• No results found

Verksamhetsöversikt Myndighetsövergripande

In document Årsredovisning 2011 (Page 60-62)

59 MyndIGhETSÖVERGRIPAndE

kommunerna har aktuella planeringsunderlag för miljö- anpassade transporter, kulturhistoriska respektive este- tiska värden samt grön- och vattenområden. Nytt för 2011 är att resultaten också redovisas i form av Sverigekartor. En uppdatering av flera av indikatorerna för God be- byggd miljö som presenteras på Miljömålsportalen har ge- nomförts under hösten 2011. Resultaten från miljömålsen- käten används som underlag för flera av dessa: Antikvarisk

kompetens, Planering energi, Planering grönstruktur och vattenområden, Planering kulturmiljö, Planering transpor- ter och Rivningsförbud.

I samverkan med RUS har Boverket påbörjat ett arbete med att hitta ytterligare indikatorer för God bebyggd miljö, eftersom alla viktiga aspekter av målet inte täcks av befint- liga indikatorer. Boverket konstaterar att det i dag saknas kontinuerlig uppföljning av bland annat statusen i bygg- nadsbestånden när det gäller inomhusmiljö och kulturvär- den, och även när det gäller människors tillgång till olika typer av service respektive exponering för trafikbuller. Boverket har under året lämnat yttrande om förslagen i Naturvårdsverkets rapport Miljömålen på ny grund och Miljömålsberedningens rapport Etappmål i miljömåls-

systemet, SOU 2011:34 (dnr 10139-2498/2011).

För att bidra till måluppfyllelse av miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö har flera insatser gjorts under året. När det gäller planeringsunderlag har exempelvis plane- ringsstödet för vindkraft haft stor betydelse, se även av- snittet om stöd för planeringsinsatser för vindkraft inom området Stöd och bidrag. Boverket har sedan 2007 förde- lat medel till 211 kommuner och 13 länsstyrelser, och stö- det tycks ha ökat planeringsaktiviteten även i stort.

– Buller

Boverket publicerade 2010 en handbok och allmänna råd

Flygbuller i planeringen, ISBN 978-91-86342-34-0 om lo-

kalisering av ny bebyggelse i områden som berörs av flyg- buller. Under 2011 har arbetet följts upp på olika sätt. Se- minarium om flygbuller och tillsyn har genomförts i samverkan med Naturvårdsverket, Transportstyrelsen, Försvarsmakten och Sveriges Kommuner och Landsting. Ytterligare seminarier planeras till 2012.

Boverket har också medverkat i en arbetsgrupp inom projektet Kvalitetssäkring av flygbullerberäkningar. Arbe- tet har resulterat i en produkt som ska utgöra underlag för en enhetlig tillämpning av flygbullerberäkningar bland annat vid bebyggelseplanering invid flygplatser, dnr 1427-1479/2010.

Samverkan och externa projekt om samhällsbuller

Boverket arbetar under 2010–2012 i ett projekt som syftar till att öka de centrala myndigheternas samsyn i buller- frågor, Strategi för kommunikation inom samhällsbuller. Arbetet bedrivs gemensamt av Boverket, Naturvårdsver- ket, Trafikverket, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Parallellt med projektet ovan har en nationell samord- ning av omgivningsbuller påbörjats under ledning av Na- turvårdsverket. Boverket medverkar aktivt i arbetets styr- grupp och arbetsgrupp där avsikten är att identifiera och beskriva målkonflikter inom och mellan myndigheterna och så långt som möjligt lösa dessa. En första avrapporte- ring kommer att göras våren 2012.

Boverket har under året publicerat en uppföljning av trafikbullerexponeringen vid samtliga bostäder i flerfa- miljshus som byggts under perioden 1998–2008, Trafik-

buller och nybyggda bostäder, dnr 242-1304/2010. Många

nya bostäder har en bra ljudmiljö, men ett fåtal bostäder exponeras för alltför höga ljudnivåer från trafiken. Som helhet visar undersökningen att 20 procent av bo- städerna utsätts för ljudnivåer som överskrider riktvärdet 55 dBA. För flertalet av dessa har kompensationsåtgärder vidtagits såsom exempelvis tillgång till en skyddad sida med låga trafikbullernivåer.

Boverket har erhållit projektmedel från Naturvårdsver- ket för en studie om störningsenkäter om buller och dess funktion som miljöhälsoindikator. Projektet avrapporte- ras under 2012.

