• No results found

Jelikož náplní bakalářské práce je zkoumání právě této mládeže od 15 do 19 let, je nut-né si Sportovní centra mládeže rozebrat velice podrobně. Jak můžeme vidět na organi-zační struktuře, tato centra podléhají předsednictvu ČAS (P ČAS) v podobě komisí a to ekonomické (EK ČAS) komisi mládeže (KM ČAS) a metodické komisi (MK ČAS) a přímo řediteli ČAS. Tyto komise určují přerozdělení peněz poskytnutých MŠMT do Krajských atletických svazů. Peníze jsou určené na mzdy, odměny trenérů Sportovních center mládeže a na zajištění a zabezpečení nákladů mládeže, především na sportovní činnost (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

Vedoucí trenér, jak můžeme podle schématu odvodit, je veden ředitelem ČAS z hlediska právního, dále jeho zástupcem po stránce organizační, předsedou KAS kvůli financím a celkově z ekonomického hlediska. V poslední řadě na něj dohlíží atletický oddíl kvůli pracovní kázni.

Členové SCM jsou řízeni přímou vazbou osobního trenéra z pohledu tréninko-vého procesu a přípravy na závody. Zároveň osobní trenér přijímá nařízení vedoucího trenéra, která by se měla promítnout právě v přípravě atleta.

3.2.1 Činnost SCM

Komise ČAS ve svých spisech uvádí, že činnost sportovních center mládeže musí být naplánována na každý kalendářní rok. Stejně jako organizaci a evidenci má plánování na starost vedoucí trenér, který vypracovaný plán konzultuje s příslušným atletickým oddílem, pod který SCM spadá a poté se finální návrh předkládá komisi ČAS. Po schválení ročního plánu se na každý měsíc zvlášť podle dané situace vypracuje návrh na každý další měsíc. V tomto případě je nutná úzká spolupráce s příslušným AO, KAS, ale také smluvními trenéry a atlety. Jedná se hlavně o tok informací například o připravovaných soutěžích, soustředěních, dopingových kontrolách, termínech regis-trací, sportovních zdravotních prohlídek, členských poplatků apod. Mnohokrát je tato činnost zjednodušena webovými stránkami, kdy vedoucí trenér je povinen aktualizovat informace o budoucím dění a oproti tomu atleti a trenéři jsou povinni kontrolovat aktua-lity.

3.2.2 Zařazení do SCM

Zařazení do SCM není prováděno jen na základě náboru s určitými fyzickými a koordinačními testy, ale z hlediska dlouhodobějšího pozorování atletů. Hlavní trenér s dalšími trenéry dlouhodobě sleduje výsledky atletického dění a vybírají možné atlety s perspektivou do budoucna. Pokud se jedná o nevrcholového atleta, neznamená to, že by nemohl být do SCM zařazen, nicméně v tomto případě jsou zde výkonnostní skupi-ny, do kterých jsou atleti zařazeni dle svých výkonů z minulosti. Stejně jako u SpS je důležitou podmínkou zdravotní prohlídka, která musí být učiněna jednou ročně. U no-vých členů bez prohlídky není provedena registrace. Pokud atlet není plnoletý, je nutný souhlas rodičů.

Již výše je zmíněno, že se atleti zařazují v tomto případě podle výkonnosti do určitých skupin podle svých výsledků z minulosti. Jedná se o výsledky za uplynulý rok a tyto skupiny se po celý další kalendářní rok nemění. Skupiny jsou rozděleny na A, B, C. A je nejvýkonnější skupina a atlet musí splnit určité podmínky, například se musí umístit do třetího místa na mistrovství České republiky. U skupiny B se jedná o pod-mínky kvalifikace do finále M-ČR a splnění výkonnostního kritéria dané disciplíny, dále se bere v potaz výkonnost za poslední rok stejně jako u A. Do třetí skupiny C jsou

zařazeni atleti, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy, nebo se potýkají s propadem výkonnosti.

Stejně jako probíhá zařazení atletů do SCM, tak na základě porušení podmínek členů mohou být vyřazeni. A to kdykoliv v průběhu kalendářního roku. Jedná se zpravi-dla o plagiátorství lékařských prohlídek, nehrazení členských příspěvků, neúčast na tré-ninku apod.

3.2.3 Ekonomické prostředí v SCM

Ekonomické prostředí v SCM se z velké části týká jen přerozdělování financí.

