• No results found

Godnattsagor inifrån brobyggare mellan fäderna

5. RESULTAT OCH ANALYS

5.1 Godnattsagor inifrån brobyggare mellan fäderna

Det värmde mitt hjärta så mycket när min pappa läste för mig, så jag skulle gärna vilja att pappa läser fler fotbollssagor för mig (citat från ett av barnen som mottagit en saga från sin pappa).

Som framkommit i metodkapitlet har samtliga fäder13 som deltagit i stu- diecirklarnas besvarat en enkät i samband med att studiecirkeln avsluta- des. Fyra av frågorna handlar om hur kontakten mellan pappan och hans barn har påverkats av Godnattsagor inifrån.

91 procent av de intagna fäderna anser att deras deltagande i studie- cirkeln har inneburit att de har känt sig mer delaktiga i barnens vardag. Johan ger sin förklaring i följande citat:

Projektet har hjälpt mig att komma in i familjen på nå’t sätt. Att kunna vara delaktig fast man inte är där. Jag har kunnat ge någon-

13 I studiecirklarna har det även deltagit någon mor och farförälder samt en farbror. För att göra texten mera

ting. För det finns annars inget jag kan göra här innanför för mina barn.

I citatet ovan synliggörs den maktlöshet som många av de intagna fä- derna känner i förhållande till sina barn och sin familj. De kan inte läng- re bidra till familjens försörjning, ge barnen presenter eller finnas där i vardagen för dem som står dem nära. Några av fäderna menar att projek- tet har bidragit till att bryta deras känsla av maktlöshet i förhållande till sina barn genom att de har kunnat ge något konkret till dem.

I samband med att jag själv deltog i en av studiecirklarna berättade en av fäderna att Godnattsagor inifrån har inneburit att han numera har nå- got positivt att prata om med familjen. Han menade att fängelselivet, med dess många gånger monotona innehåll, inte så ofta inspirerar till meningsfulla samtal med familjen som befinner sig på utsidan.

Rasmus, som var en av de yngsta fäderna som deltagit i studiecirkeln, menar att projektet har gett honom redskap att umgås med sin son på annorlunda sätt än tidigare. Han är intagen på en anstalt som erbjuder stora möjligheter till att träffa sin son Viggo. Förut så läste han inte för honom utan brukade istället sätta på en film när hans son behövde sys- selsättning. Genom projektet har han istället börjat läsa böcker för ho- nom. Rasmus berättar:

Det ger mig jättemycket att läsa de här barnböckerna med min son och jag ser att det betyder mycket för min son också. Man får en an- nan närhet än när man kollar på film eller gör något annat. Och han lär sig jättemycket av det, det blir en helt underbar tvåvägskommu- nikation som kan vara svår att ha med en liten unge annars.

Rasmus anser att den inlästa sagan skapar kontinuitet i relationen mellan honom och Viggo, vilket framförallt underlättar när han ska komma på besök till sin pappa på fängelset, vilket sker flera gånger i månaden. Rasmus mamma Kristina följer med sitt barnbarn dit och tar även hand om Viggo ett par gånger i veckan. Hon menar att de inlästa sagorna och böckerna hjälper till att skapa en kontakt mellan Viggo och hans pappa:

Han har bilder på när pappa läser, han hör rösten när vi spelar skivan hemma, han får höra på böckerna när vi hälsar på. Det bidrar till att han knyts ihop med sin pappa. Jag ser att det ger en röd tråd till pap-

pa och han använder också många av de ord som Rasmus säger. Det blir en gåva som Viggo kan ta med sig …

Kristian har läst in många sagor till sin styvdotter Lina som är åtta år gammal. Han har haft en relation med henne sedan hon var något år gammal. Även Kristian menar att de sagor han läst in på CD-skiva ska- par kontinuitet i relationen till Lina. Linas mamma Anna berättade under intervjun att Lina har känt sig övergiven av sin biologiska pappa och hon har varit rädd att även styvpappa Kristian ska försvinna ur hennes liv. Anna berättar:

Böckerna har gjort att hon har förstått att han inte kommer att för- svinna. Eftersom han fortsatte att skicka böckerna och sådana saker han hon blivit lite mer säker på att han inte kommer att lämna henne. Det har bidragit till att hon inte känner sig övergiven.

Kristian menar att dessa positiva effekter av projektet har gjort att de även familjemässigt har kommit närmare varandra. Även Hasan menar att projektet har fått positiva effekter för hela familjen. Han menar att barnen blev glada över att ha fått skivan och böckerna, och hans fru uppskattade särskilt att han har tänkt på barnen.

