• No results found

Frisk luft

In document Miljömålen [2018] (Page 83-86)

Frisk luft

ANSVARIG MYNDIGHET: NATURVÅRDSVERKET

Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas. Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation.

Regeringen har fastställt tio preciseringar:

BENSEN: Halten av bensen inte överstiger 1 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde.

BENS(A)PYREN: Halten av bens(a)pyren inte överstiger 0,0001 mikrogram per kubikmeter luft (0,1 nanogram per kubikmeter luft) beräknat som ett årsmedelvärde. BUTADIEN: Halten av butadien inte överstiger 0,2 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde.

FORMALDEHYD: Halten av formaldehyd inte överstiger 10 mikrogram per kubik- meter luft beräknat som ett timmedelvärde.

PARTIKLAR (PM2,5): Halten av partiklar (PM2.5) inte överstiger 10 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde eller 25 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett dygnsmedelvärde.

PARTIKLAR (PM10): Halten av partiklar (PM10) inte överstiger 15 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde eller 30 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett dygnsmedelvärde.

MARKNÄRA OZON: Halten av marknära ozon inte överstiger 70 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett åttatimmarsmedelvärde eller 80 mikrogram per kubikmeter luft räknat som ett timmedelvärde.

OZONINDEX: Ozonindex inte överstiger 10 000 mikrogram per kubikmeter luft under en timme beräknat som ett AOT40-värde under perioden april–september.

KVÄVEDIOXID: Halten av kvävedioxid inte överstiger 20 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde eller 60 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett timmedelvärde (98-percentil).

KORROSION: Korrosion på kalksten understiger 6,5 mikrometer per år. Miljökvalitetsmålet är inte uppnått och kommer inte kunna nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder

FRISK LUFT

FRISK LUFT

Sammanfattning

Idag överskrids målnivån för partiklar (PM10) i storstäderna samt i ett antal medelstora städer. Preciseringen för dygnsmedelhalter av partiklar (PM2,5) överskrids på flera håll i södra Sverige, medan årsmedelvärdet i bakgrunds- luft överskrids endast i Malmö. Lokala åtgärder som riktar sig mot att minska partikelhalterna i stadsluften kan vara aktuella för både PM2,5 och PM10. Åtgärder för att minska behovet och användningen av dubbdäck anses vara den mest effektiva åtgärden för att klara målet för PM10.

Preciseringarna för timmedelvärdet för kvävedioxid överskrids i tätorter- nas gatumiljö och halterna ligger långt över önskat nivå. Nuvarande trend i våra storstäder antyder även att preciseringen för årsmedelvärdet inte kommer att klaras till 2020. Positivt är dock att mellanstora städer sannolikt kommer att klara preciseringen. På sikt kommer EU:s nya regler för fordon i verklig trafik, RDE-paketet, att bidra till sänkta halter av kvävedioxider. Även beslutade åtgär- der inom sjöfarten kommer i viss mån att minska utsläppen efter 2021.

För de cancerframkallande ämnena är halterna låga och under målnivå- erna. Lokala utsläppskällor, främst vedeldning, är främsta orsaken till att preciseringen för bens(a)pyren fortfarande riskerar att överstigas i tätorter. Sedan 1 juli 2017 finns nya krav på maximala utsläpp från fastbränslepannor och rumsvärmare.224 På kort sikt kommer dock inte de nya kraven leda till att

målet för preciseringen nås.

Preciseringen för marknära ozon kommer inte att klaras till 2020. Den största utsläppskällan nationellt, användning av lösningsmedel, har ökat något de sista fem åren.

Många klimatåtgärder finansieras nu genom Klimatklivet och antas också bidra positivt till miljökvalitetsmålet Frisk luft. En utredning för att klargöra hur stort bidraget är pågår. Projektet kommer ge ett underlag för att öka synergier som finns mellan klimat och luft i åtgärdsarbete.

