• No results found

Funktionshindersfrågor

In document Årsredovisning 2011 (Page 62-68)

Strategier för funktionshinderspolitiken

I juni 2011 presenterade regeringen en strategi för genom- förandet av funktionshinderspolitiken 2011–2016. Boverkets arbete med att förbättra den fysiska tillgäng- ligheten och arbetet med insatser för att nå delmålen sker inom respektive ordinarie verksamhet.

I detta avsnitt redovisas sådana insatser som särskilt tydligt genomförs med anledning av det särskilda sek- torsansvaret.

61

Boverket har formulerat fem delmål.

• En bättre kommunal tillsyn över hur bestämmelserna om tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder följs. • En förbättrad tillämpning av bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder.

• Kommunerna ska ha inventerat sitt flerbostads- bestånd ur tillgänglighetssynpunkt.

• Funktionshindersperspektivet ska tydligt avspegla sig i den fysiska planeringen vid utgången av 2016. • Senast 2016 ska kommunerna utöva en väl fungerande hantering av bostadsanpassningsbidraget med en hög grad av rättssäkerhet.

En viktig del i uppdraget är att delmålen ska följas och att insatserna ska kunna mätas. Boverket ska årligen redovi- sa sitt arbete med delmålen i en särskild rapport till re- geringen senast den 15 mars. Boverkets arbete med sek- torsansvaret har därför framför allt handlat om att försöka ta fram nollvärden och beskrivningar av hur situ- ationen är när arbetet med delmålen börjar inför den kommande redovisningen.

Operativ samordning av sektorsansvaret

Boverkets samråd består av representanter från handi- kapprörelsen, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), länsstyrelsen och Boverket. Återkommande frågor i sam- rådet har varit arbetet med strategin för funktionshin- derspolitiken och myndigheternas delmål samt arbetet med och införandet av nya plan- och bygglagen (PBL).

Intern nätverksgrupp

Boverkets interna nätverksgrupp för funktionshindersfrå- gor har träffats elva gånger under året. Varje enhet är re- presenterad i gruppen för att särskilt täcka Boverkets oli- ka verksamheter. Ett införlivande av de beslutade del- målen i Boverkets verksamhet och att verka för att målen beaktas och synliggörs har varit en central uppgift för gruppen under året.

Boverket har den 7 september deltagit i en workshop om revidering av riktlinjerna Riv Hindren, anordnad av Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handi- sam). Workshopen innehöll en öppen diskussion om av- gränsningar, erfarenheter och utmaningar kring behov av nya riktlinjer för tillgänglighet.

Boverket har den 18 maj och den 30 augusti medverkat i Handisams regeringsuppdrag att tillsammans med rele- vanta myndigheter ta fram ett underlag till en undersök-

ningspanel bestående av enskilda personer med funk- tionsnedsättning.

Boverket har den 1 december deltagit i Handisams ar- betsseminarium om teori kring måluppföljning.

Enkelt avhjälpta hinder

I december 2011 genomfördes ett seminarium för framför allt kommunala handläggare om bestämmelserna om en- kelt avhjälpta hinder. Ett särskilt fokus låg på tillsyn och tillsynsvägledning, som också finns som ett av Boverkets delmål. Syftet med seminariet var, förutom att informera om nyheter, även att ha en dialog om Boverkets och läns- styrelsernas tillsynsvägledning. Seminariet kunde också följas på distans via webbsändning.

Tillgänglighetsfrågor i bostadsförsörjningen

I årets bostadsmarknadsenkät finns några frågeställning- ar kring hur kommunerna arbetar med tillgänglighetsfrå- gan i bostadsförsörjningen. Av resultatet framgår att det är 115 kommuner som särskilt arbetar med tillgänglighet i bostäder och bostadsområden samt 164 kommuner med tillgänglighet i offentlig miljö. Det framgår också att det är 81 kommuner som har tagit fram riktlinjer för bostadsför- sörjningen som berör tillgänglighetsfrågorna. Vidare framgår av resultatet att 69 kommuner har gjort en inven- tering av flerbostadshusbeståndet, varav 32 kommuner inventerat tillgängligheten för personer med nedsatt funktionsnedsättning.

5

noRdiskt samaRBete

Boverkets nordiska samarbete under 2011 har haft följande struktur och innehåll.

