• No results found

TEDx – en idé värd att sprida

TEDxKTHSalon 2.0 Food for thought

Vårt andra TEDx fick temat hållbar mat och skulle gå av sta- peln den 26 mars 2020 under rubriken ”Food for thought”. En passande titel, inte bara för vårt evenemang, utan också för vår situation när vi började planera. Efter vårt första TEDx hade vi fått så många lärorika erfarenheter att tänka på, och när det var dags att börja planera tog vi med oss dessa och visste genast att vi ville ha ett lite annorlunda upplägg. En viktig lärdom som vi drog från vårt första TEDx var hur viktig hela paketeringen är för att

skapa rätt TED-upplevelse. Ljus, ljud, scenografi och dramaturgi är alla grundläggande element för helhetsupplevelsen. Eftersom vi fått kommentarer om att första evenemanget saknade interak- tivitet var det också någonting som vi ville förstärka under Food for thought. Vi funderade mycket på hur vi skulle kunna få mer liv i lokalen och mer diskussioner mellan alla deltagare. Vi ville också komma ifrån det traditionella föreläsningsformatet och de långa talen och skapa en mer intim salong där alla kan komma till tals. Vi landade i litterär salong möter talkshow och skapade en helt ny scenbild och ett helt nytt upplägg för dagen. För Food for thought valde vi också att korta ner programmet från 2,5 timmar till 2 timmar och lägga in en fikapaus i mitten i stället för att erbjuda fika redan i början som det hade varit vid första evene- manget. Den stora frågan inför Food for thought var ”Hur får man ett evenemang att svänga?”.

För oss hjälpte det verkligen att tänka på hela paketet och framför allt iscensättningen. Vi hade alla tidigare erfarenheter från att projektleda evenemang inom teater- och museivärlden och vi förstod att det var dessa kompetenser som behövdes även i universitetssfären. Vi ville skapa en häftig scenografi med hjälp av konstnärer, vi ville ha en annan typ av sittning som inbjöd till samtal och vi ville skapa en stämningsfull plats med hjälp av ljussättning. Framför allt ville vi skapa en intim, levande och en- gagerande diskussion som deltagarna kunde fortsätta långt efter det att evenemanget avslutades.

I och med det nya formatet kom moderatorns roll att bli mer framträdande. Vi tillfrågade Lykke Westgren, vår egen Skavlan, från KTH Innovation. Lykke är väl insatt i området hållbar mat och dessutom en van moderator. Hon höll separata möten med respektive forskare för att hitta olika tänkbara spår för en le- vande, intressant och tankeväckande diskussion. Precis som vid Who is responsible? bjöd vi in våra tilltänkta talare till ett första möte för att tillsammans diskutera fram upplägget för dagen. Till Food for thought hade vi hittat några av KTH:s främsta forska- re på hållbar mat: Miguel Brandão, Cecilia Katzeff, Francisco Vilaplana och Maria von Euler. Vi blev tipsade om Miguel och Francisco av Erica-Dawn Egan som är hållbarhetsstrateg och kommunikatör på Sustainability Office. Vi hade fått kontakt med Erica-Dawn via vårt första TEDx och bjöd in henne för ett ytter- ligare möte i planeringsskedet inför Food for thought. Maria kom

in i bilden via kompostkakan från Restauranglabbet som serve- rades vid ”Who is responsible?”. Maria är både handledare och lärare inom produktutveckling på KTH samt medgrundare till Restauranglabbet. Cecilia intresserar sig för hållbara livsstilar, till exempel matkonsumtion, och vi tänkte att hon kunde utgöra ett spännande komplement till övriga talare.

Till Food for thought hade vårt kontaktnät vuxit ytterligare och vi hade nu 25 olika kontakter. Här vill vi igen lyfta fram bety- delsen av att träffas och prata med folk, allt från kommunikatörer till forskare, anställda och studenter. Varje samtal ger ringar på vattnet för nya idéer och tips på personer att kontakta. Att drivas av nyfikenhet och välja ett område som intresserar många är ett annat tips. Det är spännande att träffa kreativa, kunniga perso- ner och få inblick i andra verksamheter och miljöer. Relationen till uppdraget, forskningsområdet och publiken fördjupas och man lär sig mycket under resans gång.

Organisk konst och studentengagemang

För att komma ifrån känslan av en ”vanlig föreläsning” arbeta- de vi mer med iscensättningen av Food for thought, med syfte att lyfta fram mat och hållbarhet. Maria von Euler på Restau- rang- labbet tipsade oss om deras samarbetspartner, designern Marie-Louise Hellgren och konstnär Ellen Abbevik, som båda arbetar med förnybara och hållbara material. Vi träffade Marie- Louise och Ellen som öppnade ett nytt universum av komposter- bara textiler, färgade med vin, kål och fruktskal. Marie-Louise och Ellen tog fram ett förslag på scendesign där långa remsor av en komposterbar textil (tencel) hängs upp på rad och skapar en fond till vår scen. Det textila konstverket skulle bidra till ett varmt och levande uttryck, och förutom att vara vackert är det en inspiration till hur man kan använda matrester på många olika kreativa sätt.

