• No results found

Podíl značky Škoda Auto a.s

In document Klíčová slova (Page 55-60)

Značka Škoda Auto obsadila za rok 2017 na čínském trhu s osobními automobily čtyřiadvacátou pozici s výsledkem 332 275 vyrobených vozů a zaznamenala meziroční nárůst výroby o 1,3 %. V roce 2016 jí patřila třiadvacátá pozice, tudíž si o jedno místo pohoršila. Podíl na trhu za rok 2017 na celkových prodejích osobních automobilů na čínském trhu činil 1,38 %. Škoda si zatím drží svoji pozici, ale čínský trh se velmi dynamicky rozvíjí, a tak bude záležet na tom, jestli se Škoda přizpůsobí novým trendům (interní zdroj, 2018).

Škoda svých výsledkem předčila mnoho známých evropských značek jako je Peugeot a Citroen. Tyto dvě značky meziročně výrazně ztratily o více než 30 %. Menší výrobu, než Škoda má také Renault a Fiat. Z ostatních velkých automobilek předstihla Škoda např.

Mazdu a Volvo (Carsalesbase, 2018).

5.3. Návrhy na zlepšení

Čínský trh je pro světový automobilový průmysl klíčový a je jisté, že tomu tak bude i v budoucnosti, protože potenciál růstu stále nedosáhl svého maxima. Aktuální vládní podpora výzkumu a vývoje nových technologií, které vedou mimo jiné k rozšíření sítě dobíjecích stanic pro vozidla na alternativní pohon předznamenává, že přechod z klasických zážehových a vznětových motorů, které znečisťují ovzduší na elektromobily proběhne právě na čínském trhu. Čínský automobilový trh se v posledních letech stal také klíčovým pro firmu Škoda Auto a je jasné, že jestli si chce automobilka udržet stávající růst výroby a prodejů aut, bude se muset umět přizpůsobit novým trendům. Na základě analýzy byly dány následující doporučení:

• Obchodovat prostřednictvím licencí

• Nový SUV model s elektromotorem

• Rozšíření nabídky stávajících modelů o elektromotory

• Technický vývoj a design pro čínský trh

Firma Škoda Auto a.s. vstoupila na čínský trh v roce 2007 a obchoduje zde prostřednictvím licenčních smluv. Tento vstup jí sice přináší menší zisk, než kdyby zde vyráběla sama, ale čím více se čínský trh otevírá světu, tím větší je zde konkurence, a to povede ke snižování marží na prodaných autech, a proto bych firmě doporučil, aby i nadále obchodovala na čínském trhu prostřednictvím licenčních smluv. Firma se může zaměřit na vývoj nových automobilů a ušetří na provozních nákladech, protože se nebude muset zabývat výrobou.

56

Pozitivním aspektem bude pravděpodobně fakt, že se firma v budoucnosti nebude muset vypořádávat s nedostatkem kvalifikované pracovní síly a nedostatkem pracovní síly na čínském trhu obecně. Dalším potencionálním problémem pro automobilky, které vyrábí na čínském trhu, bude neustálý růst minimálních mezd, který povede ke snižování konkurenceschopnosti.

Z hlediska vývoje nových modelů značky Škoda Auto a.s. bych firmě doporučil v nejbližších letech vyvinout nový model SUV, speciálně designově navržený a upravený přesně podle požadavků čínských zákazníků, tak aby byl velký, praktický a funkční. Tento model by měl být poháněn elektromotorem. S takovýmto produktem by firma s ohledem na preference zákazníků a prodeje SUV modelů v Číně mohla zacílit v dalších letech až na deset milionů potencionálních zákazníků. Firma by tak mohla navázat na úspěchy modelů Kodiaqa a Karoqa. Škoda Auto představila na autosalonu v Pekingu v roce 2018 nový model Škoda Kamiq. Jedná se o městeské SUV s klasickými spalovacími a zážehovými motory.

Dále bych zvážil přidání do nabídky motorizací stávajících modelů mimo klasické zážehové a vznětové automobily také elektromobily, a tím by se mohly povzbudit prodeje a nabídnout tak čínským zákazníkům nové technologie, které jsou pro ně momentálně tak atraktivní a žádané. Navíc tyto modely mají na čínském trhu již své jméno a s rozšířenou nabídkou automobilů s elektromotory by mohly přesvědčit spoustu zákazníků, aby si opět zakoupily vůz značky Škoda, případně by došlo také k nárůstu potencionálních zákazníků těchto modelů.

