• No results found

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

In document Tema hållbart boende (Page 57-64)

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER RÄKENSKAPSÅRET Wallenstam har på samtliga punkter uppfyllt de uppsatta må-len enligt affärsplanen för 2007.

Mål 2007 Mål Utfall

Förvaltningsresultat > 300 Mkr 306 Mkr

Soliditet > 25 % 42 %

Eget kapital per aktie > 100 kr 138 kr Uthyrningsgrad i det

kommersiella beståndet ≥ 97 % 97 % Nyproduktion av lägenheter per år

till en direktavkastning om ≥ 7% > 400 st 441 st*

*varav 381 färdigställda under 2007.

Även 2007 har varit ett mycket aktivt år för Wallenstam. Wal-lenstam har tagit vara på marknadsläget och sålt fastigheter

FINANSIELL RAPPORTERING – 57

ORGANISATION

VD

Företag Bostad Utveckling Administration

Kommunik

för sammantaget ca 2 Mdr. Under året har 16 fastighetsförsälj-ningar omfattande 929 lägenheter till bostadsrättsförefastighetsförsälj-ningar genomförts. Intresset från hyresgästerna att förvärva sina fastigheter är fortsatt stort och diskussioner pågår för närva-rande med ett fl ertal bostadsrättsföreningar. Wallenstam har även sålt ett tiotal kommersiella fastigheter.

Endast ett par mindre fastigheter har förvärvats. Dessa förvärv har i huvudsak gjorts för att trygga framtida expan-sion i befi ntligt bestånd.

Under året har 381 lägenheter färdigställts och infl yttats.

Samtliga nyproducerade lägenheter ligger i Stockholm: Kv Svallvågen i Hammarby Sjöstad, Kv Kontot 2 i Råcksta och Kv Kansliet 2 i Huddinge. Efterfrågan på dessa lägenheter var mycket stor. Alla projekten uppfyller Wallenstams kalkylkrav på en avkastning > 7 %.

Wallenstam har under 2007 investerat 926 Mkr (693)i ny- och ombyggnadsprojekt. Dessa åtgärder har skapat tillkom-mande värden i fastighetsbeståndet.

Arbetet med att etablera vindkraftverk har fortsatt. Under hösten 2007 togs två vindkraftverk i bruk. Wallenstam har nu tre vindkraftverk som har en sammanlagd produktionska-pacitet om 8,5 miljoner kWh per år. Detta räcker till att förse 4 30 0 bostäder med el.

HÅLLBARHETSARBETE

Wallenstam engagerar sig i samhällsutveckling och viktiga frågor för ett långsiktigt hållbart samhälle är bland annat ett engagerat miljöarbete och sunda trygga bostadsområden.

Arbetssättet innebär ett starkt kundfokus som präglas av om-sorg för människa och miljö.

Wallenstams hållbarhetsarbete planeras, genomförs och följs upp utifrån en koncerngemensam policy. I arbetet med att minska Wallenstams miljöpåverkan har de viktigaste miljöpå-verkande aktiviteterna identifi erats inom en rad miljöområden.

För varje miljöområde har övergripande miljömål formulerats.

Wallenstam strävar efter att vara en aktiv samhällsmedbor-gare på de orter där verksamhet bedrivs och bidrar på olika sätt till en ökad trivsel och trygghet i städerna. Under året har bland annat förnyelsearbetet i Järvaområdet tagit fart. Inves-teringen i Järva/Husby är ett led i Wallenstams arbete med att bidra till ökad trygghet och trivsel i samhället.

Att barn och ungdomar har en aktiv meningsfull fritid är viktigt. Därför stödjer Wallenstam idrottsorganisationer med aktiviteter för barn och ungdomar i olika former.

Wallenstam försöker så långt det är möjligt att vara be-hjälplig för att tillmötesgå de speciella önskemål som ställs av kommunen för att erbjuda och utforma boenden till männis-kor med särskilda behov. Wallenstam samarbetar med kom-munerna även i andra frågor, bland annat så är Wallenstam en av huvudsponsorerna i projektet Julstaden Göteborg.

Wallenstam har valt att stötta organisationer som arbetar med hemlösa, drogproblem och som stöder barn som är ut-satta på olika sätt. De största samarbetsavtalen inom soci-alt arbete är med Stockholms Stadsmission, Barn i Nöd och Räddningsmissionen.

