• No results found

5 Förvaltningens förslag på uppdraget fler vuxna i skolan

5.1 Organisatoriska förutsättningar

Förvaltningen har identifierat tre yrkesroller som bäst kan avlasta lärarna i Botkyrkas skolor.

Utredningen visar att lärares arbetssituation kan underlättas inom områdena administration och praktiskt kringarbete, trygghet och ordning samt uppgifter kopplade till elevers sociala situation.

De yrkesroller som föreslås för Botkyrkas skolor är lärarassistenter (främst administration och praktiskt kringarbete), socialpedagoger (främst elevers sociala situation) och heltidsmentorer (omfattar delar av områdena).

Behoven kan variera mellan skolorna och är olika för olika årskurser. Det innebär att olika yrkesroller kan vara aktuella för olika arbetslag i samma skola. För att de kompletterande resurserna ska få en riktig effekt i skolorna bedöms behovet vara en kompletterande resurs per arbetslag utifrån bedömt behov. Ett genomsnittligt arbetslag i grundskolan består av ca 10-12 lärare och är knutet till ca 100 elever. De fortsatta beräkningarna bygger därför på en resurs per 100 elever. Det innebär med utgångspunkt i elevantalet i Botkyrkas grundskolor ett behov

motsvarande 100 resurser i dessa yrkesroller. För gymnasieskolan bedöms behovet vara ca 20-25 resurser. För det fall att en prioritering blir nödvändig bör skolor med svårast förutsättningar prioriteras. Faktorer som då kan vägas in är socioekonomiskt index, skolor med lägst skolresultat alternativt skolor med låg andel behöriga lärare.

Utöver de tre yrkesrollerna konstaterar förvaltningen att det finns ett behov av att förstärka elevhälsoarbetet och komplettera med fler psykologer, kuratorer, specialpedagoger och speciallärare. Att arbeta mer med främjande och förebyggande arbete genom ett förstärkt elevhälsoarbete är det som i högst grad förespråkades av rektorerna vid workshoppen liksom av fackliga företrädare inom förvaltningen.

5.1.1 Lärarassistenter inkl förväntade kostnader

En lärarassistent kan avlasta inom främst praktiska och administrativa uppgifter knutna till lärares undervisning men också utföra vissa elevsociala uppgifter. En lärarassistent kan anställas inom alla årskurser i grundskola och gymnasieskola.

Genomsnittlig månadslön beräknas vara 28 tkr i månaden.

Tabell 1 Månadskostnad (tkr) Årlig kostnad (tkr) Lönekostnad per

lärarassistent inkl soc avg 39 tkr 470 tkr

5.1.3 Socialpedagoger inkl förväntade kostnader

En förstärkning av roller och resurser kopplade till elevers sociala situation i skolan skulle förbättra utrymmet för lärare i deras undervisning samtidigt som eleverna skulle vara mer mottagliga för den undervisning som skolan bedriver. Idag vittnar många lärare och rektorer om utmaningar kopplade till elevers sociala situation vilket medför att lärare behöver hantera elevsociala situationer i alltför hög utsträckning parallellt med undervisningsuppdraget. Botkyrka har också fått kritik inom områden trygghet och studiero från Skolinspektionen. Ett förstärkt arbete med det främjande och förebyggande arbetet inom de psykosociala aspekterna skulle därmed avlasta lärarna. Socialpedagoger är roller som

8 [10]

Genomsnittlig månadslön beräknas vara 35 tkr i månaden.

Tabell 2 Månadskostnad (tkr) Årlig kostnad (tkr) Lönekostnad per

socialpedagog inkl soc avg 49 tkr 590 tkr

5.1.2 Heltidsmentorer inkl förväntade kostnader

För lärare i grundskolans äldre årskurser och i gymnasiet ingår att ha ett mentorskap för ca 12-15 elever.

Förslaget innebär att koncentrera mentorsuppdraget på s k heltidmentorer vilket innebär att lärarna avlastas denna arbetsuppgift. En heltidsmentor kan hantera en mentorsgrupp om ca 100-120 elever och därutöver utföra arbetsuppgifter av mer samordnande och övergripande karaktär för arbetslaget. Lämplig utbildningsbakgrund för en mentor skulle kunna vara kvalificerade lärarassistenter eller personer med relationsinriktning t ex socialpedagoger eller personer med socionombakgrund eller beteendevetare.