Anders är dömd till ett relativt långvarigt fängelsestraff vilket natur- ligtvis har inneburit svåra konsekvenser för honom och hans son Lukas som är åtta år gammal. Lukas säger under intervjun att det var jobbigt att pappa inte längre var hemma med honom eftersom ”allt det roliga försvann när han åkte i fängelset.” Anders har arbetat medvetet under hela sin tid i anstalt med att öka intagnas möjligheter till kontakt med sina barn. Av den anledningen välkomnade han Godnattsagor inifrån:

Jag var väldigt fylld av stor förväntan att få göra någonting för min son. Att få vara mer delaktig och kunna påverka någonting i hans liv. Så det har varit jättepositivt.

Lukas berättar att han tyckte att det kändes ”bra och lite roligt” att få skivan och böckerna av sin pappa. Han har lyssnat på skivan många gånger. Han brukade lyssna på skivan när han skulle gå och lägga sig. Då brukade han följa med i böckerna. Jag frågade Lukas vad som han

tyckte var det bästa med att hans pappa varit med i Godnattsagor in- ifrån. Lukas svarar:

Det bästa är att han läst böcker för mig. Det betyder mycket!

Milan menar att Godnattsagor inifrån har inneburit att familjen har kommit närmare varandra och att barnen blir påminda om honom i var- dagen. Han berättar att han är dömd till ett långt fängelsestraff, men att han har haft tur eftersom han är intagen i en anstalt i närheten av famil- jens bostadsort och kan träffa sina barn två gånger i månaden. Milan tror emellertid att Godnattsagor inifrån betyder ännu mer för de barn som bor långt borta och inte kan besöka sin intagne förälder så ofta. Milan har läst in sin saga på svenska trots att han har ett annat modersmål. Hans båda barn som är 2½ år och 5 ½ år har svenska som modersmål. Han tycker att det är svårt att hålla liv i sitt hemspråk hos barnen efter- som de inte har daglig kontakt med varandra. Hans yngsta barn hade inte ens hunnit utveckla något språk innan han blev intagen i kriminal- vårdsanstalt, vilket naturligtvis är ytterligare en försvårande omständig- het. Milans fru Eva tycker att Godnattsagor inifrån har inneburit något positivt, framförallt att för att Milan visar att han gör något för barnen trots att han sitter inlåst.

De flesta fäder som deltar i projektet har yngre barn, men det före- kommer också att fäder med tonårsbarn har deltagit i projektet. Istället för att läsa en saga har de valt ut en bok som de har läst några kapitel ur, i syfte att väcka intresse för vidare läsning på egen hand. En av dessa fäder berättade i samband med den muntliga utvärderingen att den inläsa berättelsen har haft positiva effekter på deras inbördes relation:

Jag hade inte så mycket att prata om med min tonårsflicka innan – hon hade rätt mycket attityd. När vi har pratat den senaste tiden har jag läst på baksidan av böcker för henne för att få reda på vad hon är intresserad av. Vi har börjat prata om böckerna och har fått en bättre kommunikation. Vi har kommit överens om att när jag muckar ska vi ta en av kapitelböckerna och läsa högt för varandra – ett kapitel var.

Markus har också en dotter som är tonåring. Han menar att den största förtjänsten med projektet och den inspelade skivan har varit att hans

närvaro i hemmet har ökat. Markus berättar vad han menar i följande citat:

Det är en bra grej för min dotter att kunna sätta på en skiva, att kun- na lyssna på sin pappas röst när hon känner för det. Det är inte så att man kan ringa hela tiden så det är skönt för henne att bara kunna trycka på play och så hör hon. Det är en trygghet för henne.

Björkhagen Turesson (2009); Bowlby (1998); Johnston (1995a) fram- håller betydelsen av att barn får behålla en kontinuerlig relation till sina föräldrar som de lever skilda ifrån om de ska få möjlighet att må bra, kunna hantera livets utmaningar och kunna utvecklas på ett tillfredstäl- lande sätt. Kontakten med föräldern lindrar de negativa effekterna av separationen. I enkäten som skickades ut till barnens mödrar kan man utläsa av svaren att många av barnen, med hjälp av godnattsagan, för- ändrat sina känslor i positiv riktning. Här kommer några exempel:

När han får höra pappas röst slappnar han av. Jag tror att det ger trygghet.

Barnet gråter sig inte igenom hela nätterna längre. När jag frågade vad det berodde på sa han: pappa!

Det betyder mycket för barnet att höra pappas röst. Det skapar har- moni och trygghet.

Lillen kan hitta trösten hos skivan. Den är en Guds gåva.

Vi har upplevt det positivt. Hon blev jätteglad för att hon fick paketet från sin pappa. Hon trodde t.o.m. att pappa var hemma. Så nära blev upplevelsen.

Att få höra hans röst i så lugn och fin stämning och att få chansen att kommunicera genom sagor påverkar alla parter på ett VÄLDIGT po- sitivt sätt.