RESULTAT Rörelseresultat

Driftöverskottet har ökat till 804 Mkr (776). Trots att fastig-hetsbeståndet har minskat har hyresintäkterna för perioden ökat till 1 241 Mkr (1 239). Ökningen beror i första hand på

att Wallenstam lyckats öka uthyrningsgraden i det kommer-siella beståndet.

Wallenstam har under perioden hyrt ut ca 35 000 kvm kommersiell yta i göteborgsområdet, varav 9 000 kvm avser nettouthyrning. Uthyrningsgraden i det kommersiella be-ståndet är drygt 97 %, vilket är väsentligt bättre än Göteborg i genomsnitt. Efterfrågan på kommersiella lokaler har varit hög under hela 2007. Wallenstams totala uthyrningsgrad in-klusive bostäder uppgår till 99 %.

Driftkostnaderna har minskat till 437 Mkr (463). Kost-nadsminskningen beror på ett mindre genomsnittligt fastig-hetsbestånd och lägre kostnader för bränsle.

Förvaltnings- och administrationskostnader har minskat till 156 Mkr (183). Wallenstams personaloptionsprogram som avslutades under perioden har medfört en kostnad om 7 Mkr (32).

Övriga rörelseintäkter och rörelsekostnader utgörs i hu-vudsak av försäljning av andelar i bostadsrättsföreningar och försäljning av el till hyresgäster.

Rörelseresultatet uppgår till 1 436 Mkr (2 286), varav värdeförändringar av förvaltningsfastigheter uppgår till 787 Mkr (1 694). Värdena har ökat bland annat genom realise-rade värden i samband med fastighetsförsäljningar, färdig-ställda projekt och förbättrade driftnetton. Värdeökningen i Wallenstams fastigheter är fortsatt god. Ökningstakten har dock minskat sedan föregående år, vilket har dämpat resul-tatutvecklingen.

Den redovisade bolagsskatten uppgår till 6,4 %, vilket främst är en effekt av ej skattepliktiga bolagsförsäljningar.

Resultat efter skatt uppgår till 1 008 Mkr (2 007). Resultat per aktie uppgår till 17 kronor (32).

FÖRVALTNINGSRESULTAT

Förvaltningsresultatet har ökat med 24 % och uppgår till 306 Mkr (247). Därmed uppnåddes målet för 2007 som är resul-tatet av en effektiv förvaltning, fokuserat arbete med kom-mersiell uthyrning och färdigställd nyproduktion. Förvalt-ningsresultatet per aktie uppgår till 5 kr (4).

De fi nansiella intäkterna har ökat till 20 Mkr (9), i huvud-sak på grund av aktieutdelning från den fi nansiella placering-en i Heba Fastighets AB. Finansiella kostnader uppgår till 387 Mkr (378). På bokslutsdagen uppgick genomsnittsrän-tan till 4,26 % (4,26). Värdeförändring av derivatinstrument uppgår till 7 Mkr (-10), varav realiserade värdeförändringar utgör -3 Mkr (4).

FASTIGHETER

Fastigheternas redovisade värde uppgår till 18 725 Mkr (18 930), varav rörelsefastigheter utgör 663 Mkr (377). Som rörelsefastig-heter redovisas Wallenstams egna kontor i Stockholm och Gö-teborg samt tjänstebostäder. Ombyggnationen av kontorsfas-tigheterna färdigställdes under våren 2007.

Under perioden har Wallenstam endast förvärvat fastig-heter för 13 Mkr (1 420). Dessa består i huvudsak av kom-pletteringar till befi ntliga fastigheter. I ny- och ombyggnad av befi ntliga fastigheter har under perioden investerats totalt 926 Mkr (693). Av periodens byggnadsinvesteringar har hu-vuddelen investerats i bostadsfastigheter.

Wallenstam har såsom tidigare år internt värderat fastig-hetsbeståndet på bokslutsdagen. I årets värdering har mark-nadsvärdet bedömts till 18 725 Mkr (18 930).

