• No results found

Faktory ovlivňující způsob a úroveň spolupráce asistenta pedagoga a učitele –

In document 2 Asistent pedagoga (Page 62-70)

4 Empirická část

4.4 Výsledky výzkumného šetření

4.4.4 Faktory ovlivňující způsob a úroveň spolupráce asistenta pedagoga a učitele –

Jak již bylo zmíněno, dobrá spolupráce mezi asistentem pedagoga a učitelem je důležitá pro úspěšné začlenění žáka se SVP do vzdělávacího procesu. Způsob a úroveň této spolupráce ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z nich je důvod, proč se asistent pedagoga rozhodl pro tuto profesi. Pro 56 % respondentů se hlavním důvodem stal zájem o práci s dětmi. Dotazovaných 22 % hledalo po mateřské dovolené práci v místě bydliště na zkrácený úvazek a tato nabídka je zaujala. Zbylých 22 % respondentů pracuje jako vychovatelé ve školní družině na poloviční úvazek a práce asistenta pedagoga pro ně byla řešením zaměstnání na plný úvazek (viz Tabulka č. 17).

Jako asistentka pedagoga jsem pracovala už od roku 2006 do roku 2011. Pak jsem se odstěhovala a tím změnila i zaměstnání. Práce s dětmi mi ale chyběla, takže jsem se k ní při první možnosti vrátila (A7).

V družině mi byl zkrácen úvazek na 60 % a jako určitá kompenzace mi byla nabídnuta pozice asistentky pedagoga. Nemůžu si dovolit pracovat na zkrácený úvazek, tak jsem to vzala (A1).

Tabulka č. 17 – Důvod výkonu práce asistenta pedagoga

Důvod výkonu práce asistenta pedagoga Četnost

Zkrácený úvazek ve školní družině 2 22 %

Zájem o práci s dětmi 5 56 %

Zaměstnání v místě bydliště 2 22 %

Úroveň spolupráce asistenta pedagoga a učitele je ovlivněna také tím, zda došlo k jejich seznámení před zahájením pracovního vztahu. Během této doby se obě strany

63

můžou lépe poznat nejen po stránce pracovní (rozdělení kompetencí, způsob práce apod.), ale také po stránce osobnostní. Dotazovaných 44 % respondentů z řad asistentů pedagoga odpovědělo, že se s učitelem znalo již dříve, pracují několik let na stejné škole. 33 % respondentů uvedlo, že k seznámení došlo týden předem v přípravném týdnu. Podle odpovědí 22 % asistentů pedagoga se s učitelem předem neseznámilo, nikdo jim to nenabídl (viz Tabulka č. 18).

S paní učitelkou jsme se znali ze společných akcí školy, porad a školení, protože jsem před přechodem na druhý stupeň pracovala na stejné pozici na prvním stupni (A7).

Než jsem nastoupila do práce, tak jsem se chtěla s tehdejší paní učitelkou poznat, protože jsem jen věděla, jak vypadá, ale asi to nepovažovala za nutné (A9).

Tabulka č. 18 – Seznámení s učitelem

Seznámení s učitelem před spoluprací Četnost

Pracovali jsme na stejné škole 4 44 %

V přípravném týdnu 3 33 %

Neseznámili jsme se 2 22 %

Asistenti pedagoga jsou součástí procesu nejen při začleňování žáka se SVP, ale jsou také členy pedagogického sboru školy, na které působí. Jejich pozice není v tomto směru ovlivněna jen jimi samotnými, ale zároveň pedagogy, kteří zde pracují, včetně vedení školy. Dotazovaných 67 % respondentů z řad asistentů pedagoga uvedlo, že v současné době se v pedagogickém sboru cítí jako rovnocenní členové. Zpočátku to tak ale nebylo, svoji pozici si postupně budovali a ostatní pedagogové si zvykali na jejich přítomnost během výuky žáka se SVP. 22 % asistentů pedagoga se od počátku jejich práce cítí mezi ostatními pedagogy velmi dobře. 11 % respondentů pracujících jako asistenti pedagoga jen krátce si v pedagogickém sboru zatím zvyká (viz Tabulka č. 19).

