• No results found

Navrhovaná opatření

In document 2 Asistent pedagoga (Page 80-91)

4 Empirická část

4.7 Navrhovaná opatření

Navrhovaná opatření se týkají vztahu asistenta pedagoga a učitele, kompetencí asistenta pedagoga a jeho role v integračním procesu. Vycházejí z výsledků výzkumu, ze zkušeností respondentů a autorky diplomové práce.

Navrhovaná opatření – vztah asistenta pedagoga a učitele

Vztah asistenta pedagoga a učitele je od svého počátku ovlivňován spoustou faktorů.

Pro bezproblémovou spolupráci je důležité, aby k seznámení asistenta pedagoga a učitele došlo před jejím zahájením, a to nejlépe více jak týden předem. Oba aktéři mají možnost se lépe poznat, dohodnout se na stylu spolupráce, na rozdělení kompetencí.

Během této doby může učitel seznámit asistenta pedagoga s fungováním školy a s ostatními pedagogickými pracovníky. Asistent pedagoga má tak možnost lépe se

81

začlenit do pedagogického sboru a stát se rovnocenným partnerem ostatních pedagogů.

Bylo by vhodné, seznámit všechny pedagogické zaměstnance školy se zřízením funkce asistenta pedagoga a s jeho pracovními kompetencemi. Lze se domnívat, že přínosem pro vztah asistenta pedagoga a učitele by byla větší informovanost učitelů o pedagogické asistenci formou kurzů, seminářů apod.

Z výzkumu vyplynulo, že asistenti pedagoga a učitelé, kteří spolu spolupracují mimo vyučování ve vyhrazeném čase, mají mezi sebou dobrý až nadstandardní vztah.

Z tohoto důvodu jsou dalšími navrhovanými opatřeními dostatečná hodinová dotace pro nepřímou činnost asistenta pedagoga a zakomponování pravidelné spolupráce asistenta pedagoga a učitele do jejich pracovní náplně.

Navrhovaná opatření – kompetence asistenta pedagoga

Podle získaných údajů z výzkumu provedeném autorkou diplomové práce je vhodné stanovit rozdělení kompetencí asistenta pedagoga a učitele před zahájením jejich spolupráce a podle potřeb začleňovaného žáka se SVP je upravit. Pro tento účel je dobré získat názor pracovníka školského poradenského zařízení (PPP, SPC), školního speciálního pedagoga, psychologa apod.

Dalším navrhovaným opatřením je zaměřit kurzy týkající se vzdělávání asistentů pedagoga nejen obecně, ale také na konkrétní práci s žáky s různými druhy postižení nebo znevýhodnění.

Doporučuje se, aby asistent pedagoga měl čas na odpočinek. Pokud se musí věnovat žákovi se SVP o přestávce, má mít možnost po dohodě s učitelem odejít z části vyučovací hodiny např. na svačinu. Tímto způsobem se také předchází vyhoření asistenta pedagoga.

Mezi kompetence asistenta pedagoga by měla patřit práce s ostatními žáky třídy.

Žáci asistenta pedagoga poznají blíže a zároveň to pomůže lepšímu začlenění žáka se SVP do třídního kolektivu.

Navrhovaná opatření – role asistenta pedagoga

S rolí asistenta pedagoga v integračním procesu žáka se SVP by měli být seznámeni nejen pedagogičtí pracovníci školy, ale také rodiče žáka se SVP, ostatní žáci třídy a jejich rodiče. K tomuto účelu lze využít společnou třídní schůzku, kde bude

82

představen asistent pedagoga a jeho pozice. Zároveň by měli být informováni spolužáci žáka se SVP o tom, proč ve třídě asistent pedagoga působí a formou diskuse by měli mít možnost zeptat se, co je zajímá. K bližšímu seznámení může posloužit společně prožité odpoledne s hrami nebo podobným programem, výlet atd.

Asistent pedagoga by měl být adekvátně finančně ohodnocen, aby tato profese pro určitou část lidí nebyla jen přechodným řešením jejich zaměstnání, než si najdou lépe placené zaměstnání.

