• No results found

5. Analys

5.2. Mellanfallsanalys

5.2.1. Personligt varumärke och influencertyp

Definitionen av personligt varumärke är att förvalta i processen som styrs andra människors uppfattningar om dig som person (Johnson, 2019). I de fem olika fallen i denna studie är de olika respondenterna nästintill lika i sina uttalanden om vad de själva anser kännetecknar det personliga varumärket. Med olika synonymer nämner fyra av respondenterna att det har att göra med det som visas upp mot andra och ger människor en bild om vem personen är. Vagast i sin definition är Vegansk Matlåda som kort förklarade att det kopplas samman med influencers.

utbilda och tillgängliggöra. behöver vara svårt. växtbaserade recept och ekonomi. Positionering Vill uppfattas

som trovärdig, genuin och kompetent.

Vill uppfattas som en pålitlig person som bjuder på sig själv.

Vill uppfattas som att hon är sig själv och att det hon gör är äkta.

Vill uppfattas som inspirerande med enkelt och peppande innehåll.

Vill uppfattas som roliga, tillgängliga och relaterbara samt förmedla kompiskänsla. Målgrupps- anpassning De som är intresserade av innehållet följer honom. Anpassar hur han väljer att prata om sina valda ämnen. Förenklar sitt innehåll efter målgruppen för att underlätta. Möter sina två olika segment genom att fortsätta med innehåll om både ekonomi och ett hållbart småbarnsliv. De som är intresserade av innehållet följer henne. De som är intresserade av innehållet följer dem. Men anpassar

hur de

kommunicerar sitt budskap.

Arbetsplan Ungefärlig plan på hur han ska fördela sitt innehåll. Tydlig och förutbestämd arbetsplan anpassad efter målgruppen. En ungefärlig plan i huvudet men det gör inget om saker ändras. Anpassar arbetet efter dagen.

Finns ingen egentlig arbetsplan utan arbetar efter vad som är aktuellt och intressant för hennes just nu.

Varierar beroende på perioder men har en plan för återkommande segment. Bedömning & bearbetning Integrerar med sina följare som han ser som medkreatörer. Utvärderar vad som funkar bra och inte.

Utvecklar efter sin personlighet och feedback från följare. Bedömer den personliga kontakten med följarna och reglerar sitt innehåll om hon tappar den.

Bedömer vad hon vill kommunicera, men känner in vad följarna uppskattar mer och mindre. Ber om feedback och integrerar mycket med följarna som får tycka till.

Målsättning Öka i tillväxt och hålla på med det han gör så länge som möjligt. Nå ut till fler. Matlagnings- eller hållbarhets- program på TV Att hitta en balans mellan att vara personlig och som ett företag.

Arbetar inte efter något specifikt personligt mål just nu förutom att fortsätta som hon gör. Behålla sitt varumärke trots livsförändring på gång. Varumärkes- kapital Högt. Har engagerade följare och har etablerat varumärket på flera platser. Högt. Stort engagemang från följare och har etablerat varumärket på flera platser. Medelhögt. Har engagerade följare men finns endast på Instagram och Blogg.

Högt.

Stort engagemang från följare och har etablerat varumärket på flera platser.

Medelhögt. Har engagerade följare men finns endast på Instagram och Blogg.

Detta är en riktig koppling eftersom många influencers jobbar med att framhäva sitt personliga varumärke i sina sociala kanaler (Farivar, Yuan, & Wang, 2019).

I de olika inomfallsanalyserna dras en koppling till Farivar, Yuan & Wangs (2019) teori om att influencers delas upp i två olika kategorier baserat på vilket typ av innehåll de valt att publicera. Efter analys av hur respondenterna besvarat vad de vill lägga fokus på i sina kanaler och vad de vill visa upp har en viss nyansskillnad eventuellt kunnat urskiljas. Nedan presenteras de fem olika fallen bredvid varandra på en konstruerad skala.

Analys och jämförelse av influencer kategorier hos de fem fallen

Jävligt Gott befinner sig längst åt Informer-hållet av de fem studerade fallen. Han lägger sitt

fokus på den veganska kosten tillsammans med konkreta fakta och tips för den typen av levnadssätt. Det privata vardagslivet är inget som tas upp i hans sociala kanaler. Bredvid honom placeras Vegansk Matlåda. Systrarna har liknande inriktning som Jävligt Gott gällande den veganska kosten. Det som skiljer dem åt till viss del är att Vegansk Matlåda ändå väljer att ta med delar av deras vardagsliv i form av Instagram-stories och även i textformat till inläggen de publicerar.

Den influencer och fall som placerar sig närmast Meformer-hållet på skalan är Plånbokssmart av studiens fem fall. Hon använder sin kanal till att förmedla och publicera hennes egna vardagliga liv, som en slags dagbok hon delar med sig av till sina följare. Det är den influencer som genom studien tolkas som mest personlig i sina kanaler. Detta skulle kunna bero på att hennes tanke med användandet av sociala medier länge inte sågs som ett företag i hennes egna ögon, utan som en dagbok. Lesscarbs delar även hon väldigt rikligt med sig av vardagen och bjuder på sig själv i sina sociala kanaler. Skillnaden som placerar henne till vänster om

Plånbokssmart är att Lesscarbs satt upp gränser i sina sociala kanaler till vad i hennes privatliv

som inte får utrymme där.

Portionen Under Tian är det fall som tolkats till det personliga varumärke som lyfter både saklig

fakta/tips tillsammans med glimtar av hennes vardagliga liv. I jämförelse med de andra fyra fallen blandar Portionen Under Tian in några delar av hennes vardagliga liv tillsammans med sakliga klimatfakta och tips. Nyansskillnaderna mellan dem fem fallen är intressanta på så sätt att dem alla profilerar sig som hållbara, medan denna studie ger en antydan på att det går att arbeta utifrån olika vinklar.

Informer Jävligt gott Veganskmatlåda Portionen under Meformer

Related documents