• No results found

4. Empiri

4.3. Fall 3: Plånbokssmart – Denice Fallsdalen

Plånbokssmart Instagram-profil (Hämtad 2020-05-01)

Bloggen och Instagram-profilen Plånbokssmart drivs av influencern Denice Fallsdalen. Denice är en tvåbarnsmamma bosatt i Nyköping och arbetar med sina sociala kanaler som en hobby vid sidan av hennes deltidsjobb som löneadministratör på bank. Denices influencerskap startade ungefär 2015 när hon var sjukskriven för utmattning. Instagram blev hennes väg tillbaka från utmattningen och fungerade som en dagbok att skriva av sig på. Intresset ökade successivt hos följare och exploderade rejält 2018 efter skogsbränderna som bröt ut runt om i Sverige. Namnet Plånbokssmart kommer från att bloggen från början främst var en ekonomi-blogg. Denice ville visa att man inte behöver en jättestor plånbok för att skapa livskvalité. Hon var länge anonym med sitt eget namn men för ungefär ett år sedan, våren 2019 gick hon ut med vad hon hette. Anonymiteten grundade sig i att hon från början såg detta mer som en hobby och att hon är ensam i Sverige med att heta Denice Fallsdalen. I takt med att blogg och Instagram växte så började Denice se det hela mer som ett företag, vilket fick henne att gå ut med sitt privata namn.

Denice använder idag sina sociala kanaler fortsatt som en dagbok för sig själv där hon kan skriva av sig med tankar och idéer. Hon vill även inspirera andra att leva mer hållbart både när det gäller planeten och den egna ekonomin. Detta gör hon genom att visa upp sin vardag och hur hon själv valt ett mer minimalistiskt liv och hur hon på så vis fått ett rikare och friskare liv.

Denice beskriver sig själv som en helt vanlig människa och det är precis så hon väljer att visa upp sig i sina kanaler. Hon satsar på att vara sig själv och att visa upp att alla kan göra både rätt och fel ibland. Vid frågan om hur hon definierar personligt varumärke svarar hon att det handlar om att visa den man vill vara och att förmedla den bild man vill ge av sig själv. Hon försöker att inte bara visa de mysiga och fina bilderna utan väljer istället att ta med så mycket av verkligheten som möjligt. Denice berättar att hon ibland visar upp mer av sina tankar och känslor på sina sociala kanaler än i verkliga livet, då hon aldrig varit en särskilt pratsam person. När hon började skriva var det många som reagerade på att de nu fick veta mycket mer om hur hon kände och tänkte. På frågan om hur hon tror att människor runt omkring henne uppfattar henne berättar hon att hon tror att de uppfattar henne som ärlig, äkta och en vanlig människa. Vilket är det hon vill visa.

Efter torkan i Sverige sommaren 2018 märkte Denice att antalet följare växte till sig ganska snabbt. Hon berättar att med den ökade följarskaran blev hon mer medveten om vad hon lade upp på sina kanaler och hon märkte att om hon tipsade om något, så lyssnade folk på det. Denice har satsat på att bygga upp en följarskara som är engagerad och hon upplever att de bryr sig genuint vilket märks när hon kommunicerar med dem.

Styrkorna hos Denice är att hon är ärlig och skriver från hjärtat. Hon förskönar inte tillvaron och planerar inte för mycket, utan hon visar upp det som händer på riktigt. Hon berättar att hennes svagheter däremot är att hon inte har så bra koll på algoritmerna på sociala medier. Hon säger att hon inte är insatt i när man ska lägga upp saker och vilka hashtags hon ska använda för att få bra statistik. Hon menar att hennes varumärke skulle kunna byggas upp mer om hon fokuserade mer på sådant.

Målgruppen består främst av människor i hennes egen ålder och småbarnsföräldrar. Det blir därför en del innehåll i kanalerna som gäller småbarnslivet. Men det finns också en stor del av följarna som hittat till Denice på grund av ett ekonomiskt intresse, som kanske inte är så intresserade av just småbarnslivet eller hållbarhet. Därav tänker Denice även på att möta detta segment med ett mer ekonomiskt innehåll så att dessa följare också håller sig kvar. Hon försöker visa att man kan vara både ekonomiskt smart och hållbar. För överblick på vilka som ingår i Denice målgrupp se bilaga 4: bild 1

