• No results found

5. Analys

5.1. Inomfallsanalys

5.1.4. Fall 4: Portionen Under Tian

Det personliga varumärket är ett begrepp som Hanna inte tänkt så mycket på, men hon beskriver begreppet som det val som görs kring vad som ska framhävas utåt mot andra. I korta drag är detta precis vad Philbrick och Cleveland (2015) menar. Trots att hon säger att hon själv inte tänkt så mycket på sitt personliga varumärke har hon väldigt bra uppfattning om sin och

Portionen Under Tians identitet. Hon beskriver också tydligt både sina styrkor och svagheter,

vilket är en viktig del i uppbyggandet av det personliga varumärket. (Khedher, 2014; Philbrick & Cleveland, 2015; Rampersad, 2008)

Att Hanna har hårda kriterier gällande sitt innehåll tyder på att hon är säker på sina varumärkesprinciper och kan leverera sitt varumärkeslöfte till följarna (Rampersad, 2008; Shahbaznezhad & Tripathi, 2015). Hon berättar att hon ibland får önskemål om att skapa innehåll som ligger utanför Portionen Under Tians image, men där håller hon sig strikt till vad hennes varumärke står för, som är att inspirera till att leva mer grönt, ekonomiskt smart och att äta för sin hälsa. Utifrån de observationer som gjorts och de samarbeten Hanna själv berättar om är det tydligt att det innehåll som skapas går i linje med hennes personliga varumärke, vilket är avgörande för att lyckas med det personliga varumärket. (Khedher, 2014; Philbrick & Cleveland, 2015; Rampersad, 2008; Vitelar, 2019;). Hanna har också en tydlig bild av att hon vill positionera sig som den klimataktören som kommunicerar enkelhet och peppande innehåll. Att ha en tydlig positionering styrks av Khedher (2014) som ger detta en betydande plats i fas två i hans modell.

Något Hanna inte tänker på särskilt mycket är målgruppen. För henne är det viktigaste vad hon vill kommunicera och hon menar att de som följer henne gör det för att de gillar hennes innehåll som det är. Hon har därför inte definierat sin målgrupp särskilt detaljerat. Att hon inte definierar sin målgrupp och riktar in sig på dem går emot Rampersad (2008) som menar att det är viktigt att ha kunskap om målgruppen och vilket behov de har. Detta kan möjligtvis bero på att hennes varumärkeslöfte och att vara genuin prioriteras högre. Observationer och intervju har dock visat att hon värnar om följarna och gärna kommunicerar med dem. Både genom sina texter till inlägg och genom att svara på kommentarer. Detta ger en bidragande effekt till att skapa ett autentiskt innehåll. Hanna berättar att hon skalar av vissa delar av sig själv på sociala medier, men framhäver andra sidor. Detta innebär ändå att hon utgår från sig själv för att skapa autenticitet, vilket enligt Rampersad (2008) och Vitelar (2019) är något som krävs för att varumärket ska nå sin bästa kapacitet. Hennes blandade innehåll av vardagliga livet tillsammans med konkreta uppmaningar och tips gör henne till en blandning av Meformer och Infomer (Farivar, Yuan, & Wang, 2019).

I teorin för att bygga upp det personliga varumärket framgår att det krävs regelbunden och konsekvent uppdatering. Under loppet av tre månader (Februari – April) har Hanna publicerat 39 Instagram-inlägg. Hon har uppdaterat ofta, men inte varje dag. Det budskap hon vill kommunicera gällande grönt liv, ekonomi och hälsa framgår tydligt vilket konstateras med triangulering genom observation och är betydande i uppbyggnaden av personliga varumärken som influencer (Bakker, 2018).

Namnet Portionen Under Tian var ett enkelt val enligt Hanna när hon skulle döpa sin blogg som bestod av hälsosamma recept under tio kronor per portion. Enligt Philbrick & Cleveland (2015) bör det digitala profilnamnet vara lätt att läsa och skriva och inte vara för långt samt är valet av plattform är också en viktig del i det digitala avtrycket. Hanna började i bloggformat och gick sedan över till Instagram när TV kontaktade henne. Anledningen till detta var för att Instagram växte väldigt snabbt under denna tiden och Hanna kände att det var platsen att hålla till på. Idag har hon utvidgat sina plattformar och finns på både blogg, Instagram, podcast och bokformat samt att hon föreläser ibland. Eftersom Hanna har byggt upp sitt personliga varumärke på flera olika ben behöver hon inte endast förlita sig på en inkomst via samarbeten som influencer. Detta gör att hon har ett högt varumärkeskapital (Gill & Dawra, 2010).

Slutfasen i uppbyggandet av ett personligt varumärke handlar om att åter blicka inåt och bakåt, bearbeta och bedöma de tidigare stegen (Khedher, 2014; Rampersad, 2008). Hanna har under åren vidgat sitt varumärke till fler plattformar och format. Då Hannas fokus snarare ligger på vad hon vill kommunicera än att tillgodose andras önskemål brukar hon inte bearbeta sitt innehåll på det sättet att hon ser till önskemål för att skapa ett visst innehåll. I observationerna framgick dock att hon känner av vad följarna gillar att hon lägger ut, vilket generar att hon kan lägga ut mer av det innehållet. Hon är inte rädd för att testa sig fram och ibland krävs därför viss bedömning och förändring därefter. Hon har egna erfarenheter när det kommer till samarbeten som inte matchats bra med det hon står för, vilket hon utvärderat i efterhand.

Gällande att utveckla och utvidga sitt personliga varumärke har Hanna under åren haft olika mål hon velat uppnå, som ett visst följarantal eller att släppa böcker.

Related documents