• No results found

Samarbete och informationsutbyte mellan

10 Ersättningar till vissa personalkategorier

12.2 Samarbete och informationsutbyte mellan

12.2.1

Hemmedlemsstaters och värdmedlemsstaters

befogenheter och åligganden

Utredningens förslag och bedömning överensstämmer med

regeringens förslag och bedömning.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget och bedömningen eller har

inget att invända mot dem.

Skälen för regeringens förslag och bedömning: Enligt värdepappers-

bolagsdirektivet ska behöriga myndigheter samarbeta och utbyta informa- tion med varandra (artikel 13.1–13.4). Dessa krav tillgodoses i fråga om Finansinspektionen genom de gällande generellt utformade bestämmel- serna om samarbete och informationsutbyte i tillsynslagen (6 kap. 3 §) och lagen om värdepappersmarknaden (23 kap. 5 §).

Regeringens förslag: Finansinspektionen ska få hänskjuta frågor till

Europeiska bankmyndigheten när det uppstått oenighet om tillsyns- kollegiernas funktion även i en sådan situation som anges i artikel 48 i värdepappersbolagsdirektivet.

Regeringens bedömning: Värdepappersbolagsdirektivets krav på

information i krissituationer, på grupptillsynsmyndigheten och de be- rörda myndigheterna att utbyta information och samråda med varandra och på kontroll av vissa uppgifter tillgodoses genom gällande rätt.

Kravet i värdepappersbolagsdirektivet att den behöriga myndigheten ska vara skyldig att delta i tillsynskollegier bör genomföras i före- skrifter på förordningsnivå.

Bland kraven i värdepappersbolagsdirektivet ingår att behöriga myndig- heter i hemmedlemsstaten, på begäran, detaljerat ska förklara för värd- medlemsstatens behöriga myndigheter hur de har beaktat den information och de resultat som lämnats av värdmedlemsstatens behöriga myndigheter. Om värdmedlemsstatens behöriga myndigheter vidhåller att behöriga myndigheter i hemmedlemsstaten inte har vidtagit nödvändiga åtgärder får de, efter att ha informerat hemmedlemsstatens behöriga myndigheter, Eba och Esma, vidta lämpliga åtgärder för att skydda de kunder som tillhanda- hålls tjänsterna eller för att skydda stabiliteten i det finansiella systemet. Om hemmedlemsstatens behöriga myndigheter motsätter sig de åtgärder som vidtas av värdmedlemsstatens behöriga myndigheter, får de hänskjuta ärendet till Eba som ska agera i enlighet med förfarandet i artikel 19 i förordning (EU) nr 1093/2010 (artikel 13.5 i värdepappersbolags- direktivet). Det motsvarar det som gäller enligt kapitaltäckningsdirektivet (artikel 50.4). Enligt tillsynslagen är det i dag möjligt för Finans- inspektionen att hänskjuta vissa frågor till Eba för tvistlösning (6 kap. 5 §). För att genomföra värdepappersbolagsdirektivet i denna del bör Finans- inspektionen även få hänskjuta en fråga till Eba för tvistlösning i en sådan situation som avses i artikel 13.5 i direktivet.

12.2.2

Tillsyn av värdepappersföretagskoncerner

Utredningens förslag och bedömning överensstämmer med

regeringens förslag och bedömning.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget och bedömningen eller har

inget att invända mot dem.

Skälen för regeringens förslag och bedömning Krav på information i krissituationer

Värdepappersbolagsdirektivet ställer upp ett informationskrav i krissitua- tioner (artikel 47). Ett i princip motsvarande krav finns i kapitaltäcknings- direktivet (artikel 114.1), vilket genom värdepappersbolagsdirektivet har ändrats på så att det har införts en hänvisning till det senare direktivet (artikel 62.18). Enligt tillsynslagen gäller i dag att om en kritisk situation uppstår i Sverige som kan äventyra likviditeten på finansmarknaden eller stabiliteten i det finansiella systemet i något land inom EES, ska Finans- inspektionen i sin tillsynsverksamhet samarbeta och utbyta information med

andra berörda myndigheter inom EES, Eba och ESRB i den utsträckning som följer av Sveriges medlemskap i EU (6 kap. 3 § första stycket). Det ovan angivna kravet i värdepappersbolagsdirektivet tillgodoses därmed genom gällande rätt.