Nordiskt plan- och byggjuristmöte

Boverket och Socialdepartementet deltog i årets möte som anordnades i Danmark den 21–23 september 2011. Sverige höll en kort genomgång av den nya plan- och bygglagen och särskilt om planbesked. Frågor om hur till exempel Århus-konventionen och EU-regler påverkar plan- och byggfrågor i de nordiska länderna diskuterades. Gällande regler och möjligheter att ställa ytterligare krav i planer för klimat och hållbar utveckling gicks igenom. En allmän diskussion hölls om behovet av nya regler på dessa områden.

Nordiskt bostadsadministrativt möte

Det årliga mötet hölls den 17–19 augusti i Åbo, Finland. Särskilt intressant var Helsingfors metropolpolitik och den avsiktsförklaring som huvudstaden och kranskom- munerna gett när det gäller antalet nyproducerade lägen- heter. Island hade gjort en intressant nordisk jämförelse- studie av räntor och byggande.

Nordiskt byggmyndighetsmöte

Det årliga nordiska byggmyndighetsmötet hölls den 1–3 september i Reykjavik, Island. Vid mötet dryftades gränshinder inom byggområdet och tillnärmning av de nordiska ländernas byggregler, nationella val i eurokoder- na, gemensamma definitioner, energieffektivitet i bebyg- gelse, miljöklassning, övergången till EU:s nya byggpro-

duktförordning. En gemensam webbplats har skapats för att underlätta samarbetet.

Utöver mötet på Island har Boverket också deltagit i Socialstyrelsens tjänstemannamöte med de nordiska län- derna som start på ett samarbete för att begränsa gräns- hinder i de nordiska byggreglerna.

Boverket har vidare deltagit i arbetet med att ta fram ett enhetligt nordiskt system för rapportering av olyckor och tillbud med hissar och rulltrappor. Detta arbete är nu i sitt slutskede och systemet kommer att göras allmänt tillgängligt genom en nordisk standard.

Nordiskt planmyndighetsmöte

Det årliga planmyndighetsmötet hölls den 17–19 augusti i Hangö, Finland. Från varje land presenterades rapporter om utvecklingen inom fysisk planering. Läget beskrevs i de båda pågående samnordiska projekten Hållbar stads-

utveckling med hänseende på klimatutmaningen och Ma- ritim fysisk planering. Finska exempel belyste hur natur,

kultur och näringsliv kan balanseras som drivkrafter i stä- ders utveckling.

Nordisk kommunal nätverksträff

Norge var värd för nordiskt seminarium om kommunal planering i maj 2011. Mötet hölls i Son, vid Oslofjorden. Fokusområden för mötet var planering av kustzoner, ut- bildning för planerare samt landskapsplanering. Sverige medverkade med representanter från länsstyrelsen i Hal- lands län och med exempel från Laholms kommun, till- sammans med deltagare från Boverket.

Nordiskt projekt om hållbar stadsutveckling och klimatutmaning

Fokus låg på verktyg, regelverk, organisation och finan- siering av anpassningsåtgärder (utsläppsreducerande åt- gärder behandlas inte). Projektrapporten Bærekraftig by-

utvikling og klimatilpasning – sluttrapport og forslag til etablering av samarbeidsprogram färdigställdes i oktober. Nordiskt projekt om maritim fysisk planering

Under året har Boverket deltagit i diskussioner om hur lagstiftningen och det praktiska planeringsarbetet ser ut i Norden och vilka projekt som kan vara av intresse att följa. Gruppen har haft två möten och ett informellt möte på workshopen Bruk och förvaltning av de nordiska

havsområdena i dag och i morgon som Nordiska Minis-

Återrapporteringskrav enligt regleringsbrev:

* EU-relaterade och nordiska frågor Återrapporteringskrav:

1) Boverket ska redovisa arbetet med och resultatet av det nordiska samarbetet inom myndighetens olika

verksamhetsområden.

2) Boverket ska senast den 29 april 2011, till Tillväxtverket, redovisa hur myndigheten bidragit till att sprida erfaren- heter och kunnande om EU:s territoriella samarbets- program. Redovisningen ska innehålla projektexempel.

Internationellt

63

terrådets AEG-grupp ordnade. Då diskuterades också om arbetsfördelningen mellan AEG-gruppens havspla- neringsarbete och planmyndigheternas grupp.