”Jag vill fokusera på det här att det inte ska vara så svårt. Att det behöver inte vara rocket science att leva hållbart. Det behöver inte vara rocket science att spara pengar. Man kan få både och. Det behöver inte vara så avancerat och du behöver inte kunna allting om allting för att göra miljösmarta val. Och ekonomiska val.” (Denice Fallsdalen, Personlig kommunikation,

23 april 2020)

Vid frågan om vad hon helst vill lägga fokus på i kanalerna svarar Denice att det inte ska vara svårt. Hon vill visa att man kan lyckas med att vara både hållbar och ekonomisk, utan att det är för komplicerat. Hon vill även trycka på att hon inte kan alla detaljer, all forskning, men att hon fokuserar på det hon kan och har möjlighet att göra. Denice vill att hennes följare ska uppfatta henne som äkta och att hon är sig själv. Hon berättar att hon upplever vissa influencers som

ouppnåeliga personer, men Denice mål är att få folk att känna att det hon gör är verklighet och att alla kan göra det hon gör och tipsar om.

Denice har sin arbetsplan i huvudet och jobbar för det mesta på känsla. Hon har vissa mål och strukturer uppsatta så som att ha en utmaning i veckan under april månad. Men hon tycker det är viktigt att också ge utrymme för livet att hända. Detta är också något hon tycker är betydelsefullt att lyfta på sina kanaler, att ibland har hon mer eller mindre tid och att man inte ska stressa upp sig när livet händer. Genom observationer framgick det att Denice under månaderna februari, mars och april lagt upp 68 nya inlägg på Instagram där 4 av dem var samarbeten. Det innebär att hon har en frekvens på 6% sponsrade inlägg.

Det personliga varumärket har utvecklats med tiden och speciellt förra året då Denice började tänka på Plånbokssmart mer som ett företag och inte bara som en hobby. Hon försökte hålla sig till planer och kontakta företag för att göra mer samarbeten. Men hon upplevde att detta tog död på hennes kreativitet, att lägga mer tid på att kontakta företag än att bara få vara. Så nu försöker hon hitta en balans i det hela. Hon har också utvecklat sitt varumärke genom att gå med i nätverket Sustainable influencers, där företag som söker hållbara influencers hittar ett helt kartotek.

Gällande samarbeten med företag har Denice mycket hårda kriterier. Av denna anledning gör hon också väldigt få samarbeten. Hon berättar att hon är anti konsumtion, men att hon kan acceptera att samarbeta med vissa företag som säljer förbrukningsvaror som till exempel tvål. Hon har svårt att hitta företag som det känns bra att samarbeta med eftersom hon är noga med att inte marknadsföra något som hon inte står för och hon tackar oftare nej än ja till olika erbjudanden. Hon berättar att hon får en del förfrågningar där hon erbjuds produkter som ersättning för samarbetet, men Denice tackar nej eftersom hon inte behöver produkterna och för att det inte blir bra för varken klimatet eller i följarnas ögon. Hon visar sitt ställningstagande till konsumtion i bland annat sina inlägg på Instagram, där hon tipsar sina följare om hur man kan resonera kring konsumtion av nya produkter. Se bilaga 4: bild 2 & 3.

”Alltså hållbar är ju ett sådant där begrepp som är jättejättestort. Tittar man på kriterierna för FN, ja, det kan ju vara vad som helst. Men hållbarhet för mig är ju att utgå ifrån att må så bra som möjligt och leva ett så rikt liv som möjligt, men göra så små avtryck på planeten som möjligt.” (Denice Fallsdalen, Personlig kommunikation, 23 april 2020)

Intervjun går vidare till att handla mer om hållbarhet, där Denice beskriver detta som ett mycket stort begrepp. Hon menar att hållbarhet kan innefatta väldigt mycket, som resor, mat och konsumtion. Hon sammanfattar det hela med att det viktigaste i hållbarheten är att må bra med ett så litet avtryck som möjligt. På frågan om hon skulle kalla sig själv för hållbar svarar hon att hon själv inte tycker det. När Denice och hennes man har diskuterat det så tycker de inte att de gör något unikt eller är speciellt hållbara, men om hon ser på det utifrån så är hon mer hållbar än genomsnittet.

