• No results found

Organizační struktura

In document Klíčová slova (Page 39-43)

Organizační struktura ve ŠKODĚ AUTO je členěna do sedmi oddělení podle funkčního hlediska. Níže je uvedena organizační struktura představenstva a jsou zde popsána jednotlivá oddělení.

G – předseda představenstva: mezi hlavní úkoly tohoto oddělení patří plánování výrobku, komunikace s médii a veřejností, zajišťování zasedání vrcholných grémií. Do této oblasti také spadají následující útvary: podniková komunikace, řízení kvality, interní audit, image značky, mezinárodní rozvoj.

E – Ekonomie (finance a IT): náplní práce tohoto oddělení je plánování, řízení a hospodárné využívání finančních zdrojů. K dalším úkolům patří rovněž zajištění informací a systémů pro potřeby řízení společnosti.

V – Výroba a logistika: přebírá odpovědnost za výrobu vozů, originálních dílů, agregátů a jejich komponentů.

P – Prodej a marketing: je odpovědný za prodej nových a ojetých vozů, originálních dílů a příslušenství a zajištění poprodejního servisu na svých odbytových trzích.

Z – Řízení lidských zdrojů: poskytuje služby v oblasti personálu, zajišťuje optimální kvalifikaci, motivovanost a spokojenost všech zaměstnanců společnosti.

40

T – Technický vývoj: odpovídá za vývoj nových produktů, za design, konstrukci, zkoušky a stálé zlepšování celé palety produktů pod značkou Škoda.

N – Nákup: má na starosti nákup materiálů, režijního materiálu, investic a služeb (Interní zdroj, 2017).

Obrázek 6

Představenstvo společnosti Škoda Auto

Zdroj: Vlastní zpracování dle ŠKODA AUTO a.s. Výroční zpráva 2017 dostupné z

https://cdn.skoda-storyboard.com/2018/03/skoda-annual-report-2017.c5a29f2a9b556d42158ef72031b710f3.pdf

3.3 Produktové portfolio

Za dobu své bohaté historie značka Škoda vyprodukovala spoustu úspěšných modelů jako je např. Škoda Popular, Škoda 1200 a Škoda Favorit či notoricky známa Škoda Felicia.

Aktuálně automobilka nabízí celkem osm modelů v různých variantách, a to od nejmenší Škody Citigo až po velké SUV Škoda Kodiaq. Nejúspěšnějším modelem dle prodejů je rodinný vůz Škoda Octavia. Nejluxusnějším a největším modelem je Škoda Superb. Níže je uvedena tabulka celkových prodejů modelů značky Škoda za rok 2017 a procentuálně porovnána s prodeji za rok 2016. I přes velkou konkurenci v automobilovém průmyslu došlo celkově k meziročnímu nárůstu prodeje o 6,6 %. Čínský trh má na tomto úspěchu velký podíl. Níže jsou popsány všechny nabízené modely značky Škoda Auto (Škoda Auto, 2018).

předseda

41

Celkové prodeje modelů značky Škoda

Zdroj: Zdroj: Vlastní zpracování dle ŠKODA AUTO a.s. Výroční zpráva 2017 dostupné z

https://cdn.skoda-storyboard.com/2018/03/skoda-annual-report-2017.c5a29f2a9b556d42158ef72031b710f3.pdf

ŠKODA CITIGO je nejmenším modelem značky, který se zatím jako jediný z modelů nabízí v třídveřovém i pětidveřovém provedení s LED světlomety a klimatizací Climatronic.

V polovině roku 2017 se na trh dostala v inovovaném provedení. Celá příď dostala novou podobu, k níž přispěla nová maska chladiče, kapota motoru, nový přední nárazník a nové hlavní světlomety. Interiér má také nový design. V nabídce je také funkce City Safe Drive samočinného nouzového brzdění pro bezpečnější jízdu v přeplněných městech. Městský vůz Citigo je nabízen v několika úsporných benzinových motorizacích, ale také s motorem G-TEC poháněných na stlačený zemní plyn, který je obzvláště šetrný k životnímu prostředí.

Vůz je dodávám v manuální či automatické pětistupňové převodovce. Kompaktní mini vůz si v roce 2017 pořídilo 37 115 zákazníků. Meziročně došlo k poklesu prodeje o 8,8 % (Škoda Auto, 2017).