Tillsynskollegier

Enligt värdepappersbolagsdirektivet ska grupptillsynsmyndigheten, när det är lämpligt, kunna inrätta s.k. tillsynskollegier för att underlätta och effek- tivisera tillsynen (artikel 48). I direktivet finns det även närmare regler om bl.a. om behöriga myndigheters skyldigheter. Det överensstämmer i stor utsträckning med den reglering som finns i kapitaltäckningsdirektivet (arti- kel 116). Kravet i värdepappersbolagsdirektivet att Finansinspektionen ska vara skyldig att delta i tillsynskollegier bör genomföras i föreskrifter på för- ordningsnivå.

Hänskjutande till Eba för medling

Vid oenighet om ett beslut som antagits av grupptillsynsmyndigheten om tillsynskollegiernas funktion kan någon av de berörda behöriga myndighe- terna hänskjuta ärendet till Eba (artikel 48.7 i värdepappersbolagsdirek- tivet). En bestämmelse om hänskjutande i motsvarande situation enligt kapitaltäckningsdirektivet finns i dag i tillsynslagen (6 kap. 4 §). För att genomföra värdepappersbolagsdirektivet bör Finansinspektionen även få hänskjuta frågor till Eba då det uppstått oenighet om tillsynskollegiernas funktion i en sådan situation som anges i artikel 48 i värdepappersbolags- direktivet.

Krav på informationsutbyte och samråd

I värdepappersbolagsdirektivet finns även krav på grupptillsynsmyndig- heten och de behöriga myndigheterna att utbyta information och samråda med varandra (artikel 49). Ett liknande krav finns även i kapitaltäcknings- direktivet (artikel 117). Dessa krav tillgodoses genom de generellt utfor- made bestämmelserna om samarbete och informationsutbyte i tillsyns- lagen (6 kap. 3 §) och lagen om värdepappersmarknaden (23 kap. 5 §). Krav på bistånd med kontroll av vissa uppgifter

Värdepappersbolagsdirektivet innehåller regler om kontroll av uppgifter om särskilt uppräknade företagstyper i andra medlemsstater (artikel 50). Motsvarande reglering finns i kapitaltäckningsdirektivet, med den skillnaden att finansiella holdingföretag ingår i uppräkningen i det direktivet i stället för värdepappersinriktade holdingföretag (artikel 118). De reglerna i kapitaltäckningsdirektivet är i svensk rätt genomförda i en bestämmelse i tillsynslagen (6 kap. 6 §). Den bestämmelsen är generellt utformad och omfattar inte bara vissa slags företag. Kravet på myndigheter att bistå myndigheter i andra länder inom EES med en sådan kontroll i fråga om företag som anges värdepappersbolagsdirektivet följer därmed redan av gällande rätt.

Regeringens bedömning: Det bör regleras i föreskrifter på förord-

ningsnivå att Finansinspektionen ska underrätta kommissionen, medlemsstaternas centralbanker, det europeiska centralbankssystemet, Europeiska centralbanken och offentliga myndigheter med ansvar för att övervaka betalnings- och avvecklingssystem i den utsträckning som följer av värdepappersbolagsdirektivet.

Reglerna i värdepappersbolagsdirektivet om tystnadsplikt och utbyte av konfidentiell information i övrigt tillgodoses genom nuvarande bestämmelser i tillsynslagen och offentlighets- och sekretesslagen.

12.2.3

Tystnadsplikt och utbyte av konfidentiell

information

Utredningens bedömning överensstämmer delvis med regeringens

bedömning. Enligt utredningens bedömning kan det vara nödvändigt att genom föreskrifter på förordningsnivå anpassa regleringen av Finans- inspektionens underrättelseskyldighet i förhållande till utländska institu- tioner så att den också omfattar underrättelseskyldighet enligt värde- pappersbolagsdirektivet.

