• No results found

Fyra bilder från JM

In document Bilden av Hållbarhet EXAMENSARBETE (Page 57-60)

4. Empirisk analys

4.4.3 Fyra bilder från JM

Bild J1 se bilaga 13

Kriterier: det är framsidan på företagets årsredovisning 2017.

Lingvistik. I denna bild syns företagets logga i det nedre högra hörnet och högre upp på

bilden står det 17 årsredovisning 2017 som indikerar att detta dokument gäller företagets årliga finansiella rapport för ett specifikt år.

Denotativ beskrivning. I denna bild syns ett lekande barn och barnet har en t-shirt under

ett par hängselbyxor och detta barn ser ut att befinna sig på ett kontor. Barnet leker med en lära-gå-vagn som är svart med vitt handtag och i denna finns en röd boll med vit text. Detta barn har ryggen mot åskådaren och går mot en vit byrå som syns i bakgrunden och på denna ligger ett flertal tidningar utspridda samt ett antal andra saker. Barnet är fokus i denna bil och byrån samt de saker som ligger på är suddig därmed en del av bakgrunden.

Konnotativ notering. Barn associeras med något oskuldsfullt, vilket förstärks av att

barnet även är blond. Barnet kan även stå för framtiden och att denna framtid är ljus då det är mycket ljusa färger i bilden. Därmed att det går att lita på att JM arbetar för en ljus framtid. Den stora siffran sjutton är av en grön nyans och den gröna färgen är harmonisk och symboliseras ofta med naturen samt förknippas den ofta med hälsa, ungdom, säkerhet och miljömedvetenhet. Den röda färgen på bollen är en färg som snabbt fångar uppmärksamheten och den står för energi och passion, makt och styrka. Eftersom fokus i bilden ligger på barnet kan det tolkas som att fokus hos JM är på barnen och den framtida generation. Kontoret skulle kunna vara JM:s kontor och där får

52 alltså enligt bilden barnen vara och leka vilket ger bilden av ett lekfullt, nytänkande och fantasifullt byggföretag med barnasinnet kvar. Kontoret i sig ser rent och välordnat ut. Bilden skulle kunna säga: JM är ett ordentligt och juste byggföretag som tänker i nya banor och tar hänsyn till framtida generationer.

Bild J2 se bilaga 14

Kriterier: hållbarhetspåstående i textform samt att det var en ovanlig bild i

sammanhanget.

Text: Alla JM:s bostäder blir miljömärkta med Svanen.

Lingvistik. Bilden innehåller ingen text men den tillhör en underliggande text som

förklarar att alla JM:s bostäder blir miljömärkta med Svanen. Denotativ beskrivning. Bilden är tagen på en del av ett vardagsrum med designmöbler och ljusa naturfärger. På ett rustikt soffbord i massivt trä står en stor glasvas med ännu ej utslagna tulpaner. Där ligger även ett uppslaget livsstilsmagasin. En ljusbrun fåtölj i mocka/läder -material syns till höger och en ljusgrå tygsoffa med en fårfäll och några kuddar står mot den bortre väggen. På den bortre väggen som är grå, aningen mörkare nyans än soffan, hänger tre tavlor med svartvit, abstrakt konst. Färgerna i bilden domineras av grått, vitt och svart med inslag av ljusbrunt (bordet och klädseln på fåtöljen), grönt (tulpanernas stjälkar) och gult (tulpanernas outslagna knoppar).

Konnotativ notering. De valda färgerna på väggen och möblerna är ofta förknippade

med naturen även det material som möblerna och golvet är gjort av. Den bruna färgen skapar avkoppling och fokus medan den gröna skapar harmoni. Den gröna färgen är den som mest är kopplad till texten under då grönt ofta förknippas med miljömedvetenhet. Bilden är en direkt koppling till den understående texten om miljömärkta bostäder. Enligt bildtexten blir alla JM:s bostäder miljömärkta med Svanenmärket och på bilden ses ett modernt och designat hem. Det verkar innebära att man kan bo fint och modernt men ändå miljövänligt. Svanenmärket är ju en etablerad märkning i Sverige så JM:s hållbarhet ur en miljösynpunkt blir verifierad av en extern, pålitlig part som allmänheten känner till. Det upplevs som att JM genom bilden försöker locka till sig en grupp kunder (hyresgäster, husköpare) som i vanliga fall skulle kunna vara skeptiska till hållbarhet pga. att det inskränker på levnadsstandarden. Därmed att JM försöker visa att man hos dem kan bo fint och exklusivt men på samma gång hållbart.

