• No results found

Graf návštěvnosti tuzemských středisek

In document Title of the Thesis in English (Page 18-0)

Tato zpáva potěšila především ty, kteří investovali nějaký finanční obnos do zasněžovacích zařízení, jelikož jejich investice se vydařili. Fakt, že česká ekonomika je na vzestupu je i dobrým hnacím faktorem pro provozvatele resortů, kteří zaznamenávají stále přibývající poptávku po českých horách a to jak od zahraničních, tak tuzemských návštěvníků.

Samozřejmé je, že se české hory jen tak nevyrovnají například Alpám, které nabízí naleko větší hory s někdy až nadstandartními službami, přesto jsou prognózy velice příznivé a české hory se jim vyrovnávají. České hory dokáží své zákazníky uspokojovat a velký podíl na tom mají i doprovodné služby areálů. Jak je patrné z grafu celková návštěvnost vzrostla o pouhá 2%, podle výzkumů se však celková úrověň zvětšila o 10%, od dlouhodobého

průměru. To samé platí i u tržeb, které zaznamenaly 5% nárůst. Čísla představují odhad ze všch tuzemských středisek, proto je nutno je brát s menší rezervou. Velká střediska se pohybovala na průměru 8%, malá okolo 3%, což je i tak obrovský úspěch. Zprávu o celkovém zvýšení poptávky po českých horách zaznemanala i webová stránka holiday.info.cz z 27,7 milionů návštěv a 27,7 milionů zobrazení stránek. Čísla se však od minulého roku neliší nijak markantně (AHS, 2019).

2.2 Investice a vybavení horských středisek

Podle předešlých informací v práci jsme se dozvěděli o vydařených investicích do zasněžovacích technologií. Celkově v sezoně 2017/18 provozovatelé areálů investovali 700 milionů Kč. Investice zahrnují především modernizace a výstavby vleků, lanovek a sjezdovek. Velkou investiční položkou byly i doprovodné služby, které u návštěvníků zvedají celkový dojem areálu, jsou ochotni utratit vyšší obnos a akceptují pak i zvýšení cen. Jak uvádí AHS, tak pro nadcházející sezonu 2018/19 jsou předběžně naplánované investice v celkové hodnotě 600-700 milonů Kč. Opět se jedná o modernizace areálů a výstavbu dalších sjezdovek a vleků. Můžeme tedy předpokládat další zvyšování návštěvnosti a spokojenosti služeb, které areály nabízí. Nová lanovka má vzniknout například na Tanvaldském Špičáku, jejiž výstaba byla již započata. Jako trend jsou dnes považovány i dlouhodobější projekty a vynaložené investice v podobě propojování areálů a vzniku nových tzv. skiregionů. Jako příklad lze uvést Špindlerův Mlýn, Klínovec a Horní Malou Úpu. Pro usnadnění a urychlení rozvoje těchto skiregionů by bylo dobré si vzít příklad ze zahraničních zemí, kde vznikl soubor pravidel, podle kterých se postupuje u propojování areálů, aby nenastaly větší komplikace. Pro zahraniční střediska je to praktivky samozřejmostí a pro nás je to obrovská konkurenční nevýhoda (AHS, 2019).

2.3 Propagace českých hor

Partnerem pro propagaci tuzemského cestovního ruchu a zvyšování počtu turistů v něm je bezpochyby státní příspěvková organizace (pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj)

Česko – naše destinace:

Organizace CzechTourism přišla s novou kampaní Česko – naše destinace, která navazuje na již proběhlou kampaň Česko – země příběhů. Komunikační kampaň, která dala vzniknout tomuto projektu, byla uskutečněna koncem roku 2015 a byla do ní zapojena prakticky celá Česká republika. Kampaň se zaměřila na vnímání českých hor a podkrkonoší, kde se její propagátoři snažili zaujmout lidi krásou České země a českých destinací, které jsou často utlačovány do pozadí těch zahraničních. Kampaň proběhla dvoufázově po půl roce, v první polovině se zaměřovala na české destinace v létě a v druhé polovině na české destinace v zimních dnech. Jednalo se o zimní krásy, volnočasové aktivity a vyžití, které české střediska mohou nabízet (CzechTourism, 2018).