Nordiskt vindkraftssamarbete

Boverket har medverkat i det nordiska samarbetet inom vindkraftsområdet kallat Nordvind. Arbetet har under 2011 varit fokuserat på vindkraft i kallt klimat och medborgarfö- rankring och vindkraft. Inom ramen för Nordvinds arbete har det tagits fram en rapport Vindkraft i kallt klimat. Under hösten 2011 ordnade gruppen också två semina- rier i Köpenhamn med dessa teman.

eu-samaRBete

EU – Erfarenheter och kunnande om EU:s territoriella samarbetsprogram

Boverket har den 28 april till Tillväxtverket redovisat pu- blikationen Territoriellt samarbete, fem exempel på kun-

skaps- och nätverksbyggande, ISBN 978-91-86827-11-3.

Exemplen hämtas bland annat från Öresundsregionen, Blekinge och Västra Götaland och från projekt som utgår ifrån klimatanpassningsarbete och transportfrågor.

EU – Plan Bothnia

Projektet syftar till att testa metodik för havsplanering (Marine Spatial Planning, MSP) i enlighet med de princi- per som upprättats av Helcom och Vasab, och att upprät- ta ett förslag till havsplan för Bottenhavet som kan tjäna som modell för kommande mellanstatlig havsplanering. Myndigheter från både Sverige och Finland deltar. Pro- jektet leds av Helcom och delfinansieras av EU (DG Ma- re). Det pågår mellan den 2 december 2010 och den 1 juni 2012. Arbetet under 2011 har löpt enligt projektplanen. Boverket har deltagit med två personer på de tre ordina- rie projektmöten som hållits under året samt på ett extra- möte för de svenska partnerna. Vi har i övrigt medverkat aktivt i insamlande och sammanställning av kartdata och andra planeringsunderlag, i skrivandet av det planpro- gram som ska lämnas till EU i början på 2012, samt i för- beredelserna inför projektmötena och i arbetsgruppens diskussioner om innehåll och form på planprogrammet. Boverket administrerar även de medel som är avsatta för de fyra länsstyrelser utmed Bottenhavet som deltar i projektet.

EU – ESPON och TCUM-kommittén

ESPON-programmet, som är inriktat på analyser och kun- skapsspridning rörande territoriella frågor och ett europa- perspektiv, har kommit långt i genomförandet av program- met. För närvarande pågår ett 60-tal projekt, många av dem i avslutningsfasen. ESPON står för European Obser- vation Network for Territorial Development and Cohesion. Det svenska intresset att medverka i ESPON är fortsatt högt, både som projektägare och projektdeltagare. Terri- torial Cohesion and Urban Matters (TCUM) har under året behandlat frågor om bland annat transportpolitiken, Inter- reg, stadspolitik och territoriella samarbetsfrågor. Tyngd- punkten i aktiviteterna har legat på informations- och er- farenhetsspridning mellan länderna och kommissionen. Boverket har representerat Sverige, tillsammans med Näringsdepartementet, i dels övervakningskommittéen för forskarnätverket ESPON, dels i kommissionens ar- betsgrupp för territoriella frågor, TCUM.

EU - Östersjöstrategin

EU:s Östersjöstrategi är en makroregional strategi med en handlingsplan som omfattar ett åttiotal så kallade flagg- skeppsprojekt och några tvärgående teman. Boverket ar- betar med att utveckla nätverk för hållbara städer och by- ar för att möta klimatutmaningen och förbättra miljön i Östersjön samt med att övergripande utveckla myndig- hetssamverkan.

Boverket har regeringens uppdrag att medverka i ge- nomförandet av EU:s Östersjöstrategi. Det första reger- ingsuppdraget (M2010/4331/I) slutrapporterades den 28 april, det andra regeringsuppdraget (S2011/8993/EIS) inkom till myndigheten den 7 november.

Under året har Boverket deltagit i möten med Miljöde- partementet, Östersjöstädernas förbund med flera i Åbo

5

den 1 februari, konferensen Green Growth in the Baltic

Sea Region i Riga den 5–6 maj, årskonferens i Gdansk den

24–26 oktober samt Tillväxtverkets samordningsmöten i Stockholm den 21 februari, den 2 maj, den 6 september och den 30 november. Inom uppdraget ryms flagskepps- projektet att utveckla nätverk för hållbara städer och byar.

EU – Mål 3 transnationellt samarbete och Mål 2 regional konkurrenskraft

Boverket har deltagit i övervakningskommitténs möten för förvaltningen av den Europeiska regionala utveck- lingsfonden (ERUF).