Všichni, kdo pracují jako asistenti pedagoga, by měli mít možnost profesního růstu formou celoživotního vzdělávání, studia na střední nebo vysoké škole v oboru zaměřeném přímo na pedagogickou asistenci.

Autorka diplomové práce se domnívá, že lidé, kteří uvažují o práci asistenta pedagoga, by měli mít možnost navštívit třídu, ve které je již asistence adekvátně prováděna. Tím by získali alespoň částečnou představu, co tato práce obnáší. Další domněnka se ztotožňuje s výsledky jejího výzkumu, který ukázal, že není vhodné, aby asistentem pedagoga byl vychovatel školní družiny. Podle názoru autorky diplomové práce vychovatelé často pracují na pozici asistenta pedagoga z důvodu doplnění hodin do celého pracovního úvazku, což není dobrý důvod pro rozhodnutí ji vykonávat.

Vychovatele často práce asistenta pedagoga nenaplňuje, jsou zvyklí na odlišný typ činnosti. Dalším z důvodů je určitý pocit podřízenosti vůči učiteli, se kterým spolupracují.

83

Závěr

Veřejnost postupně začíná vnímat a přijímat asistenty pedagoga jako součást systému vzdělávání, které je pro všechny děti, žáky a studenty, a to bez ohledu na jejich zdravotní stav, etnický původ, nadání, obtíže v učení či chování a jiná postižení. Někteří lidé mají ale dosud předsudky vůči vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžných školách a přítomnost asistenta pedagoga jako dalšího pedagogického pracovníka ve třídě vnímají negativně. K těmto závěrům je vede většinou neznalost, nedostatek informací, zkušeností, ale také neochota přijímat děti se speciálními vzdělávacími potřebami, a současně i lidi s jakýmkoli postižením, za sobě rovné.

Dobře fungující spolupráce asistenta pedagoga a učitele, jejich souznění po stránce pracovní i osobní jsou podstatnými faktory ovlivňujícími úspěšnost celého integračního procesu při vzdělávání žáka se SVP. Nefungující spoluprací je především ohrožena edukace žáka se SVP a jeho začlenění do kolektivu třídy. Z tohoto důvodu byla navržena opatření, která se týkají vztahu asistenta pedagoga a učitele, role asistenta pedagoga a jeho kompetencí.

Cílem diplomové práce bylo zmapovat spolupráci asistenta pedagoga s pedagogy v základních školách a rozdělení jejich kompetencí během integračního procesu. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaké je rozdělení kompetencí mezi asistenta pedagoga a učitele během integračního procesu a jaké faktory mají zásadní vliv na způsob a úroveň spolupráce učitele a asistenta pedagoga. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že předem rozdělené kompetence asistenta pedagoga a učitele se během jejich spolupráce postupně utváří s ohledem na potřeby žáka se SVP. Asistent pedagoga především pomáhá žákovi se SVP během výuky a s jeho socializací v kolektivu třídy. Zároveň se věnuje po dohodě s učitelem i ostatním žákům ve třídě podle jejich potřeb. Za edukaci žáka se SVP je vždy zodpovědný učitel.

Z výzkumu dále vyplynulo, že na spolupráci asistenta pedagoga a učitele působí více faktorů, především délka doby seznámení před zahájením jejich spolupráce, respektování asistenta pedagoga učitelem a ostatními pedagogy jako rovnocenného partnera pedagogického sboru. Podstatný vliv mají také osobnostní charakteristiky

84

asistenta pedagoga a učitele a jejich spolupráce mimo výuku ve vyhrazeném čase. Podle vyhodnocení výzkumu a zjištěných odpovědí na výzkumné otázky byly výzkumné cíle splněny.

Přínos diplomové práce byl shledán především v porovnání náhledů respondentů z řad asistentů pedagoga a učitelů na rozdělení kompetencí a jejich spolupráci, v získání ucelenějších informací o tomto pracovním vztahu a faktorech, který ho ovlivňují. Role asistenta pedagoga je nedílnou součástí integračního procesu žáka se SVP a určitou měrou ovlivňuje edukační proces dalších žáků třídy. Opatření navrhovaná respondenty uskutečněného výzkumu a autorkou diplomové práce jsou shrnutím myšlenek pro realizaci co nejefektivnější spolupráce, která je jedním ze základů úspěšné integrace.

