• No results found

Fyra bilder från NCC

In document Bilden av Hållbarhet EXAMENSARBETE (Page 42-46)

4. Empirisk analys

4.2.3 Fyra bilder från NCC

Bild N1 se bilaga 5.

Kriterier: Framsidan på företagets årsredovisning för 2017

Text: Årsredovisning 2017, NCC

Lingvistik. I det övre högra hörnet syns texten ”Årsredovisning 2017” vilket upplyser

oss om att detta är rapporten om företagets finansiella information och händelser för 2017. Företagets logga syns i det nedre högra hörnet.

Denotativ beskrivning. Denna bild är framsidan på företagets årliga rapport och det ser

ut att vara mycket som händer då det ser ut att vara en överblick på ett pågående anläggningsarbetet. Det är ett flertal olika maskiner som är i processen att plana ut marken och utifrån bredden samt hur det verkar fortsätta längre bort ser det ut att vara grunden till en väg eller järnväg de anlägger. Området är omringad av en utbredd grön barrskog som fortsätter långt in i bilden och en himmel över sig som ser ut att vara täckt av moln, men solen ser ut att spricka igenom då området är upplyst och soligt. I

37 hon bär skyddshjälm med hörselkåpor samt en reflextröja och neongula arbetsbyxor. Denna kvinna ser ut att stå och överblicka det pågående arbetet. Fotografen ser ut att stå en liten bit bakom denna kvinna samt stående på något så att denne får med det som händer längre bort, annars hade troligen endast de närmaste maskinerna varit med i bilden.

Konnotativ notering. Bildens helhet kan tolkas ange en berättelse om det arbete

företaget utfört under året samt ge en överblick på de typiska arbetsuppgifterna som utförs av detta företag. Bilden upplevs som positiv eftersom det är soligt och fint i den gröna skogen, från en annan vinkel hade det troligen gått att åstadkomma en mycket mörkare bild där fokus är på hur de river upp naturen för att anlägga ännu en asfalterad väg. Därmed går det att tolka det som att företaget vill skapa en bild av deras arbete som något bra, fokus är mer på hur de anlägger något nytt och positivt än på den skog de varit tvungen att röja för att göra plats för vägen då det kan upplevas som något negativt när skog tas ned. Fokus riktas därmed bort från ett problem skapat av denna händelse till denna lösning på ett befintligt problem. Att välja en kvinnlig arbetare på framsidan av årsredovisningen kan betyda att man vill visa att NCC:s består av en bred och mångfaldig organisation och skickar ut signaler att man inom NCC tycker det är viktigt med jämställdhet.

Bild N2 se bilaga 6

Kriterier: Hållbarhetspåstående i textform samt natur och grönska.

Text: Hållbarhet – Vi arbetar målmedvetet med att minska både vår egen och våra

kunders miljöpåverkan och fortsätter att vässa våra erbjudanden med fler hållbara produkter och lösningar. Lingvistik. Till denna bild finns en tillhörande rubrik

”Hållbarhet” samt en kort text om hur de arbetar med hållbarhet. I texten står det att de är energiskt och konsekvent inriktade på deras mål att minska sin egen och deras kunders miljöpåverkan, därmed att de använder all kraft de har för att ständigt genomföra nya mer hållbara och miljövänliga arbetssätt. Genom att de arbetar

målmedvetet kan de fortsätta: ”…att vässa våra erbjudanden med fler hållbara produkter och lösningar”.

38

Denotativ beskrivning. Fokus i bilden är på en växt eller sädesslag ute på en äng, där en

hand sträcker ut sig mot denna växt med ett solsken som tar upp hela bakgrunden. Bilden är tagen i starkt motljus och på ett vis som gör att detta sädesslag är mittpunkten i bilden därmed det av mest betydelse, speciellt med tanke på viset handen sträcker sig och nästan omfamnar den. Det ser vördnadsfullt ut och med en viss längtan, sedan utifrån handens storlek och grovhet är detta sannolikt en manlig hand. Bilden ser nästan ut att vara tagen i en dröm med hur ofokuserat allt framstår förutom denna växt.

