• No results found

Projektplan för Sveriges fleråriga kontrollplan för

In document Livsmedelsverket (Page 117-126)

1. Bakgrund

Enligt europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr. 882/2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedels- lagstiftningen samt bestämmelser om djurhälsa och djurskydd, ska varje medlems- stat inom EU utforma en flerårig nationell kontrollplan. Det ska finnas en plan framtagen för att tillämpas senast 1 januari 2007. Kommissions förslag till vägledning till förordningen beskriver mer i detalj innehåll och även utformning av planen.

Jordbruksdepartementet har föreslaget att Livsmedelsverket bör ansvara för att det sammanställs en nationell kontrollplan och att det sammanställs en årlig rapport som ska inlämnas till kommissionen. Kontrollplanen bör gälla för minst tre år och uppdateras löpande på årsbasis eller då extraordinära händelser kräver en ändring av planen under löpande verksamhetsår. Den bör vidare ange den huvudsakliga inriktningen på den offentliga kontrollen. Sveriges nationella kontrollplan ska enligt förordningen omfatta kontroll av livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd. Det innebär att Livsmedelsverket får ett huvudansvar för att till- sammans med berörda myndigheter sammanställa de olika delarna till en kontroll- plan. Ett flertal centrala myndigheter liksom även länsstyrelser och lokala

kontrollmyndigheter är berörda av arbetet. Departementet anger att om det behövs bör Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Djurskyddsmyndigheten utarbeta planen i samråd. Dessutom bör dessa myndigheter ansvara för att utarbeta

kontrollplaner inom sina respektive verksamhetsområden. Departementet har även föreslagit att Jordbruksverket bör ha samordningsansvaret för beredskapsplanen för krissituationer, vilken till en del också ska ingå i kontrollplanen.

2. Uppdrag

Syftet med projektet är att utarbeta Sveriges samlade nationella kontrollplan för kontrollen av livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd enligt artikel 41 i förordningen. Kontrollplanen ska vara flerårig och gälla från 1 januari 2007 och framåt. I projektet ingår även att belysa kontrollplanens legala status samt att ta fram ett arbetssätt för den fortlöpande revideringen av kontrollplanen.

Arbetet ska bedrivas i projektform där representanter från Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Djurskyddsmyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelserna ska ingå i projektgruppen. Livsmedelsverket ansvarar för projektledningen. Varje myndighet ansvarar för sin del av kontrollplanen och säkerställer att resurser avsätts för arbetet. I projektorganisationen ska finnas en styrgrupp och en referensgrupp.

Slutdatum för projektet är 31 december 2006. Det är önskvärt att sådana delar i kontrollplanen, som har stor inverkan på kontrollmyndigheternas planering av kontrollen 2007, behandlas med förtur i projektet.

3. Mål

En första nationell kontrollplan, som ska vara ett redskap för att styra och följa upp Sveriges offentliga kontroll och utgöra en grund för vidareutveckling vid kommande års revidering.

Ett underlag som belyser planens legala status. Ett förslag till arbetssätt för revidering av planen.

4. Avgränsningar

Det är tydligt att enligt förordningens artikel 59 ska även viss växtskyddskontroll ingå i planen och växtskydd ingår därför i projektet åtminstone i den omfattning som framgår av kommissionens förslag till vägledning för nationella kontroll- planer.

Att ta fram de särskilda kontrollplanerna för kontroll av livsmedel, foder, djur- hälsa, djurskydd och växtskydd ingår inte i projektet och inte heller att ta fram kontrollplanerna för de specifika kontrollprogrammen som anges i beaktandesats 45 i förordningen. Beredskapsplaner tas fram i ett särskilt arbete utanför projektet. Samtliga av de ovan nämnda planerna ska emellertid tas fram för att utgöra

underlag för projektet, där de beskrivs i generella termer. Införandet av planerna sker utanför projektet. Att peka på behovet av vägledningar till kontrollmyndig- heter eller instruktioner till egen kontrollpersonal ingår inte i uppdraget. Däremot ingår att peka på behovet av lagstiftning.