Miljöfrågor är något som påverkar Denice vardag väldigt mycket. Hon tänker på det hela tiden och nämner återigen att det ju handlar om allt från vad man ska äta för mat till om man ska åka bil, buss eller cykel. Hon berättar att de har en robotgräsklippare hemma och även där tänker hon på hur lågt den ska få klippa så att hon kan bevara blommorna i gräset till bina. Det påverkar även andra val i vardagen, som att släcka lamporna och att inte flyga. Miljö- och hållbarhetsfrågor är också det som får Denice att fortsätta med influencer-yrket. På grund av att sociala medier tar mycket tid och eftersom hon redan har ett annat jobb har hon funderat från och till på om det är värt det att fortsätta som influencer. Men att driva en sådan viktig fråga som hållbarhet har fått henne att vilja fortsätta. Hon strävar efter att nå fler, för att kunna göra en så stor skillnad som möjligt.

”Jag måste försöka få fler, ju mer som kan förändra sig desto bättre. Så det är en av de viktigaste orsakerna till att jag håller på.” (Denice Fallsdalen, Personlig kommunikation, 23

april 2020)

Vid frågan om hon tror att hennes följare uppfattar henne som hållbar svarar hon att hon tror det och att hon ibland undrar vad de ser. Hon upplever att hennes följare ibland tror att hon är mer hållbar än vad hon faktiskt är. Men hon nämner att det också kan ha att göra med den bild hon har av sig själv som hon pratade om tidigare i intervjun, att hon inte ser sig själv som hållbar fastän hon är mer hållbar än de flesta andra.

Anledningen till varför Denice började lyfta hållbarhetsfrågan och det som varit hennes inspiration var dels att hon märkte att hon mådde mycket bättra av att leva på mindre. Den andra biten var att hon upptäckte att hon inte behövde ha en sämre livsstil på något sätt bara för att hon levde mer ekonomiskt smart och hållbart. Många tror att man måste offra något för att leva hållbart men Denice vill inspirera andra till att det inte måste vara så. Hon menar att hon själv har fått ett mycket bättre liv nu än vad hon hade förut, samtidigt som hon gör mindre klimatpåverkan. Detta inspirerade Denice till att visa att vi kan må bättre samtidigt som vi får planeten att må bättre. Hon nämner också att många nu för tiden är sjuka och psykiskt utmattade ute i samhället idag. Det är också något som gjort att hon börjat lyfta hållbarhetsfrågan. Hållbarheten har vävts in i Denices kanaler sakta men säkert. Det kom i takt med att hon började må bättre från utmattningen. Hon berättar att hon lärde sig under vägens gång och hela tiden delade med sig av det hon lärde sig. Det började som en dagbok där hon delade med sig av sin vardag och i början skedde det mest av en slump. När hon hade gjort något som var hållbart delade hon med sig av det i andan av att ”oj nu gjorde jag såhär, det var ju bra.” och i efterhand har det blivit mer att hon aktivt gjort inlägg med tips om hur man kan göra hållbara val. Denice ser både vinster och nackdelar i att profilera sig som hållbar. En positiv sak är att det är trendigt och växer ganska snabbt just nu. Samtidigt är detta även en nackdel eftersom det gör att stämpeln hållbar blir bred och att nästan vem som helst kan profilera sig som detta. Om man då börjar skrapa på ytan kan det visa sig att det är många företag och profiler som inte är riktigt så hållbara som de får folk att tro. Denice syftar på dem som säger att de gör på ett visst sätt och sedan flyger jorden runt flera gånger om året.

Några specifika mål om antalet följare eller att kunna leva på att vara influencer har hon inte. Hon berättar att hon har mer ”mjuka” mål som istället uppfylls nästan varje dag när hon får kommentarer eller direktmeddelanden från följare som berättar att de testat hennes tips, att de börjat lyssna på sig själva eller att de mår bättre tack vare Denice. Hennes mål är att fortsätta få denna typ av kommentarer och meddelanden. Hon menar att om hon slutar få detta gensvar och om hon börjar bli för stor så försöker hon att gå tillbaka och gå ner till det personliga igen. Hennes mål är att inte vara företaget Plånbokssmart, utan personen. För det viktigaste är kopplingen till följarna. Vid en observation av Denices Instagram uppmärksammades ett inlägg där hon uppmanar sina följare till att ta en paus från sociala medier genom en utmaning som går ut på att inte besöka plattformarna under en veckas tid. I många av hennes inlägg är välmåendet hos följarna något hon ofta värnar om. Se bilaga 4: bild 4 & 5.

Related documents