• No results found

Rozdělení kompetencí z pohledu asistentů pedagoga

In document 2 Asistent pedagoga (Page 49-54)

4 Empirická část

4.4 Výsledky výzkumného šetření

4.4.1 Rozdělení kompetencí z pohledu asistentů pedagoga

Všem dotazovaným asistentům pedagoga stanovil jejich pracovní kompetence ředitel školy, ve dvou případech ve spolupráci se školským poradenským zařízením (PPP, SPC). Všichni asistenti pedagoga je obdrželi v písemné podobě spolu s podpisem pracovní smlouvy.

Rozdělení kompetencí asistentů pedagoga a učitelů během výuky předcházela ve většině případů alespoň částečná domluva, pouze respondent A1 odpověděl, že k rozdělení kompetencí před zahájením společné spolupráce nedošlo. Ostatní asistenti

50

uváděli, že i když se s učitelem domluvili předem, ve většině případů se rozdělení kompetencí utvářelo během jejich spolupráce, podle potřeby začleněného žáka a celkového složení třídy (viz Tabulka č. 3).

Domluvily jsme se s učitelkou, co a jak budeme asi dělat, jak budeme k žákovi přistupovat, ale nakonec se vše utvářelo postupně, za běhu, tak aby to vyhovovalo všem (A8).

Respondent A3 odpověděl, že na této pozici pracuje pouze krátce, proto mu učitel, který už s asistentem pedagoga spolupracoval, pomohl ujasnit si, co se od něho očekává, jaké činnosti by měl vykonávat. Naopak respondent A4 uvedl, že s přechodem na druhý stupeň základní školy byl spíše on vedoucím článkem při rozdělování kompetencí, protože měl z pětiletého působení na prvním stupni základní školy více zkušeností, zároveň znal velmi dobře integrovaného žáka a celou třídu.

Tabulka č. 3 – Rozdělení kompetencí

Domluva o rozdělení kompetencí Četnost

Domluvili jsme se 8 89 %

Nedomluvili jsme se 1 11 %

Mezi činnosti, které asistenti pedagoga vykonávají během výuky, patří především dovysvětlení látky, práce s ostatními žáky dle potřeby, pomoc s porozuměním učiva a orientace v sociálních situacích a při komunikaci se spolužáky a učiteli. Další činnosti a jejich četnost jsou uvedeny v tabulce č. 4.

Ze získaných dat vyplývá, že pravidelná spolupráce asistentů pedagoga s učiteli při přípravách na výuku se děje pouze u 33 % respondentů. Asistenti pedagoga se věnují především integrovanému žákovi, a to jak formou přímou (práce s žákem), tak nepřímou (příprava pomůcek, úprava materiálů na výuku apod.).

Pomáhám žákovi při výuce s pochopením učiva, se sledováním textu, jsem s ním i během přestávek. Když jdeme na tělocvik nebo ven, potřebuje žák pomoc při oblékání,

51

někdy i v jídelně. Poslední vyučovací hodinu ho mám pouze já. Po výuce přizpůsobuji dle potřeby učební materiály (A1).

Tabulka č. 4 – Přehled činností vykonávaných asistentem pedagoga během výuky

Přehled činností vykonávaných asistenty pedagoga během výuky Četnost činností

Pomoc s přípravou na hodinu 3

Pomoc se sledováním čteného textu 4

Přítomnost asistenta pedagoga u žáka během přestávek 3

Pomoc při sebeobsluze (oblékání, jídlo atd.) 2

Individuální výuka 2

Příprava materiálů (zvětšení, okopírování atd.) 4

Dovysvětlení látky 9

Pomoc s porozuměním učiva 6

Orientace v sociálních situacích 5

Psaní domácích úkolů 1

Pomoc při komunikaci se spolužáky a učiteli 6

Pořizování zápisků 2

Práce s ostatními žáky během výuky 7

Asistenti pedagoga ve většině případů pracují během výuky i s ostatními žáky.

Pouze 22 % respondentů z této skupiny odpovědělo, že na to nemají čas. Ostatní asistenti pedagoga se věnují ostatním žákům podle potřeby a po domluvě s učiteli. Díky zkušenostem již sami vědí nebo umí poznat, jestli žák jejich pomoc potřebuje a do jaké míry (viz Tabulka č. 5).

Tabulka č. 5 – Asistent pedagoga a ostatní žáci

Práce asistenta pedagoga s ostatními žáky Četnost

Asistent pedagoga pracuje s ostatními žáky 7 78 %

Asistent pedagoga nepracuje s ostatními žáky 2 22 %

52

Po dohodě s učiteli 33 % asistentů pedagoga vyučuje některé předměty, konkrétně hudební a výtvarnou výchovu, pracovní činnosti a čtení. V těchto případech je učitel ve výuce přítomný a pomáhá žákovi se SVP i ostatním žákům místo asistenta pedagoga.

Dle získaných dat k této výměně rolí dochází pouze na prvním stupni základní školy, pravděpodobně i s ohledem na specifika výuky na druhém stupni základní školy.