53 Bild J3 se bilaga 15

Kriterierna: hållbarhetspåstående i textform samt olika typer av människor.

Lingvistik. I denna bild finns ingen text men en tillhörande rubrik ”Människan i fokus”

samt en kort beskrivelse av vad detta innebär ”Människan i fokus innebär för oss att vi skapar förutsättningar för våra kunder att upprätthålla en hållbar livsstil”. Denotativ

beskrivning. På bilden syns fyra personer sitter runt ett middagsbord och äta. Det är två

män och två kvinnor. Människorna ler och verkar ha det trevligt och på deras bord kan man se grönkål, sparris och knäckebröd. I deras dricksglas är det vatten. Människorna ger ett välvårdat intryck och är klädda i dämpat färgglada modemedvetna kläder, dessutom att dessa människor bär olika färger på sina kläder kan vara en indikering om att de har olika personligheter. En av männen verkar ha ett asiatiskt ursprung medan resterande tre personer ger intrycket av att komma från Europa. In från vänster, från förmodligen ett fönster, strömmar ljus. I bakgrunden skymtar en växt och ett vitrinskåp och bakom det en vitmålad vägg.

Konnotativ notering. Människorna ser ut att skratta och ha roligt, troligen är det

mannen i den gröna tröjan som sagt något roligt då de tre andra skrattar och tittar på honom. Det finns tydliga kopplingar mellan bilden i den understående texten om människan i fokus. Dessa fyra människor bär olika färger på sina kläder och det kan vara en koppling till olika personligheter.

Bild J4 se bilaga 16

Kriterierna: barn och symboliska handlingar (barnen sträcker sig efter en ballong).

Lingvistik. I bilden på en gul ballong finns företagets logga och texten ”Hus att trivas i”.

Bilden tillhör en text med rubriken ”Samverkan med vår omvärld” och en förklarande text om att JM har en öppen dialog med omvärlden för att fånga upp önskemål.

Denotativ beskrivning. På bilden ses två barn, en pojke och en flicka, sitta i en vit

designerfåtölj formad som ett klot. De sträcker sig båda efter en gul ballong som sitter fast i ett snöre som pojken håller i med andra handen. Flickan bär rosa kläder medan pojken bär mörka kläder med inslag av vitt. Det ser ut som han låtsas släppa ballongen medan flickan försöker hindra honom från att göra detta.

54 Ballongen är gul och den del i bilden som står ut mest och det som först uppfattas. I bakgrunden syns en vit gardin som täcker en vägg, samt syns en liten del av ett fönster och ett element.

Konnotativ notering. Gul är en färg som sägs få människor att prata. Barnen på bilden

ser glada ut sträcker sig efter ballongen med JMs logo på vilket kan symbolisera att barnen tycker om husen JM bygger och trivs där, vilket konfirmerar texten ”hus att trivas i” som står på ballongen. Ballongen kan symbolisera en idé om en drömbostad som svävar ovanför barnen. Drömbostaden är enligt texten på ballongen JM och det är barnens och därmed familjernas favorit vilket symboliseras av att barnen så gärna vill fånga ballongen. Den gula färgen på ballongen används ofta för att fånga människors uppmärksamhet, då det är en färg som vi ser först och glömmer sist. Glada barn i ett hus kan lätt tolkas som en symbol för nöjda och lyckliga familjer. Kunderna till JM är med andra ord nöjda och lyckliga och enligt texten är JM lyhörda för sina kunders önskemål vilket innebär att det är lätt att trivas där. Exakt hur JM tänker med denna bild till texten ”Samverkan med vår omvärld” är lite svårt att förstå, kopplingen till andra intressenter än kunderna tycks vara ganska svag. Enligt bildtexten så samverkar JM väldigt öppet och bra med alla intressenter såsom kunder, medarbetare, ägare, investerare,

samarbetspartners och andra intressenter. Denna bild verkar dock inrikta sig först och främst på intressentkategorin kunder.

In document Bilden av Hållbarhet EXAMENSARBETE (Page 57-60)

Related documents