• No results found

36

4.4.1 IT-stöd

Någonting som tydligt framgått i intervjuerna med medarbetarna på organisationen är att det funnits en god beredskap för att hantera utmaningarna som coronaviruset inneburit när distansarbetet blivit en del av vardagen. Vad gäller IT-system så har det redan funnits ett etablerat stöd där det egentligen inte framkommit någonting som varit helt nytt för respondenterna. I stället har verktyget Microsoft Teams blivit en given del av den dagliga verksamheten men som framgått i intervjuerna har det varit ett verktyg som medarbetarna arbetat med före pandemin och haft en god förståelse för redan innan. De har uttryckts bland medarbetarna att deras bank ligger före konkurrenter när det gäller det digitala och flera menar att detta har varit grund till den smidiga övergången till distansarbete.

Teknisk support har funnits där vid behov och respondenterna berättar att det är en tjänst som dem känner sig väldigt trygga med och där samtliga som tagit upp det varit nöjda med den hjälp som funnits att få. En respondent berättade att organisationen tar in outsourcad support från ett annat land i Europa men att det bara varit att ta kontakt och sedan har möjligheten att kunna få eventuella problem lösta funnits med hjälp av

fjärrskrivbordstjänster vilket gjort att användaren inte har behövt något speciellt tekniskt kunnande för att få ett problem löst utan kunnat skjuta över ansvaret till supporten. För kommunikation med andra tjänster och system inom banken har ett virtual private network eller VPN funnits där från dag ett som möjliggjort att medarbetarna haft tillgång till de interna systemen och kunnat arbeta utan några större hinder även utanför

kontorsbyggnaden.

4.4.2 Distanskontoret

Organisationen har bistått med utrustning som medarbetarna har varit vana vid att ha tillgänglig på kontoret även för användning i deras hem som exempelvis två stationära skärmar och ett headset att använda vid digitala möten. Det framgår att organisationen har varit tillmötesgående gentemot medarbetarna och har låtit de ta hem allt som de har behövt från jobbet och har det varit något som saknats “you name it ” så har de fått beställa hem det. En respondent beskriver hur han har fått ta hem allt han behöver från arbetsplatsen:

“Jag har ju släpat hem allt jag behöver en kontorsstol och två skärmar och headset ao hela faderullan så det funkar precis som ett vanligt kontor”.

4.4.3 Aktiviteter & välmående

Organisationen har som nämnt hjälpt till med alla fysiska artefakter som krävs för att medarbetarna ska bästa möjliga förutsättningar att jobba hemifrån. Utöver det så har det varit ett tydligt tema i intervjuerna hur många steg organisationen har vidtagit för att inte bara öka den personliga arbetsprestationen men även öka det personliga välmåendet hos medarbetarna. Tidigt efter distansarbetets sjösättning så började organisationen att ta steg för att aktivera och socialisera sina anställda. Banken har introducerat en applikation där man kan registrera hur mycket medarbetarna rör på sig för att skapa lite utav en tävling men även för att se till att de anställda faktiskt kommer ut ur huset och rör på sig. De har även uppmanats att man ska ta längre luncher där man kan möta upp med en kollega för antingen lunch eller en promenad.

37 “Jobbet har fått oss att ladda ner en app så vi kan tävla lite och se så att alla rör på sig men mer som en kul grej bara, eloge till arbetsgivaren för det måste jag säga.”

Organisationen verkar också tidigt ha insett problemet och avsaknaden av allt som de beskriver som “korridorssnacket”. För att minska det här sociala glappet som uppstod speciellt i början av distansarbetet så har banken försökt använda sig av informella möten även digitalt. Respondenterna har nämnt fikamöten men också after works som

organisationen har organiserat för att medarbetarna ska ha utrymme att “träffas” och prata om annat än bara jobbrelaterade ämnen. Fikamötena har vi redan nämnt under 4.x och har alltså varit möten utan agenda under arbetstid då de anställda har fått prata om valfria ämnen, både privata och jobbrelaterade. Den andra typen av informellt möte som

organisationen tagit fram under pandemin var då digitala after works. Vid de digitala after worksen så möttes de precis som vid fikamötena via Teams men hade även där ingen agenda förutom att främja medarbetarnas sammanhållning och välmående.

“Banken har ju haft en massa vad heter det AWs och sånna saker, digitala funkar alldeles utmärkt, julfest digitalt och så vidare fast det blir rätt tråkigt alltså ibland har man ju haft sånna after works och det blir lite jobbigt att alla pratar i munnen på varandra när man är för många.”

Som en respondent förklarar i citatet ovanför så har våra intervjuobjekt varit överens om att både de digitala fikamötena och digitala after works har varit ett stöd som fungerat bra. De blir dock påpekat att det såklart är bättre i verkligheten men att det hjälper i den rådande pandemin och distansläget.

38

5 Analys

I detta kapitel kommer vi att diskutera och reflektera vår empiri utifrån tidigare forskning som presenterats under litteraturgenomgången. Vi återkopplar även till våra

frågeställningar och ser hur våra svar på dessa jämför med den tidigare forskningen.

5.1 Organisationens roll i möjliggörande av framgångsrikt

Related documents