Inom Mål 3 transnationellt samarbete deltar Boverket på regeringens uppdrag i Nordsjöprogrammet och Öster- sjöprogrammet.

Inom Nordsjöprogrammet deltog Boverket under året i följande aktiviteter: övervakningskommitté den 29 mars i Bad Zwischenahn, beslutskommitté den 29 november i Hamburg och övervakningskommitté den 30 november i Hamburg, Tyskland; förberedelsemöten i den svenska subkommittén den 26 maj i Malmö och den 25 november i Halmstad; årsmöte den 22-23 juni i Brygge, Belgien, samt avstämningsmöten på Näringsdepartementet den 2 september och den 5 december.

Inom Östersjöprogrammet deltog Boverket under året i följande aktiviteter: Kommittémöten den 7–8 juni i Schwerin och den 27–28 september i Berlin, Tyskland. Dessa möten förbereddes nationellt med subkommitté- möten den 24 maj och den 8 september samt avstäm- ningsmöten inom den svenska delegationen.

Boverket deltog vidare i den stora konferens som ar- rangerades för samtliga transnationella regionalfonds- program den 15–16 september i Katowice, Polen. Totalt finns det 13 sådana program, varav Sverige deltar i de tre programmen för Nordsjön, Norra periferin och Östersjön. Syftet med konferensen var att utbyta erfarenheter mellan programområdena samt att ge underlag inför nästa pro- gramperiod 2014–2020.

Inom ramen för Mål 2 regional konkurrenskraft har Boverket medverkat i övervakningskommittéernas möten under innevarande år. Boverket är representerat i alla tre ÖK-kommittéer för Mål 2.

övRigt inteRnationellt aRBete

Kinasamarbete

Under september tog Boverket emot grupper i Karlskrona från Changzhou Housing Security and Real Estate Manage-

ment Bureau (1 september), Investigation and Inspection Office of Ministry of Housing and Urban-Rural Develop- ment (6 september), Housing and Urban-Rural Construc- tion Department of Jiangsu (27 september) samt medverka- de med energiexpert i det besök från Kina som

Regeringskansliet arrangerade i Växjö (14 september). Den 9 december träffades företrädare för Boverket och miljöteknikkontoret vid Sveriges ambassad i Peking, CEN- TEC, för att diskutera nästa steg i samarbetet med Kina, pre- liminärt ett seminarium om energifrågor under våren 2012.

Sidasamverkan

Under 2011 avslutade Boverket sin medverkan i två Sida- projekt på Balkan. I projektet Spatial Planning Support

Project, Montenegro, har Boverket medverkat i projekt-

uppföljningsmöte den 9–10 juni i Zabljak. Under första veckan i november har en grupp tjänstemän från Monte- negros regeringskansli tagits emot på ett svenskt studiebe- sök i Stockholm, Huddinge och Malmö. I projektet Municipal Spatial Planning Project II, Kosovo, har Boverket medverkat med föredrag och i möten i Pristina den 12–14 juli.

Samtidigt har Boverket inlett ett Sida-finansierat sam- arbete med Indonesien om hållbart byggande. Boverket medverkade vid seminarium och möten den 4–16 juni i Jakarta samt tog emot en grupp som besökte Malmö, Karlskrona och Stockholm i första veckan av november.

International Federation for Housing and Planning

Boverket är medlem i denna organisation för bostads- och planeringsfrågor med tonvikt på hållbar stadsutveckling samt innehar en plats i dess rådgivande council. Boverket deltog i årets konferens i Tallinn den 11–14 september på temat The impact of housing and planning on the econo-

mic environment. Stadsutvecklingen i London, Helsingfors

och Hamburg belystes, liksom energieffektivisering i Est- land, Sverige och Tyskland. Boverket har inlett kontakt med Göteborgs stad, där nästa års världskonferens plane- ras hållas på temat Inclusive cities in a global world.

World Sustainable Building Conference

Boverket har tillsammans med Formas tagit initiativ till att samordna det svenska deltagandet på konferensen, som genomfördes i oktober i Helsingfors. Vi ordnade en svensk monter, deltog med flera presentationer av resul- tat från BETSI-undersökningen av det svenska byggnads-

65

beståndet, arrangerade flera mindre seminarier för att hålla fram svenska goda exempel samt ordnade även ett studiebesök. Kungliga Tekniska högskolan (KTH) presen- terade miljöindikatorer för bygg- och fastighetssektorn som de utvecklat på Boverkets uppdrag.

