• No results found

Värdepappersbolag

7 Tillämpningsområdet för det nya regelverket

7.2 Värdepappersbolag

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens förslag och

bedömning. Utredningens förslag har dock en annan lagteknisk utform- ning.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot

det.

Skälen för regeringens förslag och bedömning

Värdepappersbolag som ska tillämpa tillsynsförordningen

Värdepappersbolagsförordningen är som huvudregel tillämplig på samt- liga värdepappersföretag (artikel 1.1). Det finns dock några undantag. Systemviktiga värdepappersföretag ska i stället tillämpa tillsynsförord- ningen och de nationella bestämmelser som genomför artiklarna 49–144 i kapitaltäckningsdirektivet i stället för motsvarande artiklar i värdepappers- bolagsdirektivet (artikel 1.2 i värdepappersbolagsförordningen och artikel 2.2 i värdepappersbolagsdirektivet, jfr skäl 9 i förordningen i fråga om termen systemviktig). Ett värdepappersföretag anses vara systemvik- tigt om det ägnar sig åt handel för egen räkning eller garantigivning för finansiella instrument (och inte är en s.k. råvaru- och utsläppsrätts- handlare, ett företag för kollektiva investeringar eller ett försäkrings- företag) och har tillgångar som uppgår till minst 15 miljarder euro, på bolags- eller koncernnivå (artikel 1.2 första stycket a och b i värdepappers- bolagsförordningen).

Den behöriga myndigheten kan även identifiera mindre värdepappers- företag som är systemviktiga och besluta att också dessa ska tillämpa det nuvarande kapitaltäckningsregelverket. Ett sådant beslut förutsätter att värdepappersföretaget driver verksamhet som omfattar handel för egen räkning eller garantigivning för finansiella instrument, företagets konsoli- derade tillgångar uppgår till minst fem miljarder euro och något av de särskilt angivna kriterierna i värdepappersbolagsdirektivet är uppfyllt, exempelvis att omfattningen av bolagets verksamhet är sådan att en systemrisk skulle uppstå om företaget fallerade eller hamnade i kris (artikel 1.2 första stycket c i värdepappersbolagsförordningen och artikel 5

i värdepappersbolagsdirektivet). Beräkningen av företagets konsoliderade 123 Sveriges ekonomi, betydelsen av bolagets gränsöverskridande verk-

samhet eller dess sammanlänkning med det finansiella systemet. Finansinspektionen ska få upphäva ett sådant beslut och, i så fall, utan dröjsmål underrätta värdepappersbolaget om detta. Ett beslut ska även upphöra att gälla om värdepappersbolagets konsoliderade tillgångar sjunker till en nivå som under den senaste sammanhängande tolv- månadersperioden understiger motsvarande fem miljarder euro.

För värdepappersbolag som inte ska tillämpa tillsynsförordningen ska det med kapitalbas och startkapital i lagen om värdepappersmarknaden avses detsamma som i värdepappersbolagsförordningen.

Regeringens bedömning: Regeln i värdepappersbolagsdirektivet om

att behöriga myndigheter utan dröjsmål ska informera Europeiska bank- myndigheten om beslut i fråga om tillsynsförordningens tillämpning på systemviktiga värdepappersbolag bör genomföras i föreskrifter på förordningsnivå.

tillgångar görs som ett genomsnitt för den senaste sammanhängande tolvmånadersperioden.

Vid sidan av systemviktiga värdepappersföretag har den behöriga myndigheten även möjlighet att tillåta vissa värdepappersföretag som ingår i en företagsgrupp som står under gruppbaserad tillsyn enligt tillsyns- förordningen att tillämpa den förordningen och de nationella bestäm- melser som genomför artiklarna 49–144 i kapitaltäckningsdirektivet (skäl 12 och artikel 1.5 i värdepappersbolagsförordningen). Den behöriga myndigheten får slutligen också besluta att små och icke-sammanlänkande värdepappersföretag ska undantas från delar av värdepappersbolags- förordningen (artikel 6.1).