Resultat

Bensen, butadien och formaldehyd (precisering 1, precisering 3 och precisering 4)

Den genomsnittliga exponeringen i Lindesberg för bensen, 1,3-butadien och formaldehyd var högre än de halter som anges i miljökvalitetsmålets precise- ringar i 2016.225 Resultaten är i linje med exponeringsmätningarna som gjor-

des i Stockholm 2015.226 Halterna i bakgrundsluften är dock låga, och i nivå

med eller under målvärdet för respektive precisering för både Lindesberg och Stockholm.

224 Boverkets byggregler BFS 2011:6 med ändringar till och med BFS 2017:5.

225 Hälsorelaterad miljöövervakning, Cancerframkallande ämnen i tätortsluft Lindesberg 2016, Arbets-

och miljömedicin, Region Örebro län, 2017.

226 Svensk miljöövervakning, Hälsorelaterad miljöövervakning, Cancerframkallande ämnen I tätortsluft.

Bens(a)pyren (precisering 2)

De svenska utsläppen av bens(a)pyren har varit nära nog oförändrade de

senaste fem åren.227 Inom EU har utsläppen endast minskat med tre procent

sedan 2000.228 Årsmedelvärden av halten bens(a)pyren i regional bakgrunds-

luft i Sverige minskar och understiger preciseringens målvärde.229

Tidigare mätningar har visat att preciseringens målvärde kan överskridas i

tätorter där det förekommer mycket vedeldning.230 Fortsatta undersökningar

tyder på att halterna har överskattats, men det finns ändå skäl att anta att preciseringen överskrids i flera svenska kommuner.

Partiklar (precisering 5 och precisering 6)

Inom EU-28 har utsläppen av partiklar, såväl PM10 som PM2,5, minskat

sedan 2000.231 Dock har utsläppen av sot (black carbon) inom EU-28 inte

minskat nämnvärt den senaste femårsperioden.

De rapporterade svenska utsläppen av partiklar (PM2,5) har en mins- kande trend sedan 1990 (se figur 2.1). Särskilt har utsläppen från industrin minskat.232 För det senaste rapporteringsåret, 2016, ökade utsläppen av par-

tiklar (PM2,5) inom flera samhällssektorer: industri, avfall, jordbruk, el- och fjärrvärmeproduktion samt uppvärmning. Sammantaget ledde det till en

mindre ökning av de totala utsläppen 2016 jämfört med 2015.233

Årsmedelvärden för halten av partiklar (PM2,5) i bakgrundsluft klaras som regel i hela landet, såväl på landsbygd som i tätorter och i gatumiljö. Årsmedelvärdena är nära att klaras även i Malmö. Preciseringen av dygns- medelhalter av partiklar (PM2,5) klaras dock inte i delar av södra Sverige. De högre halterna i Malmö och de södra delarna av landet kan vara ett resul- tat av luftföroreningar som transporteras till Sverige från övriga Europa och Öresundsregionen.

Årsmedelvärden för halter av partiklar (PM10) för gaturum har under- skridit miljökvalitetsnormen de senaste tio åren (se figur 2.2). Preciseringen för partiklar (PM10), både års- och dygnsmedelvärden, överskrids dock i fort- farande i storstäderna samt i en rad mellanstora städer.

227 Utsläpp av Benso(a)pyren, http://www.statistikdatabasen.scb.se, 2017-12-18.

228 Air quality in Europe - 2017 report, EEA 2017.

229 Svensk miljöövervakning, naturvårdsverket, http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-

A-O/B http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bensapyren-och-andra-PAHer-halter-i- luft-nedfall-regional-bakgrund/

230 SMHI, Meteorologi, Nr 159, 2015.

231 Air quality in Europe-2017 report. EEA 2017.

232 Naturvårdsverket, Sveriges internationella rapportering, 2017. http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-

miljon/Statistik-A-O/Partiklar-PM25-utslapp-till-luft/

In document Miljömålen [2018] (Page 83-86)