• No results found

KAPITEL 6 RELATIONER TILL LÄRARE

6.1 R ESPEKTFULLA ELEV - LÄRARRELATIONER

6.1.3 Att göra sitt bästa

Elevernas sätt att visa respekt gentemot sina lärare har att göra med hur de upplever att lärare visar dem respekt. När jag frågar eleverna vad de gör när de visar respekt för sina lärare förklarar de att de är trevliga, tysta och snälla (6M, 20L), lyssnar (12M, 13M, 16L) och hälsar på läraren i korridoren (8M, 14L). Till en början har eleverna i grupp 8M svårt att hitta orden för hur de visar respekt för sina lärare, vilket visar på att när ska beskrivas respekt i den positiva meningen, saknas ord.

Susanne: Ja…men tycker ni att ni ger lärarna respekt då?

Ella: Ja.

Erika: Ja.

Susanne: Mm. Hur gör ni då?

Tystnad.

Ella: Jag tycker också det är en konstig fråga…!

Susanne: Det är svårt?

Erika: Mm.

Ella: Hur man ger respekt till en lärare? Ja, man…(suckar) jag vet inte. Eh…

/.../

Ella: Ja. Men också det här typ…jag tror att lärare lika som elever vill prata, liksom.

Susanne: Mm.

Ella: Så jag tror att det är ganska bra att man bara pratar med sina lärare. Kanske inte typ sitt ämne man har, utan bara pratar.

Susanne: Mm.

Ella: Det brukar jag göra.

Susanne: Kan det vara att vara trevlig, till exempel säga hej i korridoren…?

Ella: Ja.

Erika: Ja, det gör jag.

Ella: Ja, jag brukar också göra sånt.

Susanne: Mm.

Erika: Ja.

Susanne: Det är också ett sätt att visa respekt då?

Erika: Mm.

Evelina: Ja.

Ella: Mm. (Grupp 8M)

Här tycker Ella att frågan om hur hon visar respekt för sin lärare, är en konstig fråga. Det finns en tystnad med i passagen som tyder på att det var svårt att beskriva respekt. Lite senare menar eleverna att de pratar med sina lärare om andra saker än enbart ämnet som läraren undervisar dem i, som ett sätt att visa lärarna

respekt. I grupp 18L menar eleverna att de gör ”så gott vi kan” för att visa läraren respekt. När det gäller vad lärarna väntar sig av dem menar de ”att man ska lyssna på dom och att man ska göra så gott man kan. Hänga med och förstå och göra läxorna och…/…/ja, såna saker. Göra det man ska på lektionerna” (18L).

Avslutningsvis sammanfogar Carola (18L) respekt med att jobba på lektionerna, vilket ligger nära förväntningarna hon tror att lärarna har på henne. Jag avslutade intervjuerna med att fråga eleverna vad de tycker att respekt handlar om utifrån vårt samtal och Carola svarar ”att…man respekterar dom. Förstår eller något. Till exempel att man ska jobba på lektionerna, förenkla en lärares arbete och…såna saker. Tror jag”. ”Att förenkla en lärares arbete” handlar om att inte störa undervisningen, något som även andra grupper talar om (5M, 10M, 14L, 17L, 19L, 20L). På det här sättet handlar respekt i de respektfulla elev-lärarrelationerna om att eleverna gör så gott de kan i skolarbetet eftersom det är kopplat till vad de tror att lärarna väntar sig av dem.

6.1.4 Teoretisk tolkning

Den bild av elevernas beskrivningar av respekt i elev-lärarrelationer som återgetts här vill jag nu belysa med hjälp av begrepp från studiens teoretiska förankring.

Nyckelbegrepp i tolkningen är spontana och instängda livsyttringar och integritetszon från Løgstrup och begreppen närhet och distans i relationer samt momentan personlighet från Ziehe.