Většina zúčastněných stejně tak i autorka diplomové práce došla k uvědomění si vlastních pocitů, myšlenek, činů a své možnosti ovlivnit integraci žáka se SVP tak, aby byla co nejpřirozenějším výchovně-vzdělávacím procesem nejen jeho, ale současně jeho spolužáků.

Potřeba asistentů pedagoga ve vzdělávacím procesu se zvyšuje s počtem dětí, žáků a studentů, kteří jejich přítomnost při edukaci potřebují. Dle dosavadních zkušeností pracovníků školských poradenských zařízení se několikanásobně zvyšuje šance, že tyto děti, žáci a studenti zvládnou nároky kladené školou, pokud budou mít možnost využít podpory školy. V současné době roste na trhu práce poptávka škol a školských zařízení po této profesi. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami s podporou asistenta pedagoga je stále rozšířenější na více školách. Tím se tato forma podpůrného opatření dostává do povědomí většího počtu osob. Postupně se zvyšuje také připravenost učitelů a dalších pedagogických pracovníků na týmovou spolupráci při začleňování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do hlavního vzdělávacího proudu.

85 Seznam informačních zdrojů:

Asistent pedagoga, 2011. In: Pedagogický lexikon [online]. Aktualizováno 20. 10. 2011.

[vid. 10. 7. 2016]. Dostupné z:

http://wiki.rvp.cz/Knihovna/1.Pedagogick%C3%BD_lexikon/A/Asistent_pedagoga?hig hlight=asistent+pedagoga

ČALOVÁ, J. a kol., 2012. Spolupráce s asistentem pedagoga – metodika. 1. vyd. Praha:

Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. ISBN 978-80- 87652-65-7

GARDOŠOVÁ, J., 2015. Hodnocení, metodické vedení, supervize a zvyšování kvality práce asistenta pedagoga. In: MORÁVKOVÁ-VEJROCHOVÁ, M. a kol. Standard práce asistenta pedagoga. 1.vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 73-84.

ISBN 978-80-87652-65-7

HABR, J., HÁJKOVÁ, H., VANÍČKOVÁ, H., 2015. Metodika práce asistenta pedagoga. Osobnostní rozvoj asistenta pedagoga a komunikace s rodinou nebo komunitou žáka. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 978-80-244-4670-7

HENDL, J., 2005. Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. 1. vyd. Praha:

Portál. ISBN 80-7367-040-2

HENDL, J., 2016. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. 4. přeprac. a rozš. vyd., Praha: Portál. ISBN 978-80-262-0982-9

Informace MŠMT k zabezpečení vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami s podporou asistence. In: MŠMT [online]. [2005]. [vid. 30. 12.

2016]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/ministerstvo/informace-msmt-k-zabezpeceni- vzdelavani-deti-zaku-a-studentu-se-specialunimi-vzdelavacimi-potrebami-s-podporou-asistence

KANGEROVÁ, J., STARÁ, J. a kol., 2015. Metodika práce asistenta pedagoga při aplikaci podpůrných opatření u žáků z důvodu sociálního znevýhodnění (druhý stupeň základní školy). 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 978-80-244-4501-4

86

KENDÍKOVÁ, J., 2016. Vademecum asistenta pedagoga. 1. vyd. Praha: Pasparta Publishing, s.r.o. ISBN 978-80-88163-12-1

KULŠTRUNKOVÁ, J., 2015. Osobnost asistenta pedagoga. In: MORÁVKOVÁ-VEJROCHOVÁ, M. a kol. Standard práce asistenta pedagoga. 1. vyd. Olomouc:

Univerzita Palackého v Olomouci, s. 50-52. ISBN 978-80-87652-65-7

LÁNSKÁ, K., 2015. Dopis čočce. Varianty [online], č. 5, s. 3, [vid. 23. 7. 2016].