Remissinstanserna tillstyrker bedömningen eller har inget att invända

mot den.

Skälen för regeringens bedömning: I värdepappersbolagsdirektivet

finns regler om tystnadsplikt och utbyte av konfidentiell information (artikel 15). I stora delar liknar de det som anges i kapitaltäcknings- direktivet, men regleringen i värdepappersbolagsdirektivet är inte lika detaljerad. Vid genomförandet i svensk rätt av kapitaltäckningsdirektivet gjordes bedömningen att det saknades behov av att ändra gällande sekretessbestämmelser (prop. 2013/14:228 s. 211 f.).

I värdepappersbolagsdirektivet anges att medlemsstaterna ska säkerställa att behöriga myndigheter och alla personer som arbetar eller har arbetat för dessa behöriga myndigheter är bundna av tystnadsplikt vid tillämpning av direktivet och värdepappersbolagsförordningen (artikel 15.1). Det följer av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) att sekretess gäller i Finans- inspektionens tillsynsverksamhet i fråga om bank- och kreditväsendet och värdepappersmarknaden för uppgift om affärs- eller driftförhållanden hos den som myndighetens verksamhet avser, om det kan antas att denne lider skada om uppgiften röjs (30 kap. 4 §). Sekretess gäller även för uppgift om ekonomiska eller personliga förhållanden för annan som har trätt i affärs- förbindelse eller liknande förbindelse med den som myndighetens verk- samhet avser. Vidare följer av offentlighets- och sekretesslagen att sekretess gäller hos Finansinspektionen, i den utsträckning riksdagen har godkänt avtal om detta med en mellanfolklig organisation, för sådan uppgift om affärs- och driftförhållanden och ekonomiska eller personliga förhållanden som myndigheten har fått enligt avtalet (30 kap. 7 §). I begreppet avtal anses ingå rättsakter som gäller till följd av Sveriges medlemskap i EU (se prop. 2004/05:142 s. 50 och prop. 2006/07:6 s. 32). Värdepappersbolags- direktivets krav i denna del är således tillgodosett genom dessa bestämmelser. Enligt värdepappersbolagsdirektivet får fysiska och juridiska personer och andra organ, utöver behöriga myndigheter, som mottar konfidentiell information enligt direktivet och värdepappersbolagsförordningen

behöriga myndigheten eller i enlighet med nationell rätt (artikel 15.3). De behöriga myndigheterna får uttryckligen ange hur informationen ska be- handlas och uttryckligen begränsa ytterligare överföringar av informa- tionen (artikel 15.4). Svenska myndigheter kan under vissa förutsättningar lämna ut uppgifter med angivande av förbehåll. Enligt offentlighets- och sekretesslagen gäller att om en myndighet finner att sådan risk för skada, men eller annan olägenhet som enligt en bestämmelse om sekretess hindrar att en uppgift lämnas till en enskild kan undanröjas genom ett förbehåll som inskränker den enskildes rätt att lämna uppgiften vidare eller utnyttja den, ska myndigheten göra ett sådant förbehåll när uppgiften lämnas till den enskilde (10 kap. 14 §). Även värdepappersbolagsdirektivets krav i denna del är således redan tillgodosett genom gällande rätt.

Enligt värdepappersbolagsdirektivet ska inte tystnadsplikten hindra behöri- ga myndigheter från att överföra konfidentiell information till kommis- sionen när denna information krävs för att kommissionen ska kunna utöva sina befogenheter (artikel 15.5). Vidare får de behöriga myndigheterna lämna konfidentiell information till Eba, Esma, ESRB, medlemsstaternas centralbanker, det europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, i deras egenskap av monetära myndigheter och, där så är lämpligt, till offentliga myndigheter med ansvar för att övervaka betal- nings- och avvecklingssystem, om denna information krävs för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter (artikel 15.6). Liknande regler finns även i kapitaltäckningsdirektivet (artikel 58).

