• No results found

Finanční čerpání zařazených atletů

Z teoretické části víme, že atleti jsou podle výsledků v předchozím roce zařazová-ni do výkonnostních skupin A, B, C na následující rok. V první části tabulek jsou tedy uvedeny počty atletů jednotlivých skupin v porovnání odsouhlasených dotací na začátku roku oproti reálnému čerpání na konci roku. Aby nedocházelo ke zkreslení dat, bylo nutné konečné čerpání očistit o dotaci na zdravotní sportovní prohlídku, na kterou má každý atlet nárok. Ne vždy dochází k čerpání této částky a když, tak v různých částkách.

V druhé části tabulek jsou porovnávány dotace, na které měl každý atlet nárok oproti dotacím, které v průměru reálně čerpal. To vše je porovnáno vzhledem k jejich úspěš-nosti. Abychom mohli vidět, jestli atleti, kteří v průměru čerpali nejvíce peněz, měli i ty nejlepší výsledky. Tabulky jsou rozděleny na všechny tři sledované roky a tedy 2012, 2013 a 2014. Atleti, kteří byli zraněni, měli nárok na dotaci, kterou ale nečerpali, také nejsou zařazeni do pozorování.

4.2.1 Čerpání financí v roce 2012

Tabulka 5: Finanční čerpání atletů za rok 2012 Rok 2012

V roce 2012 bylo ve sportovním centru mládeže ze všech tří let nejméně atletů.

V první (horní) části tabulky 5 je vidět, kolik byla odsouhlasená dotace pro danou sku-pinu na celý rok (Základ dotace celkem), úplně vpravo (Čerpání bez zdravotních prohlí-dek) pak můžeme porovnat, kolik skupina reálně vyčerpala. U skupiny A je výsledek

prakticky totožný jako v rozpočtu, u skupiny B už je zřejmé, že atleti měli větší výkon-nost a tím pádem mohli čerpat větší dotaci. U skupiny B rozdíl činí přibližně 1,6 náso-bek plánované dotace. U skupiny C je tento rozdíl už více jak trojnásonáso-bek. K tomu proč mohli „horší“ skupiny než A čerpat více financí, než které měli odsouhlaseny, dochází z důvodu větší výkonnosti.

Pokud se atlet kvalifikuje, tak se účastní soutěží jako venkovní mistrovství ČR, halové mistrovství ČR, mezistátní utkání, apod. Podle umístění je ohodnocen bonusem.

Bonusová částka za umístění je předem dána na celý kalendářní rok. V tabulkách pro čerpání financí je tento bonus použit jako kritérium výkonnosti, v praxi to tedy znamená čím větší bonus, tak tím měl atlet lepší umístění.

Tabulka 6: Klíč rozdělení bonusů 2012

Tabulka rozdělení bonusů pro rok 2012

um. M-ČR hala M-ČR venku MU 15 MU 17, 19 MSJ

Po shlédnutí rozdělovacího klíče bonusů v roce 2012 se dá ohodnotit efektivita rozdělování financí. U druhé části (spodní) tabulky 5 máme průměrné bonusy na osobu ve všech skupinách. Můžeme tedy vidět, že skupina A i přes největší vyčerpanou prů-měrnou dotaci na osobu, měla nejmenší výkonnost. To, že skupina A mohla čerpat tolik peněz i přes mnohem menší úspěchy než u ostatních skupin, svědčí o prvním nedostatku systému financování ČAS. Skupina A i B měla v roce 2012 srovnatelnou výkonnost, to znamenalo, že finance, které v rozpočtu zbývaly, mohly být z velké části přerozděleny mezi tyto dvě skupiny. Jejich čerpání na osobu se oproti základu zvýšilo přibližně o 2700 Kč. Nicméně zatímco skupina B se při čerpání dostala nad průměr čerpání sku-piny A, tak skupina C se ani nepřiblížila. I přes to, že atleti skusku-piny C měli mnohem lepší výsledky, než skupina A. Vedoucí trenér tedy může podle výkonů v daném roce přerozdělovat zbylé finance, ale je omezen už vydanými financemi na podporu těch, kteří na ní měli nárok (skupina A). Finance mohli vyčerpat již v přípravném období.

