• No results found

Kraven på koncernnivå

8 Startkapital och kapitalkrav under pågående verksamhet

9.3 Kraven på koncernnivå

Utredningens förslag överensstämmer i huvudsak med regeringens

inriktat holdingföretag. Utredningens förslag har även en annan lagteknisk utformning.

Remissinstanserna: Flertalet remissinstanser tillstyrker förslaget eller

har inget att invända mot det. Finansinspektionen anser att det bör över- vägas om det bör införas en definition av värdepappersinriktat holding- företag i lagen om värdepappersmarknaden och om bestämmelsen i samma lag om vilka parter som kan ingå avtal om koncerninternt finansiellt stöd (8 b kap. 2 §) kan behöva justeras med anledning av värdepappersbolagsdirektivet.

Skälen för regeringens förslag Betydelsen av termer och uttryck

De nuvarande kapitaltäckningsreglerna innebär att kraven enligt tillsyns- förordningen och kapitaltäckningsdirektivet ska tillämpas på enskilda kreditinstitut och värdepappersbolag och på gruppnivå när ett kreditinstitut eller värdepappersbolag ingår i en konsoliderad situation.

På motsvarande sätt som i nuvarande regelverk om kapitaltäckning finns det i det nya regelverket om kapitaltäckning för värdepappersföretag regler om grupper i värdepappersbolagsförordningen. Men, på motsvarande sätt som i gällande rätt, ska värdepappersbolagsdirektivets regler om riskhante- ring också tillämpas på gruppnivå (artikel 25.4 andra och tredje styckena). De reglerna hänvisar till värdepappersbolagsförordningen och innebär i korthet att om kraven i förordningen (artikel 7) ska tillämpas på gruppnivå, så ska kraven på riskhantering i direktivet tillämpas både på gruppnivå och på individuell nivå på värdepappersföretag. En behörig myndighet får dock tillåta en justerad tillämpning av förordningens krav på gruppstrukturer som anses vara tillräckligt enkla och där det inte finns några väsentliga risker för kunder eller för marknaden som härrör från gruppen som helhet (artikel 8 i förordningen). I så fall ska kraven på riskhantering enbart tillämpas på värdepappersföretaget på individuell nivå.

I de nya reglerna för värdepappersföretag har det införts vissa nya defini- tioner av olika företag i en grupp för att skilja ut de företagsgrupper för vilka reglerna för värdepappersföretag ska gälla från grupper där reglerna för kreditinstitut ska gälla. En sådan företagstyp är värdepappersinriktat holdingföretag (artikel 4.1.23 i värdepappersbolagsförordningen), ett företag inom den finansiella sektorn (utom kreditinstitut och värdepappersföretag) vars dotterföretag huvudsakligen är andra värdepappersföretag m.fl. före- tag inom den finansiella sektorn, men som inte är ett finansiellt holding- företag enligt tillsynsförordningen. I samma syfte har definitionerna i tillsynsförordningen ändrats, framför allt genom att definitionen av institut (artikel 4.1.3) inte längre omfattar värdepappersföretag (ändring genom artikel 62.3 c i värdepappersbolagsförordningen).

Det är av tydlighetsskäl motiverat att, som Finansinspektionen föreslår, i lagen om värdepappersmarknaden ta in en definition av termen värdepap- persinriktat holdingföretag. Som Finansinspektionen också tar upp kan bestämmelserna om vilka parter som kan ingå avtal om koncerninternt finansiellt stöd i den lagen (8 b kap. 2 §) behöva justeras med anledning av värdepappersbolagsdirektivet. Även värdepappersinriktade holding- företag bör få ingå ett sådant avtal.

Ansvar för uppfyllande av gruppbaserade krav

I värdepappersbolagsförordningen finns bestämmelser om gruppbaserade krav (artikel 7). De kraven ska tillämpas både på individuell nivå och på gruppnivå. Vilket företag som ansvarar anges i förordning: ett moder- värdepappersföretag, ett värdepappersinriktat moderholdingföretag eller ett blandat finansiellt moderholdingföretag. Genom ett undantag från de bestämmelserna får behöriga myndigheter tillåta att bestämmelserna om gruppkapitaltest (artikel 8) tillämpas på gruppstrukturer som anses vara tillräckligt enkla, förutsatt att det inte föreligger några betydande risker för kunder eller för marknaden skulle kräva gruppbaserad tillsyn. Enligt värdepappersbolagsdirektivet (artikel 25.4 tredje stycket) ska med- lemsstaterna se till att kraven tillämpas både på individuell nivå och på gruppnivå om huvudregeln i värdepappersbolagsförordningen är tillämp- lig och på individuell nivå om undantaget är tillämpligt.

