• No results found

Rozdělení kompetencí z pohledu učitelů

In document 2 Asistent pedagoga (Page 54-60)

4 Empirická část

4.4 Výsledky výzkumného šetření

4.4.2 Rozdělení kompetencí z pohledu učitelů

Podle odpovědí respondentů z řad učitelů byly pracovní kompetence asistentů pedagoga stanoveny vedením základní školy, ve 40 % případů ve spolupráci se školským poradenským zařízením (PPP, SPC). Před začátkem vzájemné spolupráce došlo ve většině případů k domluvě na rozdělení kompetencí mezi učiteli a asistenty pedagoga.

Asistentka s žákem už pracovala na prvním stupni, takže spíše mně řekla, co a jak je dobré dělat, aby vše fungovalo, jak má. Já jsem se byla na celou třídu několikrát podívat, než přešla k nám na druhý stupeň, proto jsem nějakou představu také měla.

Prostě jsme se na všem dohodly (U7).

Pouze 20 % respondentů odpovědělo, že k předchozí domluvě nedošlo. V jednom případě z důvodu nezkušenosti obou aktérů s integrací žáka, v druhém z neochoty

55

asistenta pedagoga akceptovat návrhy učitele týkající se rozdělení pracovních kompetencí (viz Tabulka č. 9).

Měla jsem jasnou představu, co a jak budeme dělat, ale asistentka nechtěla většinu mých návrhů akceptovat. Nemělo smysl se tedy na něčem domlouvat (U1).

Tabulka č. 9 – Rozdělení kompetencí dle učitelů

Domluva o rozdělení kompetencí Četnost

Domluva proběhla 8 80 %

Domluva neproběhla 2 20 %

Z pohledu učitelů asistenti pedagoga pomáhají začleňovaným žákům hlavně s edukací. Dovysvětlují žákovi učební látku, pomáhají mu se zápisy do sešitu, s orientací v učebnici, doprovází žáka na akcích pořádaných školou. Dle potřeby se věnují i ostatním žákům ve třídě, připravují pro žáka učební materiály nebo je upravují.

Dále jsou pomocníky při zprostředkování komunikace a sociálních kontaktů se spolužáky a učiteli, jsou s žákem během přestávek, individuálně s ním pracují mimo třídu, pomáhají mu se sebeobsluhou (viz Tabulka č. 10).

Tabulka č. 10 – Činnosti asistenta pedagoga během výuky

Činnosti asistenta pedagoga během výuky Četnost činností Pomoc při výuce žáka (vysvětlení, zápisy) 10

Pomoc se sociálními kontakty 4

Zůstává s žákem během přestávek 2

Příprava a úprava učebních materiálů 5

Pomoc se sebeobsluhou 3

Práce s ostatními žáky 7

Individuální výuka mimo třídu 2

Pomoc s komunikací 2

56

Paní asistentka pomáhá žákovi pochopit učivo, s orientací v učebnici a v dalších materiálech, také mu dovysvětlí učivo, které probíráme. Podle potřeby mu pomůže při strojení, ale také při komunikaci se spolužáky nebo i se mnou (U5).

Asistentka pracuje s žákem během výuky, podle toho jak je potřeba, s ním odchází do naší školní knihovny, kde s ním procvičuje slovíčka z angličtiny nebo se mu snaží vysvětlit to, co během výuky nepochopil (U4).

Asistenti pedagoga během vyučovacích hodin pracují i s ostatními žáky. Většinou podle vyjádření učitelů již sami vědí, kdy a jaké žáky během výuky podpořit. Nejedná se jen o žáky se SVP, ale o jakéhokoliv žáka ve třídě, který pomoc aktuálně potřebuje.

Pouze 30 % dotazovaných učitelů odpovědělo, že tomu tak není (viz Tabulka č. 11).

Ne, s jinými žáky nepracuje. Asi na to nemá čas, ale někdy mi přijde, že čas by byl, ale je to prostě pohodlnější (U1).

Asistentka je během hodin v jednom kole. Když vidí, že integrovaný žák zvládá práci sám, pomáhá těm, kteří to potřebují (U9).

Tabulka č. 11 – Pohled učitelů na práci asistentů pedagoga s ostatními žáky Práce asistentů pedagoga s ostatními žáky Četnost Asistent pedagoga pracuje s ostatními žáky 7 70 % Asistent pedagoga nepracuje s ostatními žáky 3 30 %

Někteří asistenti pedagoga vedou podle potřeby výuku. Většina supluje za nepřítomné učitele, někteří z nich učí po dohodě s učiteli výtvarnou výchovu a pracovní činnosti. Učitelé se podle svých slov během těchto hodin můžou věnovat integrovaným žákům, ale i ostatním. Ze zjištěných údajů 30 % asistentů pedagoga nikdy nevede výuku (viz Tabulka č. 12).

Asistentka za mě nikdy neučí, výuka na druhém stupni je dost specifická, ale když je potřeba, chodí suplovat za nepřítomné učitele (U4).

57

Už jsem o tom uvažovala, že by asistentka za mě mohla někdy učit a já za ní asistovat dítěti, ale zatím byla jen suplovat (U2).

Jsme s asistentkou domluvené, že si tak dvakrát do měsíce vyměníme role. Já se dostanu k dětem z té druhé strany a asistentka učí výtvarnou výchovu nebo pracovní činnosti, to ji baví, jejím původním povoláním byl design (U10).

