• No results found

Finanční situace

In document Klíčová slova (Page 43-48)

Firma Škoda Auto a.s. je dlouhodobě úspěšnou firmou, které se daří stále růst a pronikat na nové trhy a dosahovat tak každoročního zvýšení počtu prodejů. Rok 2017 byl pro firmu nejúspěšnějším finančním rokem v její dlouholeté historii. Firma dosáhla rekordního prodeje s počtem 1 201 000 prodaných modelů. Podařilo se již po čtvrté v řadě pokořit milionovou hranici dodaných vozů během jednoho roku. Tržby se také meziročně razantně zvýšily o 17,1 % na 407,4 miliard korun. Náklady činily 347,5 miliard za rok 2017. Celkový provozní zisk po zdanění v roce 2017 činil rekordních 31,8 miliard korun (Škoda Auto, 2018).

Shrnutí

Třetí kapitola započala pomyslnou praktickou část práce. Zabývá se představením společnosti Škoda Auto a.s., která působí na čínském trhu od roku 2006. Tato kapitola začíná

44

krátkou charakteristikou firmy, poté je popsán historický vývoj firmy. Dále se tato kapitola věnuje správě a řízení společnosti a popisuje jednotlivá oddělení. Hlavní část je věnována popsání jednotlivých modelů značky. Nakonec je krátce popsána finanční situace firmy.

45

4. Charakteristika působení firmy a pozice na trhu

Škoda se řadí mezi evropské průkopníky v Číně, již v roce 1936 značka Škoda provozovala pět zastoupení. V novodobé historii společnost Škoda Auto začala vyrábět na čínském trhu v roce 2007. Prvním vyráběným modelem se stala její vlajková loď Škoda Octavia. Fabia byla uvedena na trh o rok později. Čínský trh je největším odbytištěm vozů značky Škoda, zaujímá tak klíčovou roli pro tuto firmu. Škoda obchoduje na čínském trhu prostřednictvím licencí. V roce 2017 přesáhl počet vyrobených aut v Číně hranici dvou milionů kusů. (auto.cz, 2017).

4.1. Výrobní závody v Číně

Důležitou roli hraje společnost SAIC Volkswagen, která vznikla v roce 1984 v Šanghaji.

Jedná se o joint venture mezi Německem a Čínou. Největší investiční podíl svými 50 % zaujímá společnost SAIC (Shanghaj Automotive Industry Corporation). SAIC je největší automobilka vlastněná státem, která zaštiťuje všechny významné automobilky v Číně. Dalším podílníkem je s 39 % společnost Volkswagen Group a dalších 10 % vlastní společnost Volkswagen China Investment Co., Ltd. Firma Škoda Auto, jak již bylo zmíněno, patří do německého koncernu Volkswagen AG., a proto se zde od roku 2007 vyrábí vozy značky Škoda na základě prodeje obchodních licencí. Samotná Škoda Auto od roku 2016 vlastní 1 % ze společnosti SAIC Volkswagen (Volkswagen Group China, 2018). Společnost Škoda auto provozuje v Číně celkem 6 výrobních závodů, a to ve městech Šanghaj Anting, Yizheng, Ning-po, Nanking a Čchang-ša.

Tabulka 5

Závod Šangaj

Anting

Yizheng Ning-po Nanking Čchang-ša

Vyráběné modely

Fabia, Yeti

Rapid Octavia Superb Kodiag

Karoq Přehled závodů SAIC v Číně

Zdroj: Vlastní zpracování dle Volkswagen group china, dostupné na

http://www.volkswagengroupchina.com.cn/content/vgc/content/en/brands_business/plants/plants1.

html

46

4.2. Výroba vozů Škoda v Číně

Aktuálně se v Číně vyrábí a prodává šest modelů značky Škoda a to jmenovitě: Fabia, Rapid, Octavia, Superb, Kodiaq a Karoq. Nejmenší model Citigo se zde nevyrábí, protože na čínském trhu se spíše uplatní limuzíny a velká SUV. V segmentu malých aut je v Číně obrovská konkurence a pouze malý podíl na zisku, a proto se Škoda rozhodla nevyrábět Citigo a uvolnit tak kapacity pro výrobu ostatních modelů. V níže uvedené tabulce je přehled výroby jednotlivých modelů na čínském trhu v letech 2017, 2016 a 2015. Dále je zde

Zdroj: Vlastní zpracování dle ŠKODA AUTO a.s. Výroční zpráva 2017, 2016 dostupné z https://www.skoda-storyboard.com/cs/vyrocni-zpravy/

Přibližně 98 % vyrobených aut v Číně se prodá na čínském trhu, a tudíž se celkový počet vyrobených aut rovná přibližně počtu prodaných aut. Nejvíce vyráběným modelem na čínském trhu se stala v roce 2017 tradičně Škoda Octavia s celkovým počtem 127 157 vozů, a to i přestože zaznamenala meziroční pokles o 17,7 %. Model Octavia tvořil podíl 38,3 % z výroby v Číně a 30,4 % z celkové výroby. Octavia tak potvrdila, že je stále

47

nejúspěšnějším vozem značky Škoda. Druhým nejúspěšnějším modelem roku se stala Škoda Rapid s počtem 83 966 vyrobených vozů. Rapid také prodělal meziroční pokles výroby o 10 %, ale celkově tvořil slušných 25,3 % z čínské výroby.