64

Za ty roky se mezi ostatními učiteli cítím velmi dobře, jsem zde spokojená, ale ze začátku se na moji práci někteří dívali nedůvěřivě, a ani já jsem si nebyla moc jistá (A4).

Hned ze začátku to bylo fajn. Určitě to nebylo mnou, ale tím, jak mě všichni mezi sebe přijali a snažili se mi pomáhat (A8).

Tabulka č. 19 – Pozice asistenta pedagoga v pedagogickém sboru

Rovnocenný člen Četnost

Ano (postupně) 6 67 %

Ano (od začátku) 2 22 %

Zvykám si 1 11 %

Učitelé a asistenti pedagoga spolu musí během své práce spolupracovat. Jaká je úroveň jejich spolupráce, je z určité míry závislé na tom, zda se setkávají i mimo výuku a zda mají na tato setkání vyhrazený čas. Asistenti pedagoga a učitelé se během těchto chvil více poznají, obě strany můžou čerpat ze zkušeností druhého. Asistenti pedagoga se dozvídají, jak bude příští den výuka vypadat, můžou se na ni připravit, ale také se svými nápady a postřehy na přípravách na výuku podílet. Během rozhovorů 44 % asistentů pedagoga uvedlo, že pevně vyhrazený čas na společné konzultace s učitelem nemají, ale komunikují spolu ohledně průběhu výuky denně (před vyučovací hodinou, po skončení výuky apod.). 33 % respondentů z řad asistentů pedagoga má dle svých odpovědí s učitelem vyhrazený čas, kdy se setkávají nad přípravami na vyučování a konzultují průběh výuky žáka se SVP. Dotazovaných 22 % asistentů pedagoga uvedlo, že s učitelem spolupracují nepravidelně podle potřeby žáka se SVP a podle situace ve třídě (viz Tabulka č. 20).

S paní učitelkou se setkáváme každý den odpoledne, podle potřeby i během dne.

Podílím se na přípravách na vyučování, dozvím se, co bude další den následovat. Paní učitelka chce znát i můj názor na průběh vyučování, na to, jak to jde žákovi se SVP (A8).

65

S třídní učitelkou vyhrazený čas na přípravy nemáme, ale spolupracujeme spolu podle toho, jak je potřeba. Spolupracuji i s ostatními učiteli, ale s třídní asi nejvíc (A9).

Tabulka č. 20 – Spolupráce asistenta pedagoga s učitelem dle asistentů pedagoga

Vyhrazený čas na spolupráci Četnost

Nemáme, ale spolupracujeme pravidelně 4 44 %

Nemáme, spolupracujeme nepravidelně 2 22 %

Máme a pravidelně spolupracujeme 3 33 %

4.4.5 Faktory ovlivňující způsob a úroveň spolupráce asistenta pedagoga a učitele – pohled učitelů

Během rozhovorů 60 % učitelů uvedlo, že se s asistentem pedagoga seznámilo před začátkem společné spolupráce. Jedním z důvodů byla skutečnost, že jsou již několik let zaměstnanci stejné školy, ve dvou případech seznámení iniciovala matka žáka se SVP, a to s ohledem na jeho přechod z mateřské školy do školy základní.

30 % učitelů se s asistentem pedagoga seznámilo asi týden předem (během přípravného týdne). Pouze 10 % respondentů odpovědělo, že k předchozímu seznámení nedošlo.

Příčinou byl nástup učitele do školy během školního roku (viz Tabulka č. 21).

S asistentkou jsem se seznámila asi měsíc předem. První společné setkání proběhlo ještě za přítomnosti maminky T. (začleněný žák se SVP) a naší zástupkyně pro první stupeň. Pak jsme se setkávali jak my samy dvě, tak někdy i s T. a jeho maminkou.

Myslím, že to prospělo nám všem (U5).

Známe se spoustu let, jsme kolegyně, nějaké další schůzky ohledně asistence nebyly potřeba (U1).

66 Tabulka č. 21 – Seznámení s asistentem pedagoga

Seznámení s asistentem pedagoga Četnost

Seznámení dříve jak týden předem 6 60 %

Seznámení týden předem 3 30 %

Neseznámili jsme se 1 10 %

Dotazovaných 50 % učitelů vnímá spolupráci s asistentem pedagoga pozitivně.