För vår son har det gjort jättestor nytta att höra sin pappas röst för han blir lugn och harmonisk.

Genom att få höra sin pappas röst varje dag/kväll har gjort att de kommit närmre varandra. När min son känner sig ledsen och saknar sin pappa kan han sätta på sagan och han blir genast glad.

För en del av barnen väckte emellertid pappas röst de känslor av saknad, sorg och ledsnad som naturligtvis är resultatet av att barnen är tvingade att leva separerade från sin pappa, ofta med små möjligheter till en re- gelbunden och tät kontakt. Några mödrar berättar i enkäterna om de svå- ra känslor som skivan har väckt hos barnen:

Det är såklart känsloladdat att höra rösten och efter första lyssningen började det stora barnet att gråta. Men det är ju bra att gråta någon gång. Även om det inte omedelbart upplevs som positivt.

Dom blev väldigt glada, men dom pallar inte att lyssna på CD:n. När dom har gjort det har dom gråtit varje gång så vi har stängt av den.

Vi har upplevt det bra. Det betyder mycket för barnen. Dom reagerar lite olika på att höra pappas röst när han berättar sagan. Mellanbarnet blev ledset och rörd när han hörde pappas röst. Men det har blivit bättre nu och han lyssnar ofta på sagan.

Dessa olika citat visar betydelsen av att barn får möjlighet att hålla kon- takt med sina föräldrar under tiden de är frihetsberövade. Det visar ock- så att när barnet får höra pappas röst så skapas en möjlighet för barnet att uttrycka sina känslor och bearbeta separationen. För barn, som har föräldrar som orkar bemöta dessa svåra känslor och kan se att detta är en viktig del i en sorgeprocess, skapas förutsättningar till resili- ens/återhämtning.

Enligt Kriminalvården (2011a) lider majoriteten av de fäder som är intagna i kriminalvårdsanstalt av missbruksproblem. Detta i kombina- tion med den kriminalitet, som ofta blir följden av missbruket, skapar ofta problem i relation till familj och barn. Denna frustration synliggörs i två av de enkäter som barnens mödrar lämnade in. En av dessa mödrar, som tillika var den enda av alla mödrarna i hela undersökningen som var genomgående negativ inställd till projektet, utrycker sin besvikelse i en- käten över pappans för övrigt bristande kontakt med barnen: ”Negativ

reaktion eftersom de vill ha kontakt inte bok.” Den andra mamman var mer ambivalent:

Jag är både positiv och negativ. Bra för pappan inne att kunna göra nått bra för barnen, och positivt för barnen att få höra pappans röst. Men dåligt att ge barnen falska förhoppningar om en pappa som an- tagligen aldrig kommer att ta sitt ansvar.

Lena som är programansvarig på en av anstalterna och som även har va- rit med i projektet sedan starten är mycket positiv till Godnattsagor in- ifrån. Hon berättar att det har stärkt fäderna i deras papparoll och även inneburit att många av dem, genom sagorna, hittat gemensamma sam- talsämnen med barnen. Men ibland har hennes känslor varit lite ambiva- lenta. Hon menar att det kan uppstå komplicerade situationer. Det svå- raste är när någon pappa har satt igång en kanske vilande relation till sitt barn med hjälp av projektet. Förhoppningarna hos barnet kanske ökar om en pappa som förmår välja bort missbruk och kriminalitet. Hon be- rättar om ett fall där pappan återgick till sin kriminella livsstil efter av- tjänat straff och blev dömd till ett nytt och längre fängelsestraff relativt kort tid efter frigivningen. Lena tycker att det var en svår händelse; hon vet att pojken gladde sig mycket över sagan han fick av sin pappa och var rädd att den skulle väcka förhoppningar om ett gemensamt liv till- sammans. Lena vet att barnet bor hos sin farmor. Hon hoppas och tror att farmodern kan förklara och prata med barnet om vad som har hänt. Hon tror emellertid att godnattsagorna oavsett har gett barnet ett positivt minne av sin pappa.

I detta sammanhang är det viktigt att poängtera att alla mödrarna har samtyckt skriftligt till att barnen får ta emot skivan och bokpaketet i samband med att pappan påbörjade studiecirkeln. Exemplet ovan åskåd- liggör hur sårbar och bräcklig kontakten kan vara mellan fäderna och deras barn och hur betydelsefullt samtycket från mödrarna är. Samman- fattningsvis ansåg 93 procent av mödrarna att barnet/barnen reagerat po- sitivt på sagopaketet från sin pappa.

Jag kommer att avsluta detta avsnitt med att ge en sammanfattande och generell bild av hur fäderna och mödrarna upplevde hur God- nattsagor inifrån påverkade relationerna inom familjen. Se nästa sida!

Diagram 1

Related documents