• No results found

KAPITEL 5 ATT BLI SEDD SOM DEN MAN ÄR

5.1 A TT VARA NÅGON I LÄRARENS ÖGON

5.1.4 Att bli hörd

I stycket ovan knyter likvärdighetstemat an till temat lyssnande. Elevernas vanligaste beskrivningar av respekt är att lyssna, både som ett uttryck för deras eget sätt att visa lärare respekt och som ett sätt för lärare att visa dem respekt. På så vis är lyssnandet ömsesidigt. Exempelvis beskriver grupperna 2M och 3M att de tänker på lyssna när de hör ordet respekt:

Daniella: Jag tänker mest på att man ska lyssna på vad andra säger. (Grupp 2M)

Eleverna i grupp 3M uttrycker det på följande vis:

Susanne: Ehm…om man tänker, när jag säger ordet respekt. Vad tänker ni på då?

Någon: Mmm…

Diana: Acceptera folk som dom är och liksom, ja…inte hålla på och ändra på sig utan typ lyssna på vad folk har att säga och så.

Susanne: Mm. Ja…det tänker du (Daisy) också på eller tänker du på något annat?

Daisy: Nej, men att man accepterar och man lyssnar. (Grupp 3M)

Eleverna i grupp 20L beskriver sin bild av respekt mellan sig själva och lärare där lyssnandet har en central roll:

Bianca: Nej, dom är väl…ifall man är trevlig mot dom och ger dom respekt så är dom trevliga. Dom lyssnar på förslag fast dom kanske inte alltid använder dom, men dom lyssnar i alla fall. Och säger…och förklarar varför dom inte kan ha med dom, men istället för att bara säga ”Nej! Det går inte”. Dom liksom lyssnar på en.

/…/

Susanne: Mm. Ni säger att ni ger dom respekt så får ni respekt. Vad är det ni gör då? Är det att ni är trevliga?

Berta: Ja, och tyst och snäll.

Bibbi: Ja, precis. Tyst och snäll. (Grupp 20L)

I början av citatet beskriver Bianca att lärare som respekterar dem, lyssnar på dem.

Elevernas del i detta är också att lyssna, åtminstone så som det ser ut för en lärare, när de är tysta och snälla. Även eleverna i grupp 1M relaterar respekt till att lyssna då de talar om två lärare, och de menar att de har respekt för den lärare som lyssnar på dem.

Liknande beskriver grupp 13M hur de gör när de visar sina lärare respekt, då de menar att ”ja, vi lyssnar ju”. Det sista ordet, ”ju”, antyder att det skulle vara underförstått att elevernas sätt att visa respekt är att lyssna, vara tyst och snäll på lektionerna. Att lyssna, vara tyst och snäll på lektionerna verkar vara ett vanligt sätt för eleverna att visa sina lärare respekt. Det är vad flera grupper (12M, 13M, 16L, 20L) uttrycker när det gäller vilka förväntningar de tror att lärarna har på dem.

Antonia i grupp 16L förklarar hur hon och hennes kamrater visar respekt för lärare: ”Vi lyssnar på vad dom har att säga och pratar inte och låter dom…(mumlar, ohörbart).” Även eleverna i grupp 5M talar om lyssnande som ett sätt att visa respekt, åtminstone i meningen att vara tyst när läraren önskar det: När man sitter och pratar på lektionerna, då ger man dom [lärarna] inte respekt” (5M).

Eleverna talar om lyssnande och respekt utifrån erfarenheter av bristande respekt.

Grupp 4M säger att ”vissa lärare kan inte lyssna” eftersom ”dom alltid ska ha rätt”

och tar därför inte in elevernas perspektiv. Erika i grupp 8M ger exempel på lärare som inte lyssnar på henne när hon känner obehag inför en skoluppgift. Hon beskriver att en lärare tvingar henne att stå framför sin klass och läsa upp en dialog på en språklektion:

Erika: Det så här att dom tvingar en, om man till exempel inte har läst på läxan.

