• No results found

3.1 Kompletterande yrkesroller hos kommunala huvudmän

Kommunerna hanterar lärarbristen och andra utmaningar genom att anställa andra yrkeskategorier utöver lärare. Någon enhetlig modell finns inte och kommuner har olika lösningar. Några roller blir allt mer etablerade med syfte att komplettera lärare i skolan:

Lärarassistent

Lärarassistent är ingen skyddad titel med ett gemensamt formulerat uppdrag vilket medför att arbetsuppgifterna för lärarassistenter varierar mellan kommuner och skolor. Exempel på vanligt förekommande arbetsuppgifter är att vara administrativt stöd för lärare t ex dokumenthantering, hantera skolans digitala verktyg och registrera frånvaro, hantera inköp och planering av

gemensamma aktiviteter, vara stöd för läraren i klassrum och i mentorskap. Elevnära

ansvarsområden kan vara allt från kontakter med vårdnadshavare, vara rastvakt och att vara i mindre grupper under lektionstid.

En följd av att lärarassistentrollen varierar är att krav på särskild utbildning för lärarassistenter saknas. Ett flertal utbildningsaktörer, framför allt folkhögskolor, genomför ettåriga

lärarassistentutbildningar. Gemensamt för utbildningarna är kurser inom/om svenska skolsystemet, pedagogik, barns- och ungas utveckling, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, grupprocesser, konflikthantering, ledarskap, kommunikation, socialpsykologi, skoladministration, digitala

hjälpmedel.

Socialpedagog

En annan roll som ofta förekommer som förstärkning främst inom det elevsociala området är

5https://www.lr.se/download/18.6df5355b16785fdf9a37eac7/1544446606304/LRUND167_avlasta_lararna_och_lat_dem_undervisa_201812.pdf

6 https://www.lararforbundet.se/artiklar/anstall-fler-yrkeskategorier-for-att-klara-lararbristen 2016-01-25

5 [10]

Socialpedagog. En stor del av arbetsuppgifterna består i förebyggande och främjande arbete i att ge stöd till elever och föräldrar samt till lärare i sociala frågor. Det innebära hantera elever med hög frånvaro och elever i konflikter. Socialpedagoger kan ingå i skolornas elevhälsovårdsteam och ha ett nära samarbete med kuratorer och skolpsykologer. Att arbeta med värdegrundsfrågor är också vanligt. Det är inte ovanligt att socialpedagoger arbetar i klassrummen med mindre grupper.

En annan del i arbetsuppgifterna kan bestå i att tillsammans med skolans övriga personal ansvara för skolans trygghetsarbete genom att anordna rastaktiviteter och andra gruppstärkande aktiviteter i syfte med att göra skolans miljö tryggare.

Det finns olika utbildningsvägar för att bli socialpedagog, från yrkeshögskoleutbildning på två år till socialpedagogiska programmet som är högskoleutbildning som liknar socionomprogrammet.

Skolvärd

Skolvärd är inte någon etablerad titel och kan ha varierande inriktning. Gemensamt är att arbetet och fokus finns utanför klassrummen, t ex på raster, trygghets- och likabehandlingsarbete, mobbingsförebyggande arbete, att ge stöd och praktisk hjälp till elever, frånvarohantering.

Elevkoordinator

Elevkoordinator finns i några kommuner, till exempel Malmö som införde rollen 2017. Här kan elevkoordinatorer vara mentorer, fungera som en brygga till elevhälsan arbeta med

kränkningsanmälningar och sköta kontakter med föräldrar och vårdnadshavare,

likabehandlingsarbete, vara ansvarig för skolans elevråd, leda mentorsråd med klasser, arbeta med läroplanens värdegrundsuppdrag samt bistå med strukturstöd för att underlätta studiesituationen för eleverna. Högskoleutbildning krävs för denna roll, t ex inom pedagogik, beteendevetenskap eller hälsa.

