• No results found

Forsknings- och utbildningsöversikt

9 FORSKNING OCH UNDERVISNING

9.1 Forsknings- och utbildningsöversikt

HUS satsar på och uppmuntrar både ekonomiskt och strukturellt evidensbaserad forskning som är kärnan i vårt universitetssjukhus.

Kvantitet och kvalitet

År 2019 framlades vid medicinska fakulteten 147 avhandlingar av vilka 101 för medi-cine doktorsexamen, fyra för odontologie doktorsexamen, 30 för filosofie och 12 för psykologie doktorsexamen. År 2019 framlades dessutom två vårdvetenskapliga av-handlingar (en i Tammerfors och en i Helsingfors, universiteten).

Antal avhandlingar som blivit färdiga 2016–2019

År 2018 uppgick antalet publikationer som producerats av HUCS specialupptagnings-område till 3 315 (3 385 publikationer 2017). Antalet publikationer i JUFO-klassen 3 uppgick till 195, dvs. 8 procent av publikationerna som fick JUFO-poäng (209 publi-kationer 2017).

År 2019 var ett av målen för HUS forskning att öka antalet forskningstillstånd med 5 procent. Detta lyckades över förväntningarna. Vid HUS beviljades 728 nya forsk-ningstillstånd, dvs. 16 procent (117) flera än året innan. Tillstånd för lärdomsprov i forskning beviljades 204 studerande av vilka 68 procent skulle avlägga en yrkeshög-skoleexamen. För hälsovetenskaplig forskning registrerades 26 forskningstillstånd.

Antalet personer som arbetar med en avhandling i hälso- och vårdvetenskaper och beviljats forskningstillstånd är 44.

Forskningstillstånd för vetenskaplig forskning enligt verksamhetsområde Kostnader och finansiering

I enlighet med SHM:s prioriterade områden fick HUS statens anslag för hälsoforsk-ning på 9,4 miljoner euro (7,2 miljoner euro 2018). Anslaget beviljades av forskhälsoforsk-nings- forsknings-delegationen för HUCS specialupptagningsområde. Av anslaget beviljades finansie-ringar mellan 20 000 och 225 000 euro för totalt 112 ett- eller treåriga projekt. År 2019 användes 6,6 miljoner euro i statliga forskningsanslag.

I budgeten uppgick HUS forskningsanslag till 15 miljoner euro (14 miljoner euro 2018), och av detta användes 14,7 miljoner euro. Budgeten uppnåddes inte som pla-nerat, till följd av att den planerade investeringen i ett provförvaringssystem för Bio-banken inte förverkligades 2019. Största delen (8,1 miljoner euro) av användningen av forskningsanslaget bestod av sjukhusets forskningspengar som delades ut till re-sultatenheterna. Finansieringen har också använts för allmänna kostnader för forsk-ningsinfrastruktur, till exempel hyror för forskningslokaler, litteratur och ICT-tjäns-ter, kostnader för forskningssamarbetsprojekt samt egenfinansieringsandelar.

Avvikelse-% Förändrings-% BS 2019/ BS 2019/

BU 2019 BS 2018 Statlig ersättning för utbildning,

SHM 17,8 15,7 17,2 16,3 -5,2 % 3,8 %

Statligt anslag för forskning 6,9 7,0 7,2 6,6 -8,3 % -5,7 %

Totalt 24,7 22,7 24,4 22,9 -6,1 % 0,9 %

HUS övriga sjukvårdsområden Statlig ersättning för utbildning

(ersättning för utbildningsmånader) 1,6 1,5 1,1 1,5 36,4 % 0,0 %

26,3 24,2 25,5 24,4 -4,3 % 0,8 %

HUS eget forskningsanslag 10,6 13,4 15,0 14,7 -2,0 % 9,7 %

Samkommunen HNS

Statligt anslag för forskning och utbildning HUS totalt

Användningen av statlig undervisnings- och forskningsersättning och HUS egen forskningsfinansiering 2017-2019

miljoner euro BS 2017 BS 2018 BU 2019 BS 2019

Den externa forskningsfinansieringen bestod av forskningsfinansiering som beviljats av Finlands Akademi, Europeiska unionen, Business Finland och andra finansiärer.

