• No results found

Frivilliga kontroller

In document Livsmedelsverket (Page 76-78)

4. Organisation av den offentliga kontrollen

4.4 Kontroll av djurhälsa

4.4.3 Frivilliga kontroller

I 8-10 §§ förordningen om kontroll av husdjur, m.m. regleras vilka myndigheter som är behöriga myndigheter att utöva offentlig kontroll. I fråga om organiserad hälsokontroll avseende tuberkulos hos kron- och dovhjortar i hägn och avseende maedi visna hos får är länsstyrelserna behöriga myndigheter. I övrigt är

Jordbruksverket behörig myndighet.

Enligt 3 § ovan nämnda förordning får Jordbruksverket för det syfte som anges i 1 § lagen om kontroll av husdjur, m.m. ge organisationer på jordbruksnäringens område eller andra sammanslutningar rätt att anordna sådan kontroll. Jordbruks- verket får med andra ord utse en huvudman för kontrollen. Innan kontrollen anordnas ska Jordbruksverket godkänna plan- och riktlinjer för verksamheten. Några viktiga punkter i en sådan plan är att kontrollen ska bedrivas konkurrens- neutralt, att den hålls öppen för alla och att förvaltningslagen tillämpas. Flera organisationer har av Jordbruksverket blivit utsedda som huvudman för sådan kontrollverksamhet.

Svensk Mjölk är huvudman för

- kontroll av BVD och salmonella hos nötkreatur samt - ombesörjer övervakningen av leukos och IBR.

Beträffande leukos och IBR är Sverige formellt friförklarat. I mjölkkobesätt- ningarna sker övervakning av dessa sjukdomar genom tankmjölksprov. I kött- djursbesättningar sker övervakningen genom gårdsbesök. Leukoskontroll sker genom årlig provtagning i visst antal köttdjursbesättningar (2300 besättningar år 2004/05) varvid prov tas på alla djur över två år. Av dessa prover tas visst antal individprov (3000 år 2004/05) ut för IBR-kontroll.

BVD kontrolleras i mjölkkobesättningar genom tankmjölksprov (som synkroni- seras med övervakningen av leukos och IBR) och i köttdjursbesättningar genom gårdsbesök. Av 21 000 anslutna besättningar var i oktober 2005 98,5 % av mjölk- besättningarna och 97,2 % av köttbesättningarna friförklarade.

Salmonellakontrollen är ett förebyggande program som ställer krav på anlägg- ningarnas utformning och skötsel. I november 2006 var 2063 besättningar anslutna till programmet. Samverkan sker med Svenska Djurhälsovården. Svenska Djurhälsovården AB är huvudman för

- kontroll av maedi visna hos får,

- paratuberkulos hos nötkreatur och får, - tuberkulos hos hägnad hjort och - salmonella hos gris samt

Svenska Djurhälsovården utför även

- övervakning av frihet för AD och PRRS hos gris,

- övervakning av resistensläget hos sjukdomsframkallande bakterier och - övervakning av djurhälsan genom obduktionsverksamheten.

Över 3300 fårbesättningar är anslutna till maedi-visnaprogrammet, antingen det förenklade eller det vanliga programmet. Under 2005 påvisades smittan i 38 besättningar.

Den primära målgruppen för kontrollprogrammet för paratuberkulos hos nöt- kreatur är köttrasbesättningar som säljer avelsdjur. År 2005 var 613 besättningar anslutna. Alla landets ledande avelsbesättningar hade A-status, vilket erhålles efter fem årliga besättningsprov. Paratb-undersökningar sker även i

mjölkkobesättningar samt på alla obducerade äldre nötkreatur och får. Under vårvintern 2005 påvisades ett djur med paratuberkulos i samband med obduktion av djuret. Djuret var ett infört djur av köttras.

Av landets 633 registrerade hjorthägn var år 2006 552 st friförklarade från tuberkulos. Ett 40-tal hägnägare har fortfarande inte genomfört kontroller för friförklaring men Jordbruksverket har antagit en handlingsplan för utslaktning av dessa djur.

Salmonellaprogrammet för svin är ett förebyggande program som ställer krav på anläggningarnas utformning och skötsel. År 2005 var 1250 besättningar anslutna. Hälsokontrollprogrammet för grisar har fokus på PMWS, dysenteri, nyssjuka, smittsam hosta och skabb. 9 av 19 slaktade grisar kommer från besättningar som är med i Djurhälsovårdens officiella kontroll. Antalet anslutna besättningar uppgick 2005 till 2128 st. Under samma år genomfördes 3556 besättningsbesök och -utredningar.

Hälsokontrollprogrammet för nöt är framför allt inriktat på spädkalvsdiarréer och luftvägsinfektioner och motsvarande program för får på parasiter och fotröta. 262 besättningar var 2005 anslutna till det s k Stora paketet och 1086 till Lilla paketet.

Övervakning av AD och PRRS sker genom analys av blodprov som tas ute i besättningarna.

Inom programmet för övervakning av resistensläget hos sjukdomsframkallande bakterier undersöks resistensmönstret hos exempelvis coli- och brachyspira- stammar från grisar samt coli- och pasteurellastammar från nötkreatur och får. Denna övervakning sker inom ramen för SVARM, svensk veterinär antibiotika- resistensmonitoring, och sker i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt. Inom ramen för den nationella obduktionsverksamheten har rekommenda- tioner för provtagning för detta ändamål delgetts samtliga obducerande

Svensk Fågel Service AB är huvudman för - hälsokontroll av fjäderfä och

- hälsokontroll avseende campylobakter hos slaktkyckling.

Hälsokontrollprogrammet för fjäderfä omfattar kontroll av Koccidier och Clostridier (s k KC-programmet) och genomförs genom att 20 slaktkyckling- besättningar undersöks två gånger per år genom att besiktningsveterinären tar ut prover vid slakt. Resultaten rapporteras till Jordbruksverket både direkt via djurhälsonämnden och som en årlig rapport.

Campylobakterprogrammet har medfinansierats av EU tom. 2005 vilket inneburit att plan- och riktlinjer årligen har godkänts av Kommissionen. Nu arbetas inom EU på ett program som innebär att övervakning i slaktkycklingflockar och på fjäderfäkött ska bli obligatoriskt för alla medlemsstater. Under 2006 går pro- grammet på lågvarv och genomförs genom att blindtarm från 10 djur per flock tas ut på slakteri under en besiktningsveterinärs ansvar.

Fiskhälsan FH AB är huvudman för fiskhälsokontrollen.

I slutet av 2005 var 141 fiskodlings- och 15 kräftodlingsföretag anslutna till fiskhälsoprogrammet. 642 journalförda besök, provtagningar och telefonråd- givningar registrerades under 2005. Drygt 7 500 fiskar har obducerats och provtagits. Totalt har ca 6400 fiskar undersökts för virus, ca 3000 fiskar har analyserats med avseende på BKD och knappt 400 fiskar har provtagits bakterio- logiskt. Besök och provtagningar i det frivilliga programmet samordnas med Fiskhälsans uppdrag att genomföra den obligatoriska fiskhälsoövervakningen. Andra frivilliga program är kontroll av salmonella i fjäderfäbesättningar. Ansvarig för kontrollen är en kontrollveterinär som är förordnad av

Jordbruksverket. Inspektion och provtagning för bakteriologisk undersökning ska ske i varje anläggning vid, för varje typ av produktion, angivna tidpunkter under produktionsperioden. Rapport ska skickas till Jordbruksverket före den 15 mars varje år.

In document Livsmedelsverket (Page 76-78)