Tabulka č. 12 – Účast asistentů pedagoga na vedení výuky dle vyjádření učitelů Účast asistentů pedagoga na vedení výuky Četnost

Asistent pedagoga pouze supluje 5 50 %

Asistent pedagoga občas učí i supluje 2 20 %

Asistent pedagoga neučí ani nesupluje 3 30 %

Pro dobrou spolupráci mezi učiteli a asistenty pedagoga je důležitá vzájemná komunikace, která se týká průběhu výuky. Většina respondentů z řad učitelů uvedla, že s asistentem pedagoga pravidelně konzultuje, jak bude výuka probíhat. Někteří učitelé se ptají asistentů i na jejich postřehy z výuky, co a jak žák podle nich zvládá, co se mu zatím nedaří, co by bylo dobré dělat jinak.

My se s asistentkou domlouváme prakticky na všem. Ráda si vyslechnu její názor, hlavně mě zajímá, jestli jsou moje hodiny pro žáka přiměřené, co se týká náročnosti, kolik toho dokáže sám, kdy potřebuje podporu. Nechci ho přeceňovat, ale ani podceňovat, a asistentka je s ním v bližším kontaktu než já (U7).

Dotazovaných 30 % učitelů samo rozhoduje o tom, jak bude výuka probíhat. Jedním z uváděných důvodů je nedostatečné vzdělání asistenta pedagoga na to, aby s ním učitel konzultoval, jak učit (viz Tabulka č. 13).

S asistentkou průběh výuky nekonzultuji, není to potřeba, nerozumí tomu. Žákovi pomáhá, to ano, ale nemá vzdělání na to, abych se s ní radila, jak mám učit (U8).

58 Tabulka č. 13 – Konzultace o průběhu výuky

Konzultace o průběhu výuky Četnost

Průběh výuky s asistentem pedagoga konzultuji 7 70 % Průběh výuky s asistentem pedagoga nekonzultuji 3 30 %

Asistenti pedagoga se po domluvě s učiteli podílí na přípravách na výuku. Upravují učební materiály, vyrábí pomůcky, kartičky s přehledy gramatiky apod. 50 % učitelů odpovědělo, že asistenti pedagoga, s nimiž spolupracují, jim pomáhají s přípravami na vyučování pro celou třídu. Dle získaných dat se žádnou měrou příprav na výuku neúčastní pouze 10 % asistentů pedagoga (viz Tabulka č. 14).

S přípravami na vyučování mi nepomáhá, dělám je sama pro všechny žáky, i pro integrovaného. Asistentka má svou družinu, takže hned po výuce odchází. Myslím si, že ji práce v družině baví víc (U1).

Asistentka často přichází se svými nápady, co bychom mohli udělat. Dost mi tím pomáhá (U5).

Tabulka č. 14 – Podíl asistenta pedagoga na přípravách na výuku dle učitelů Podíl asistenta pedagoga na přípravách na výuku Četnost

Přípravy pro integrovaného žáka 4 40 %

Přípravy pro celou třídu 5 50 %

Nepodílí se na přípravách 1 10 %

V rámci spolupráce se radí učitelé s asistenty pedagoga, jak integrovaného žáka hodnotit za jeho práci, pokroky, snahu. Dotazovaných 50 % respondentů z řad učitelů uvedlo, že s asistentem pedagoga konzultuje průběžné hodnocení, i pololetní. Důvodem je zájem o asistentův názor. 40 % dotazovaných na hodnocení s asistentem pedagoga nespolupracuje. Jako argument uvádějí jeho nekompetentnost pro tuto činnost (viz Tabulka č. 15).

59

Chci znát názor asistentky na hodnocení žáka, samozřejmě, že se jí neptám na každou známku, ale je s žákem více v kontaktu, ví, jak je naladěný, jestli je v pohodě.

No, a spolupráce na celkovém hodnocení je snad samozřejmost, ne (U9).

Nemyslím si, že bych měla s paní asistentkou konzultovat žákovi známky, nemá v tomto směru žádné vzdělání (U3).

Tabulka č. 15 – Spolupráce na hodnocení žáka dle učitelů

Spolupráce učitele a asistenta pedagoga na hodnocení Četnost

Spolupráce na běžném hodnocení 5 50 %

Spolupráce jen na závěrečném hodnocení 1 10 %

Nespolupracujeme 4 40 %

Jak již bylo zmíněno, asistenti pedagoga vykonávají během své práce spoustu činností. Podporují začleňovaného žáka nejen během výuky, pomáhají podle potřeby ostatním žákům, spolupracují s učiteli na přípravách, hodnocení, někteří vedou výuku nebo suplují atd. Dotazovaných 60 % učitelů se domnívá, že asistenti pedagoga vykonávají některé činnosti nad rámec svých kompetencí, a jejich práce si cení. Myslí si, že by za svou práci měli být více ohodnoceni. 30 % učitelů uvedlo, že asistenti pedagoga nad rámec svých kompetencí dle jejich názoru nepracují (viz Tabulka č. 16).

Asistentka pracuje s velkým pracovním nasazením, je vstřícná k jakékoli pomoci, aktivní, sama vidí, kde je její pomoc potřeba. Pomáhá i mým kolegyním. Měla by za to být více platově ohodnocena (U5).

Nemyslím si, že asistentka pracuje více, než má. V porovnání s jinými asistentkami bych řekla, že dokonce méně (U1).

60

Tabulka č. 16 – Činnost nad rámec asistentových kompetencí dle učitelů Činnost nad rámec kompetencí asistenta pedagoga Četnost

Vykonává 6 60 %

Občas vykonává 1 10 %

Nevykonává 3 30 %

In document 2 Asistent pedagoga (Page 54-60)