År 2019 användes totalt 7,3 miljoner euro (2018: 6,2 miljoner euro) extern finansie-ring.

Användning av forskningsanslag, utveckling 2015−2019 9.2 HUS Forskningscentralen

Utöver Koncernförvaltningens sex personer sysselsätter HUS Forskningscentralen dessutom en vetenskapskommunikatör, en forskningsjurist och en ekonomicontroller för forskningen. Gruppen har till uppgift att bland annat upprätthålla och utveckla olika förutsättningar för forskning och undervisning, svara för de etiska kommittéer-nas verksamhet, bereda och upprätthålla forskningsanvisningarna, utveckla och upp-rätthålla e-tjänsterna för forskningen och undervisningen, sköta HUS uppfinnings- och patentprocesser, hantera forskningsfinansieringen, ge stöd i ansökan om forsk-ningsfinansiering, delta i verksamheten hos ett flertal internationella, nationella och lokala kommittéer och arbetsgrupper inom forskning och undervisning, se till utbild-ningen och rådgivutbild-ningen för forsknings- och undervisningsassistenter, sköta forsk-ningsregistren samt utveckla och förvalta HUS forskningslokaler. Gruppen deltar i och stöder forskningens och undervisningens spjutspets- och styrkeområden, främjar universitetssamarbetet och deltar i administrationen av campusets stora forsknings-projekt (till exempel FinnGen- och iCan-forsknings-projekten).

Ansvarspersonerna för forskning och undervisning (den så kallade TOPI-gruppen) samt de assisterande sekreterarna i forskningsarbetet inom verksamhetsområdena bildade ett viktigt stödnätverk för ledningen och verkställigheten av forskning.

EU-verksamheten

I EU-verksamheten fokuserade man huvudsakligen på tre områden: att bygga upp och stärka nätverkssamarbetet, bereda projekt samt distribuera och marknadsföra bästa praxis.

Den strategiska nätverksbildningen och det strategiska samarbetet med European University Hospital Alliance, EUHA, fortsatte. Under året aktiverades också samar-betet med Europeiska barnsjukhusens nätverk, ECHO, då riktlinjer drogs upp för en Advocacy-strategi på EU-nivå. I planerna ingår också både bilaterala och mer omfat-tande T&I-projekt som genomförs med EU-finansiering tillsammans med de aktuella nätverkspartnerna.

I början av 2020 väntas beslut om projektansökningar som gjorts 2019. Dessa omfat-tar bland annat IT-psykiatrins ERC Somfat-tarting Grant-ansökan och AI for Health Ima-ging-konsortieansökan.

Hösten 2019 startade beredningen av fyra EU-konsortieansökningar. Denna samord-nades av HUS, och finansieringsbeslut på dessa väntas under 2020.

De pågående betydande projekten fortsatte: projektet EU BOUNCE som samordnas av cancersjukdomar och kring vilket ett minisymposium ordnades i anknytning till HIMMS Helsinki-evenemanget i juni samt projektet EU Innovative Medicines Initia-tive (IMI) vid Barn- och ungdomssjukhuset.

Elektroniska tjänster för forskning och undervisning

I fråga om e-tjänsterna för forskningen hade man ett mycket intensivt samarbete med IT-förvaltningen 2019. Anvisningarna för forskarna förbättrades bland annat genom att samla de omfattande anvisningarna i en enda elektronisk anvisning för forskarna, fastställa hur Forskarens arbetsbord ska vidareutvecklas, hur datapoolens servicepro-cess ska länkas till forskarens tjänster samt göra en genomgång av serviceutform-ningen för den så kallade Tutkijan polku som omfattar hela forskningsprocessen. I slutet av året övergick man till robotikautomation för överföringen av uppgifter om forskningstillstånd till forskningsregistret.