58 – FINANSIELL RAPPORTERING

Ca en tredjedel av fastighetsbeståndet värderas efter bo-stadsrättsmarknadens prissättning. Bostadsbeståndet i öv-rigt värderas enligt en traditionell avkastningsvärdering i intervallet 4,0–6,0 %. Wallenstams kommersiella fastighe-ter värderas även de enligt en traditionell avkastningsvär-dering i intervallet 4,75–9,0 %. Projektfastigheter värderas till anskaffningsvärde. Förvärvade fastigheter värderas till marknadsvärde enligt samma principer som gäller för övriga fastighetsbeståndet. Wallenstam har en effektiv ny- och om-byggnadsprocess vilket ger en kostnadseffektiv produktion.

Det värde som därmed tillförts fastigheten synliggörs när projektet färdigställts. Avyttrade fastigheter som frånträtts efter rapportperiodens utgång men före rapporttidpunkt vär-deras till försäljningspris. En fastighets verkliga värde är en realitet först då den säljs, varför en värdering är en bedöm-ning.

VINDKRAF TSINVESTERINGAR

Wallenstam har idag tre vindkraftverk. Under perioden stod två nya vindkraftverk klara; ett i Skåne och ett i Blekinge.

Det första vindkraftverket uppfördes utanför Uddevalla un-der hösten 2006. Investeringarna i vindkraft uppgår till 84 Mkr (57) under perioden.

FINANSIELL STÄLLNING

Lånen uppgår per bokslutsdagen till 9 468 Mkr (9 871), va-rav lån med ränte bindningstid överstigande ett år utgör 4 956 Mkr (5 343) motsvarande 52 %. Lånen löper utan valutarisk.

Den genomsnittliga återstående räntebindningstiden uppgår till 25 månader (27). Den disponibla likviditeten, inklusive outnyttjade checkräkningskrediter, uppgår på bokslutsdagen till 176 Mkr (305).

EGET K APITAL

Det egna kapitalet uppgår per 31 december till 8 257 Mkr (7 734), vilket motsvarar 138 kr per aktie (125). Soliditeten uppgår till 42 % (39). Det egna kapitalet och soliditeten har under perioden påverkats av periodens resultat, utdelning, återköp, återläggning, värdejustering rörelsefastigheter, vär-dejustering aktier samt nettoeffekt av värdering av säkrings-redovisade derivatinstrument.

I koncernen redovisas en nettoskuld för uppskjuten skatt om 1 673 Mkr (1 622). Denna består av en uppskjuten skatte-fordran på 878 Mkr och en uppskjuten skatteskuld om 2 552 Mkr. Uppskjuten skattefordran avser värdet av underskotts-avdrag i koncernbolag. Uppskjuten skatteskuld avser skillna-der mellan redovisade värden och skattemässiga restvärden på koncernens fastigheter.

SUBSTANSVÄRDE

Substansvärdet beräknas till 181 kr per aktie (165). Wallen-stam säljer fastigheter både direkt och via bolag, varför skat-tebelastningen kan variera.

WALLENSTAMAK TIEN

Under perioden ökade Stockholmsbörsens OMXS-index med 4,6 % och Carnegie fastighetsindex minskade med 14 %.

Wallenstamaktien har klarat sig förhållandevis bra på den tur-bulenta aktiemarknaden och har minskat med ca 15 %. Vid periodens slut var Wallenstams aktiekurs 120,50 kr (141,00).

Det totala börsvärdet uppgår till 7 471 Mkr.

Årets återköpta aktier motsvarar 4 % av antalet utestående aktier. I enlighet med årsstämmans beslut har under tredje kvartalet 2 000 000 aktier dragits in. Wallenstam innehade vid årsskiftet 2 300 663 egna aktier.

AK TIEK APITAL

Aktiekapitalet i Wallenstam uppgår till 124 Mkr, fördelat på 5 750 000 A-aktier (tio röster per aktie) och 56 250 000 B-aktier (en röst per aktie). Av dessa B-aktier är 2 300 663 återköpta per årsskiftet. Antalet ute stående aktier uppgick till 59 6 9 9 337 (62 109 070).