Huvudregeln är att en uppgift för vilken sekretess gäller enligt offent- lighets- och sekretesslagen inte får röjas för andra myndigheter. Det finns dock en s.k. sekretessbrytande bestämmelse som gör det möjligt att under vissa förutsättningar lämna ut en sekretessbelagd uppgift till en utländsk myndighet eller en mellanfolklig organisation (8 kap. 3 §). Enligt den bestämmelsen får en sekretessbelagd uppgift röjas, om utlämnande sker i enlighet med särskild föreskrift i lag eller förordning (punkt 1), eller om uppgiften i motsvarande fall skulle få lämnas ut till en svensk myndighet och det enligt den utlämnande myndighetens prövning står klart att det är förenligt med svenska intressen att uppgiften lämnas till den utländska myndigheten eller den mellanfolkliga organisationen (punkt 2).

Enligt tillsynslagen ska Finansinspektionen, i den utsträckning som följer av Sveriges medlemskap i EU, i sin tillsynsverksamhet samarbeta och utbyta information med bl.a. Eba, ESRB och Esma (6 kap. 3 §). Detta innebär att Finansinspektionen kan lämna sekretessbelagda uppgifter till Eba, ESRB och Esma i den utsträckning som anges i värdepapperbolags- direktivet med stöd av 8 kap. 3 § 1 offentlighets- och sekretesslagen.

Finansinspektionen ska enligt förordningen (2014:993) om särskild till- syn och kapitalbuffertar också underrätta vissa där angivna europeiska institutioner i den utsträckning som följer av kapitaltäckningsdirektivet (7 §). För att uppfylla kravet i värdepappersbolagsdirektivet att Finans- inspektionen ska kunna lämna ut sekretessbelagda uppgifter även till kommissionen, medlemsstaternas centralbanker, det europeiska central- bankssystemet, Europeiska centralbanken och offentliga myndigheter med ansvar för att övervaka betalnings- och avvecklingssystem bör det på mot- svarande sätt regleras i föreskrifter på förordningsnivå att Finansinspek- tionen ska underrätta dem i den utsträckning som följer av värdepappers- 182 bolagsdirektivet.

Regeringens förslag: Bestämmelserna i tillsynslagen om gruppbaserad

tillsyn när moderföretaget finns utanför EES ska bara tillämpas på kreditinstitut. En felaktig hänvisning i de bestämmelserna ska rättas.

Det ska införas ett nytt kapitel i tillsynslagen om tillsyn av värde- pappersföretagskoncerner när moderföretaget finns utanför EES.

Om ett värdepappersbolag, som inte står under effektiv tillsyn enligt värdepappersbolagsdirektivet, ingår i en koncern med minst ett annat värdepappersbolag eller ett motsvarande utländskt företag inom EES och det gemensamma moderföretaget har sitt huvudkontor utanför EES, ska följande gälla. Finansinspektionen ska då bedöma om den tillsyn som tillsynsmyndigheten i landet utanför EES har över värdepappers- företagen är likvärdig med den tillsyn som anges i värdepappers- bolagsförordningen och i tillsynslagen.

Om tillsynen inte bedöms likvärdig, ska Finansinspektionen för det fall den skulle ha utövat tillsynen över värdepapperföretagskoncernen om tillsynslagens bestämmelser om tillsynsansvar för sådana koncerner hade gällt, besluta om lämpliga tillsynsmetoder som uppnår tillsyns- målen i värdepappersbolagsförordningen. Finansinspektionen ska få kräva att koncernen etablerar ett värdepappersinriktat holdingföretag eller ett blandat finansiellt holdingföretag inom EES och tillämpa bestämmelserna om tillsyn i värdepappersbolagsförordningen på detta företag. Innan Finansinspektionen fattar ett sådant beslut ska inspek- tionen samråda med övriga berörda behöriga myndigheter. Finans- inspektionen ska underrätta de berörda behöriga myndigheterna, Europeiska kommissionen och Europeiska bankmyndigheten om de åtgärder som vidtagits.