Uppfinningsanmälningar

År 2019 var 13 uppfinningsanmälningar under behandling. På dessa fattades 4 beslut om antagning och 9 beslut om avslag. Av uppfinningarna som avslogs fick HUS i fyra fall användarrätt till uppfinningen för arbetsgivaren. Mest uppfinningsanmälningar lämnades av HUSLAB (6 anmälningar), projektet Biodesign (3) och HUCS resultaten-het Sjukvård för barn och unga (2). De övriga anmälningarna lämnades av HUCS Neurocentrum samt Huvud- och halscentrum. Åtta anmälningar mottogs från forsk-ningsverksamheten där den huvudsakliga uppfinnaren var professor-överläkaren som verkar vid HUS och Helsingfors universitet. För tre av antagningsbesluten pågår en överlåtelseavtals- eller patenteringsprocess.

Forskningsetiska kommittéer

Den verksamhetsändring som påbörjades 2018 fortsatte 2019. I verksamhetsanvis-ningarna för de tvärvetenskapliga forskningsetiska kommittéerna registrerades ruti-ner för att intensifiera kommittéernas samarbete och informationsbyte i syfte att dra upp gemensamma forskningsetiska riktlinjer. Vid kommittéernas 47 möten behandla-des totalt 306 nya forskningsplaner (262 planer 2018). Sammanlagt 50 kliniska läke-medelsprövningar behandlades (53 prövningar 2018). På ändringar i forskningspla-ner gavs 373 utlåtanden (347 utlåtanden 2018). Vidare behandlade kommittéerna

inlämnats för kännedom samt administrativa ärenden, sammanlagt 914 stycken. To-talt sett ökade antalet behandlade planer jämfört med året innan. För utlåtandena de-biterades avgifter på 383 400 euro (361 050 euro 2018).

Förkovrande av personalens färdigheter inom forskning

HUS forskningsskötarutbildning har rönt stor popularitet. Efter den femte forsk-ningsskötarkursen som ordnades av HUS och som avslutades i december fanns det cirka hundra utbildade forskningsskötare. Tillsammans med Läkemedelsinformat-ionscentralen erbjöds närmare 100 personer som arbetar inom forskning vid HUS en möjlighet att avlägga webbutbildningen Good Clinical Practice. För forskare på olika nivåer ordnades många SPSS-kurser.

Biostatistiska centralen för HUS och Helsingfors universitets medicinska fakultet ger både utbildning och råd gällande insamling, analys och rapportering av forsknings-material i medicinsk forskning. En tredje biostatistiker tillsattes vid centralen i april 2019. Utöver konsultation ordnade centralen i fjol åtta grundkurser och fyra fortsätt-ningskurser om SPSS-statistikprogrammet samt 19 statistikworkshops.

Forskningens synlighet, genomslagskraft och samhälleliga växelverkan

Ett av forskningsledningens mål för kommunikationen 2019 var att föra fram forsk-ningsdata för den stora allmänheten och som stöd för beslutsprocessen. Med hjälp av kommunikation försökte man fortfarande öka synligheten och den samhälleliga ge-nomslagskraften av de viktiga temana som anknyter till hälsoforskningens och sjuk-huscampusets forskning och undervisning.

I egenskap av ledare för den största sjukhusbiobanken i Finland ska HUS förutom att integrera biobankverksamheten i den egna vardagen också informera om de möjlig-heter biobanken ger den medicinska forskningen och genom forskningsresultaten de framtida terapiformerna.

Serien Juuri julkaistu som publicerats tre år har etablerat sig som ett känt varumärke.

De artiklar där en djupgående presentation görs av HUS forskningsprojekt och som utkommer var tredje vecka har fört fram HUS och kompetensen vid HUS på ett posi-tivt sätt i offentligheten. Olika tidskrifter och nyhetswebbplatser tar lätt fasta på forskningsnyheter som skrivits på ett lättfattligt sätt.

Av forskare som fått statlig forskningsfinansiering begärs rapporter om forsknings-projekten vid utgången av finansieringsperioden.

9.3 Övrig verksamhet som stöder forskningen och infrastrukturen för forskning