Z hlediska své profese hodnotí tento vztah jako velmi dobrý, bezproblémový. Dle jejich vyjádření přerostl v přátelství i mimo prostředí školy. 20 % respondentů uvedlo, že jejich vztah s asistentem pedagoga se postupně vyvíjí kladným směrem. Během rozhovorů vyplynulo, že 30 % učitelů není se spoluprací moc spokojeno, mimo pracovní záležitosti se s asistentem pedagoga nestýkají. Jako důvod uvádí výtky k asistentově práci a osobní antipatie (viz Tabulka č. 22).

S asistentkou jsme si moc nesedly. Mám srovnání s jinými asistentkami, se kterými se mi pracovalo lépe. J. znám už dlouho, pracuje na naší škole jako vychovatelka, ale tam jsem jí vnímala jinak. Je pravda, že jsme se ani před tím moc nevyhledávaly (U1).

Naše spolupráce s asistentkou je výborná. Jsme kamarádky, já ji tedy spíš vnímám jako svoji druhou mámu. Když jsme spolu začínaly, byla jsem těsně po škole a ona už měla spoustu zkušeností (U7).

Tabulka č. 22 – Hodnocení spolupráce s asistentem pedagoga Spolupráce s asistentem pedagoga Četnost

Bezproblémová, přátelská 5 50 %

Vyvíjí se pozitivně 2 20 %

Spíš negativní 3 30 %

Jak již bylo zmíněno, úspěšné začlenění žáka se SVP se neobejde bez kvalitní spolupráce učitele a asistenta pedagoga. Ta probíhá nejen během výuky, ale měla by probíhat i mimo ni. Učitel informuje asistenta pedagoga o tom, jak bude vyučování

67

probíhat, asistent pedagoga s ním spolupracuje na přípravách, společně se radí, jak co dělat, změnit, zlepšit. Je vhodné, aby na tato setkávání měli vyhrazený čas.

Dotazovaných 40 % učitelů odpovědělo, že sice nemají přesně vyhrazený čas pro společné přípravy a konzultace, ale informace si s asistenty pedagoga předávají dle aktuální potřeby během dne, a to před výukou, o přestávkách nebo po vyučování.

Dalších 20 % respondentů nepovažuje společné přípravy a konzultace za nutné, čas na ně vyhrazený nemají. S asistentem pedagoga komunikují dle potřeby prostřednictvím školního emailu nebo mu poskytnou učební materiály před vyučovací hodinou (viz Tabulka č. 23).

S asistentkou spolupracuji, jak je potřeba, většinu informací si řekneme o přestávkách. Žádný pravidelně stanovený čas nemáme a myslím, že to ani není potřeba (U2).

Žádná setkávání s asistentkou nejsou potřeba, informace, které by měla vědět, jí pošlu na její email. A stejně by to nikdo neocenil, kdybychom se společně připravovali na vyučování (U8).

Pevně stanovený čas na společnou spolupráci, přípravu materiálů, na konzultace o výuce žáka se SVP, ale i celé třídy má 40 % dotazovaných učitelů. Tito respondenti shodně uvedli, že se s asistentem pedagoga schází po výuce, a to každý den alespoň na půl hodiny. Společně se radí, co a jak dělat, aby to bylo pro žáka se SVP, ale zároveň pro ostatní žáky třídy co nejlepší. Asistenti pedagoga jim pomáhají s přípravou učebních materiálů a sami přichází s novými nápady. Všichni tito učitelé shodně odpověděli, že s asistentem pedagoga spolupracují podle potřeby během celého dne.

Tabulka č. 23 – Vyhrazený čas na společné přípravy dle učitelů Stanovený čas na společné přípravy Četnost

Setkání probíhají dle potřeby 4 40 %

Setkání neprobíhají 2 20 %

Setkáváme se pravidelně po výuce 4 40 %

68

Společná setkání s asistentkou praktikujeme od začátku naší spolupráce, asi před rokem jsme si dohodly čas, ve kterém se budeme scházet. Když je ale potřeba, tu naši půlhodinku prodloužíme, což se stává dost často. Asistentka se alespoň dozví, co se budeme učit, sama často přijde s nějakou inovací, a já jsem zase ráda za její postřehy (U10).