Under Food for thought ville vi också låta studentengagemang- et bli mer framträdande än tidigare. Samma dag planerade vi en mässa i vår bibliotekshall med olika aktiviteter som var kopplade till hållbarhet: SMHI:s klimatspel, ett edit-a-thon (skrivarstuga) med Wikimedians for sustainability, möjligheten att cykla för att alstra energi till en brödrost, en matsorteringstävling och mycket mer. I hallen planerades också för att olika hållbarhetsorganisa- tioner, drivna av KTH-studenter, skulle finnas representerade.

Det skulle bli en heldag med hållbarhetsengagemang där TEDx- KTHSalon: Food for thought blev kronan på verket.

En oväntad epidemi – mot nya TEDx

Just när vi började känna oss redo för vårt andra TEDxKTH- Salon1 drabbades världen av coronaviruset. Det var länge osäkert

om vi skulle kunna hålla evenemanget, och när KTH Biblioteket beslutade att ställa in alla publika evenemang fram till påsk blev vi också tvungna att skjuta på Food for thought. Ett intensivt arbete följde med att boka om alla inblandade i såväl evenemang- et som hållbarhetsmässan och vi var även tvungna att meddela alla besökare. Vi hade sedan tidigare planerat för att hålla vårt tredje TEDxKTHSalon den 13 maj, så vi bestämde att använda den tiden för vårt andra evenemang och flytta det tredje till höst- terminen. Sedan kom beslutet att alla universitet och högskolor skulle bedriva undervisning på distans och KTH valde att stänga alla publika lokaler, inklusive biblioteket, vilket gjorde att vi fick skjuta fram in Food for thought på obestämd tid. Vi fick då igen meddela alla inblandade och informera alla som hade biljetter om att evenemanget var inställt, men att de som hade biljetter skulle ha förtur när vi hade ett nytt datum.

I skrivande stund, den 26 maj 2020, är läget fortsatt ovisst. Vi vet ännu inte ifall vi kan öppna biblioteket som vanligt i höst. Om vi får öppna upp, får vi då hålla evenemang på plats? Blir det begränsningar i hur nära folk får sitta varandra, hur många som får vistas i en lokal? Vill folk komma även om de får?

På grund av omständigheterna och osäkerheten om framtiden tänker vi oss följande upplägg för Food for thought i september 2020: Vi delar upp TEDx om hållbar mat i två delar och arrange- rar båda i digital form.

Vi har en fysisk scen i fin miljö med all rekvisita (konstinstal- lationer, scenografi och ljussättning) som det var tänkt innan pandemin satte allt på paus. På så vis blir det ett bättre samspel mellan talare och moderator, och publiken får delta online genom att se samtalet live och skicka in frågor till talarna i realtid.

Varje del kommer att vara på 45 minuter, med en veckas

1 TEDxKTHSalon: Food for thought hölls digitalt via Zoom den 15:e och 24:e september. Båda tillfällena var välbesökta med många spännande diskussionsfrågor om hållbar mat. KTH Biblio- teket ansöker nu om TED-licens för ytterligare ett år.

mellanrum mellan del ett och del två. Vi tror att 45 minuter är lagom då ett deltagande online kräver mer i koncentration. Ursprungsplanen var att ha fyra talare. Nu delar vi upp dem så att det blir två talare per evenemang.

En utmaning blir att få till ett spännande evenemang under digitala former. Många frågor har uppstått. Hur gör vi till exem- pel med fikat? Kan vi skicka något till deltagarna med instruk- tion om att inte öppna förrän vid ett bestämt klockslag, så att vi kan få till ett delat ögonblick trots den fysiska distansen? Eller kan alla kanske få ett presentkort på fika tills samhället öppnar igen? Hur får vi till diskussioner och interaktivitet? Vi kommer att behöva en sidekick till moderatorn som håller koll på chatten och som kan bryta in då och då för att uppmärksamma inkomna frågor. Vi kommer förmodligen att använda oss av det digitala kommunikationsverktyget Zoom som har både en chattfunktion och möjlighet att skapa mindre diskussionsgrupper, så kallade Breakout-rooms. Möjligtvis lägger vi till andra interaktiva inslag såsom omröstningar och andra former av input från deltagarna.

Om vi lyckas få till bra evenemang i digital miljö återstår att se. Oavsett utfall blir det en värdefull erfarenhet när vi seglar in i framtiden mot nya TEDx.

Bibliotekarier och forskningsutställ-