• No results found

6.1 Resultat 41

6.1.2 Friluftsundervisningens värden 44

Detta område kan tolkas utifrån flera olika perspektiv och vetenskaper. Genom resultatet av beskrivningen av friluftslivsundervisningen kan jag koppla områden som natursyn, natur- och kulturlandskap, naturumgänge och idéer om fostran. Frågorna kring värden av undervisning i friluftsliv gav utrymme för lite längre svar och även av lite mer filosofisk art. Jag valde att använda begreppet friluftslivsundervisning istället för friluftsliv för att jag i första hand ville få ett skolperspektiv i svaren, även om jag nu i efterhand förstått att svaren förmodligen hade varit ungefär de samma även om jag använt det bredare begreppet friluftsliv. Till skillnad från redovisningen av svaren om tolkningarna av begreppen, redovisar jag här mestadels lite längre citat först och gör sedan korta kommentarer efter det. Den första frågan jag ställde är, Vilka värden ser du som de viktigaste i friluftslivsundervisningen?

Ove: Det viktigaste tror jag är att få en känsla för naturen och för miljön. Den är värd att skydda och bevara! Då behövs en medvetenhet som jag tror man bara kan få genom att vistas i naturen mycket. Kamratskap och gruppkänsla är också viktigt. Och att övervinna sig själv, samarbete och lagarbete.

Karin har mest fokus på det sociala området,

Det finns oftast en stark social samvaro när man är ute, det blir annorlunda än på skolan. Jag tycker också att det blir en stor vinst när de kommer tillbaka till skolan, socialt alltså. Både mellan elever, i klasser, mellan elev och lärare. Och så mellan oss lärare också, det finns ju ett stort värde i det också.

Lars ger det kortfattade svaret, Att klara av mer än man tror helt enkelt, det är nog det största värdet. Tilda och Andreas är inne mer på frisk luft och motion. Tilde, som även kommer in på bl.a. kunskaper om att vara i naturen, säger,

Ett viktigt värde är att de helt enkelt får frisk luft. Det är ju mycket stillasittande framför datorn numera, och jag tycker att detta ökar allt mer. Det är också viktigt att de lär sig att klara sig i naturen. Jag menar, vi bor ju i fjällmiljö, så de bör ju få med sig kunskaper kring detta. Tänker även på det kulturella i vår miljö. Många är också vana vid att vara ute mycket med föräldrar och så där, så det är kanske lite lättare med utrustning och så än i en stad. Vi är nog lite bortskämda där.

I likhet med Tilde tar Andreas upp, motion och frisk luft är stora värden, inte minst gäller det att lyfta blicken från datorn eller telefonen numera. Det är många som knappt är ute, trots att vi har naturen så nära. Han säger även, det viktigaste uppdraget är kanske att visa eleverna de värden som finns i naturen och de upplevelser som finns där.

Sammanfattningsvis kom lärarna in på värden som handlar om t.ex.; naturkontakt, natur- känsla, miljömedvetenhet, naturskydd, sociala aspekter som samarbete, gruppkänsla och ge- menskap, perspektiv på vardagen, frisk luft, avkoppling, motion, äta ute, klara sig ute och att klara av saker man inte tror att man ska klara, alltså att övervinna sig själv.

Den andra frågan jag ställde är närbesläktad med den första om värden, men i denna fråga vill jag veta om det enligt lärarna finns unika värden för friluftsliv och i så fall vilka dessa är. I denna fråga har jag alltså skiftat från begreppet friluftslivsundervisning till friluftsliv, för att om möjligt få en något bredare bild genom dessa svar. Frågan jag ställde är,

Finns det värden som är unika och som man bara kan komma åt genom friluftsliv? Vilka är dessa i så fall?

Även här fick jag lite olika typer av svar. Tonvikten ligger på sociala värden och på värden kring naturumgänge eller naturupplevelser. Karin tar upp ett värde som skiljer sig lite från resten, det är just att prestera något utan att det är tävling, för många elever tror jag att sko- lan blir en slags stor tävling. Även Andreas tar upp detta värde, när han säger, Helt enkelt annorlunda utmaningar, utan tävlan. Det finns även en chans att vara duktig på något på ett annat sätt än i skolans vardag. Mer praktiska värden kommer Ove in på,

Jag tänker på det praktiska, att helt enkelt kunna hantera friluftsliv är ett stort värde. Och naturkänsla och att lära sig att uppskatta naturen. Den ska inte bara vara en kuliss, utan man ska kunna trivas i den och liksom känna sig bekväm. Då finns det stora chanser till att naturen ger nyttiga och hälsosamma upplevelser. Det är livskunskap om något! Kan vi ge eleverna denna kunskap har vi gjort mycket.

Tilda och Lars ser de unika värden som finns i friluftsliv främst ur ett socialt perspektiv, men även den fysiska och mentala utmaningen lyfts fram. Tilda säger,

Eleverna får lätt andra roller i utemiljön än de vanliga på skolan. Det är ett värde som är unikt tycker jag. De sociala mönster som finns förändras liksom. Och så kommer svaga elever mer till sin rätt, teoretiskt svaga alltså. Det kan till exempel handla om att göra upp eld, bygga något eller laga mat. Här kan dessa annars svaga elever bli duktiga och kanske till och med en slags experter inom ett visst område.

Lars: Umgänget blir annorlunda i naturen, elever hittar ofta varandra, som kanske inte va- rit kompisar innan. De psykologiska aspekterna är väldigt intressanta och ett stort värde i sig. Ett annat värde är att först få kämpa fysiskt och sedan få belöning. Tröttheten, det är viktigt att få känna på den. Det finns många värden som är unika i friluftslivet, men det här får räcka så länge.

Andreas är också inne på det sociala, man får liksom nya roller när man är ute i naturen, så socialt kan man vinna mycket. När det gäller att klara av en utmaning säger Tilda, ett annat viktigt värde är att klara av en utmaning, som ofta är både fysisk och mental. Många klarar betydligt mer än de tror och det är viktigt att få uppleva detta.

Related documents