Det följer direkt av värdepappersbolagsförordningen att den ska tilläm- pas på värdepappersföretag, med undantag för systemviktiga företag. Några lagstiftningsåtgärder i detta avseende behövs därför inte. Likaså föl- jer det av förordningen att Finansinspektionen, i egenskap av behörig myndighet, får tillåta vissa värdepappersbolag som ingår i en företags- grupp som omfattas av gruppbaserad tillsyn i enlighet med tillsynsförord- ningen att i stället för de nya reglerna tillämpa tillsynsförordningen och de bestämmelser som i svensk rätt genomför kapitaltäckningsdirektivet. Det krävs därmed inte heller några lagstiftningsåtgärder i det avseendet. Dock bör sådana värdepappersbolag som ska tillämpa tillsynsförordningen definieras som kreditinstitut i tillsynslagen.

Enligt värdepappersbolagsdirektivet (artikel 5) ska den behöriga myn- digheten under vissa förutsättningar få besluta att värdepappersföretag med konsoliderade tillgångar som uppgår till minst motsvarande fem miljarder euro ska tillämpa tillsynsförordningen och de bestämmelser i nationell rätt som genomför delar av kapitaltäckningsdirektivet. En mot- svarande bestämmelse om att Finansinspektionen får fatta sådana beslut bör tas in i tillsynslagen. Ett företag som omfattas av ett sådant beslut blir då, i konsekvens med den ändring av definitionen av kreditinstitut i tillsynslagen som föreslås, ett kreditinstitut i tillsynslagens mening i stället för ett värdepappersbolag.

Finansinspektionen bör även få besluta ett sådant beslut inte längre ska gälla. I så fall ska inspektionen utan dröjsmål informera värdepappers- bolaget i fråga om beslutet (artikel 5.4). Ett beslut upphör att gälla om värdepappersbolagets konsoliderade tillgångar sjunker under motsvarande fem miljarder euro. I värdepappersbolagsdirektivet (artikel 5.5) anges också att de behöriga myndigheterna utan dröjsmål ska informera Eba om beslut som myndigheten fattat i enlighet med de ovan angivna reglerna. En sådan underrättelseskyldighet för Finansinspektionen bör införas genom föreskrifter på förordningsnivå.

Som framgår ovan innebär värdepappersbolagsförordningen och värde- pappersbolagsdirektivet att vissa värdepappersföretag ska tillämpa samma kapitaltäckningsregler som kreditinstitut medan de allra flesta värdepappers- bolag ska tillämpa det nya regelverket. Det betyder att flera bestämmelser i tillsynslagen som i dag är gemensamma för kreditinstitut och värdepappers- bolag behöver ändras. De ändringar som är nödvändiga i detta avseende behandlas bl.a. i avsnitten 9.3, 11.5, 11.7 och 13.4.1. I lagen om värde- pappersmarknaden bör det anges att de nu aktuella värdepappersbolagen ska tillämpa bestämmelserna om kapitaltäckning i lagen om bank- och 124 finansieringsrörelse i stället för dem i lagen om värdepappersmarknaden.

Regeringens bedömning: Värdepappersbolag bör även i fortsättningen

ha möjlighet att ha tillstånd att ta emot kunders medel på konto för att underlätta värdepappersrörelsen.

Regeringens förslag: Värdepappersbolag som har tillstånd att ta

emot kunders medel på konto för att underlätta värdepappersrörelsen ska i tillsynslagen inte längre anses som värdepappersbolag utan som kreditinstitut.

Sådana värdepappersbolag ska tillämpa bestämmelserna om kapital- täckning i lagen om bank- och finansieringsrörelse i stället för mot- svarande bestämmelser i lagen om värdepappersmarknaden. Sådana bolag ska också tillämpa tillsynsförordningen.

I lagen om värdepappersmarknaden är definitionerna av kapitalbas och startkapital (1 kap. 5 §) utformade som hänvisningar till bestämmelser i tillsynsförordningen. För värdepappersbolag som inte ska tillämpa till- synsförordningen bör det med kapitalbas och startkapital i den lagen i stället avses detsamma som i värdepappersbolagsförordningen (artiklar- na 4.1.18 och 9).

7.3

Värdepappersbolag med tillstånd att ta emot