Sammanfattningsvis karaktäriseras respektfulla elev-lärarrelationer av en närvaro av spontana livsyttringar och frånvaro av instängda livsyttringar. Exempel på lärares handlingar som spontana livsyttringar är att eleverna talar om att lärare visar omtanke om dem, de känner lärarens stöd i olika sammanhang och lärarna visar att de bryr sig om eleverna. Som spontana livsyttringar sker dessa handlingar spontant, utan baktankar och bidrar till att eleverna och lärarna kommer varandra närmare;

handlingarna förenar dem. Frånvaron av instängda livsyttringar innebär inte att lärare inte ger elever tillsägelser, utan att tillsägelserna sker med respekt för eleven, något som också tillhör de oskrivna och outtalade regler enligt vilka det etiska kravet ska följas, enligt Løgstrups teori. Som en konsekvens av respekt som spontan livsyttring bevaras tilliten mellan eleverna och deras lärare. Elevernas

beskrivningar av de respektfulla elev-lärarrelationerna ger intrycket att de är stabila och att eleverna ges förutsättningar att koncentrera sig på skolarbetet.

Kontexten för de respektfulla elev-lärarrelationerna är undervisning. Därför domineras beskrivningen av relationer mellan elever och lärare av respektfull undervisning. Denna undervisning utmärks av handlingar som spontana livsyttringar och att det etiska kravet följs med respekt för varandra. Med elevernas blick på det hela kännetecknas respektfull undervisning av ordning, struktur samt av att lärare kan vara snälla och omtänksamma å ena sidan och samtidigt visa auktoritet och stränghet å andra sidan. Den respektfulla undervisningen inkluderar de tre teman som jag beskrivit i föregående kapitel: ömsesidig likvärdighet, ömsesidigt lyssnande och ömsesidig bekräftelse. Ziehes begreppspar distans - närhet kan ses som analoga med elementen auktoritet och stränghet respektive snällhet och omtanke. Gemensamt för Ziehe och Løgstrup är att båda menar att respekt uppnås genom att inte komma för nära men inte heller genom att hålla alltför långt avstånd till sin motpart.

När lärarna växlar mellan att vara nära och på distans, uppstår en balans i öppenhet och stängdhet i både elevers och lärares integritetszoner. De kommer inte för nära, men inte heller för långt ifrån varandra. Här tangerar Løgstrups begrepp integritetszon Ziehes begrepp närhet och distans. Beskrivningen av respektfulla elev-lärarrelationer kan förstås som att båda parter värnar om varandras integritet och kommer inte in i integritetszonerna utan tillåtelse. Elevernas beskrivningar handlar om att varken de eller lärarna strävar efter att se hela personligheten, men att göra sina momentana personligheter synliga i de aktuella situationerna. De visar upp sidor av sig själva som är relevanta just där och då. Enligt Ziehe kan man se den momentana personligheten som en del av professionaliteten i relationer som de mellan elever och lärare.

När lärarna visar sig kompetenta genom att ge strukturerad undervisning och kan vara både stränga och snälla, visar de sig samtidigt pålitliga. Tillsammans med handlingar som spontana livsyttringar, skapar lärarna tillitsfulla och respektfulla relationer till eleverna vilket gör att de i sin tur litar på lärarna som personer.

Konsekvenserna blir att eleverna får tillit till lärarnas person och kompetens och utifrån det kan de respektera lärarna tillbaka. De gör sitt bästa i skolarbetet, som

några elever uttryckte det. Häri ligger betydelsen av respekt för elevernas möjligheter att ägna sig åt skolarbetet. Det är också då de följer det etiska kravet i förhållande till sina lärare, utifrån sina kunskaper, fantasi och förmåga.

I denna teoretiska tolkning är begreppen spontana livsyttringar och integritetszonen centrala. Begreppet momentan personlighet har förtydligat förståelsen av integritetszonens öppenhet och dynamik. I de respektfulla elev-lärarrelationerna fungerar respekt som spontan livsyttring som något som bejakar motpartens integritetszon. Elevernas beskrivningar kan förstås som att det finns ett ömsesidigt bejakande av deras respektive zoner då de uttrycker respekt för varandra. Det sker i och utanför undervisning. Särskilt i undervisningen framträder att lärare kan vara både snälla och stränga, handlingar som kan ses som spontana livsyttringar och som bejakar elevernas integritetszoner.