• No results found

Genomförande av detaljplan

För­områden­med­detaljplan­finns­olika­genomföranderegler­för­all­ männa platser och för kvartersmark för allmänt respektive enskilt än­ damål. Av avgörande betydelse är också om kommunen är huvudman för­allmänna­platser­eller­ej.­Se­även­sid­107.

Allmänna platser

Om inget annat sägs i planen är kommunen huvudman för de all­ männa platserna inom planområdet och svarar därigenom för bl.a. utbyggnad och underhåll. I annat fall är det fastighetsägarna i områ­ det,­vanligen­genom­en­anläggningssamfällighet­som­bygger­ut­och­ underhåller de allmänna platserna. För allmänna vägar svarar dock den­som­är­väghållare­enligt­väglagen,­dvs.­i­allmänhet­staten. Särskilda­regler­finns­om­inlösen­av­mark,­utbyggnad­och­underhåll.­ PBL reglerar i huvudsak bara kommunens rättigheter och skyldighe­ ter­i­sammanhanget.­För­anläggningssamfälligheter­finns­bestämmel­ ser i anläggningslagen samt lagen om förvaltning av samfälligheter. Väghållaransvaret för allmän väg regleras i väglagen.

PBL 5:4 PBL 6:26 Allmänna platser skall ha en

Inlösen

Om kommunen är huvudman har den rätt att när så behövs lösa den mark som ej är avsedd för enskilt bebyggande. Kommunen har också skyldighet att lösa in marken om fastighetsägaren begär det. Läns­ styrelsen kan på ansökan av kommunen förordna att marken skall överlåtas­till­kommunen­utan­ersättning,­om­det­kan­anses­skäligt­ med hänsyn till den nytta markens ägare kan väntas få av planen och till­övriga­omständigheter,­framför­allt­värdet­av­den­mark­som­skall­ överlåtas.

Om kommunen inte är huvudman­är­den­samfällighet­som­finns­eller­ skall bildas för ändamålet skyldig att förvärva mark för allmän plats med­äganderätt,­nyttjanderätt­eller­annan­särskild­rätt­om­fastighetsä­ garen begär det. Samfälligheten bestämmer vilken rätt som skall för­ värvas.­För­allmänna­vägar­är­det,­som­ovan­nämnts,­vanligen­staten­ som ”väghållare” som har denna skyldighet.

Också när kommunen inte är huvudman kan länsstyrelsen under ovan angivna förutsättningar förordna att mark för allmän plats skall upp­ låtas till väghållaren utan ersättning. Även utan sådant förordnande skall en markägare upplåta obebyggd mark för allmän plats om det behövs för att kvartersmark som tillhörde honom när planen antogs skall kunna användas för avsett ändamål. Köpare av tomter skall alltså inte behöva betala extra för att få ta vägområden i anspråk på säljarens mark.

Utbyggnad

Om kommunen är huvudman skall den ställa i ordning allmänna plat­ ser efter hand som bebyggelsen färdigställs. Med ”ställa i ordning” menas att marken skall gå att använda för sitt ändamål.

Före genomförandetidens utgång skall platserna upplåtas till allmänt begagnande och då vara helt färdigställda enligt planen och ortens sed. Om bebyggelsen då inte är uppförd kan även iordningställandet av de allmänna platserna anstå.

I de fall staten är väghållare för allmänna vägar inom ett område med kommunalt huvudmannaskap tar staten över kommunens ansvar för utbyggnaden av dessa vägar.

Den fastighetsägare som vill bygga innan gata och avloppsledning hunnit ställas i ordning får ordna utfart och avloppsanordning på egen bekostnad. Han slipper betala ersättning för marken om anordning­ arna görs på kommunens mark för allmän plats.

Som huvudman har kommu- nen rätt och skyldighet att lösa in mark . . . PBL 6:17 PBL 14:1 PBL 6:17 PBL 14:1 PBL 6:19 PBL 6:18 PBL 6:26 PBL 6:26-27 PBL 6:29 PBL 6:28 . . . och skyldigheter att ställa i

PBL saknar regler för utbyggnad av allmän plats i de fall kommunen

inte är huvudman. Utbyggnaden sker då i anläggningssamfällighets

regi i enlighet med beslut vid förrättning.

Underhåll

Kommunen skall svara för underhållet av gator och andra allmänna

platser som kommunen är huvudman för. Den skyldigheten består även om detaljplanen för området upphävs. Om staten är väghållare svarar staten också för underhållet av allmänna vägar enligt föreskrif­ terna i väglagen.

Bestämmelser om underhåll av allmänna platser när kommunen inte

är huvudman finns­inte­i­PBL.­Där­görs­bara­en­hänvisning­till­an­

läggningslagen.