Mentorer (Klassmentorer respektive heltidsmentorer)

Klassmentorer är en roll som fokuserar på att ta hand om elevernas psykosociala situation, skapa lugn i klassrummen och arbeta med värderingar. I Lycksele pågår sedan läsåret 2017/2018 ett projekt i en skola där klassmentorerna följer klassen under hela dagen, så väl i klassrum som utanför. Ett forskningsteam på Umeå Universitet följer projektet och kan se att lärarnas arbetsmiljö, hälsa och produktivitet är områden som förbättrats.

I andra kommuner har heltidsmentorer anställts. Bland annat ansvarar de för utvecklingssamtal och föräldramöten, hanterar ledighetsansökningar, har överblick över de enskilda elevernas behov t ex elevhälsorapporter och åtgärdsplaner. Mentorn är också ofta ute i klasserna och följer de enskilda eleverna i klassrumssituationerna. Heltidsmentorer ansvarar för elevernas studiemässiga utveckling och sociala situation på skolan. Det innebär ett nära samarbete med lärare, skolans elevhälsoteam, vårdnadshavare och andra kringfunktioner. Heltidsmentorer finns främst inom gymnasieskolan och i de äldre årskurserna i grundskolan. Heltidsmentorer kan ha bakgrund som lärare medan andra är socialpedagoger eller har annan erfarenhet av arbete med barn och ung-domar.

Socionom

Socionomer nämns i den nya överenskommelsen mellan S, C, F och MP som en tänkbar

yrkesgrupp inom skolan. Denna roll har en mer elevsocial roll t ex inom elevhälsan. Det som talar emot är att socionomer redan är en bristgrupp i övriga verksamhetsområden där rollern är mer etablerad, t ex inom socialtjänst.

6 [10]

Lärarassistenter

I Botkyrkas skolor (främst grundskolor) finns idag 30 personer tillsvidareanställda med kodning som Lärarassistenter.7 Av dessa kallas ungefär hälften lärarassistenter och hälften

resurspedagog/resurs till lärare. Utöver dessa har förvaltningen ett tjugotaltal personer med visstidsanställning som lärarassistenter eller motsvarande. Vid en förfrågning till rektorerna framkommer att dessa lärarassistenter/resurspedagoger har en bred och varierad yrkesroll. Dessa uppgifter stämmer väl med den beskrivning som gavs av lärarassistentrollen i avsnitt 3.

I Hammerstaskolan har ett pilotprojekt med lärarassistenter pågått under ett par år och avslutades i juni 2019. Syftet har varit att testa ett upplägg med denna yrkesroll för att ge underlag för fortsatt diskussion om lärarassistenter som ett möjligt komplement till lärarrollen. Intervju med rektor på skolan visar på goda erfarenheter och att dessa lärarassistenter avlastat i många situationer och blivit en viktig del i verksamheten.

Elevassistenter

Idag har Botkyrkas grundskolor (grundsärskolan inkluderad) ca 125 tillsvidareanställda

elevassistenter och ca 50 visstidsanställda. Elevassistentens fokus är elever med särskilda behov till skillnad från lärarassistenter som har ett bredare uppdrag. Det innebär att elevassistenten är kopplad till enskilda elever och följer denne under skoldagen i så väl praktiska situationer som stöd till eleven i undervisningssituationer.

Socialpedagoger

Botkyrka har 18 tillsvidareanställda socialpedagoger. Många skolor har en socialpedagog, undantaget är Borgskolan, Björkhagaskolan och Kvarnhagsskolan som har mellan två till fyra socialpedagoger. Dessa arbetar i stort sett med de uppgifter som beskrivs i avsnitt 3.

Övriga

Det finns även några yrkesroller som förekommer men i betydligt mindre omfattning:

I gymnasieskolan finns ett par fältassistenter. Dessa ansvarar för bland annat rastaktiviteter, hantera vissa ordningsfrågor och finnas tillgängliga som en trygg person i skolans lokaler. Några kan också stötta vaktmästeriet i vissa uppgifter.

I Botkyrkas skolor finns också tre skolvärdar. Botkyrka har även ett tjugotal personer anställda i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och dessa fungerar ofta som en allmän resurs för ordning och reda och enklare administrativa uppgifter vid sidan av ordinarie personalstyrka.

7 Framtaget ur lönesystemet HRM 2019-05-03

7 [10]