Departementet föreslår att Livsmedelsverket även bör ansvara för att det samman- ställs en årlig rapport som ska inlämnas till kommissionen i enlighet med artikel 44 i förordningen. En sådan rapport ska inlämnas senast den 30 juni 2008 och gäller för kontroll som utförts under år 2007. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Djurskyddsmyndigheten ansvarar för framtagande av rapporter för de frågor som faller inom respektive myndighets verksamhetsområde. Vissa frågor kan vara nära knutna till varandra och därför kan framtagandet behöva ske i samråd mellan berörda myndigheter. Departementet menar att vid inhämtande av information från kontrollmyndigheterna är det viktigt att de centrala myndigheterna så tidigt som möjligt meddelar vilken typ av uppgifter som ska rapporteras. Informations- inhämtandet från kommunerna bör i så stor utsträckning som möjligt samordnas. Att omarbeta systemet för rapportering till kommissionen och inhämtande av information för rapporteringen ingår inte i projektet. Däremot skall vid ut- arbetandet av planen tas hänsyn till att den skall möjliggöra en uppföljning och rapportering.

5. Projektorganisation och resursplan

Styrgrupp: Jan Movitz och Peter Brådenmark, Livsmedelsverket. Karin Åhl och Karin Nordin, Jordbruksverket.

Linda Karlsson och Katharina Gielen, Djurskyddsmyndigheten. Vid behov kan representanter för länsstyrelserna, Sveriges kommuner och landsting och Statens veterinärmedicinska anstalt knytas till styrgruppen. Gruppen utser inom sig en ordförande. Projektgrupp: Niklas Ekman, Åsa Eneroth, Susanne Lavén, Jonas Christensen

och Ann-Christine Salomonsson, Livsmedelsverket.

Göte Frid, Göran Kroeker och Christer Nilsson, Jordbruksverket Alexandre Barchiesi och Maria Wallberg,

Djurskyddsmyndigheten.

Karin Artursson och Karin Wetter Lindvall, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Dag Hultefors och Henrik Ericsson, Länsstyrelsen.

Tommy Danielsson och Tobias Johansson, Sveriges kommuner och landsting fr.o.m. september 2006.

Projektledare: Ann-Christine Salomonsson.

Referensgrupp: Naturvårdsverket (Björn Pettersson), Fiskeriverket (Rolf Persson), Kemikalieinspektionen (Peter Bergkvist), Sveriges konsumentråd (Ann-Marie von Sydow), Sveriges Konsumenter i Samverkan (Bengt Ingerstam), Lokal inspektör som arbetar med både livsmedel och djurskydd (Pernilla Olsson),

Besiktningsveterinärorganisationen vid Livsmedelsverket (Fawzi Gamal), Miljöchefsföreningen (Jonas Björnfot),

Länsveterinärföreningen (Karina Burlin), Lantbrukarnas

riksförbund (Anna Tiberg), Livsmedelsföretagen (Kristina Erwe), Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (Elin Forsgren), Svensk dagligvaruhandel (Helene Arrenfeldt) och SWEDAC (Gunilla Fransson). Ytterligare personer kan knytas till gruppen vid behov.

Resurser

Varje ingående myndighet finansierar sitt deltagande och säkerställer att resurser avsätts för arbetet. Beslut om stora kostnader tas av styrgruppen. Projektet står inte för externa intressenters medverkan. Livsmedelsverket står för resurser för projektledningen, samordningen, författande av den gemensamma planen och tryckning av rapport.

6. Arbetsformer

Förankring och uppgifter

Styrgruppen, rapporterar till beställaren. Styrgruppen prövar och godkänner den plan som utarbetas av projektgruppen och har ett ansvar för uppföljning av arbetet mot fastställd projektplan.

Projektledaren leder och övervakar projektet och bevakar tidsramar för att projektet uppnår målet, samordnar det myndighetsgemensamma arbetet med samråd, författande och rapportering av den gemensamma planen. Projektledaren rapporterar projektets status till styrgruppen skriftligt och/eller vid möte med styrgruppen, enligt tidsplan (bilaga 1).

