatsen är att lyfta fram processen att lyckas ta sig ur sitt alkoholmissbruk. Detta med utgångspunkt i vilka faktorer som har varit betydelsefulla och/eller avgörande för att lämna ett liv i missbruk samt vilken förändring processen har inneburit för dig som person. Det vore till stor hjälp om du ville delta i denna studie med din egen berättelse och beskrivning.

Intervjuerna kommer att spelas in på band. Då uppsatsen är klar kommer denna information inte att kunna användas av andra utan enbart av oss. Din medverkan i denna intervju är frivillig och du har rätt att avbryta den när du vill om du så önskar. Inga uppgifter som framkommer kommer att kunna spåras till dig genom uppsatsen. Du kommer att vara anonym vilket innebär att ett fingerat namn kommer att användas och att det inte utifrån texten går att utläsa vem du är.

Med Vänlig Hälsning Marie Larsson Emma Olofsson

55

Bilaga 2.

Intervjuguide

Allmänt

Kan du berätta lite om dig själv? Ålder?

Civilstånd? Sysselsättning?

Bakgrund

När insåg du att du hade ett alkoholmissbruk?

 var det vid ngt särskilt tillfälle/situation det gick upp ett ’ljus’? o Beskriv.

o Fanns det fler situationer där ditt problem aktualiserades?  Exemplifiera.

Hur länge var du beroende alkohol?

Hur skulle du vilja beskriva dig själv under tiden du var i missbruket? Hur levde du?

Hur försörjde du dig?

Hur mådde du könslomässigt?

Hur var din relation till vänner/familj?

Är det ngn särskild episod du minns när det gäller din relation till familjen? o Beskriv.

Är det ngn särskild episod du minns när det gäller vänner? o Beskriv.

Är det ngn särskild episod du minns när det gäller arbetskamrater o Beskriv.

Uppbrottet

Vad var anledningen/anledningarna till att du valde att bryta upp från alkoholmissbruket? Kan du ge exempel på situationer då detta ’uppbrott’ aktualiserades?

56

o Vilka personer (runt omkring; familj, behandlare, läkare etc)?

Var det ett beslut som växte fram under en längre/kortare period? Var det någonting som påverkade ditt beslut, något som underlättade? Hade du någon målsättning när du bestämt dig?

Kan du urskilja någon/några viktiga och/eller avgörande faktorer som varit betydelsefulla? Kan du beskriva dina känslor/tankar när du väl beslutat dig?

Kan du beskriva hur själva uppbrottet kändes, tankar, känslor? Har du gjort många tidigare försök att sluta?

Hur såg du på framtiden under denna tid, var det något du tänkte på och reflekterade över? Stötte du på några hinder/motgångar och i så fall vilka?

Related documents