Komikace probíhala skrze média v podobě televize, tisku, venkovních transparentů a letáků a především na internetu. Výborný krok, který propagátoři uskutečnili, bylo posunutí kampaně na sociální sítě, kde se rozšířila především mezi mladší populaci obyvatel a zapojena byla tedy celá ČR. Jednalo se o fotografickou soutěž „Milujeme české hory“, kdy nadšení fotografové přidávali své nejpovedenější fotky a na konci byly vybrány ty nejpovedenější z nich a použity do kampaně. Díky monitoringu efektivity, který zprostředkovala společnost Median, jsme se dozvěděli, že se jednalo o velmi povedenou masivní kampaň se zastoupením všech věkových skupin od 8 do 79 let. Celkově průzkum Českou republiku ohodnotil jako velmi zajímavou destinaci pro trávení volného času, která je srovnatelná s Itálií a Rakouskem (CzechTourism, 2018).

Dalším bodem kampaně byla publikace méně známých destinací, která zaznamenala u návštěvníků chuť navštívit pro ně unikátní místa ČR. Cílová skupina pro tento bod kampaně byla 25-54 let. Z celkového průzkumu kampaně se ukázalo, že tyto věkové skupiny utrácí na českých horách nejvíce peněz a předběžný odhad zvýšení utrácených peněz pro další rok je až 1,3 miliard Kč. Zajímalou informací byl fakt, že lidé kteří jsou na horách po kratší dobu (například 3-4 dny, tedy prodloužený víkend) jsou ochotni utratit daleko více peněz než dlouhodobější návštěvníci. Obě strany, jak agentura CzechTourism, tak Asociace horských středisek ČR, kteří s celou akcí pomáhali, hodnotí kampaň nadmíru pozitivně (CzechTourism, 2018).

Projekt Czech Skipass:

Asociace horských středisek ČR (AHS) zveřejnila v roce 2014 návrh kompaktního skipasu, který lze využít v řadě vybraných středisek. Spolupráce se měla prvoplánově nabízet pouze 14 členským lyžařským destinacím. Postupně se rozšířila mezi dalších 5 středisek a nyní se do projektu CzechSkipass zapojilo již 23 horských destinací, které celkově nabízí 175 lanovek a vleků a 215 km sjezdovek bez jakého koli dalšího omezení.

Bohužel však některá střediska, která jsou členy AHS, nejeví o projekt zájem, musí si areály, které nejsou na dostatečné technické úrovni, výdaje na pořízení platit samy. Díky zvýšenému zájmu se však uvažuje o finanční zapojení AHS (AHS ČR, 2019).

Jedná se tedy o jeden celosezóní skipass, který si návštěvník zakoupí a může tak využívat volný vstup do všech 23 horských středisek bez jakéhokoli omezení. Skipass platí po celou zimu mimo Špindlerův Mlýn, který však na skipass neumožňuje noční lyžování. Celý projekt vznikl jako snaha vyrovnat se zahraničním střediskům, které tyto akce nabízí již řadu let a jsou pro zahraniční turisty prakticky standartem. Projekt tak vypomáhá i těm více vytíženým střediskům, která se začínala přelidňovat, a lyžování pak ztrácelo pro návštěvníky jisté kvality. Pro vstup do projektu je nutné splnit i technické podmínky, proto se klienti nemusí obávat žádných problémů s tím spojenými (AHS ČR, 2019).

Tabulka níže znázorňuje ceny CzechSkipassů v sezóně 2018/19. Pro děti od 0 do 5,99 skipas není přístupný, musí se tedy návštěvníci řídit tarifními podmínkami daného resortu.

Tabulka 1: Ceník CzechSkipass 2018/19

Snow & Fun:

Agentura CzechTourism přišla do Čech s další zimní kampaní s názvem Snow & Fun.

Díky které se snaží podporovat příjezdový cestovní ruch na českých horách. Kampaň probíhá především v zemích Beneluxu, Polsku a Německu. Cílem kampaně je přilákat a udržet si v českých resortech především rodiny s dětmi. Do kampaně se hned zapojili resorty jako Černá Hora/Pec, Špindlerův Mlýn, Klínovec, Kouty, Lipno, Tanvaldský Špičák, Buková Hora, Dolní Morava a Bílá v Beskydech. O PR projektu se stará agentura Median (Hory Krkonoše, 2019).

