• No results found

Reformy čínské ekonomiky

In document Klíčová slova (Page 28-31)

Po druhé světové válce došlo k občanské válce mezi současnou vládou, která ovládala jižní a východní provincie a komunisty, kteří ovládali venkovský sever. Komunisté zvítězili a obsadili celou Čínu, poté vyhlásili 1. října 1949 Čínskou lidovou republiku v čele s předsedou komunistické strany Mao Ce-tungem, ten vedl čínskou ekonomiku po vzoru komunistického Sovětského svazu. Vše bylo zestátněno a byla zavedena centrálně plánovaná ekonomika, která se ani po letech neosvědčila. Čínská ekonomika byla v 70. letech na pokraji zhroucení. Teprve po smrti Mao Ce-tunga v roce 1976 se k moci dostalo umírněné pravicové křídlo strany čele s Teng Siao-Pchingem, a to bylo prvotním impulzem, který vedl k zavedení reforem zhroucené čínské ekonomiky (Škvařil, 1988).

První fáze (1978–1984): Reformy byly zaměřeny především na obnovu ekonomiky a začal být kladen větší důraz na úlohu trhu. Hlavním těžiště reforem se opíralo o modernizaci zemědělství. Došlo k decentralizaci zemědělské výroby na úroveň domácností a byly tak odstraněny překážky pro rozvoj venkovských trhů. Byly zvýšeny ceny zemědělských výrobků a společně začala být podporována specializace zemědělské produkce. V oblasti průmyslu se reformy začaly prosazovat později. Vláda část zisků ponechávala daným podnikům a upřednostnila několik ekonomických oblastí, aby přilákala zahraniční investice a technologie (Cihelková, 2009).

Druhá fáze (1984-1988): Po úspěšné první fázi reforem přišla vláda s dalšími reformními opatřeními, a to v oblasti průmyslu ve městech. Došlo k zavedení systému zdaňování podniků a současně bylo zrušeno rovnostářské odměňování a odměňování tak začalo být více závislé na vývoji a produktivitě jednotlivých zaměstnanců. Tento krok měl za následek velký nárůst motivace k lepším výkonům ze strany řadových zaměstnanců, ale i vedoucích pracovníků. Podniky začaly využívat půjčky od bank na financování projektů a snížila se tak

29

úloha státního rozpočtu. Začala být zřizována otevřená přístavní města a vznikla centra pro obchodování s devizami s cílem přilákání kapitálu a know-how ze zahraničí.

Třetí fáze (1988-1991): Nadměrným zvýšením poptávky a výroby došlo k nárůstu inflace o dvojciferné hodnoty, a to způsobilo pozastavení reforem v tomto období. Pod tíhou zhoršující se inflační situace došlo k pozastavení ohlášené cenové reformy a vláda se zaměřila na kontrolu cen. Po přijetí plánu úprav došlo ke stabilizaci cen na úkor zpomalení ekonomického růstu. V roce 1990 se vláda pokusila zamezit blížící se krizi pomocí přijetí stimulační monetární a investiční politiky. Došlo k aktivaci ekonomiky a od roku 1991 začala ekonomika opět vykazovat růst.

Čtvrtá fáze (1992-1996): V roce 1992 vláda vydala oficiální prohlášení, kdy potvrdila záměr akcelerovat reformy a otevírání se světu. Komunistická strana vyhlásila, že tržní systém je slučitelný s filosofií socialismu a bylo tak vyhlášeno budování socialistické tržní ekonomiky.

To znamenalo posun v ideologii a umožnilo formulovat plán k vytvoření skutečně tržně orientované ekonomiky (Znamenáček, 1996).

Reformy po roce 1996: Po těchto 4 fázích reforem přišla další fáze, která stavěla na již položených základech. Tyto novodobé reformy stavěly na 3 základních pilířích: zrušení systému dvojího hospodářství, centralizace fiskálních příjmů a makroekonomické úspory.

Dále došlo k restrukturalizaci v čínském bankovním sektoru a společně s tím byl zaveden nový daňový systém a systém řízení společností. Za pomoci těchto změn došlo k cenové stabilitě a poklesl také počet státně vlastněných podniků (Naughton, 2007).

Čínská ekonomika byla zaměřena zejména na hospodářský růst. Tento přístup byl dlouhodobě těžce udržitelný z důvodu, jako jsou znečišťování životního prostředí, zvýšená spotřeba energií a vyčerpávání přírodních zdrojů. Z těchto důvodů byl v roce 2011 vytvořen pětiletý plán, kde bylo poprvé uvedeno téma udržitelného rozvoje Číny (English.gov.cn, 2015). Tento plán se zaměřoval na ekonomický růst, zvýšení podílu urbanizace, zvýšení podílu sektoru služeb na HDP, zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, udržení inflace, navýšení obnovitelných zdrojů, dosažení sociálního blahobytu, zlepšení vzdělávacího sytému a větší zaměření na inovace (KPMG, 2011).

Cíle z předchozího pětiletého plánu Číny byly z větší části splněny, a tak došlo v roce 2015 k sestavení plánu na dalších pět let, tzn. od roku 2016 do roku 2020. Hlavní cíle nového plánu byly opět zaměřené na dosažení středně vysokého ekonomického růstu 6,5 % ročně.

Mezi další cíle patří zlepšení transparentnosti a pravidel pro zahraniční investory, zlepšení

30

domácího průmyslu a zlepšení sociální prosperity. Čína chce také dosáhnout vyšší urbanizace a zařazení její měny renminbi mezi obchodovatelné měny. Byla zrušena politika jednoho dítěte. Významným cílem je také rozvoj ekologie. Čína chce dosáhnout 15% podílu energie z obnovitelných zdrojů a snížit emise na jednotku HDP o 40-45 % oproti roku 2005 (APCO, 2015).

Úspěšnost reforem čínské ekonomiky, které započaly v roce 1978 a trvají až dodnes, nejlépe popíše níže uvedený obrázek vývoje čínského HDP na obyvatele v běžných cenách. Hodnoty jsou uvedené v amerických dolarech (USD). HDP na obyvatele je nejlepším ukazatelem výkonosti ekonomiky. Od roku 1978 do roku 2016 se HDP na obyvatele v Číně zvedlo z původních 156 amerických dolarů na 8 123 USD a to znamená, že se HDP na obyvatele v Číně za těchto třicet osm let reforem zvedlo dvaapadesátkrát. Pro srovnání byl v roce 1978 světový průměr HDP na obyvatele roven 1 993 USD, tzn. na začátku (v roce 1978) reforem Čína dosahovala pouhých 8 % světového průměru. Zatímco v roce 2016 byl světový průměr roven 10 192 USD a Čína dosahovala 80 % světového průměru. Z toho vyplývá, že reformy čínské ekonomiky byly velice úspěšné a za dobu reforem se čínská ekonomika zlepšila desetinásobně oproti světovému průměru. Podrobný vývoj je znázorněn na níže uvedeném obrázku (WB, 2018).

Obrázek 1

Vývoj HDP na obyvatele v Číně

Zdroj: Vlastní zpracování dle WB dostupné z:

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=CN

1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2016

USD

roky

Vývoj HDP na obyvatele v Číně

31

In document Klíčová slova (Page 28-31)

Related documents