Mark för annat än enskilt bebyggande

Den mark som avses här betecknas i denna skrift ”Kvartersmark för allmänt ändamål”. Sådan mark kan användas för all verksamhet som har­ett­offentligt­organ­som­huvudman­(stat,­landsting,­kommun)­men­ inte­för­offentligägda­bolags,­stiftelsers­m.fl.­verksamhet.­(obs.­att­ kyrkan­fr.o.m.­den­1­jan­2000­är­skild­från­staten).­Hit­hör­sålunda­ allt från avloppsreningsverk och kriminalvårdsanstalter till daghem och kaserner. Kommunen har rätt att lösa in sådan kvartersmark (och även vattenområden) om områdets avsedda användning inte ”ändå kan anses säkerställd”. Besväras marken av särskild rätt (t.ex. ser­ vitut,­nyttjanderätt)­får­också­den­lösas.­Om­fastighetsägaren­själv­ har vilja och förmåga att iordningställa och använda området enligt planen,­t.ex.­för­någon­sportaktivitet,­men­kommunen­ändå­vill­lösa­ marken får tvisten avgöras i domstol.

Om fastighetsägaren begär det har kommunen skyldighet att lösa in marken. Detta gäller dock ej om planen medger tillfällig markan­ vändning under den tid denna får pågå. För sådant uppskov måste också förutsättas att fastighetsägaren kan utnyttja det tillfälliga mark­ användningsändamålet på ett för honom godtagbart sätt.

Gentemot fastighetsägaren är det enbart kommunen som har rätten och/eller­skyldigheten­att­lösa­mark­oavsett­vem­som­avses­bedriva­ den åsyftande verksamheten. Kommunen förutsätts i sin tur vid behov transportera köpet på vederbörande icke­kommunala organ. Det är viktigt att reda ut och i genomförandebeskrivningen klarlägga för­ utsättningarna för och det avsedda genomförandet av sådana trans­ aktioner. Det skall också av kungörelsen till utställningen av planen särskilt framgå vilken mark och vilka rättigheter som kan komma att lösas in.

PBL 6:30

PBL 6:17

PBL 14:1

PBL 14:1 . . . samt svara för underhållet

Kommunen har en villkorlig rätt och en skyldighet att lösa in mark för annat än enskilt bebyggande

Mark för enskilt bebyggande

Rubricerad mark benämns i denna skrift ”Kvartersmark för enskilt ändamål”. Om sådan mark ännu efter genomförandetidens slut inte blivit bebyggd enligt detaljplanen får den lösas in av kommunen. Det­ ta förutsätter dock att kommunen är huvudman för allmänna platser inom planområdet. Talan måste väckas inom tre år från genomför­ andetidens slut.

Om kvartersmark (eller vattenområde) för enskilt ändamål enligt en detaljplan­också­skall­användas­för­allmän­trafikanläggning,­för­ge­ mensam­trafikanläggning­eller­för­allmän­ledning­är­huvudmannen­ för anläggningen skyldig att förvärva nyttjanderätt eller annan sär­ skild rätt om fastighetsägaren begär det. Huvudmannen bestämmer vilken rätt som skall förvärvas. Någon rätt till förvärv av sådan rätt mot­ägarens­vilja­finns­inte­reglerad­i­PBL,­utan­huvudmannen­får­ utnyttja­de­möjligheter­som­står­till­buds­enligt­expropriationslagen,­ fastighetsbildningslagen,­ledningsrättslagen­eller­anläggningslagen.

Vissa förelägganden

Inom ett område med detaljplan får byggnadsnämnden förelägga ägaren av en byggnad eller annan anläggning att ta bort den eller att vidta­någon­annan­åtgärd­med­den­om­detta­behövs­av­trafiksäkerhets­ skäl­på­grund­av­ändrade­förhållanden,­t.ex.­trafiktillväxt­efter­bygg­ nadens tillkomst. När det gäller byggnader får dock förelägganden meddelas­endast­om­byggnaden­kan­flyttas­utan­svårighet­eller­är­av­ ringa värde. Det saknar betydelse om byggnaden eller anläggningen har uppförts med eller utan lov. Ett föreläggande kan även avse en byggnad eller anläggning som stämmer med detaljplanen. Det får förutsättas­att­planen­i­så­fall­ersätts/ändras­senare­i­den­del­den­är­ olämplig­från­trafiksäkerhetssynpunkt.

Inom ett område med detaljplan har byggnadsnämnden också möj­ lighet att med hänsyn till trafiksäkerheten förelägga ägaren av en fastighet eller en byggnad att anordna stängsel eller ändra en utfart eller annan utgång.

Föreläggande­om­att­med­hänsyn­till­trafiksäkerheten­ta­bort­sikt­ skymmande­vegetation­kan­meddelas­med­stöd­av­3­kap.­17­§­1­st­ och­10­kap.­15­§­PBL.

När ett föreläggande innebär att en byggnad eller annan anläggning skall tas bort eller ändras på annat sätt eller att en utfart eller annan utgång skall ändras har ägaren rätt till ersättning av kommunen. Möj­ lighet till ersättning föreligger däremot inte när någon föreläggs att anordna stängsel.

PBL 15:3

u-, x- och z-områden ger

lösenplikt PBL 14:2

PBL 10:17

PBL 14:3 En anläggning som är olämp-

lig för trafiksäkerheten får tas bort

Kvartersmark som inte har bebyggts kan lösas in efter genomförandetiden