Projektdeltagarna deltar med olika kompetenser och arbetsinsatser för att föra projektet framåt mot målet och att dessa utförs inom de överenskomna ramarna för tid och kvalitet. Varje deltagande myndighet ansvarar för att det gemensamma uppdraget genomförs och var och en ansvarar för att bidra med den del som motsvarar respektive myndighets tillämpningsområde. Varje myndighet deltar i genomförandet av samtliga gemensamma aktiviteter. Myndigheternas

representanter ansvarar för att underhand informera respektive verksledning eller motsvarande, med avseende på projektets resultat och förslag och förankrar projektet i sina organisationer.

Referensgruppen är rådgivande och kan knytas till projektet vid behov. Gruppen stödjer och förankrar projektarbetet med sin kompetens och erfarenhet. Den ska utgöra ett forum för projektgruppen att diskutera frågeställningar och få synpunk- ter. Personerna i referensgruppen ska ha möjlighet att själva ta upp viktiga frågor. Aktiviteter och tidsplan

Aktiviteter och tidsplan framgår av bilaga 1.

Projektgruppen ska träffas vid regelbundna möten, varav vissa kan vara

telefon/videomöten. Därutöver sker kontakter genom framförallt mail och telefon. Projektgruppen har möten när så behövs men i varje fall vid genomförandet av möte med referensgruppen, genomgång och analys av synpunkter från styrgrupp och referensgrupp och vid genomgång av vilken inverkan synpunkterna ska ha på planen.

Styrgruppen och referensgruppen kallas till möten och ger synpunkter enligt tidsplanen i bilaga 1. Grupperna kan också kontaktas när behov för detta uppstår. Därutöver planerar dessa grupper själva ev. ytterligare möten och mötesformer.

7. Risker

Att den svenska myndighetsstrukturen kan utgöra hinder för att komma framåt i arbetet och att det uppstår svårigheter att kombinera olika myndighetskulturer.

Att den samverkan och samsyn mellan myndigheterna som måste etableras inte kommer till stånd.

Att myndigheterna inte har gemensam ambitionsnivå för uppdraget.

Att deltagarna i de olika grupperna inte kan avsätta så mycket resurser som krävs. Politiska viljeyttringar eller arbete i EU-kommissionen, som försenar projektet. Problem att förankra och legitimera planen hos kontrollmyndigheter och branscher.

8. Strategi för projektets avslut

Resultatet presenteras i en myndighetsgemensam rapport som överlämnas till beställaren senast den 31 december 2006. Överlämnandet kombineras med lämplig informationsinsats.

Bilaga 1

Aktivitets- och tidsplan

Projektet har följande delmål:

• Delmål 1: En första nationell kontrollplan, som ska vara ett redskap för att styra och följa upp Sveriges offentliga kontroll och utgöra en grund för vidareutveckling vid kommande års revidering.

• Delmål 2. Ett underlag som belyser planens legala status.

Delmål 3. Ett förslag till arbetssätt för fortlöpande revidering av planen. PG – projektgruppen

SKL – Sveriges Kommuner och Landsting SLV – Livsmedelsverket

SJV – Jordbruksverket

DSM – Djurskyddsmyndigheten

SVA – Statens veterinärmedicinska anstalt LS – Länsstyrelsen

PL – projektledningen BM – behörig myndighet.

(Siffror inom parentes anger motsvarande avsnitt i kommissionens förslag till vägledning om nationella kontrollplaner. Funktion angiven med fet stil driver aktiviteten). Delmål 1 Aktivitet Ansvarig funktion/huvud- ansvarig anges i fetstil Datum klart

A) Förslag till planens titel, kontaktpunkt och giltighetsperiod (4.1-4.2)

PG 13 okt

B) Förslag strategiska mål tids- och aktivitetsplan för att nå dessa mål (4.3.1)

PG 8-9 juni och

18 aug., LOTS- övning

C) Underlag till beskrivning av utsedda BM (4.3.2)

SLV, SJV, DSM, SKL, LS

31 juli D) Underlag om berörda departement och

kontrollorgan (4.3.2)

PL, SJV 31 juli

E) Underlag om officiella lab. (4.3.3) SLV, SJV, DSM, SVA, SKL, LS

F) Underlag om nationella referenslab. (4.3.2)

SVA, SLV 6 okt.