UTDELNING

För verksamhetsåret 2007 föreslår styrelsen en utdelning om 3,00 kr per aktie (2,50), en ökning med 20 %. Styrelsens grundprincip är att det redovisade resultatet i första hand ska återinvesteras i rörelsen för en fortsatt förädling av fastighets-beståndet och en ökad substanstillväxt i bolaget. Styrelsens avsikt är att bolaget ska dela ut ca 40 % av förvaltningsre-sultatet. Hänsyn ska dock tas till investeringsbehov, konso-lideringsbehov samt till ställning i övrigt. Årets föreslagna utdelning innebär att ca 59 % av förvaltningsresultatet delas ut till aktieägarna, vilket är motiverat av det goda resultatet för 2007.

MODERBOL AGET

Moderbolagets verksamhet består i första hand av att utföra koncerngemensamma tjänster, därutöver äger moderbolaget ett mindre antal fastigheter. Den totala omsättningen för perioden uppgår till 275 Mkr (212), varav hyresintäkterna utgör 65 Mkr (58). Periodens resultat inkluderar utdelning från dotterbolag om 1 185 Mkr (450). Resultatet efter skatt uppgår till 1 182 Mkr (432). Moderbolagets resultat belastas med bland annat kostnader för koncernens optionsprogram om 7 Mkr (32). Investeringar i anläggningstillgångar under perioden uppgår till 31 Mkr (14). Moderbolagets lån uppgår på bokslutsdagen till 4 443 Mkr (652). Ökningen beror på att arbetet med att samla koncernens lån i moderbolaget har påbörjats.

MÖJLIGHETER OCH RISKER Hyresintäkter

En procentenhets förändring av uthyrningsgraden i det kom-mersiella beståndet motsvarar en intäktsförändring om ca 6 Mkr på helårsbasis. Wallenstams tio största lokalhyresgäster motsvarar vid årsskiftet ca 9 % av Wallenstams totala hyres-värde eller motsvarande ca 21 % av hyreshyres-värdet i det kom-mersiella beståndet. Av Wallenstams hyresintäkter kommer ca 45 % från de kommersiella fastigheterna. Wallenstam tror på en fortsatt positiv lokalmarknad i Göteborg. Wallenstams höga uthyrningsgrad ger möjlighet till fortsatt ökade hy-resintäkter och en möjlig nyproduktion.

Drift och underhåll

Wallenstam arbetar aktivt med kostnadsuppföljning av seen-de driftkostnaseen-der och har väl utvecklaseen-de system för up-pföljning. Kostnaderna för bränsle och fastighetsskatt är de enskilt största driftkostnaderna. Driftstatistik säkerställer rätt förbrukning. En procents förändring av driftkostnaderna motsvarar ca 4 Mkr.

FINANSIELL RAPPORTERING – 59

Finansnetto

Ett fastighetsbolags största enskilda kostnad är räntekost-naden och nivån på marknadsräntan kan förändras snabbt.

Wallenstams fi nanspolicy reglerar förhållandet mellan andelen rörliga respektive bundna lån. För att minimera refi -nansieringsrisken reglerar fi nanspolicyn även fördelningen mellan antalet långivare samt förfallostrukturen på låneport-följen.

För att minimera valutaexponeringen får lån i utländsk valuta endast tas upp under förutsättning att de vid up-plåningstillfället säkras på sådant sätt att valutarisken elimi-neras. Wallenstam har idag inga lån i utländsk valuta.

Med den fördelning av räntebindningstider som gäller vid ingången av 2008 skulle en förändring av ränteläget med en procentenhet i början av året påverka Wallenstams kostnader med ca 46 Mkr.

Känslighetsanalys

Mkr

Hyresförändring bostäder, 1 % 7

Hyresförändring lokaler, 1 % 6

Förändring vakansgrad, 1 % 13

Förändring driftkostnader, 1 % 4

Förändring av

fastighets-skatten, på bostäder, 0,1 %-enhet 4

Förändring av låneräntan, 1 %-enhet 46

Fastigheternas värde

Wallenstam redovisar fastigheternas bedömda marknads-värde i balansräkningen och marknads-värdeförändringar i resul-taträkningen. Detta medför att resultat och ställning blir mer volatilt. Fastigheternas värde är beroende av marknadens villkor och dessa förändras över tid. På bokslutsdagen 2007 uppgår marknadsvärdet till 18 725 Mkr. En prisförändring på +/- 10 % motsvarar ett förändrat substansvärde på ca 31 kr/aktie. Under 2007 har de fastigheter som sålts i genom-snitt resulterat i försäljningspris som översteg föregående års värdering med 15 %. Efterfrågan på bostäder är fortsatt mycket hög. Bostadsmarknaden präglas generellt av att ett stort antal hyresrättsfastigheter säljs ut till bostadsrätts-föreningar.