Výuku vedu po dohodě s paní učitelkou, jsme už na to zvyklé, ale samozřejmě jen výtvarnou výchovu a pracovní činnosti, to mám ráda, baví mě s dětmi něco vytvářet.

Pak si také někdy prohodíme role během hodin čtení. A paní učitelka pomáhá dětem místo mě, říkala, že je alespoň lépe pozná, když s nimi pracuje individuálně (A8).

Za chybějící učitele supluje 66 % dotazovaných asistentů pedagoga, ale pouze v případech nepřítomnosti integrovaného žáka, nebo pokud mají volnou hodinu. Podle jejich vyjádření jim to nevadí, vidí v tom zpestření své práce. 22 % z respondentů uvedlo, že vést výuku nechce (viz Tabulka č. 6).

Ne, výuku nevedu, žádné předměty učit nechci, i když nabídka od paní učitelky byla.

Chtěla, abych někdy učila hudební výchovu. Hrát na klavír umím, baví mě to, ale proč bych to dělala, je to její práce, já zahraji dětem odpoledne v družině (A1).

Tabulka č. 6 - Účast na vedení výuky

Účast na vedení výuky Četnost

Občas vedu hodiny výchov a čtení (bez suplování) 1 11 %

Občas vedu hodiny výchov, čtení a supluji 3 33 %

Nikdy nevedu výuku 2 22 %

Jen supluji 3 33 %

Asistenti pedagoga a učitelé jsou během integračního procesu v častém kontaktu.

Dobrá spolupráce se neobejde bez pravidelné komunikace, založené na vzájemném respektování se. Obě strany se díky pravidelným setkáním můžou lépe poznávat, využívat svoje myšlenky a nápady ke zpestření, ale i ke zkvalitnění výuky. Učitelé poznávají své žáky i prostřednictvím asistenta pedagoga, který je často se třídou více času a mívá s dětmi kamarádský vztah.

53

Učitele vnímám jako partnera, ne konkurenta, denně se radíme, co a jak udělat, aby to bylo nejlepší pro integrovaného žáka i pro zbytek třídy (A7).

Dotazovaných 67 % asistentů pedagoga uvedlo, že má možnost ovlivnit výuku integrovaného žáka i jeho spolužáků. 22 % respondentů se řídí během výuky pouze pokyny učitele a 11 % z dotazovaných může výuku ovlivnit jen v některých případech (viz Tabulka č. 7).

Ano, průběh výuky můžu u integrovaného žáka trochu ovlivnit. S učitelkou spolu komunikujeme a někdy na mě dá (A2).

Tabulka č. 7 – Ovlivnění výuky

Ovlivnění výuky asistentem pedagoga Četnost

Učitel vítá moje nápady a názory 6 67 %

Někdy výuku ovlivním 1 11 %

Řídím se jen pokyny učitele 2 22 %

S možností ovlivnění výuky souvisí také hodnocení začleňovaných žáků.

Dotazovaných 33 % asistentů pedagoga se nikdy na hodnocení integrovaného žáka nepodílí, dalších 33 % se podílí pouze na pololetním hodnocení a posledních 33 % s učitelem konzultuje průběžné známky, i závěrečné (viz Tabulka č. 8).

Tabulka č. 8 – Spolupráce na hodnocení žáka se SVP

Spolupráce asistenta pedagoga a učitele na hodnocení Četnost

Spolupráce na každém hodnocení 3 33 %

Spolupráce jen na pololetním hodnocení 3 33 %

Není spolupráce na hodnocení 3 33 %

Asistenti pedagoga vykonávají během své práce spoustu činností. Některé z nich se netýkají přímo vzdělávacího procesu žáka, ale v rámci začlenění žáka mezi jeho

54

vrstevníky jsou nezbytné. Jedná se především o pomoc se sebeobsluhou při strojení, hygieně a jídle, což vyžaduje přítomnost asistenta pedagoga i během přestávek (někdy i z důvodu podpory komunikace žáka s ostatními žáky nebo dohledu na jeho projevy chování). Tyto činnosti většina z dotazovaných vnímá jako přirozené v rámci jejich povolání.

Hlídám žáka o přestávce, pomáhám mu se obléknout, někdy i při obědě, ale je to potřeba, takže v tom nevidím žádný problém (A5).

Nad rámec svých kompetencí řadí asistenti pedagoga větší pomoc učiteli s přípravami na výuku pro všechny žáky, suplování v jiných třídách než působí, pravidelný dozor nad žáky během přestávek. Kromě 11 % asistentů pedagoga jim tyto činnosti nevadí, i když je podle svých vyjádření nemají uvedeny ve svých pracovních kompetencích.

Nevím, jestli dělám něco navíc, asi ano, podle toho, co mám v pracovní smlouvě, ale vůbec nad tím takto nepřemýšlím, moje práce mě baví, a když vidím, že je něco potřeba, tak to ráda udělám. Myslím, že u nás ve škole to tak dělá každý (A9).

In document 2 Asistent pedagoga (Page 49-54)