Ukázat si to můžeme na Areálu Špindlerův Mlýn, který díky této kampani nabízí jízdu na saních na osvětlené sáňkařské dráze. Sáňkařská dráha dosahuje délky 4 km, začíná na Špindlerově Boudě - Malý Šišák a končí na Dívčích Lávkách u Bílého Labe. Dráha je každý den upravována rolbami a je v provozu od 10:00 do 16:00, od úterý do soboty nabízí i noční sáňkování, které je možné od 18:00 do 20:00 s plným osvětlením. Na dráhu návštěvníky doveze autobus, který staví na náměstí ve Špindlerově Mlýně. Autobusy jsou opatřeny televizory, na kterých se při nástupu do autobusu promítá bezpečnostní instrukce a krátký film, kterým si zákazníci mohou krátit cestu, která trvá celých 20 minut.

K dispozici je 350 kusů saní, které obdrží klient na začátku dráhy. Celkově se akce propaguje svou kvalitou služeb a velkým důrazem na bezpečnost zúčastněných. Cena se pak pohybuje: základní jízdné: 270,- Kč, rodinné jízdné 890,- Kč (2 dospělé osoby a 2 děti se samostatnými saněmi), druhá jízda je za příplatek 150,- Kč, kterou lze zakoupit v cíli.

Všechny jízdenky v sobě zahrnují: vývoz autobusem na start, zapůjčení saní, jízdné na dráze a svoz zpět do centra. Děti do 7 let zdarma, nemají však nárok na vlastní saně. Všem návštěvníkům je doporučeno vhodné oblečení a jízda s helmou především pro děti (Hory Krkonoše, 2019).

2.4 Český systém kvality služeb

Jako další poutač pro budoucí návštěvníky může být vcelku nově vzniklé hodnocení od Českého systému kvality služeb, které může napomoci návštěvníkům v hledání kvalitních resortů dle jejich představ. Jedná se o hodnocení, které organizuje AHS ČR ve spolupráci Sitour Česká republika. V zimní sezoně 2017/18 dostalo certifikát 32 horských středisek, jejich průměrné hodnocení bylo 7,9 z možných 10. Z kategorie „velké střediska“ se zúčastnilo 100% resortů a z kategorie „středně malé“ se zúčastnilo 80% resortů, které jsou členy AHS. Každý v nich certifikát obdržel a splnil tak podmínky pro jeho udělení.

Hodnocení probíhalo přímo ve střediscích a na internetu, v průměru byl počet hodnocení na jedno středisko cca 350 respondentů, velká střediska však dosahovala až k tisíci hodnocení, minimum pro uznání výzkumu bylo 100 hodnocení od jednotlivých respondentů. Zasílání dotazníků probíhalo ve dvou polovinách, první po letní sezóně, druhá po zimní sezóně (Služby Q, 2019).

Jak bylo výše zmíňěno, kdo se zapojí do hodnocení, získá 100 ohlasů od respondentů a splňuje podmínky certifikace, dostane značku „Q“, což je hlavní poznávací znamení pro spotřebitele. Značka se v momentální době teprve dostává do podvědomí zákazníků, ale do budoucna se předpokládá zapojení všech středisek a utvoření tak komplexního hodnocení všech tuzemských středisek. Vlastníkem značky je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jako realizátor celého projektu je uvedena agentura CzechTourism a další profesionální asociace. Provozovatelé, kteří o certifikát usilují, musí splnit technické podmínky, které jsou na ně kladeny, získat dostatečné množství vyplněných dotazníků a zvolit si zástupce pro Skiareál, který bude dále projednávat nadcházející kroky. Zástupce se musí zúčastnit dvoudenního školení, na kterém získá kvalifikaci „trenéra kvality“. Vedomosti, které nasbírá, pak v průběhu školení uplatní při zpracovávání požadovaných dokumentů, které jsou důležitou součástí udělení certifikátu. Dokumenty se zasílají na Hostitelské centrum, kde se dále rozhoduje o udělení certifikátu. Získáním certifikátu a označením znakem „Q“

3. Představení podniku

Tato kapitola je věnována představení lyžařského areálu Benecko, který se nachází v Krkonoších, o kterých je v kapitole také zmínka. Jelikož cílem práce by měl být návrh o propojení lyžařského střediska Benecko s lyžařským areálem Herlíkovice je ke kapitole připojena SWOT analýza areálu Benecko, která je rozdělena na analýzu vnitřního prostředí SW - aby byly zjištěny její silné a slabé stránky a v páté kapitole doplněna o analýzu vnějšího prostředí OT – pro zjištění příležitostí a hrozeb. Jejich možná eliminace bude zmíněna v poslední kapitole.