Genomsnittlig månadslön beräknas vara 35 tkr i månaden.

Tabell 3 Månadskostnad

(tkr) Årlig kostnad (tkr)

Lönekostnad per

heltidsmentor inkl soc avg 49 tkr 590 tkr

5.1.3 Sammanfattning av kostnadsberäkningar

Vid beräkning av kostnader måste hänsyn tas till de olika behov som skolorna har och som medför olika tänkbara fördelningar av de föreslagna yrkesrollerna. Lägsta potentiella kostnad för 125 fler vuxna i skolan är 58,8 miljoner kronor om behovet är 100 procent lärarassistenter. Högsta potentiella kostnaden är 73,5 miljoner kr om behovet istället är 100 procent socialpedagoger eller heltidsmentorer. Utöver dessa kostnader tillkommer ytterligare kostnader då 20 procent av medlen till grundskolan ska fördelas till fristående enheter. Det ger en total kostnadsbild på lägst 70,5 mkr och högst 88,2 mkr.

Tabell 4 Kostnader Fler vuxna i skolan

Lägsta kostnad - enbart lärarassistenter Belopp i tkr

Beräknad månadslön per lärarassistent 28

Årslön per lärarassistent inkl soc avg 470

Grundskola

100 lärarassistenter 47 040

20% till fristående enheter 11 760

Total kostnad grundskola 58 800

Gymnasieskola

25 lärarassistenter 11 760

9 [10]

Total kostnad 125 lärarassistenter 58 800

Summa inkl 20% fördelning till fristående enheter inom

grundskolan 70 560

Högsta kostnad - enbart socialpedagoger och

heltidsmentorer

Beräknad månadslön per socialpedagog/heltidmentor 35 Årslön per socialpedagog/heltidsmentor inkl soc avg 588

Grundskola

100 socialpedagoger eller heltidmentorer 58 800

20% till fristående enheter 14 700

Total kostnad grundskola 73 500

Gymnasieskola

25 socialpedagoger eller heltidmentorer 14 700

Total kostnad 125 socialpedagoger eller heltidmentorer 73 500 Summa inkl 20% fördelning till fristående enheter inom

grundskolan 88 200

5.2 Förväntade effekter

Fler vuxna i skolan med föreslagna yrkesroller förväntas ge ett antal positiva effekter i Botkyrkas skolor. Rollernas syfte är att frigöra tid för lärare och skapa en ökad trygghet och studiero för elever. Fler vuxna ska öka möjligheterna till mer samplanering, möjlighet till

parallellärarundervisning i vissa situationer/ämnen och en bättre arbetsmiljö. Dessa faktorer påverkar arbetssituationen för lärare och innebär att Botkyrkas förmåga att både behålla och rekrytera lärare till kommunen stärks och att attraktiviteten för att arbeta Botkyrkas skolor ökar.

5.3 Osäkra planeringsförutsättningar

Inom skolsektorn finns ett stort antal statsbidrag som kompletterar skolornas ekonomiska ramar och påverkar det reella stöd som skolorna får. Exempel på statsbidrag är lågstadiesatsningen, statsbidrag för ökad likvärdighet. Det tillkommer också nya statsbidrag t ex för lärarassistenter.

Statsbidragens utformning innebär att medlen kan minska eller upphöra. Detta i kombination med kommunala besparingskrav innebär en ekonomisk osäkerhet. En farhåga när statsbidrag dras in, anslag minskar och besparingskrav från kommunen aktualiseras är att just så kallade kringresurser är de resurser som i första hand dras ner på i skolorna. Det innebär i så fall att förstärkningen av fler vuxna inte blir en långsiktig satsning i skolorna.

En omständighet som försvårar samarbetet över yrkesgränserna är att det finns olika semesteravtal inom skolan vilket innebär olika arbetstider för olika yrkesroller.

10 [10]

med Mål och Budget 2020 med flerårsplan 2021-2023 där beslut om medel för 2020 fattas.

Vid beslut extra medel för kompletterande yrkesroller behövs fortsatt arbete för att förtydliga rollbeskrivningar, klargöra samarbetsformer och beskriva hur arbetsledning ska ske. Detta har lyfts av så väl rektorsgruppen som av fackliga representanter som en viktig faktor för att dessa

yrkesroller ska få önskad effekt i enlighet med uppdragets mål. En uppföljning behöver ske en tid efter införandet.