Podle komise ČAS je přesně dáno jak naložit s financemi, které SCM dostanou k dispozici. Z předchozích kapitol o financování přesně víme, jak financování funguje a tedy jak se dotace ze státního rozpočtu dostanou až k ČAS. V tu chvíli, kdy má ČAS dotace k dispozici, rozhoduje o dalším přerozdělení v závislosti na více faktorech. Prv-ním jsou mzdy trenérů, tedy záleží na počtu vedoucích i osobních trenérů. Dále se jedná o náklady na činnost SCM, přípravu atletů, lékařské prohlídky. Jedná se tedy o neinves-tiční dotaci, která primárně slouží na činnost. Dalším důležitým faktorem jsou počty atletů v příslušném SCM (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

Využití financí u SCM:

Pod využitím financí na sportovní přípravu se rozumí soustředění, nájemné na halu, regenerace, výživové doplňky atd. Nicméně i přesto, že se jedná o neinvestiční dotaci, tak 25 % celkové částky, která je určena na sportovní přípravu, může být využita na investiční náklady a to na pomůcky, výbavu, nářadí, tedy na běžné věci, které podlé-hají opotřebení, ale jsou nutné z hlediska sportovní přípravy (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

Rozdělení financí u SCM:

Zde se finanční prostředky rozdělují na mzdy pro vedoucí trenéry, odměny pro osobní trenéry a prostředky na přípravu. Mzdy pro vedoucí trenéry se udávají podle tabulek ČAS pro daný rok. Oproti tomu odměny pro osobní trenéry jsou závislé na po-čtu atletů, kteří se výsledky zařadí do skupiny A, B, nebo resortních sportovních center (dále jen RSC). Odměny jsou vypláceny jednou ročně a za každého atleta, který se

v SCM zařadil do skupiny A, nebo B osobní trenér dostane 1500 Kč, za atleta zařazené-ho do RSC 2000 Kč. Prostředky na přípravu se rozumí vlastní činnost klubu, příspěvek na lékařské prohlídky, příspěvky atletům na jejich činnost (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

Příspěvky atletům se liší z hlediska rozhodování vedoucího trenéra, ten má mož-nost každého podporovat dle svého uvážení. Rozdělování se však zpravidla určuje od výkonů atleta a jeho aktuální formy. Prakticky to znamená i to, že atlet může absolvovat soustředění za své náklady, to se promítne v jeho výsledcích v nadcházejícím Mistrov-ství ČR. Pokud uspěje a dobře se umístí, může žádat o zpětné vyplacení nákladů na pří-pravu. Nicméně jak je výše zmíněno záleží to na uvážení vedoucího trenéra. Bez ohledu na výkon a umístění v sezóně má každý atlet možnost čerpat příspěvek 500 Kč na spor-tovní zdravotní prohlídku (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

3.2.4 Kontrola a hodnocení činnosti

Za veškeré přerozdělování peněz a činnost SCM je odpovědný vedoucí trenér zároveň s vedením KAS. To znamená, že jsou povinni řídit se daným schváleným plá-nem činnosti, který byl odsouhlasen vedením ČAS. Pro zpětnou kontrolu, kterou provádí vedení ČAS, předseda komise mládeže, zástupce šéftrenéra a předseda KAS, jsou povinni vést u veškerých svých úkonů podrobnou evidenci. Ta se skládá z hodnocení hospodaření a výkonu za kalendářní rok (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

3.3 Vrcholové sportovní centrum mládeže (VSCM)

Vrcholová sportovní centra mládeže jsou zaměřena na atlety ve věku od 19 do 23 let. Jedná se o věkovou kategorii, kde dochází k největšímu odlivu atletů. Je to dáno tím, že v tomto věku se atlet ocitá v rozhodnutí o tom, co jsou jeho priority. Čili působí na něj více faktorů, snaží se být samostatný, pokud již nestuduje, tak začíná pracovat a mnohokrát už není tak jednoduché skloubit vrcholový trénink s prací, jako tomu bylo se školou. Dá se říct, že se zde láme chleba, rozhoduje se o tom, zdali má atlet ambice na reprezentaci a perspektivu do budoucna, nebo jestli pojme sport už jen rekreačně.

Z organizačního hlediska celý systém probíhá téměř stejně jako u SpS a SCM, vedoucí trenér vede VSCM dle požadavků ČAS. Má na starost veškerou komunikaci do obou směrů, tedy řízení dalších osobních trenérů a atletů. Na druhou stranu je řízen ČAS, proto vede veškerou evidenci o výsledcích, rozdělování financí, hodnocení výko-nů apod. pro zpětnou kontrolu (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

Vedoucí trenér VSCM ve spolupráci s vedoucími trenéry SCM vybírá atlety, kteří mají perspektivu do budoucna. Jedná se hlavně o perspektivu české reprezentace do 23 let a po té seniorů. Schvalování návrhu atletů, kteří by měli být do VSCM zařaze-ní podléhá trenérské radě ČAS. Jedná se hlavně o tabulkové rozdělezařaze-ní podle výsledků z minulosti, které je hodnoceno různými počty bodů. A to starty na MS, ME, MČR atd., dále se hodnotí umístění, kázeň atleta a zdali se jedná o rostoucí výkonnost. Závodníci jsou rozřazeni do skupin podobně jako u SCM do tří skupin a to:

I. Atleti s účastí na světových a evropských soutěžích.

II. Atleti, kteří jsou těsně pod kvalifikačním kritériem na MS, ME, atd..

III. Atleti, kteří mají rostoucí výkon, ale doposud nebyli schopni se na výše zmíněné soutěže kvalifikovat.

Z těchto skupin plyne i podobné odměňování osobních trenérů jako tomu bylo u SCM. Trenér za každého zařazeného atleta do I. skupiny dostane odměnu 3000 Kč, do II. skupiny 2000 Kč a do III. skupiny 1000 Kč.

Rozdělování financí a ekonomická kontrola probíhá úplně stejně jako u výše zmíněného SCM (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

3.4 Sportovní gymnázia (SG)

Program sportovní gymnázia funguje na podobném principu jako SpS, s tím rozdílem, že se jedná hlavně o studenty ve věku 15-19 let. Atleti zařazení do sportovní-ho gymnázia jsou zpravidla i členy SCM. SG slouží pro podporu talentovaných jedinců, kteří mají zájem o růst výkonnosti i v tomto věku. Rozdíl oproti normálním gymnáziím je v tom, že mají atleti možnost využívat efektivněji svůj čas. To znamená možnost ví-cefázových tréninků.

Výběr studentů probíhá spoluprací SG s učiteli TV základních škol, dále tipová-ním sportovců na soutěžích ČAS apod. Pokud mají studenti zájem o studium, které za-hrnuje vícefázové sportovní tréninky a komplexní sportovní přípravu, mohou se hlásit do SG i sami. Z těchto důvodů probíhá přijímací řízení a to jak talentové, tak vědomost-ní.

Trenéři působící na SG musí mít nejvyšší trenérskou kvalifikaci třídy 1. Jejich počet na škole se odvíjí od počtu studentů, kteří navštěvují sportovní třídu na gymnáziu.

Financování SG spadá pod MŠMT, ale peníze, kterými je tato možnost studia financo-vána slouží na program „Talentovaná mládež“, tedy nejedná se o peníze určené přímo pro školství.

SG stejně jako všechny předešlé programy podléhají kontrole a hodnocení čin-nosti, v tomto případě nejen komisi ČAS, ale i České školní inspekci (Bor, Rudová, Purman, Rus, 2012).

4 Analýza rozpočtů SCM LKAS 2012-2014

Analýza systému financování mládeže ČAS v Libereckém kraji úzce souvisí s posouzením efektivity. Dá se říci, že analytický rozbor systému financování proběhl již v první polovině bakalářské práce. Nicméně v tomto praktickém rozboru jde o po-souzení konkrétních částek z financování. Jde o rozbor za poslední tři roky, tedy 2012, 2013 a 2014. Jelikož se jedná o talentovanou mládež od 15 do 19 let, tak jde o sportovní centrum mládeže, které je zřízeno pro Liberecký kraj. Analýza a posouzení efektivity jsou rozděleny do více sektorů a to:

- Rozpočtová analýza jednotlivých let

- Čerpání financí atlety v závislosti výkonnostního zařazení a opravdové vý-konnosti v daném období

- Poměr úspěšnosti atletů v závislosti na zařazené skupině

- Posouzení efektivity financování u atletů, kteří byli zařazeni do SCM po ce-lou dobu sledovaného období

Po posouzení všech předchozích bodů jsou v další kapitole navržena určitá opat-ření, která by mohla vést k lepší efektivitě financování.

Pro zachování ochrany osobních údajů jsou veškerá jména atletů v bakalářské práci zaměněna za název „Atlet“ s pořadovým číslem. Ostatní osobní údaje, které jsou nepotřebné pro záměr práce, byly vymazány.

4.1 Rozpočty jednotlivých let

Rozpočet pro každý rok je rozdělen do dvou tabulek a tří kategorií, v každé tabul-ce jsou tedy uvedeny všechny tři složky, které tvoří rozpočet a to:

- Sportovní příprava

- Sportovní lékařské prohlídky

- Výdaje na administrativní a organizační činnost SCM

V první tabulce pro každý rok je uveden rozpočet, který byl schválen MŠMT a ČAS pro SCM působící v Libereckém kraji. V druhé tabulce můžeme vidět reálné využití roz-počtu za uvedený rok.

Vyúčtování dotace na činnost sportovního centra v Liberci za rok 2012:

Related documents