Dostupné z: https://www.varianty.cz/download/docs/492_bulletins-19.pdf

MICHALÍK, J. et al., 2015. Podpůrná opatření ve vzdělávání. 1. vyd. Praha: Člověk v tísni, o. p. s. ISBN 978-80-87456-57-6

MIOVSKÝ, M. 2006. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. 1. vyd.

Praha: Grada Publishing. ISBN 80-247-1362-4

MORÁVKOVÁ VEJROCHOVÁ, M. a kol., 2015. Standard práce asistenta pedagoga.

1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 978-80-244-4722-3

MRÁZKOVÁ, J., KUCHARSKÁ, A. a kol., 2014. Spolupráce školního speciálního pedagoga a asistenta pedagoga ve školách zapojených v projektu RAMPS-VIP III.

1.vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. ISBN 978-80-7481-032-9

MŠMT, 2016. Společné vzdělávání. In: mšmt.cz [online]. [vid. 18. 7. 2016]. Dostupné z: http://www.msmt.cz/

Národní ústav pro vzdělávání [online]. [vid. 22. 7. 2016]. Dostupné z:

http://www.nuv.cz/

NĚMEC, Z., ŠIMÁČKOVÁ-LAURENČÍKOVÁ, K., HÁJKOVÁ, V., 2014. Asistent pedagoga v inkluzivní škole. 1. vyd. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-7290-712-0

NĚMEC, Z., MICHALÍK, J. 2015. Systémové vymezení pozice asistenta pedagoga v českém školství. In: MORÁVKOVÁ-VEJROCHOVÁ, M. a kol. Standard práce asistenta pedagoga. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 11-19.

ISBN 978-80-87652-65-7

87

NOVOTNÁ, L., 2011. Názory na vzdělávání, integraci a inkluzi jiných. In: Akademie-simp.webnode.cz [online]. [vid. 24. 1. 2017]. Dostupné z: http://akademie-simp.webnode.cz/nazory-na-vzdelavani-integraci-a-inkluzi-jinych/

PAVLÍČKOVÁ, A., 2014. Inkluze je přirozená a normální. In: Inkluze.cz [online]. 1. 4.

1014 [vid 25. 1. 2017]. Dostupné z: http://www.inkluze.cz/clanek-676/inkluze-je-prirozena-a-normalni

Pedagogická fakulta UJEP [online]. [vid. 16. 7. 2016]. Dostupné z:

https://www.pf.ujep.cz/

Portál pro školní asistenty a asistenty pedagoga [online]. [vid. 23. 7. 2016]. Dostupné z: http://www.asistentpedagoga.cz

PRŮCHA, J. a kol., 2003. Pedagogický slovník. 4. aktul. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-7178-772-8

SKUTIL, M. a kol., 2011. Základy pedagogicko-psychologického výzkumu pro studenty učitelství. 1. vyd. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-778-7

SOUDNÁ, K., 2015. Vztahové aspekty práce asistenta pedagoga ve školním prostředí.

In: MORÁVKOVÁ-VEJROCHOVÁ, M. a kol. Standard práce asistenta pedagoga. 1.

vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 51-64. ISBN 978-80-87652-65-7 Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 [online]. [vid. 25. 7. 2016].

Dostupné z: http://www.vzdelavani2020.cz/

Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba [online]. [vid. 22. 7. 2016].

Dostupné z: http://www.skolspec.cz/

ŠÁRA, F., 2016. Společné vzdělávání připravuje děti na reálný život, říká odbornice na inkluzi. In: Novinky.cz [online]. 9. 12. 2016. [vid 24. 1. 2017]. Dostupné z:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/423214-spolecne-vzdelavani-pripravuje-deti-na-realny-zivot-rika-odbornice-na-inkluzi.html

ŠTURMA, J., 2010. Klady a zápory integrace z pohledu psychologa. In: Skoly.praha-město.cz [online]. [vid 25. 1. 2017]. Dostupné z: http://skoly.praha-mesto.cz/files/=73456/KONFERENCE.pdf

88

TEPLÁ, M., 2015. Asistent pedagoga [online]. [vid. 12. 7. 2016]. Dostupné z:

http://www.asistent-pedagoga.cz/onb/33/trend-inkluzivniho-vzdelavani-a-definice-

asistenta-pedagoga-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EmHapLQrmYZFy6y8qp8zEYo/?uri_view_type=35

UZLOVÁ, I. 2010. Asistence lidem s postižením a znevýhodněním. 1. vyd. Praha:

Portál. ISBN 978-80-7367-764-0.

Vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2016 [vid. 18. 7. 2016].

Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2005 [vid. 15. 7. 2016]. Dostupné z:

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-73

Vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků. In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2005 [vid. 22. 7. 2016]. Dostupné z:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-317

Zákon č. 82/2015, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2015, [vid.

15. 7. 2016]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-82

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. In:

Sbírka zákonů České republiky [online]. 2004, [vid. 15. 7. 2016]. Dostupné z:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-563

89 Seznam příloh

Příloha A – Otázky pro rozhovor s učitelem

Příloha B – Otázky pro rozhovor s asistentem pedagoga

Příloha A

Otázky pro rozhovor s asistentem pedagoga (1. = k první výzkumné otázce, 2. = k druhé výzkumné otázce)

- 2. Jak dlouho pracujete na této pozici?

- 2. Proč jste se rozhodla pro tuto práci?

- 2. Na jakém stupni školy?

- Jaké je Vaše vzdělání?

- 2. Seznámili jste se s učitelem/učiteli před započetím spolupráce?

- - pokud ne – proč - - pokud ano – jak

- 1. Kdo stanovil Vaše pracovní kompetence (náplň práce)? Domluvili jste se s učitelem předem na rozdělení vašich kompetencí?

- 1. Jaké činnosti vykonáváte během výuky?

- 1. Pracujete i s ostatními žáky ve třídě?

- 1. Vedete někdy výuku?

- - ano – Co v tu chvíli dělá vyučující?

- - ne – Proč, uvažovali jste o tom?

- 2. Cítíte se jako v pedagogickém sboru jako rovnocenný člen?

- 2. Jak byste charakterizovala Vaši spolupráci s učitelem?

- 2. Spolupracujete s učitelem i mimo výuku? (přípravy…) Máte na spolupráci vyhrazený čas?

- 1. Máte možnost výuku ovlivnit nebo se řídíte pouze pokyny učitele?

- 1. Podílíte se na hodnocení žáka se SVP?

- 1. Myslíte si, že vykonáváte i činnosti, které jsou mimo rámec vašich kompetencí?

Příloha B

Otázky pro rozhovor s učitelem (1. = k první výzkumné otázce, 2. = k druhé výzkumné otázce)

AP (asistent pedagoga)

- 2. Jak dlouho spolupracujete s AP (celková délka zkušeností)?

- 2. Na jakém stupni školy?

- 2. Jaké je Vaše vzdělání?

- 2. Seznámili jste se s AP před začátkem spolupráce?

- - pokud ne – proč - - pokud ano – jak

- 1. Kdo stanovil pracovní kompetence (náplň práce) AP? Vyjasnili jste si je s AP před vaší společnou spoluprací?

- 1. Jaké činnosti vykonává AP během výuky?

- 1. Pracuje i s ostatními žáky ve třídě?

- 1. Vyměníte si někdy s AP pozice – vede AP výuku?

- - ano – Co děláte v tu dobu Vy?

- - ne – Proč?

- 2. Jak byste charakterizoval spolupráci s AP?

- 2. Spolupracujete s ním i mimo výuku? (přípravy,…) Máte na tuto spolupráci vyhrazený čas?

- 2. Jak byste popsal Váš vztah s AP? Vyvíjí se?

- 1. Konzultujete s AP průběh výuky apod., podílí se AP na její přípravě?

- 1. Spolupracujete s AP při hodnocení žáka se SVP?

- 1. Domníváte se, že AP vykonává i činnosti, které jsou nad rámec jeho kompetencí?

In document 2 Asistent pedagoga (Page 80-91)