Velký úspěch v roce 2017 zaznamenaly také modely SUV, a to zejména Škoda Kodiaq, která završila svůj první kompletní rok na čínském trhu s úctyhodným počtem 47036 vyrobených vozů. Výroba Kodiaqa v Číně tvořila 47,1 % z celkové výroby vozu a potvrdila tak, že SUV je v Číně oblíbený segment. Modelu Škoda Yeti bylo vyrobeno 19 527 kusů. V roce 2018 proběhne doprodej a výroba by měla být ukončena a plně nahrazena Škodou Karoq. Škoda Karoq se zde vyráběla na sklonku roku, a proto se vyrobilo pouhých 447 kusů.

Model Škoda Superb si i nadále drží nad hranicí 40 000 vyrobených aut a potvrzuje tak zájem čínských zákazníků o limuzíny. Škoda Fabia jako jediná ze všech vyrobených modelů v roce 2017 zaznamenala meziročně růst výroby o úctyhodných 28,9 %. V Číně se v roce 2017 vyrobilo 13 449 fabií. Celkově za rok 2017 se v Číně vyrobilo 332 275 aut značky Škoda a oproti roku 2016 došlo k nárůstu výroby o 1,3 % a Škoda si tak udržuje růst výroby, a to kontinuálně od svého vstupu na trh v roce 2007. Čína tvoří 27,7 % z celkové výroby značky Škoda (Škoda Auto, 2018).

Výnosy z prodeje v Číně

Automobilka Škoda Auto obchoduje na čínském trhu prostřednictvím licenčních smluv.

Vzhledem k nutným patentům v automobilovém průmyslu v Číně a vysokým clům při importu do Číny je jedinou možnou racionální možností úspěšného proniknutí na trh obchodovat prostřednictvím prodeje licencí na výrobu aut. Výnosy z prodeje aut jsou omezeny pouze na licenční poplatek, který musí čínský obchodní partner zaplatit. Dalším příjmem pro Škodu jsou peníze z dividend firmy SAIC Volkswagen (interní zdroj, 2017).

Za 1% podíl ve firmě, který v roce 2015 firma zakoupila za devět miliard, obdržela za dividendy v roce 2016 celkově 897 milionů korun. Výnosy z licenčních poplatků za rok 2017 činily 2 636 milionů korun, z toho vyplývá, že při celkovém počtu 325 009 prodaných vozů na čínském trhu získala Škoda Auto na licenčních poplatcích na jedno prodané vozidlo průměrně pouhých 8 111 Kč. Nejvyšší licenční poplatky má Škoda za prodej modelů Kodiaq, Karoq a Superb. Menší za prodej modelů Octavie a Fabie. V porovnání se ziskem na jedno prodané auto z jiných trhů si Škodovka v Číně přijde na méně než polovinu zisku.

Škoda menší výnosy nahradí v Číně většími prodeji. (interní zdroj, 2018).

48

4.3. Preference čínských zákazníků

Stále více čínských zákazníku uvažuje o koupi elektromobilu, preference se od roku 2011 ztrojnásobili. Většina majitelů elektrických automobilů plánuje nákup dalšího vozu v tomto segmentu. Také vzrostla obliba nakupovat vozidla online. V Číně je celkově největší zájem o modely karoserie SUV, kdy za poslední čtyři roky byly ze všech nárůstů prodejů na čínském trhu dvě ze tří nově koupených aut právě modely SUV. Zákazníci jsou stále více citliví na cenu, cena je hned po značce na druhém místě, co se důležitosti při koupi týče.

Cenová citlivost se zvětšila a způsobuje stále větší oblibu nákupu automobilů z druhé ruky, nebo zákazníci očekávají lepší vůz za danou cenu. Loajalita vůči značce je velmi odlišná v závislosti na zemi původu, nejvíce loajální jsou zákazníci nakupující německé vozy, 36 % těchto zákazníků má v plánu si pořídit model od stejné značky, ale vyššího segmentu. Pro čínské zákazníky je dále důležitá praktičnost a prostornost aut. Mají rádi velká auta (Mckinsey, 2017). Vzhledem k tomu, že ovzduší v Číně patří díky husté dopravě a průmyslu k nejvíce znečištěným na světě, čínská vláda podporuje zdejší automobilový průmysl ve výrobě a prodeji elektrických automobilů. Těží z toho ovšem i zákazníci, platí nižší daně při nákupu a provozování tohoto automobilu. Očekává se, že do roku 2030 budou všechna auta v Číně s elektromotorem nebo v kombinaci se spalovacím motorem (EcoFuture, 2017).

In document Klíčová slova (Page 43-48)

Related documents