Utbildningsnämnden

2019-08-29 Dnr UF/2018:257

Riktlinjer för trygghet och studiero (UF/2018:257)

Förslag till beslut

1. Utbildningsnämnden fastställer riktlinjer för trygghet och studiero.

2. Riktlinjerna gäller från och med den 1 oktober 2019.

Motivering

Utbildningsnämnden och den politiska majoriteten ser ett stort behov av att stärka upp förvaltningens övergripande arbete med trygghet och studiero i grundskolan. Den politiska majoriteten ser att det på allt för många skolor och i allt för många klassrum stökas och bråkas. Dessutom sker tyvärr allt för ofta kränkningar och övergrepp mellan elever. Detta är inte acceptabelt.

För att komma tillbukt med otryggheten och oroligheterna i våra skolor så uppdrog utbildningsnämnden åt förvaltningen att, utöver satsningar på fler vuxna i skolan, ta fram riktlinjer för trygghet och studiero. Detta i hopp om att dessa först och främst kan stötta våra lärare och skolledningar i arbetet för trygghet och studiero. Det handlar om att stärka lärarnas mandat, tydlig-göra vad som är acceptabelt och inte.

Sammanfattning

Riktlinjerna slår fast att det i Botkyrkas skolor ska råda nolltolerans mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Rutiner för hur en skola anmäler och utreder sådana incidenter är framtagna. Dessutom kon-kretiseras skolans ansvar att skyndsamt stödja den som drabbats, och vilka åtgärder som kan sättas in mot den som utsätter en annan elev för kränk-ningar och trakasserier.

Forskning, lärare och elever vittnar om att elevers användande av mobiltele-foner är ett störande moment. Tyvärr har långt ifrån alla skolor och klassrum ett mobilförbud. Därför kommer dessa riktlinjer innebära ett införande av mobilförbud i hela kommunen.

Vårdnadshavarens roll kan inte i skapandet av trygghet och studiero inte nog understrykas. Skolor och hemmet behöver kunna samverka, därför påbörjas nu framtagandet av informationsstöd till skolor och vårdnadshavare som

I riktlinjerna konstateras dessutom att skolor och skolgårdar inte utgör all-männa platser. Endast den som har ett befogat intresse av tillträde till loka-lerna har rätt att vistas där. Rektor ansvarar för att det finns skriftlig rutin för anmälda och oanmälda besök.

2019-08-29 UF/2018:257

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

Utbildningsförvaltningen

Referens Mottagare

Kajsa Bernéus Utbildningsnämnden

Riktlinjer för trygghet och studiero (UF/2018:257)

Förslag till beslut

1. Utbildningsnämnden fastställer riktlinjer för trygghet och studiero.

2. Riktlinjerna gäller från och med den 1 oktober 2019 och tills vidare.

Sammanfattning

Utbildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram riktlinjer för trygghet och studiero (UN 2017-10-10, § 95). Därefter har det tillkommit ett liknande uppdrag i Mål och budget 2019 med plan 2020-2023.

Utbildningsnämnden återremitterade förvaltningens förslag till riktlinjer för trygghet och studiero i september 2018 (UN 2018-09-04, § 79). Riktlinjerna gäller för grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola och gymnasie-särskola och utgår från gällande lagstiftning. De syftar till att stödja arbetet för att skapa en trygg och utvecklande lärmiljö där ansvarsnivåer tydliggörs.

För att tydliggöra för vårdnadshavare vad som förväntas av dem kommer fold-rar att tryckas upp och delas ut på skolorna. Förvaltningen har även skapat ett blankettarkiv på Botkyrka kommuns intranät. Där finns bland annat doku-mentationsmallar för disciplinära åtgärder.

Beskrivning av ärendet Bakgrund

Utbildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram riktlinjer för trygghet och studiero (UN 2017-10-10, § 95). Därefter har det tillkommit ett liknande uppdrag i Mål och budget 2019 med plan 2020-2023. Utbildnings-nämnden återremitterade förvaltningens förslag till riktlinjer för trygghet och studiero i september 2018 (UN 2018-09-04, § 79).

I skollagen anges att utbildningen ska utformas så att eleverna har en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero (Skollagen 5 kap. 3 §). I förarbetena till