Fotografen sitter nog på knäna nära detta objekt och tar en fokuserad närbild på sädesslaget.

Konnotativ notering. Eftersom bilden ser ut att vara tagen som i perspektivet att

beskådaren drömmer, kan det innebära att sädesslaget är drömmen eller mer specifikt drömmen är att vi ska fortsätta ha möjlighet att odla vår föda även i framtiden, med andra ord ett önskat tillstånd för framtiden. Då NCC i texten förklarar att de arbetar målmedvetet med att minska både sin egen och sina kunders miljöpåverkan bidrar alltså NCC till att denna framtidsdröm ska kunna bli verklighet.

Bild N3 se bilaga 7

Kriterier: Olika typer av människor och hållbarhetsprövande element.

Text: NCC Nystart – För utrikesfödda ingenjörer

Lingvistik. Till denna bild finns en tillhörande rubrik som indikerar att företaget

erbjuder platser för utrikesfödda som är utbildade ingenjörer och att detta kommer ge dem en nystart.

Denotativ beskrivning. Det syns ett flertal människor i bilden men fokuseringen är på

de två kvinnor i bildens centrum som diskuterar något. Alla är klädda i skyddshjälm och reflexväst med företagets logga. Den ena kvinnan bär en sjal runt huvudet och den andra kvinnan är den enda i bilden som bär ett passerkort runt halsen. Kvinnan med sjalen ser fokuserad och intresserad ut samt ser ut att gestikulera för att bättre beskriva det hon pratar om.

39

Konnotativ notering. Eftersom fokus ligger på kvinnorna och inte på någon av de

många män som står framför och bakom dessa två kvinnor, kan det tolkas som att företaget gärna vill att fler utrikesfödda kvinnor söker sig till dem. En av dessa kvinnor bär som nämndes ovan ett id-kort eller passerkort runt halsen och ingen av de andra bär något sådant. Detta kan innebära att denna kvinna redan arbetar för NCC och är den som leder gruppen på möjligtvis en rundtur på arbetsplatsen. Kvinnan som bär sjal får i bilden representera utrikesfödda kvinnor. Denna kvinna förklarar och gestikulerar något till kvinnan med passerkort vilket kan tolkas som att NCC lyssnar på och tar hänsyn till utrikesfödda, framför allt kvinnor, och involverar dem och låter dem vara en del av organisationen. NCC tar härmed ett samhällsansvar där de skapar möjligheter för nya svenskar. Detta visar också att NCC står för allas lika värde, mångfald och att alla ska ha en chans i arbetslivet.

Bild N4 se bilaga 8

Kriterier: Symboliska artefakter/händelser

Text: Efterlevnad och verktyg för affärsetik

Lingvistik. Till denna bild finns en tillhörande rubrik vilket ger vägledning vid tolkning

av bilden.

Denotativ beskrivning. I denna bild är det kompassen som är central i bilden och den är

förankrad i bältet på en person. Sedan i bakgrunden utanför bildens fokus är det personen med kompassen som skakar hand med en annan person, och båda dessa bär kostym. Bakom dessa personer är det en otydlig bakgrund som antingen kan vara en byggnad eller en ställning av något slag, men det är för suddigt för att kunna säga säkert.

Konnotativ notering. Det som går att associera med en kompass är vägvisare och

handslaget är att dessa två personer har kommit överens om något. Kostymklädda associeras ofta med viktiga och professionella personer, med andra ord en person som fattar viktiga beslut. Därmed kan kompassen vara ett verktyg för att överenskommelser efterlever affärsetiken, en vägvisare vid otydliga och komplexa affärer. Bilden vill alltså säga att NCC gör affärer på ett etiskt riktigt sätt då de har ett verktyg, ”etik-kompassen” som guidar dem.

In document Bilden av Hållbarhet EXAMENSARBETE (Page 42-46)

Related documents