• No results found

ORGANISATION OCH MEDARBETARE

In document Tema hållbart boende (Page 47-50)

Under 2007 utökades Wallenstams organisation med 12 per-soner.

ORGANISATION

Wallenstam är organiserat i tre rörelsegrenar; två fastighets-förvaltande affärsområden: Bostad respektive Företag, och en utvecklingsorganisation. Utvecklingsorganisationen an-svarar för nyproduktion av fastigheter, ombyggnation av fast-igheter samt utveckling av Wallenstams vindkraftsprojekt.

Därutöver har Wallenstam en administrativ organisation som stöttar de affärsdrivande enheterna.

Affärsområde Bostad har regioner i tre städer: Göteborg, Stockholm och Helsingborg. Affärsområde Företags verksam-het bedrivs i två regioner i Göteborg: City och Storgöteborg.

Organisationsstrukturen bygger på kundnärhet. Indelningen i regioner med lokala förvaltningskontor, ger bra möjligheter att tidigt uppfatta tendenser och förändringar på respektive mark-nad. Fastighetsförvaltningen omfattar uthyrning, miljö samt teknisk och ekonomisk förvaltning.

Fastighetsskötseln och underhållet är upphandlade tjäns-ter via konceptet Wallenstam Partner. Utvecklingsstaben driver Wallenstams utvecklingsfrågor inom byggnation och energi. En administrationsstab stödjer affärsområdena inom sina specialistområden.

Tillgänglighet, snabb och smidig hjälp är viktiga fram-gångsfaktorer. Därför har Wallenstam byggt upp en kund-nära organisation med en Kundservice som förenklar kon-takterna med kunderna.

MEDARBETARE

Vid årsskiftet hade Wallenstam totalt 156 anställda, en ök-ning med 8 % sedan förra årsskiftet. Under 2007 var perso-nalomsättningen 7 % (5). Wallenstam försöker så långt det är möjligt bereda möjligheter till utveckling inom företaget.

Det fi nns ett stort antal personer som varit anställda under många år i ett fl ertal olika befattningar. Ledig tjänst utlyses alltid först internt.

Wallenstam eftersträvar en så jämn fördelning som möj-ligt mellan män och kvinnor, vilket beaktas i samband med rekrytering. Vid årsskiftet var fördelningen 44 % män och 56 % kvinnor. Olika tjänstegrupper kan ha övervikt av män respektive kvinnor.

HÖG TRIVSEL

Wallenstam genomför undersökningar, Nöjd-Medarbetar-Index (NMI), vart tredje år. NMI ger viktig information om

hur medarbetarna upplever sin dagliga arbetssituation och hur det står till med trivsel och motivation. Under 2008 ska nästa NMI genomföras. Senaste undersökningen gjordes 20 05 och resultatet från den var mycket bra och visade på

hög arbetsglädje och engagemang.

FÖRETAGSKULTUR

För att rekrytera och behålla bra medarbetare är det vik-tigt att vara en attraktiv arbetsgivare. Wallenstam erbjuder en öppen miljö i en organisation som är fl exibel och snabb till beslut. Under 2007 började 22 anställda på nya tjänster inom bolaget. Trots att Wallenstam är ett växande bolag, rå-der fortfarande det mindre företagets klimat, med personlig tanke om medarbetarna. Stämningen i företaget är lättsam och positiv. Vid nyrekryteringar läggs stor vikt vid personliga egenskaper och kvaliteter.

Wallenstams kärnvärden

Verksamheterna ska styras med utgångspunkt från kärnvär-dena. Alla anställda ska agera med utgångspunkt från de ledord som uttrycker de grundläggande värderingar som ska genomsyra Wallenstam.