Susanne: Mm.

Erika: Så ska man ställa sig inför hela klassen.

Susanne: Mm.

Erika: Och så vet man inte vad man ska säga. Det blir bara pinsamt. Man vill verkligen inte ställa sig där, men dom drar upp en ändå.

Susanne: Mm.

Erika: Så det…och folk skrattar åt en när man inte vet vad man ska säga och det är jättejobbigt.

/…/

Susanne: Är det något särskilt ämne som det blir så då eller?

Erika: Ja. På X (X är ett språkval. Ella börjar fnissa lite, svårt att höra).

Susanne: Har ni X tillsammans?

Erika: Ja, jag och Ella har samma X. Så jag gick inte till X-lektionen igår så jag var ute istället. Så jag skolkade ju, men…och det var för att jag verkligen inte ville.

Susanne: Du hade inte läst på läxan eller?

Erika: Jag hade lä…alltså det spelar ingen roll om vi har läst på eller inte. Alltså, jag tycker bara inte om att stå framför hela klassen som står och stirrar på en när man ska… (Grupp 8M)

Erika berättar att hon tvingas stå framför sina klasskamrater och läsa upp en dialog som de fått i läxa att träna på. Hon beskriver att det inte är roligt att bli utskrattad av klasskamraterna när hon läser fel. Dessa erfarenheter av misslyckande har lett till skolk för hennes del. Även i grupp 7M kopplar eleverna samman respekt med lyssnande:

Susanne: Tycker ni att lärarna ger er respekt?

Dagny: Ja.

Susanne: Är det till exempel om man har önskemål om någonting och att dom hör det då? Eller vad är det ni tar upp som dom lyssnar på?

Dagny: Men typ typ…

Dolores: Om man har någonting liksom som händer hemma.

Susanne: Mm.

Dolores: Då respekterar dom en när dom lyssnar.

Dagny: Försöker hjälpa.

Dolores: Ja. (Grupp 7M)

Dolores och Dagny (7M) nämner två gånger i citatet att lärarna visar respekt genom att lyssna på dem. Mot slutet kopplar de ihop respekt och lyssna med att lärarna hjälper till med problem hemma. Till sammanhanget hör att Dolores och Dagny berättade om en konflikt de hade med varandra, som de inte kunde lösa på egen hand. De fick hjälp av både föräldrar och lärare för att reda ut missförstånd

och för att återupprätta sin vänskapsrelation. Liknande beskriver eleverna i grupp 1M att de har respekt för sin lärare och att hon kan lyssna på dem:

Annika: Jag vet inte riktigt hur men man fick liksom respekt från henne från början.

Susanne: Du känner att du får respekt av henne? Eller?

Annika: Mm….men liksom, man kan prata med henne liksom så att inte, inte så här bara när lektionen…eller att man måste gå, utan man kan stanna kvar och prata lite och sånt.

Anette: Hon är inte så här…eller ibland kan hon väl vara lite stressad, men oftast är hon väldigt lugn. Ändå liksom, man kan ju ändå prata med henne, än liksom…hon har ju själv barn, så hon vet ju. Typ hur det är och så. Man kan ju säga till henne att ”dom här är jättejobbiga i min klass och jag…” jag kanske ”ja, jag trivs inte med dom här” och…”jag vill inte gärna sitta bredvid den på lektion” liksom. ”Jag jobbar inte så bra med den”. Det liksom förstår hon.

Alina: Ja, hon lyssnar också så att…hon lyssnar verkligen.

Amelie: Mm. Tänker sig in i…i liksom situationen, eller vad jag ska säga. (Grupp 1M)

I citaten ovan beskriver eleverna att respekt handlar om att lyssna på varandra. De två sista citaten från grupperna 7M och 1M beskriver att lyssnandet kan ha en djupare mening än att läraren endast hör elevernas ord. Det handlar om att ta till sig vad eleven säger och vad det betyder för honom eller henne. Detta kan förstås som att eleven vill bli sedd som någon av betydelse för läraren.