• No results found

Fyra decennier som förändrade världen

In document Bildt VS Schulman (Page 63-68)

Så heter den underlagsrapport till globaliseringskommissionen som Johan Norberg skrivit och som just publicerats.

Läsvärd är den förvisso, och för den som är utrustad med hygglig printer går den också att ladda ner för läsning.

Den politiska debatten koncentreras oftast kring vad som måste göras för att komma åt olika former av brister, och med ett globalt perspektiv finns det förvisso åtskilliga sådana.

Men ofta glömmer vi det positiva som sker.

En tredjedel av världens befolkning lever i länder och regioner med en tillväxt kring 10 %. Aldrig förr i mänsklighetens historia har fattigdom trängts tillbaka så snabbt som nu.

Kinas ekonomi fördubblas vart sjunde år, och på sikt kan Indien komma att ha en än mer imponerande utveckling.

Om detta och annat skriver Johan Norberg. Och förtjänar att läsas.

Kommentarer:

Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 11:41 am

Jaja, Martin Luther ansågs även han värd att läsa, en tid. Jag är skeptisk mot alla överstepräster och deras postillor i den nya religionen

marknadsliberal kapitalism.

OK, jag skall läsa “Böj dig i bön mot Manhattan, fem gånger per dag”-Norberg. Jag har läst honom förr och han torde väl bo i samma tunnel fortfarande. Men, vi får se.

Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 12:00 pm

Intressant, allt och alla utvecklas, även Johan Norberg. Efter att ha läst första kapitlet är jag imponerad av hans abstrakta kapacitet när det gäller hur man ser på världen och statistiken.

Vad jag skulle vilja tillägga är att i globaliseringen sker en icke

oväsentlig ekonomisk polarisering. Frågan är om han lagt märke till det, eller undviker att nämna det. Förordet till kap.2 indikerar inget sådant; “I kapitel 2 av denna rapport beskrivs förändringar med ekonomiska indikatorer, som BNP per capita,” En nästan totalt värdelös indikator. Vi får se, nu skall jag hålla käft och läsa. Norberg är en mycket bra, lättläst skribent som kan rekommenderas. Inledningen ser verkligt lovande ut.

hillary2 Säger:

november 11, 2007 kl. 12:08 pm

globalisering = prispressproduktion in absurdum

nu slänger landstinget sina kalsonger istället för att tvätta dem halleluja

billyjoejimbob Säger:

november 11, 2007 kl. 2:39 pm

Lilla hillary2 längtar tillbaka till tiden före Gutenberg.

Jag är även nästan säker på att hon använder tygnäsdukar i st. för pappers!

Hennes ikoner är och förblir, Erlander, Sträng och Palme. Let the good times roll ……… Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 3:37 pm

billy kork.

Tillbaka till slavplantagerna. Plantagen ökar produktionen med piska och minskar kostnaderna genom mindre mat och sämre bostäder till slavarna. Plantagens BNP per kapita ökar och alla har därmed fått det bättre,…..idiot.

Jag är på dåligt humör. Försöker få igång en Omnibook 800 från

stenåldern, samtidigt som ett gångjär i köksinredningen gick sönder och jag måste skruva ut modert-skruvar (enkelsåriga flatskallar) från -58, med en neandertalmejsel, flat, enkelspårig djävla moderatmejsel. Näe, allvarligt talat, har du inte i huvudet så pass att du förstår globalisering och polarisering,….håll då käft.

soli01 Säger:

november 11, 2007 kl. 4:14 pm

Kachina: Nu är det sannerligen friska vindar som blåser. Ja, inte är det lätt när gamla sossegrejor börjar rosta sönder. Det är säkert från den tiden enl vad du säger , men vi skyller givetvis allt detta som har skett och sker på moderaterna. Du är just nu den som verkar stressad och det är du inte ensm om. Går min transiver -radio - sönder är det inte bra även för min omgivning!

Ha trots vissa bekymmer Kachina-tålamod :) billyjoejimbob Säger:

november 11, 2007 kl. 5:40 pm

kachinagubben

Göran Skytte skriver i dagens Svenska Dagbladet ord riktade direkt till dig. Läs och njut!

Rekommenderar även alla andra att ta del av Görans mycket kloka ord.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_580685.svd

Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 6:09 pm

“För mig innebär globaliseringen bättre tillväxt i större områden dvs minskad fattigdom och ett större, ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan länder och mellan regioner.”

Ursäkta om jag blir grov i mun, men hur f-n är det ställt? Om

plantagens BNP ökar hundra procent, får inte slavarna ett bättre liv för det. Plantageägaren lärde sig bara att om han piskar hårt, ökar

produktiviteten med 100%. Alltså, om han piskar dubbelt så hårt och drar ner ransonerna än mer, ökar produktiviteten med 200%.

Det är intellekt på neandertalnivå, enkelspåriga blå flatskallar som dessutom är felgängade. Fatta detta, ingen i slummen får det bättre om Bill Gates tjänar ytterligare 10 miljarder, men ser man till BNP per capita i USA har alla fått det bättre. Det är som Norberg säger, det räcker inte med att läsa statistiken, man måste även kunna tolka den. Jag tycker att ni som är inne i den marknadsliberala kapitalismens psykos, skall sluta tala dumheter till folk som vore de helt obegåvade. Sök läkare istället, kanske han kan få er att fattaatt folk fattar mer än ni tror.

Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 6:16 pm

Göran Skytte missade hela poängen, kanske därför att han, liksom andra borgare, bor i en tunnel som bara är ett tertial vid.

Visst, det krävs två för att dansa tango. Det blev ett lång förspel från Allianzen, flera år, där det kastade skit på den stora massan

svartjobbare. Då var bara en part på golvet. Nu har det kommit fram att DE, borgarna, är svartköparna. Nu är det två på golvet, och de dansar i samma skit.

chiros Säger:

november 11, 2007 kl. 7:26 pm

För 100 år sedan var det Brukspatron som blev rik. Hur gick det sen här i Sverige - med levnadasstandard och annat?

För sisådär 60-70 år sedan låg fokus i Kina på att avskaffa svälten - och att konsolidera makt. Likartat i Indien. Idag är olikheterna stora, men onekligen har väldigt många fått det väldigt mycket bättre

I Ryssland, tidigt 90-tal var köerna till butikerna långa. Rikedomarna samlades hos få. Under tvåtusentalet har samma Ryssland 10+ % tillväxt, arbetslösheten sjunker, lönerna stiger även för “vanligt folk”. Förstår faktiskt inte ditt resonemang; menar du att Sveriges välstånd skapades genom fördelningspolitik utan något behov av tillväxt?

Knappast. En fungerade ekonomi är en grundförutsättning, sedan kan vi skapa sociala reformer som i sin tur sätter förutsättningar för ett bättre samhälle och bättre ekonomi. Dags att vakna upp ur en rosenröd dröm, utan ekonomi finns inget att bygga på.

hillary2 Säger:

november 11, 2007 kl. 7:36 pm

chiros

Det är inte god ekonomi att förorena jord vatten och luft…

Vi har haft ekonomisk tillväxt parallellt med alltmer omfattande sociala reformer i Sverige och detta inte minst p.g.a. av lugnet på

arbetsmarknaden som andra europeiska länder inte haft.

Lugnet har berott på en väl fungerande och ansvarstagande facklig organisation!

Kachina Säger:

november 11, 2007 kl. 8:12 pm

Alltså, bla Cederskiöld håller näsan högt i vädret och ser ner på, anklagar massan för dålig moral för att de svartjobbar. Sedan visar det att Cederskiöld var svartköparen. En fågel sket på hans nästipp. Kan det vara så svårt att fatta, för dig och Skytte.

chiros

Vem har sagt att vi inte skall ha tillväxt. Vad hade vi under den “fasansfulla” sosse-epoken? Jo, tillväxt.

“För 100 år sedan var det Brukspatron som blev rik. Hur gick det sen här i Sverige - med levnadasstandard och annat?”

Jo, brukspatron blev mindre rik och vi fick något som kallas,…..välfärd. Vi byggde det konvexa samhället, bredast på mitten och brukspatron fick dra åt skärpet något för att inte tappa byxorna, men någon direkt nöd led han inte. Det var tack vare socialismen, inte den

marknadsliberala kapitalismen. hillary2 Säger:

november 11, 2007 kl. 8:18 pm

har nu skumläst Johan Norbergs rapport och konstaterar att han är en kvasiakademiker som inte ens lärt sig skriva en litteraturlista som man ska - bl.a. i bokstavsordning….förmodligen kan han heller inte värdera källorna….

smalanningen Säger:

november 11, 2007 kl. 10:12 pm

Hillary2 är dock kul att läsa.

“…väl fungerande och ansvarstagande facklig organisation…” Hihihi.

Läste Göran Skyttes krönika, och tycker det är modigt skrivet.

Tänkvärt. Varför blir vi så arga på den ena parten i svartaffären och inte på den andra? Kanske för att vi - som läser och skriver i den här

bloggen - inte själva bangar för en schysst affär i det skattefrias tecken? Mitt samvete är inte helt rent. Men å andra sidan siktar jag inte på att bli politiker heller.

Jag slås mest av hur naiva och korkade nymoderaterna som nu kommer upp sig i smöret är. Man blir rent av mörkrädd. Om jag nu hade

totalrenoverat en hel kåk kolsvart och var på god väg att fixa en till, skulle jag tacka ja till ett jobb som innebar en total mediagranskning? Förstår jag inte att grannar, f.d. vänner m.fl. gärna ringer tipstelefonen på TV4?

Uppenbarligen inte.

Och i sanning så är jag mer upprörd över hur korkade de är än att de lurat svenska staten och en auktoriserad byggfirma på några

tusenlappar. hillary2 Säger:

november 11, 2007 kl. 10:49 pm

smalanningen

personligen är jag lika arg på de som utför svartjobb speciellt sådana som vägrar att arbeta mot kvitto hoppas byggjobbarnas identitet tas

fram av skatteverket och visst är moderater korkade och deras usla skattemoral i den politiska toppen undergräver den vanlige Svenssons fam. Cederstöld och andra hade definitivt kunnat betala vitt min erfarenhet av chefstjänstemän är att de är mycket noga med att inte kompromettera sig med skattefusk e.dyl.de syns ha större heder än politiker f.ö. ser jag inget modigt i Skyttes krönika snarare tvärt om - säga som ett prepubertalt barn - visst har jag gjort fel men det finns de som gjort mycket värre saker i mina ögon uppträder han rent infantilt.

Bilaga 3

In document Bildt VS Schulman (Page 63-68)

Related documents