• No results found

Under intervjun framkom också hur de intervjuade tror att företaget kommer att utvecklas i framtiden, framför allt om huruvida de tror att de kommer att gå upp i värdekedjan och tillhandahålla nätverkstjänster.

Banverket Telenät har valt att stanna på en nivå i värdekedjan och som de ser nu har de inga ambitioner att gå högre upp. De erbjuder nu Ethernet- gränssnitt, vilket är en liten mer förädling, men inte så stor skillnad mot vad Banverket Telenät gjort tidigare.

”tekniskt är det en liten pluttgrej men funktionsmässigt för motparten, så helt plötsligt får motparten någonting som man känner igen”

Kunderna efterfrågar detta då de kan plugga in en router och vet vad de ska göra. De behöver alltså inte sitta inne med specialkompetens, vilket gör att Banverket Telenät har fått en större möjlighet att få större företag. Den intervjuade påpekade dock att det förut har varit så att Banverket Telenät har haft en sådan enorm tillväxt genom operatörerna att de inte har behövt agera direkt mot företagen, utan det har operatörerna gjort. När allt gick uppåt tidigare behövde de inte fundera så mycket, men i och med utplaningen i branschen så uppstår behovet att marknadsföra sig mot nya kundkategorier, till exempel större företag. Genom att vara aktiva på mässor och genom personlig försäljning kommer Banverket Telenät i kontakt med nya kunder och får uppslag på sådana de inte haft som kunder tidigare.

Om Banverket Telenät skulle börja tillhandahålla nätverkstjänster så finns det ett antal komplikationer. Först och främst skulle företaget bli tvingat att börja konkurrera med sina kunder. Marknaden är också annorlunda mot den marknaden Banverket Telenät befinner sig på idag. Kunderna är många och små och ställer andra krav på Banverket Telenät vilket kanske organisationen inte skulle klara av. Det blir andra typer av problem och andra typer av frågor. Då det blir mindre kapacitet per kund måste organisationen vara väldigt utbyggd, både geografiskt och kompetensmässigt. Det krävs teknikutveckling, programmerare som programmerar tjänster, en större drift- och underhållsorganisation och så vidare. En sådan organisation skulle även till exempel behöva en helt ny typ av marknadsföring för dessa kunder och även kunna erbjuda en annan typ av service.

Visionen är alltså inte att utveckla olika verksamhetsområden och bli jättestor, utan att fortsätta att verka inom den nisch som man har valt. Detta beror förutom kraven på en större organisation på att konkurrensen är mycket hårdare. Det finns många andra som tillhandahåller tjänster idag

och det har inte gått bra för dem; det är framför allt där de har förlorat i värde.

En av de intervjuade sade att det kommer att ske en utveckling men att Banverket Telenät kommer att åtminstone försöka att stanna kvar på en grövre tjänst som vänder sig till framför allt operatörer, alltså inte de mest finförädlade tjänsterna. Den intervjuade betonade att det finns väldigt många trappsteg att gå på; man behöver inte gå hela vägen upp och bli precis som de andra, utan det finns många olika fack att stanna på. Banverket Telenät kommer säkerligen att behöva gå ett litet steg längre; de har redan börjat med att implementera och leverera med Ethernet-gränssnitt för att närma sig datasidan. Däremot tror den intervjuade att så länge Banverket Telenät har möjlighet att stanna kvar som en carriers carrier, alltså ha ett fåtal stora kunder, stora operatörer, så är det en klar fördel för dem. Möjligheten att gå längre finns alltid och tankarna kommer upp minst en gång per år, enligt den intervjuade. Men skulle detta ske, då:

”…lämnar vi mjölken och smöret och då går vi in på smakerna och utbudet...”

Dessa problem kan ses som ett hot mot verksamheten, eller i alla fall mot den form den har idag. Det kan hända att Banverket Telenät till slut kommer att bli för litet för att kunna fortsätta på egen hand. Om Banverket Telenät skulle ta hela steget och sälja till exempel en Internettjänst skulle de för att klara av det behöva ett partnerskap. Banverket Telenät kommer att nå en punkt där man måste ta någon form av beslut. I andra länder har de till exempel sålt av verksamheter som det som Banverket Telenät håller på med, men det har ”slutat med förskräckelse”. Banverket Telenät kommer kanske att nå en situation där de antingen får ge upp ambitionerna att verka på egen hand eller så måste de expandera och bli riktigt stort. Då skulle risknivån öka, och det är inte säkert att Banverket skulle vara intresserat av det, och frågan är vad som händer då.

Om marginalerna på de tjänster som Banverket Telenät tillhandahåller idag minskar finns det enligt en av de intervjuade två vägar. Det ena är att Banverket Telenät producerar mer och mycket effektivare så att man kan tjäna lite men på många fler. Det har dock gått bättre för de företag som hållit sig till en nisch och inte expanderat för stort och det går att se att de aktörer på marknaden som tagit stora steg inte lyckats så bra. Därför är det enligt den intervjuade viktigt att Banverket Telenät fungerar något sålunda

i en nisch. Men det är helt klart att marginalerna kommer att bli lägre och då måste Banverket Telenät göra något. Då kan det här med gränssnitt vara ett alternativ. Efterfrågan på gränssnitt har hitintills inte varit så stor, men den kommer nu enligt den intervjuade. Det är alltså ett strategiskt vägval att gå upp i värdekedjan. En annan av de intervjuade menade att alternativet till det är att det finns en framtid på nätkapacitet och att man se till att pressa sina kostnader, att man har tillgänglighet och att allting fungerar. Banverket Telenät ser det idag som att det definitivt finns en marknad för nätkapacitet.