International Council for Research and Innovation in Building and Construction (CIB)

Boverket är medlem i CIB och dess styrelse. Under 2011 har det varit två styrelsemöten, varav ett i anslutning till Sus- tainable Building, SB11, i Helsingfors. CIB är delansvarig för Sustainable Building. CIR är en sammanslutning av alla svenska högskolor, organisationer och företag som är med- lemmar i CIB. Boverket har en representant

i dess styrelse och årligen ordnas två externa möten förutom årsmöte.

Inter-Jurisdictional Regulatory Collaboration Committee (IRCC)

IRCC är en internationell organisation med syfte att främja utvecklingen av funktionsbaserade regelverk för byggnadsverk. Under året har det varit två möten med information mellan 13 länder om funktionsregler och dessutom vid samma tillfällen, seminarier om BIM, (byggnadsinformation) och katastrofer, (jordbävningar, tsunami, översvämningar, skogsbränder med mera). Före det senare mötet redovisades svenska tillgäng- lighetsregler för 500 australiska byggare i samband med en redovisning av skärpning av australiska regler. Boverket medverkar kontinuerligt genom informations- utbyte elektroniskt via förfrågningar från de andra län- derna. Regler om brandskydd är ett exempel där de an- dra länderna varit intresserade av de nya svenska reglerna. Boverket har frågat om kostnader för standar- der upplevs som ett problem i andra länder och om de har något förslag till lösning av problemet.

Consortium of European Building Control (CEBC)

CEBC har medlemmar från 27 länder, främst statliga myndigheter samt yrkesföreningar. Organisationen har två möten per år. Den 8–10 maj arrangerade Boverket mötet i Stockholm med 40 deltagare från 21 olika länder. Stockholms stad presenterade hur de arbetar i byggpro- cessen, varför Stockholm blev utsedd till European Green Capital 2010 samt några kommande intressanta projekt. Sweden Green Building Council berättade om Building

Green in Sweden-Sustainability and Energy Efficiency in a Cold Climate.

Vidare hölls presentationer av myndighetsarbete i England och Wales, Tyskland respektive USA. Från Öster- rike presenterades ett system för att bedöma hållbart byggande och Tyskland redogjordes för två system som används där. BRE Global, UK, presenterade slutligen UK BREEM. Sist på dagordningen lämnades information om EU:s byggproduktförordning.

Reference Framework for European Sustainable Cities (RFSC)

Boverket har på regeringskansliets uppdrag deltagit i MS/I-arbetsgruppen för RFSC med möten den 24 feb- ruari i Paris, den 11–12 maj i Leipzig och den 20 septem- ber i Bryssel. Boverket deltog även i introduktionen den 15–16 mars i Bryssel av det sjuttiotal pilotstäder som un- der perioden mars–september har utvärderat första ver- sionen av webbverktyget som beskrivs på www.rfsustai- nablecities.eu. Webbverktyget omfattar ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter på stadsutveckling och främjar sektorsöverskridande flernivådialog. Städer, kom- muner och regioner får stöd för att stegvis utveckla en självförståelse för nästa utvecklingssteg och komma i kontakt med andra som har liknande utgångspunkter och frågeställningar eller som kan visa fram goda exempel. Från Sverige har Umeå och Uppsala kommuner engage- rat sig som pilotstäder. Göteborg deltar sedan tidigare i UR- BACT-projektet LC FACIL, som också utvärderar RFSC. Den 1 september arrangerade Regeringskansliet och Boverket ett möte i Stockholm för den svenska nationella samrådsgrup- pen, varefter svenska synpunkter kunde insändas.

5

SymbioCity-samverkan

Boverket har under året deltagit i workshopen om Symbio- City som arrangerades av Sveriges Kommuner och Lands- ting den 6 september i Stockholm. Boverket har inte anli- tats för några externa SymbioCity-aktiviteter under året.

Tabell 32 Prestationstyp Extern samverkan internationellt

2011 2010 2009 Kostnader i mnkr (hela myndigheten) 13,3 Ingen

uppgift uppgiftIngen Varav Myndighetsövergripande 4,9 Ingen

uppgift uppgiftIngen

Källa Agresso. Prestationstypen har fått delvis nytt innehåll under 2011 varför det inte går att få en jämförelse med tidigare år.

Resursanvändning

In document Årsredovisning 2011 (Page 62-68)