4.4.6 Faktory ovlivňující způsob a úroveň spolupráce asistenta pedagoga a učitele – komparace odpovědí obou skupin respondentů

Předchozí dvě kapitoly byly zaměřeny na spolupráci asistentů pedagoga a učitelů a na okolnosti, které tuto spolupráci ovlivňují. Mezi tyto faktory patří délka doby, kdy došlo k seznámení učitelů a asistentů pedagoga před zahájením jejich spolupráce. Obě skupiny respondentů se shodly, že ve většině případů se poznaly nejpozději týden před začátkem spolupráce. Pouze 22 % asistentů pedagoga a 10 % učitelů tuto možnost nemělo nebo ji nechtělo využít.

Dalším důležitým faktorem je pohled asistentů pedagoga na jejich místo v pedagogickém sboru školy a hodnocení vzájemné spolupráce učiteli. Pouze 11 % asistentů pedagoga uvedlo, že se necítí mezi ostatními učiteli jako jejich rovnocenní partneři. V porovnání s tím 30 % učitelů vnímá tuto spolupráci negativně, nelíbí se jim způsob výkonu asistentovy práce, a ani si nejsou s asistentem sympatičtí. Ostatní respondenti z obou skupin, tedy většina všech odpovídajících, jsou s pracovním vztahem spokojeni.

Tato skutečnost je pozitivní především s ohledem na začleňování žáka se SVP.

Z rozhovorů vyplynulo, že učitelé, kteří se cítí ve vztahu s asistentem pedagoga spokojeni, jsou otevřenější k jeho názorům. Současně asistenti pedagoga, kteří se cítí v pracovním kolektivu jako jeho rovnocenní členové, partneři učitelů, se více zajímají o výuku žáka se SVP, jsou aktivnější a pracují nad rámec svých povinností.

Kvalita spolupráce asistenta pedagoga a učitele se odvíjí od jejich komunikace, společných příprav na výuku, od vzájemného předávání informací ohledně vzdělávání žáka se SVP. K těmto účelům by měl především sloužit vyhrazený čas po ukončení vyučování. Z odpovědí respondentů vyplynulo, že všichni asistenti pedagoga nějakou

69

měrou spolupracují s učitelem i mimo dobu vyučování. Oproti tomu 20 % učitelů uvedlo, že spolupráce s asistentem pedagoga mimo výuku neprobíhá, podle jejich mínění není nutná.

Z komparace odpovědí je zřejmé, že učitelé a asistenti pedagoga došli ve svých odpovědích ve většině případů ke shodě (viz Schéma č. 1). Tato skutečnost pozitivně ovlivňuje nejen jejich spolupráci, ale celý proces začleňování žáků se SVP, od jejich vzdělávání, přes sociální začlenění do kolektivu, až po celkový edukační proces všech žáků třídy.

Schéma č. 1 – Faktory ovlivňující spolupráci asistenta pedagoga a učitele

Spolupráce asistenta pedagoga a učitele

Doba seznámení před zahájením spolupráce

Pozice asistenta pedagoga v pedagogickém

sboru

Společné přípravy na výuku

Způsob komunikace a předávání informací

Osobnost asistenta pedagoga

Osobnost učitele

70

Neshoda odpovědí z uskutečněného výzkumného šetření byla pouze v názorech na společné přípravy učitelů a asistentů pedagoga. Toto zjištění může být ovlivněno několika faktory. Někteří učitelé nevnímají spolupráci s asistentem pedagoga na přípravách jako podstatnou součást vzdělávacího procesu žáka se SVP, při které můžou asistenta pedagoga podrobněji seznámit s nadcházejícím učivem a zároveň můžou čerpat z asistentových poznatků a nápadů. K tomu v několika případech přispívá i nevyhrazený čas pro tato setkání, především z důvodu, že asistent pedagoga nemá ve své pracovní smlouvě uvedenu nepřímou pracovní činnost, anebo ji má v nedostatečné časové dotaci. Pak záleží na samotných asistentech, zda jsou ochotni investovat čas nad rámec svých povinností.

In document 2 Asistent pedagoga (Page 62-70)