ŠKODA FABIA třetí generace uvedená na trh na podzim roku 2014 se stále drží na vrcholu a svou konkurenci poráží díky kvalitě zpracování, velikosti užitného prostoru, bohaté výbavě a velmi dobrému řízení. Fabia dostala v roce 2017 nové dynamické tříválce 1,0 TSI, které dosahují až o 6 % menší spotřeby paliva oproti předešlým motorizacím. K dispozici je také služba škoda connect a to umožnuje cestujícím být stále online a využívat aplikace z chytrého telefonu, hudbu nebo navigační data. Fabia nabízí vysokou individualizaci, včetně dvoubarevné karoserie a pestrou nabídku motorizací v provedeních Fabia Monte Carlo a Fabia Combi Scoutline. Na trzích dosáhla velmi pozitivních ohlasů a s celkovým

42

počtem 206 499 dodaných vozů v roce 2017 dosáhla nárůstu o 2,1 % oproti předchozímu roku (Škoda Auto, 2018)

ŠKODA RAPID ve verzi liftback a spaceback představuje spojení praktických vlastností se svěžím a atraktivním designem. Rapid nabízí velký prostor pro cestující i zavazadla a vůz si ponechává vskutku mezinárodní charakter. Na klíčových trzích v Číně, Indii a Rusku se vyrábí speciální verze tohoto modelu (Škoda Auto, 2017). V roce 2017 také došlo k technickému a optickému vylepšení vozu. Modernizovaná byla příď vozu, včetně nových bi-xenonových světlometů. Rapid je dodáván s novými motory 1,0 TSI a praktickým online systémem škoda connect. Celkově bylo zákazníkům dodáno 211 480 vozů Rapid, což znamenalo mírnou stagnaci dodávek, prodeje meziročně poklesly o 0,6 %. Modelová řada Rapid zůstala i v roce 2017 druhým nejprodávanějším modelem Škody (Škoda Auto, 2018).

ŠKODA OCTAVIA je vlajkovou lodí značky a zároveň dlouhodobě nejprodávanější model. Třetí generace Octavie je na trhu nabízena od roku 2013 (Škoda Auto, 2017). V roce 2017 se dočkala razantní produktové i designové inovace. Má nový design masky, otvorů pro přívod vzduchu i světlometů. Vnější světla slouží jako potkávací a vnitřní jako dálková.

Inovací prošla i zadní část vozu např. nově tvarovaný zadní nárazník a koncová světla ve tvaru písmene C, která svítí homogenně po celé ploše díky využití LED technologie.

K dispozici je také systém škoda connect a další prvky řešení Simply Clever. Nabízí se ve variantách liftback a kombi. Úspěšná je i sportovně laděná verze Octavia RS či outdoorově laděná verze Octavia Scout. S počtem 418 767 dodaných vozů Octavia zaznamenala v roce 2017 meziročně mírný pokles prodeje o 3,9 %.

ŠKODA KAROQ je zcela nově vyvinutý kompaktní model s délkou 4,38 metrů, který v říjnu roku 2017 rozšířil nabídku SUV modelů. Jeho krystalický design je ve znamení nového designového jazyka vozů SUV. Největší předností Karoqu je zavazadlový prostor o objemu až 1630 litrů mezi další přednosti patří Full-LED světlomety a nabídka libovolně programovatelného digitálního přístrojového panelu, který je k dispozici ve voze Škoda vůbec poprvé. Mimo jiné model nabízí také chytrou výbavu, jako např. adaptivní zadní sedadla VarioFlex nebo virtuální pedál pro bezdotykové otvírání kufru. K dispozici je také kapacitní dotykový displej ve skleněném designu se sadou služeb škoda connect, která zajistí informace o dopravě či počasí, nebo Care Connect pro asistenci a nouzové volání a dále možné vytvoření lokální wi-fi pro připojení k internetu. Karoq nabízí pět variant motorů

43

s výkonem od 85 kW až do 140 kW. Zákazníkům bylo za pouhé tři měsíce dodáno 6 335 vozů (Škoda Auto, 2018).

ŠKODA KODIAQ je první velké SUV s délkou 4,7 metrů, které mělo premiéru v únoru roku 2016 a zahájila tak SUV ofenzívu značky Škoda. Nabízí až sedm sedadel v interiéru a celkově má největší zavazadlový prostor ve své třídě. Auta jsou dodávána nejen s kompletní sadou služeb škoda connect, ale i celou řadou nových funkčních a simply clever detailů a inovativních technologií, které škoda dodává pouze do vozů vyšších tříd. Škoda Kodiaq se nabízí také v dalších dvou variantách: Kodiaq Sportline se speciálním designem a Kodiaq Scout, který se díky propracovaným detailům a specificky laděné výbavě perfektně hodí pro jízdu v terénu. Kodiaq se dodává se čtyřmi naftovými a benzínovými motory do výkonu až 140 kW (Škoda Auto, 2017). Celkově bylo zákazníkům v roce 2017 dodáno 99 961 vozů a v roce 2018 se očekává další nárůst.

ŠKODA SUPERB je průkopníkem ve své třídě. Třetí generace modelu Škoda Superb byla představena v roce 2015 a znamenala vstup značky Škoda do nové éry. S nabídkou dvou karoserií a využitím pokročilých technologií skupiny Volkswagen model Škoda Superb zcela změnil designový jazyk značky a dosáhl nové úrovně v oblasti techniky a komfortu.

Superb dokonale snoubí prostornost, funkčnost konektivitu a emoce. V letech 2016 a 2017 dodávky zákazníkům stoupaly (Škoda Auto, 2017). Celosvětově bylo loni dodáno rekordních 150 910 vozů Škoda Superb, což představuje meziroční nárůst o 8,7 %.

In document Klíčová slova (Page 39-43)

Related documents