Wallenstams fastigheter har under 2007 haft en fortsatt god värdetillväxt. Årets värdeförändring uppgår till 787 Mkr och beror i huvudsak på följande faktorer:

• Realiserade värdeförändringar då fastigheterna sålts till priser över värdering

• Tillkommande värden i färdigställda projekt

• Förbättrade driftnetton

• Pågående ny- och ombyggnationer

Efter övergången till redovisning enligt IFRS redovisas fastighetsbeståndets orealiserade värdeförändringar i re-sultaträkningen. Detta medför att koncernens resultat kan komma att bli betydligt mer volatilt.

Wallenstams fastighetsbestånd fi nns på fl era orter och om-fattar olika typer av fastigheter som påverkas olika av olika marknadsvariabler.

Fastighetsbeståndets struktur och läge samt fördelning mellan bostäder och kommersiell yta gör att Wallenstams riskprofi l är låg.

Eget kapital/Substansvärde

Fastigheternas värde har en stor effekt på det egna kapitalet.

Känslighetsanalys, avkastningskrav

Fastighetsvärde vid andra avkastningskrav, Mkr

1,0 % lägre 24 121

0,5 % lägre 21 010

vår bedömning 18 725

0,5 % högre 16 946

1,0 % högre 15 516

Substansvärdet beräknas till 181 kr/aktie (165). Wallenstam säljer fastigheter både direkt och i bolagsform, varför skat-tebelastningen kan variera.

Eget kapital Substansvärde Förändring avkastningskrav per aktie, kr per aktie, kr

1,0 % lägre 203 271

Den fi nansiella risken kan bland annat mätas genom soli-ditetsmåttet. Vilken soliditetsnivå ett företag väljer att arbeta med påverkas i högsta grad av rörelserisken. Wallenstam har, mot bakgrund av sin fastighetsstruktur, en låg rörelserisk.

ST YRELSENS ARBETE UNDER ÅRET

Wallenstams styrelse består av sex ledamöter. Under 2007 har styrelsen haft sex protokollförda möten utöver löpande kontakter. Styrelsens viktigaste uppgift är att fatta beslut i strategiska frågor. Generellt gäller att styrelsen behandlar frågor av väsentlig betydelse för koncernen. Huvudfrågorna under året har varit fastighetsaffärer, satsningen på nybygg-nation och förnyelsebar energi samt fastställande av ny af-färsplan för 2012.

RIKTLINJER FÖR BESTÄMMANDE AV LÖN MED MERA Styrelsen för Lennart Wallenstam Byggnadsaktiebolag (publ) föreslår att följande riktlinjer för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare i bolaget ska gälla för avtal som ingås under tiden från det att princi-perna har godkänts av årsstämman 2008 intill slutet av års-stämman 2009.

Fast lön

Ledande befattningshavare ska erbjudas en fast lön som är marknadsmässig och som baseras på den anställdes ansvarsom råde och prestation.

Pensionsförmåner

Ledande befattningshavare ska erbjudas marknadsmässiga pen sionsvillkor i form av premiebaserade pensionsavtal.

Icke-monetära förmåner

Ledande befattningshavare ska erbjudas sedvanliga icke-monetära förmåner som bland annat underlättar utföran-det av arbetet såsom exempelvis fri bil, mobiltelefon och

60 – FINANSIELL RAPPORTERING

Aktieägarinnehav 2007 - 12 - 31

A-aktier B-aktier Kapital, % Röster, %

Hans Wallenstam med bolag 5 750 000 6 250 000 19,4 56,0

Familjen Agneta Wallenstam med bolag 4 770 000 7,7 4,2

Familjen Anders Berntsson 3 434 475 5,5 3,0

Familjen Eskil Johannesson 3 000 000 4,8 2,6

Swedbank Robur Fonder 2 198 029 3,6 1,9

Familjen Norman 1 830 000 3,0 1,6

Wiman, Henric 1 485 290 2,4 1,4

Familjen U Wallenstam 1 447 190 2,3 1,3

Familjen Brandström med bolag 1 399 030 2,3 1,2

Övriga ägare 28 135 323 45,4 24,7

Totalt antal aktier 5 750 000 53 949 337

Återköpta egna aktier 2 300 663 3,7 2,0

Registrerade aktier 5 750 000 56 250 000

Totalt registrerade 62 000 000 100,00 100,00

Summa utestående aktier 59 699 337

Andelen institutionellt ägande uppgår till ca 31 procent av innehavet och ca 23 % av rösterna.