Na čínském trhu je klíčové, aby automobilky byly inovativní a nabízely nové vylepšené modely co možná nejčastěji. Díky tomu, že firma prodává své automobily na základě licencí, tak nemusí vynakládat spoustu prostředků na výrobu, a proto bych ušetřené finanční kapacity využil na výzkum a vývoj. Doporučil bych firmě Škoda Auto a.s. zřídit v oblasti technického vývoje a designu oddělení, které by bylo zodpovědné za vývoj nových automobilů právě pro čínský trh. V tomto oddělení by měli mít zastoupení i čínští odborníci, protože mají největší přehled o čínském trhu a vědí nejlépe, co čínský zákazník chce a co požaduje za rozhodující při výběru nového osobního automobilu. Škoda auto pro indický trh již vytváří individuální oddělení pro technický vývoj a design a měla by tyto kroky zvážit i v případě čínského trhu, protože právě čínský trh je pro ni klíčový. Čínský trh se dynamicky rozvíjí a toto oddělení by zajistilo pružnost a dostatečnou kapacitu pro vývoj nových modelů pro Čínu. Oddělení by mělo zajistit individuální potřeby čínských zákazníků, jak v oblasti designu, tak i techniky

57

a ostatních specifikací. Tento krok by měl Škodě zajistit udržení na čínském trhu a pomoct při získávání nových zákazníků.

Shrnutí

V poslední kapitole se tato bakalářská práce zabývala popisem vývoje prodejů na čínském trhu. Poté zde byla popsána konkurence v automobilovém průmyslu a určena pozice vybrané firmy na čínském trhu. Hlavní část této kapitoly se věnuje doporučením autora, kdy autor nastiňuje strategii pro působení firmy Škoda Auto a.s. na čínském trhu.

58

Závěr

Globalizace má za následek rozšiřování mezinárodního obchodu a jednotlivé ekonomiky se postupně mnohem více otevírají zahraničním firmám. Čínská lidová republika se také v posledních letech stále více liberalizuje a otevírá světu. Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení všech forem vstupů na zahraniční trh a následné doporučení firmě Škoda Auto tu nejvhodnější formu při vstupu na čínský trh. Rovněž bylo cílem důkladně zanalyzovat čínský trh a zhodnotit působení vybrané firmy na daném trhu a poté navrhnout kroky, které by vedly k dosažení většího podílu na trhu s osobními automobily v Číně anebo alespoň k udržení stávající pozice na daném trhu.

V první kapitole byly popsány všechny formy vstupu na zahraniční trh. Větší část byla věnována joint venture a licenčním obchodům, protože právě prostřednictvím těchto vstupů firma pronikla na čínský trh. Po zhodnocení výhod a nevýhod všech vstupů bylo na konci práce doporučeno firmě Škoda Auto a.s. i nadále obchodovat na čínském trhu prostřednictvím prodeje obchodních licencí. Díky tomu se firma vyhne možným budoucím problémům čínského trhu a může se zaměřit na výzkum nových technologií a vývoj nových modelů pro tento trh.

Druhá kapitola společně s první tvoří teoretickou část této bakalářské práce. Podstatou druhé kapitoly byla podrobná PEST analýza čínského trhu a byl zde zhodnocen možný vývoj daného trhu. Tato kapitola se zabývala postupně politickou, poté podrobněji ekonomickou a dále socio-ekonomickou analýzou čínského trhu. Poslední část byla věnována analýze technologického prostředí.

Třetí kapitola započala praktickou část práce a jejím hlavním tématem bylo představení firmy Škoda Auto a.s. Nejprve zde byla popsána historie firmy a organizační struktura.

Důležitou součástí této kapitoly byl popis jednotlivých modelů aut a zhodnocení jejich uplatnění na zahraničních trzích. Konec této kapitoly byl věnován shrnutí finanční situace daného podniku.

Čtvrtá kapitola se zabývala charakteristikou působení firmy Škoda Auto a.s. na čínském trhu s osobními automobily. Byla zde popsána forma vstupu na čínský trh. V této kapitole byl kladen důraz na vyčíslení prodejů jednotlivých modelů na čínském trhu. Byly zde podrobně zaznamenány preference čínských zákazníků.

Pátá a poslední kapitola byla zároveň klíčovou kapitolou pro tuto bakalářskou práci. V této části práce popisovala postupný vývoj konkurence a zhodnotila pozice jednotlivých značek

59

na čínském trhu. V závěru práce jsme zhodnotily veškeré nasbírané informace, abychom mohli nabídnout možné návrhy pro firmu Škoda Auto a.s. na udržení se na čínském trhu s osobními automobily i v následujících letech a případně tuto pozici vylepšili. Všechny tyto doporučení se opíraly o informace nabyté v předešlých kapitolách. Firma je poměrně úspěšná, ale jsou zde určité rezervy. Konkurence na čínském trhu je velmi vysoká, a proto by měla firma zvážit doporučení, které dostala. Závěry této práce jsou ukotveny o informace získané z odborné literatury, různých dokumentů a internetových zdrojů. V neposlední řadě bakalářská práce čerpá také interních zdrojů firmy Škoda Auto a.s. Veškeré použité zdroje jsou uvedeny v seznamu bibliografických citací.

60

In document Klíčová slova (Page 55-60)

Related documents