• No results found

Fondbolag och AIF-förvaltare

7 Tillämpningsområdet för det nya regelverket

7.4 Fondbolag och AIF-förvaltare

Utredningens förslag överensstämmer delvis med regeringens förslag.

Utredningen föreslår att hänvisningen till kapitalbaskraven i tillsyns- förordningen i bestämmelsen i lagen om förvaltare av alternativa investe- ringsfonder om förvaringsinstitut för EES-baserade alternativa investe- ringsfonder ska ersättas med en hänvisning till motsvarande krav i värde- pappersbolagsförordningen. Utredningen föreslår inte någon rättelse i lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot

det.

130

Skälen för regeringens förslag Bestämmelserna om kapitalbaskrav

Genom värdepappersbolagsdirektivet (artiklarna 60 och 61) har det gjorts ändringar i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag), i det följande benämnt UCITS-direktivet, respektive i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010, i det följande benämnt AIFM-direk- tivet.

De ändringar som har gjorts avser kraven på eget kapital under ett förvaltningsbolags (benämns fondbolag i svensk rätt när det är svenska bolag) respektive förvaltares av alternativa investeringsfonder (AIF- förvaltares) pågående verksamhet (artikel 7.1 a iii i UCITS-direktivet och artikel 9.5 i AIFM-direktivet). Det rör sig inte om några ändringar i sak utan bara om att det, beträffande den nedre gränsen för det egna kapitalet för fondbolag respektive AIF-förvaltare, hänvisas till värdepappersbolags- förordningen (artikel 13) i stället för till Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/49/EG av den 14 juni 2006 om kapitalkrav för värde-

pappersföretag och kreditinstitut (artikel 21). Den nedre gränsen motsvarar även efter ändringen en fjärdedel av bolagets fasta omkostnader.

I svensk rätt har de nu aktuella reglerna i UCITS-direktivet och AIFM- direktivet genomförts i bestämmelser i lagen (2004:46) om värdepappers- fonder och lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder om att fondbolagets respektive AIF-förvaltarens egna medel, oavsett vad som följer av de företagsspecifika kraven, inte får ”understiga ett belopp som motsvarar 25 procent av bolagets fasta omkostnader” (2 kap. 10 § första stycket lagen om värdepappersfonder och 7 kap. 4 § första stycket lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder). I dessa bestäm- melser anges dels att Finansinspektionen får besluta om ändring av kapital- kravet om fondbolagets eller AIF-förvaltarens verksamhet har ändrats väsent- ligt, dels vilket räkenskapsår som ska användas för beräkningen av de fasta omkostnaderna. Det motsvarar det som anges i fråga om värdepappers- företag i bestämmelserna i värdepappersbolagsförordningen.

Den svenska fondlagstiftningen överensstämmer alltså i sak med det som ska gälla enligt UCITS-direktivet och AIFM-direktivet genom hänvisningarna i de direktiven till värdepappersbolagsförordningen. Det skulle dock innebära nackdelar om det i svensk lag skulle finnas materiella bestämmelser med samma innebörd som bestämmelser i en direktverkan- de EU-förordning som det hänvisas till i de båda direktiven, i synnerhet när bestämmelserna i EU-förordningen, som i detta fall, kompletteras av detaljerade bestämmelser i rättsakter som antas av kommissionen (se artikel 13.4 i värdepappersbolagsförordningen). I de nu aktuella bestäm- melserna i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder bör därför de nuvarande materiella bestämmelserna ersättas med hänvisningar till motsvarande bestämmelser i värdepappersbolagsförordningen.

Bestämmelserna om förvaringsinstitut

Värdepappersföretag som ska vara förvaringsinstitut för EES-baserade alternativa investeringsfonder måste enlig en hänvisning till tillsynsförord- ningen i nuvarande bestämmelser i lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder omfattas av kapitalbaskraven i den förordningen (9 kap. 4 § första stycket 2 b). Utredningen föreslår att hänvisningen ska ersättas med en hänvisning till kapitalbaskraven i värdepappersbolagsför- ordningen. Kapitalbaskraven i värdepappersbolagsförordningen kommer att gälla för de allra flesta värdepappersföretag (se avsnitt 7.2). Hän- visningen till motsvarande krav i tillsynsförordningen är dock fortfarande relevant för de företag som ska fortsätta att tillämpa den förordningen. Hänvisningen till tillsynsförordningen bör därför inte tas bort utan i stället kompletteras med en hänvisning till kapitalbaskraven i värdepappers- bolagsförordningen.

Rättelse i lagen om förvaltare om alternativa investeringsfonder

Beteckningen på bestämmelsen i tillsynslagen om behörig myndighet enligt tillsynsförordningen ändrades den 29 december 2020 från 1 kap. 6 § till 1 kap. 4 § (prop. 2020/21:36, bet. 2020/21:FiU37, rskr. 2020/21:116, SFS 2020:1213). I det lagstiftningsärendet gjordes det inte någon följd-

Regeringens förslag: Bestämmelserna i lagen om värdepappersmark-

naden ska ändras så att

– värdepappersbolag med tillstånd för handel för egen räkning eller garantigivning avseende finansiella instrument och placering av finansiella instrument med ett fast åtagande ska ha ett startkapital som motsvarar minst 750 000 euro,

– värdepappersbolag som har tillstånd för att ta emot och vidare- befordra order, utföra order på kunders uppdrag, portföljförvaltning, investeringsrådgivning eller placering av finansiella instrument utan fast åtagande och som inte har tillstånd att förvara kunders finan- siella instrument eller ta emot medel med redovisningsskyldighet, ska ha ett startkapital som motsvarar minst 75 000 euro, och – övriga värdepappersbolag, inklusive bolag med tillstånd för drift av

MTF-plattformar, ska ha ett startkapital som motsvarar minst 150 000 euro.

Det ska förtydligas att kravet på startkapital gäller vid tidpunkten för beslut om tillstånd att driva värdepappersrörelse.

Möjligheten för vissa värdepappersbolag att i stället för ett visst start- kapital ha en ansvarsförsäkring eller garanti eller en kombination av startkapital och ansvarsförsäkring eller garanti ska tas bort.

Startkapitalet för värdepappersbolag som inte har tillstånd att ta emot inlåning ska bestå av de poster som anges i artikel 9 i värdepappers- bolagsförordningen. För värdepappersbolag som har tillstånd att ta emot kunders medel på konto för att underlätta värdepappersrörelsen ska startkapitalet bestå av de poster som anges i artikel 72 i tillsyns- förordningen.

Bestämmelserna i lagen om värdepappersmarknaden om stora expo- neringar ska tas bort. I den lagen ska det införas upplysnings- bestämmelser om att det i värdepappersbolagsförordningen finns bestämmelser om kapitaltäckning och begränsningar i ett värdepappers- bolags möjligheter att inneha viss egendom.

Bestämmelserna i lagen om förvaltare av alternativa investerings- fonder om vilka värdepappersföretag som får vara förvaringsinstitut för EES-baserade alternativa investeringsfonder ska ändras så att de hän- visar till krav på startkapital i värdepappersbolagsdirektivet i stället för till motsvarande krav i kapitaltäckningsdirektivet.

lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder. En sådan ändring bör därför göras nu.