Ansvar för utveckling

Respekt för människa och miljö

Engagemang för boendet

ORGANISATION OCH MEDARBE TARE – 47

ORGANISATION

VD

Företag Bostad Utveckling Administration

Kommunik

ÅLDERSFÖRDELNING INOM KONCERNEN

Vid utgången av 2007 fanns ett tiotal policies och riktlinjer som Wallenstam arbetar med för att fortlöpande sprida bolagets anda

och värderingar bland medarbetarna.

UTBILDNING ÄR VIK TIGT

Personalen deltar kontinuerligt i kompetenshöjande program som skapar utrymme för såväl individens som bolagets utveck-ling. Under 2007 har anställda genomgått kurser inom bland annat ledarskap, redovisning, skatt, fastighetsförvaltning, hyre-sjuridik, IT, säkerhet och brandskydd inom ramen för det syste-matiska brandskyddsarbetet. Medarbetarsamtal genomförs var-je år för att stödja medarbetarnas personliga utveckling. I dessa diskuteras bland annat trivsel, utvecklingsönskemål, utbildning och innehållet i arbetsuppgifterna. I anslutning till dessa samtal planeras också kompetensutveckling för kommande år.

PROCESSER

Under året har ca fyra miljoner kronor investerats i utveck-ling av IT-system, både mjuk- och hårdvara. Flera verksam-hetssystem har uppgraderats. Vidare har Wallenstam gjort investeringar för att effektivisera uppföljning av energiför-brukning i fastigheter. Löpande utbyte av datorer och servrar har gjorts under året för att åstadkomma en säker och ef-fektiv driftmiljö. Under 2008 planeras en fortsatt utveckling av verksamhetssystemen, såsom ekonomisystemet och rap-porteringssystemet. Dessutom kommer en större satsning på IT-säkerhet att genomföras.

K VALITET

Hela koncernen präglas av kvalitetstänkande inom alla verk-samhetsgrenar. Nedan följer några exempel på kvalitetsar-bete under året:

Ny- och ombyggnad

Wallenstams projektledare har genomgått utbildning till kva-litetsansvarig enligt Plan- och Byggnadslagen.

Uthyrning

Kundundersökningar genomförs årligen för att mäta hur hyresgästerna upplever kvaliteten. Resultaten ger värdefull återkoppling som resulterar i åtgärdsplaner.

Förvaltning

Fastighetsskötseln upphandlas av externa leverantörer enligt ett väldefi nierat koncept. För att kvalitetssäkra fastighets-skötseln ronderas samtliga fastigheter av Wallenstams för-valtare två gånger i månaden enligt ett rullande schema.

Administration

Arbetet med internkontroll som intensifi erats under de senas-te åren har ställt större krav på dokumentation, vilket medför effektiva administrativa rutiner och säkerställer god kvalitet i processerna avseende fi nansiell rapportering.

Forskning och utveckling

Wallenstam följer aktivt den forskning som bedrivs inom förnyelsebar energi. Under året har Wallenstam satsat på utveckling av elförsörjning genom bland annat vindkraft.

Vidare har system för att kunna införa separata elmätare ut-vecklats. Wallenstam har under de senaste åren genomfört ett omfattande utvecklingsarbete för att göra byggproduk-tionsprocessen kostnadseffektiv.

GOD HÄLSA

Wallenstam har en låg sjukfrånvaro. Under året uppgick den till knappt 2 %. Frisk och positiv personal är en förutsättning för engagemang och motivation. Medarbetarna har regel-bundet möjlighet att genomgå en hälsobedömning i syfte att förbättra hälsan. Wallenstam stödjer också medarbetarnas friskvårdsaktiviteter.

ARBETSMIL JÖ

Den fysiska arbetsmiljön är mycket god. Samtliga kontor är nyligen ombyggda, med modernt utrustade arbetsplatser.

48 – ORGANISATION OCH MEDARBE TARE

Wallenstam erbjuder sina medarbetare ett öppet arbetsklimat i en organisation som är fl exibel och snabb till beslut.

ORGANISATION OCH MEDARBE TARE – 49

In document Tema hållbart boende (Page 47-50)

Related documents