– Avfall

Under 2011 färdigställdes handboken Avfallshantering – till-

gänglig, säker och estetisk. Inspiration och vägledning vid

planering och byggande av avfallsutrymmen, återvinnings- stationer och återvinningscentraler, dnr 1259-2053/2009.

Boverket har också medverkat i Naturvårdsverkets Avfallsråd.

– Energianvändning i byggnader

När det gäller energianvändning i byggnader har Boverkets byggregler (BBR) skärpts även för byggnader med andra uppvärmningssätt än elvärme. De nya kraven, som träder i kraft den 1 januari 2012, omfattar inte bara nya byggnader utan också befintliga byggnader som ändras. Boverket har administrerat stöd för installation av sol- värme i småhus, samt den databas för alla energideklara- tioner som genomförts sedan 2008. Boverket har under året också arbetat med ett system för energiklassning av byggnader. Energiklassningen ska baseras på de uppgifter som framkommer genom energideklarationerna.

– God inomhusmiljö

För en tillfredsställande inomhusmiljö spelar ventila- tionskontrollen en viktig roll. Målet är att år 2015 ska samtliga byggnader, där människor vistas ofta eller under längre tid ha en dokumenterat fungerande ventilation. Det är också viktigt att i samband med ventilationskontrollen föreslå vad som kan göras för att minska energiåtgången för ventilationen utan att det medför sämre inomhusklimat. Se även under om- rådet Byggande och förvaltning.

Boverkets sektorsansvar för miljö

Förutom det särskilda ansvaret för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö har Boverket även ansvaret för att bi- dra till att alla miljömålen uppnås inom verksamhetsom- rådena fysisk planering och hushållning med mark och vattenområden, boende samt byggande och förvaltning. När det gäller fysisk planering och hushållning med mark och vattenområden har Boverket bland annat arbe- tat med projektet Miljömålen i översiktsplaneringen. Pro- jektet syftar till att belysa hur miljömålen har använts i kommunernas översiktsplanering och om eventuella ställningstaganden har varit en utgångspunkt i olika be- slutssammanhang. Av kommunerna har 45 procent arbe- tat med miljömål i översiktsplanen.

Boverkets rapport Sammanställning av nationella mål,

planer och program av betydelse för fysisk samhällsplane- ring, dnr 109-2640/2011, har också bäring på miljömålen.

Under 2011 har Boverket färdigställt rapporten Boen-

dets miljöpåverkan - en litteraturstudie om miljöpåver-

kan i vardagen – som är en litteraturstudie om miljöpå-

verkan i vardagen, dnr 1409-3123/2011.

Boverket har tagit fram rapporten EU:s påverkan på fy-

sisk planering – En kartläggning av EU-initiativ på miljö- området, dnr 214-2092/2009.

Under senhösten har Boverket också arbetat med att göra en översikt över olika statliga myndigheters instruk- tioner när det gäller kunskapsförsörjningen i planerings- systemet, vilket är en viktig del i att bättre beakta miljö- aspekter i den fysiska planeringen.

Under året har Kungliga Tekniska högskolan, KTH, på uppdrag av Boverket fortsatt med utvecklingen av miljö- indikatorer för bygg-och fastighetssektorn. Ett tidigare uppdrag redovisades 2011 i rapporten Miljöindikatorer

för bygg- och fastighetssektorn, dnr 100-4881/2009.

Under året har ansvaret för projektet Miljödata om

byggd miljö lämnats över från Riksantikvarieämbetet till

Boverket. De två myndigheterna och Socialstyrelsen har under året vidareutvecklat strukturen för miljö-

data om byggd miljö från den rapport som redovisades i mars 2010 (Förslag till Program för miljödata om byggd

miljö, Boverket, Riksantikvarieämbetet och

Socialstyrelsen 2010).

Uppföljningsstrukturen består nu av elva uppfölj- ningsområden som delats in i 20 delområden. Till del- områdena hör 32 olika faktorer till vilka indikatorer kom- mer att tas fram och följas upp.

Se även avsnitt avseende Hållbara städer under Sam-

hällsplanering och bebyggelseutveckling.

Boverkets interna miljöarbete

För Boverkets interna miljöarbete, se avsnittet om inte- grerat ledningssystem för kvalitet, arbetsmiljö, informa- tionssäkerhet och miljö under rubriken Organisations-

styrning.

In document Årsredovisning 2011 (Page 60-62)