G) Underlag för BMs organisation och genomförande av offentlig kontroll (4.3.3)

SLV, SJV, DSM, SKL, LS

31 juli H) Underlag ömsesidigt stöd (4.3.4) SLV, SJV, DSM 15 sept.

I) Underlag revision av BM (4.3.5) SLV, SJV, DSM,

SVA, LS, SKL

15 sept. J) Riksrevisionens revision av centrala BM

(4.3.5)

PL 15 sept.

K) Underlag för att säkerställa att verksamhetskriterierna uppfylls (4.3.6)

SLV, SJV, DSM, SKL, LS

31 juli L) Genomgång och sammanställning av B,

C, D, G och K

PL 15 sept.

M) Genomgång och sammanställning av underlag om beredskapsplaner, H, I och J.

PL 13 okt.

N) Möte med styrgrupp och referensgrupp PG 21 sept.

M) Bearbetning av synpunkter från N och ett nytt förslag utifrån det.

PG 13 okt.

O) Ev ytterligare ett möte med styrgrupp och referensgrupp om det finns behov av det

PG Slutet av okt Delmål 2 Aktivitet Ansvarig funktion/huvud ansvarig anges i fetstil Datum klart

A) Förslag till uppdrag för att belysa planens legala status

PL, SVA 12 maj

B) Förankring av förslaget med styrgruppen PL 19 maj

C) Uppdraget ges till SLV, SJV, DSM PL 2 juni

D) Uppdraget slutfört 15 sept.

F) Vid möte enligt delmål 1 N, presenteras och diskuteras delmål 2

Delmål 3 Aktivitet Ansvarig funktion/huvud ansvarig anges i fetstil Datum klart

A) Underlag till arbetssätt för revidering av planen (4.3.7)

SLV, SJV, DSM, SVA, LS, SKL

13 okt.

B) Genomgång och sammanställning av A PL 20 okt.

C) Vid ev. möte enligt delmål 1 O presenteras och diskuteras delmål 3

PG Slutet av okt.

Övrigt

Sammanställning av planen och rapportering

Aktivitet Ansvarig funktion/huvud

ansvarig anges i fetstil

Datum klart

A) Förslag till ”remiss-skrivelse” och utskick till styrgruppen

PL 23 okt

B) Materialet i A med synpunkter från styrgruppen

PL 1 nov

C) Förslaget till plan ut för synpunkter från myndigheterna och referensgruppen

PL 6 nov

D) Synpunkter in PL 20 nov

E) Sammanställning av synpunkter PL 24 nov

F) Diskussion om synpunkterna och ändringar i planen med hänsyn till synpunkterna och ut med förslag till styrgruppen och beställaren

PG 1 dec

G) Synpunkter från styrgruppen och beställaren på den reviderade planen

PL 8 dec

H) Bearbetning av styrgruppens och beställarens kommentarer

PL 13 dec

H) Layout för web-publicering PL/administratör 20 dec

I) Webb-publicering och överlämnande till beställaren

PG 31 dec

Information

Information om arbetet på webb, generell information. PL, SLV, SJV, DSM, SVA, LS till den 20 juni.

Därefter föreslår PG ytterligare informationstillfällen. Informationsinsats vid projektets slut.

Rapport/möte med styrgruppen

En lägesrapport avlämnas senast den 20 juni, då även projektplanen fastställs. Övriga möten och avstämningar framgår ovan i denna bilaga.

Beredskapsplaner, som tas fram i ett arbete utanför projektet, kommer att

föreslås ha ett underlag klart till den 15 september. Arbetet ska enligt departementet samordnas av SJV.

Kommentar

SKL har efter sitt inträde i projektgruppen fått ansvar för underlag i vissa delar. I de fall datum för delmålen redan passerat den tidpunkt då SKL inträdde i projekt- gruppen, så utformar SKL sina bidrag så fort som möjligt och i övriga fall enligt planen.

In document Livsmedelsverket (Page 117-126)