4.2.2 Čerpání financí v roce 2013

Tabulka 7: Finanční čerpání atletů za rok 2013 Rok 2013

Tabulka 8: Klíč rozdělení bonusů 2013

Tabulka rozdělení bonusů pro rok 2013

um. M-ČR hala M-ČR venku MU 15, 17, 19 MEJ, MS 17, EYOF

V roce 2013 proběhly jiné soutěže, než v předchozím roce a podle toho se trochu liší klíč k rozdělování bonusů, jak můžeme vidět v tabulce 8.

V horní části tabulky 7 opět můžeme pozorovat základ dotace v odsouhlaseném rozpočtu oproti vydaným financím. Nicméně zajímavá část přichází až v porovnání se spodní částí stejné tabulky. Zde můžeme pozorovat, že atleti skupiny A dostáli svým výkonům dle svého zařazení do skupiny. Ohodnocení bonusem za umístění v soutěžích měli nejlepší a to v průměru 1600 Kč. To znamená, že se museli umístit na Mistrovství České republiky od prvního do třetího místa a zároveň získat ještě ohodnocení za něja-kou další soutěž. Zároveň to znamená, že splnili kvalifikační podmínky pro zařazení do stejné skupiny i pro příští rok. Skupina B i C se v počtu členů liší pouze o jednoho

atle-ta, nicméně výkonnost skupiny C je téměř dvojnásobná oproti skupině B. Když se podí-váme na průměrné čerpání na osobu, zjistíme, že skupina B i přes nepříznivé výsledky měla v průměru vyšší dotaci na osobu a to jen díky odsouhlasené rozpočtové dotaci pro všechny ve skupině B. To znamená, že se opakuje stejný případ jako v roce 2012, jen u jiných skupin. „Horší“ skupina má lepší výsledky, ale menší ohodnocení.

4.2.3 Čerpání financí v roce 2014

Tabulka 9: Finanční čerpání atletů za rok 2014 Rok 2014

Tabulka 10: Klíč rozdělení bonusů 2014

Tabulka rozdělení bonusů pro rok 2014

um. M-ČR hala M-ČR venku MU EYOT YOG MSJ bonusu za umístění v MČR od prvního do třetího místa a to na 1200 Kč viz tabulka 10.

To znamená, že velká část skupiny se kvalifikovala do skupiny A a atleti SCM mají

růstovou tendenci. Do skupiny C se zařadili většinou zranění atleti, nebo ti se stagnují-cími výsledky. Podle toho se odvíjí i průměr jejich bonusu.

Za všechny 3 roky můžeme pozorovat, že počet členů skupiny A i B roste, to svědčí o potenciálu atletů v SCM. Nicméně na druhou stranu to znamená, že ten, kdo má výborné výsledky, za to v daném roce nemůže být ohodnocen díky systému finan-cování ČAS. Tento systém zařazuje atleta do lepší skupiny až následující rok. To může znamenat, že atlet, který má dobrou formu se do té vrcholové třeba ani nedostane z hlediska nedostatku financí. Je tedy otázka, zda to, že atlet bude následující rok zařa-zen do lepší skupiny, je motivují či nikoliv. Protože to, že je atlet dle výsledků zařazařa-zen může také znamenat to, že nemusí po zbytek sezóny pracovat na 100 % a přes to má jisté finance za zařazení v příštím roce.

I přes to, že dva roky ze tří vychází v neprospěch systému ČAS, musíme brát v potaz, že žáci, kteří věkově dorostou a mohou být tedy zařazeni do SCM, mohou být zařazeni pouze do skupiny B a C. Takže to znamená, že pokud se jedná o silný ročník nadprůměrně nadaných jedinců, tak to má za následek vyzdvižení výsledků horších skupin. Nedá se říci, že by výsledky byly tímto problémem zkresleny, protože nadprů-měrně nadaní atleti jsou reálně zařazeni do méně výkonných skupin a tedy i vůči svým výsledkům nemají právo na čerpání adekvátní odměny.

Related documents