Utlandsägandet uppgår till ca 7 % av innehavet och 4 % av rösterna.

Aktiekapitalets utveckling

Förändring

År Emission av aktiekapital, kr Aktiekapital, kr Antal aktier Nominellt värde, kr

1960 Ursprungligt aktiekapital 200 000 200 1 000

1984 Fondemission 9:1 1 800 000 2 000 000 2 000 1 000

1984 Split 1000:1 2 000 000 2 000 000 1

1984 Nyemission 1:2 till 32 kr 1 000 000 3 000 000 3 000 000 1

1986 Fondemission nom. 1 till 10 kr 27 000 000 30 000 000 3 000 000 10

1986 Nyemission 1:3 till 75 kr 10 000 000 40 000 000 4 000 000 10

1987 Fondemission 1:1 40 000 000 80 000 000 8 000 000 10

1995 Nyemission apport till 43 kr 109 302 320 189 302 320 18 930 232 10

2000 Aktieinlösen -9 396 690 179 905 630 17 990 563 10

2001 Nedsättning -7 376 200 172 529 430 17 252 943 10

2002 Nedsättning -11 363 000 161 166 430 16 116 643 10

2003 Nedsättning -13 115 000 148 051 430 14 805 143 10

2004 Nedsättning -10 051 430 138 000 000 13 800 000 10

2005 Split 5:1 138 000 000 69 000 000 2

2005 Nedsättning -7 000 000 131 000 000 65 500 000 2

2006 Nedsättning -3 000 000 128 000 000 64 000 000 2

2007 Nedsättning -4 000 000 124 000 000 62 000 000 2

FINANSIELL RAPPORTERING – 61

NY AFFÄRSPL AN 2012

Wallenstams styrelse har fastställt en ny affärsplan som ska gälla till och med 2012. Den tar sikte på utveckling och ex-pansion. Under kommande affärsplan planeras för ett am-bitiöst nyproduktionsprogram av bostäder och lokaler, en fortsatt utveckling av bostadsområden med avseende på håll-barhet och en omfattande investeringsvolym av förnyelsebar energi. Detta formuleras i ett mål:

Substansvärde per aktie ska överstiga 300 kr

Substansvärdemålet sammanfattar Wallenstams verksam-het på ett bra sätt då det inkluderar resultatet av en effektiv förvaltning, värdeskapande investeringar, realiserade värden i samband med fastighetsförsäljningar och nya intäktsmöjlig-heter i vindkraftsprojekten.

Wallenstams ledstjärnor:

• Soliditeten ska årligen överstiga 25 %.

• Uthyrningsgraden i det kommersiella beståndet ska årligen överstiga 95 %.

• Under perioden ska 2 500 nya lägenheter färdigställas till en direktavkastning som överstiger 7 %.

• Wallenstam ska ha en energiproduktion från förnyelsebar energi som täcker eget och kunders behov räknat på kWh månadsbehov.

• En fortsatt positiv utveckling av förvaltningsresultatet.

företagshälso vård. Därutöver kan även förmån i form av fri bostad erbjudas i enskilda fall.

Rörlig ersättning

Ledande befattningshavare kan erbjudas bonus som fastställs av styrelsen i de fall synnerligt goda resultat redovisas. Sådan bonus ska utbetalas i form av lön och ska inte överstiga den fasta ersättningen för aktuell befattningshavare under den tidsperiod som bonusen avser. Bonus ska inte vara pensions-grundande.

Aktierelaterad ersättning

Ledande befattningshavare kan erbjudas incitament i form av så kallade syntetiska optioner om ett sådant erbjudande riktas till samtliga tillsvidareanställda i bolaget. Kostnaden för bolaget, såvitt avser ersättningen till ledande befattnings-havare, kan innebära en maximal kostnad för bolaget om 15 Mkr under hela löptiden.