I tillsynslagen finns bestämmelser om vilket företag som ansvarar för att kraven på gruppnivå är uppfyllda i en konsoliderad situation (3 kap. 1–4 §§). Bestämmelsen i 3 kap. 4 § tillsynslagen genomför artikel 109 i kapitaltäckningsdirektivet och hänvisar till vissa bestämmelser i lagen om värdepappersmarknaden om riskhantering och genomlysning som i sin nuvarande lydelse genomför delar av kapitaltäckningsdirektivet. Eftersom kapitaltäckningsdirektivet i dessa delar inte längre ska gälla för värde- pappersbolag bör bestämmelsen i tillsynslagen ändras och hänvisningen tas bort. I stället bör det införas en ny bestämmelse i tillsynslagen om att kraven på riskhantering i lagen om värdepappersmarknaden (8 kap. 3 §, 4 § första och tredje styckena, 4 c och 5–8 §§) ska tillämpas på gruppnivå om inte annat följer av beslut enligt artikel 8 i värdepappersbolags- förordningen. Det behövs ingen särskild lagregel för de fall när Finans- inspektionen, i enlighet med det ovan nämnda undantaget i värdepappers- bolagsförordningen, har beslutat om avvikelser från tillämpningen på gruppnivå eftersom det regleras i förordningen. I de fallen ska kraven på riskhantering tillämpas på värdepappersbolag på individuell nivå i enlighet med det som föreslås ovan.

142

Undantag för dotterföretag i tredjeland om krav strider mot lagen där I värdepappersbolagsdirektivet anges att även om en grupp omfattas av kraven på gruppnivå ska dessa krav inte tillämpas på dotterföretag i tredje- land som omfattas av en konsoliderad situation, om moderföretaget kan påvisa för den behöriga myndigheten att detta skulle strida mot lagen i det land där dotterföretaget är etablerat (artikel 25.4 fjärde stycket). Det motsvarar regler som finns i kapitaltäckningsdirektivet (artikel 109.3). Sistnämnda regler har i svensk rätt genomförts i en bestämmelse i tillsyns- lagen om att Finansinspektionen, efter ansökan av det ansvariga företaget, i sådana situationer ska besluta om undantag för ett dotterföretag (3 kap. 4 § tredje stycket).

Ovan föreslås att bestämmelserna i tillsynslagen om att ansvar för upp- fyllande av gruppbaserade krav inte ska gälla för värdepappersbolag. Finansinspektionen bör emellertid även i fortsättningen ha möjlighet att också i fråga om värdepappersbolag besluta om sådana undantag för dotterföretag som avses ovan. Det bör därför regleras i en särskild bestäm- melse i lagen.

Regeringens bedömning: Värdepappersbolagsdirektivets regler om

ersättningar bör som utgångspunkt genomföras genom föreskrifter på lägre nivå än lag.

Ledningspersoner i ett värdepappersinriktat holdingföretag

I kapitaltäckningsdirektivet ställs krav på lämplighet och kunskaper på personer som ingår i ledningen för moderföretag som finansiella holding- företag eller blandande finansiella holdingföretag (artikel 121). Reglerna har i svensk rätt genomförts genom en motsvarande bestämmelse i tillsyns- lagen (3 kap. 5 §).

Samma krav ska enligt värdepappersbolagsdirektivet gälla för personer som ingår i ledningen för ett värdepappersinriktat holdingföretag eller ett blandat finansiellt holdingföretag (artikel 52). Artikeln, som avser värde- pappersföretagskoncerner, bör genomföras i en ny bestämmelse i tillsyns- lagen

I tillsynslagen finns ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om vilka krav som ska ställas på den som ska ingå i ledningen i ett finansiellt holdingföretag eller ett blandat finansiellt holdingföretag (10 kap. 2 § 1). Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer bör även få meddela föreskrifter om kraven på den som ingår i ledningen för ett värdepappersinriktat holdingföretag eller ett blandat finansiellt holding- företag.