Uppsägningstid och avgångsvederlag

För ledande befattningshavare ska en ömsesidig uppsägning s-tid om sex månader gälla. Avgångsvederlag, utöver lön under uppsägningstiden, ska inte överstiga 24 månadslöner.

FRAMTIDSFOKUS

Wallenstam bedömer att kontorsvakanserna i Göteborg suc-cessivt kommer att sjunka under 2008. I takt med att Wallen-stams och marknadens vakanstal sjunker, kommer hyresni-våerna utvecklas positivt. Det gör också att Wallenstam kan komma att nyinvestera i kommersiella fastigheter.

Wallenstam har ett stort antal pågående och planerade bo-stadsprojekt. Närmast i fas för byggstart är projektet Brovak-ten på Kungsholmen i Stockholm. Här bygger Wallenstam 26 0 energieffektiva lägenheter.

I Hammarby Sjöstad, Stockholm, i kvarteret Skärgårdsbå-ten, bygger Wallenstam 96 lägenheter, varav hälften kommer att bli hyresrätter och hälften bostadsrätter. I kvarteret Bar-lasten i Gröndal bygger Wallenstam 32 bostadsrätter. Där-utöver startar etapp två av nyproduktionen i Råcksta under hösten 2008. I Göteborg blir 60 lägenheter i kvarteret Örlen infl yttningsklara under våren. I Högsbo, Göteborg, så upp-förs 111 lägenheter med byggstart under våren.

Ett av Wallenstams utvecklingsprojekt är Göteborgs pa-radgata Kungsportsavenyen. Här har Wallenstam utformat ett förslag och ansökt om detaljplaneändring för att kunna bygga fl er bostäder och förbättra förutsättningarna för han-del.

Wallenstam har även egen mark för framtida nyproduk-tion av kommersiella lokaler om totalt ca 70 000 kvm.

Arbetet med förnyelsebar energi fortsätter under kom-mande år. Ett fl ertal ytterligare projekt har påbörjats. Under hösten 2008 planeras två nya verk tas i drift i Silkomhöjden, Dalarna. Wallenstam räknar också med att kunna uppföra vindkraftverk på Lunnekullen i Tibro, Andöya i Nordnorge, Öijared i Lerum och Gunnarby i Uddevalla de närmsta åren.

Mycket pekar på att den globala konjunkturen bromsar in under senare delen av 2008 och att Riksbanken då får anled-ning att justera ner sin nuvarande räntebana.

62 – FINANSIELL RAPPORTERING

Förslag till vinstdisposition

Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

Balanserat resultat 564 095

Årets resultat 1 182 405

Kkr 1 746 500

Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så att:

Till aktieägarna utdelas 3,00 kr/aktie 179 098

I ny räkning överförs 1 567 402

Kkr 1 746 500

Styrelsens förslag till vinstdisposition är att utdelning ska ske med 3,00 kr per aktie. Antalet utdelningsberättigade aktier kan komma att ha minskat till årsstämman genom att bola-gets innehav av återköpta aktier har ökat.

Styrelsens yttrande över den föreslagna utdelningen Koncernens egna kapital har beräknats i enlighet med de av EU antagna IFRS-standarderna och tolkningarna av dessa (IFRIC) samt i enlighet med svensk lag genom tillämpning av Rådet för Finansiell Rapportering RFR 1. Moderbolagets egna kapital har beräknats i enlighet med svensk lag och med tillämpning av Rådet för Finansiell Rapportering RFR 2.

Den föreslagna utdelningen till aktieägarna reducerar bo-lagets soliditet från 23 % till 21 %. Koncernens soliditet re-duceras från 42 % till 41 %. Soliditeten är betryggande mot bakgrund av att bolagets och koncernens verksamhet fortsatt

Den föreslagna utdelningen till aktieägarna reducerar bo-lagets soliditet från 23 % till 21 %. Koncernens soliditet re-duceras från 42 % till 41 %. Soliditeten är betryggande mot bakgrund av att bolagets och koncernens verksamhet fortsatt

In document Tema hållbart boende (Page 57-64)

Related documents