3.1 Krkonoše

Protože první dva zvolené areály jsou z pohoří Krkonoš, je nutné je představit. Nacházejí se na severovýchodě Čech podél státní hranice s Polskem. Hranice vede po hlavním hřebeni hor a tvoří tak přírodní hranici. Rozlohou se jedná poměrně o malé souvislé pásmo asi 40 km dlouhé a 20 km široké. Česká část Krkonoš zaujímá asi 2/3 celkové plochy pohoří. Na hřebenech se tyčí nejvyšší hora České republiky Sněžka se svými 1 602 metry.

Dalším významným bodem Krkonoš je pramen evropského veletoku Labe, který každý rok navštíví tisíce turistů. Významnou flórou hor jsou například Upská rašeliniště a faunou například jeden z nejvzácnějších českých opeřenců Tetřívek Obecný, který je momentálně ohrožený a kvůli jeho budování hnízd na hřebenech hor je přísný zákaz vstupu mimo vyznačené cesty, což vadí skialpinistům, kteří do hor dojíždí výhradně kvůli tomuto koníčku (České hory, 2019).

3.1.1 Analýza segmentu lyžařského mikroprostředí pro Krkonoše

Krkonoše jsou z hlediska vhodnosti pro lyžařské resorty ukázkovým příkladem pro české hory. Jedná se o nejnavštěvovanější a největší české hory, kde můžeme naleznout i ty největší a nejlépe vybavené lyžařské areály jako je Špindlerův Mlýn. Nachází se zde i největší lyžařská oblast, kam návštěvníkům postačí pouze jeden skipas, jedná se o SkiResort ČERNÁ HORA – PEC, kam patří skiareály Černá hora – Janské lázně, Černý Důl, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa a Svoboda nad Úpou. Lyžaře mezi areály přepravují

skibusy, z Černé hory do Pece lze přejet za pomocí rolby či na snowboardu nebo lyžích.

Mezi další oblíbená střediska pak patří například Harrachov, Benecko, Paseky nad Jizerou, Rokytnice nad Jizerou a Herlíkovice. (On the snow, 2019).

Problém, který je třeba u většiny těchto areálů zmínit je fakt, že se nachází v Krkonošském národním parku, tudíž jsou pod přísnou kontrolou Správy KRNAP. Samozřejmostí je, že si navzájem konkurují velké resorty a malé resorty. Často tento problém řeší právě spojováním areálů, čímž si z konkurenta udělají spojence. Tímto způsobem problém řešil právě SkiResort ČERNÁ HORA – PEC. Malé resorty se snaží především klást důraz na udržení si stálé klientely, kterou povětšinou tvoří rodiny s dětmi, zatímco velké resorty musí přilákat všechny typy skupin, proto často investují například do snowparků či jiných zimních aktivit jako například sáňkařské dráhy. Areály se vždy zaměřovaly především na přímý prodej ticketů, dnes však přichází s modernizací v podobě online ticketů, které jsou podrobně popsány dále. Je třeba zmínit i instituce, které napomáhají k rozvoji středisek i v podobě finanční pomoci a propagace středisek. Jedná se například o Asociaci horských středisek ČR, agentura CzechTourism a v neposlední řadě napomáhá i Evropská unie ve formě peněžní podpory projektů (České hory, 2019).

3.2 Lyžařský areál Benecko

Lyžařský areál Benecko se může pyšnit svými ideálními podmínkami pro rodiny s dětmi.

Areál je vhodný jak pro úplné začátečníky, tak pro mírně pokročilé, až pro profesionální sjezdaře. Otevírací doba areálu je posunuta od těch ostatních o hodinu déle tedy od 9:00 do 17:00, večerní lyžování probíhá v hodinách od 18:00 do 21:00. V mezičase se sjezdovky nově upravují. Pro lepší představu je uvedena mapa areálu níže. (Benecko Info, 2019).

Vleky a sjezdovky

Na obrázku lze vidět mapu areálu Benecko. Celkově se zde nachází 13 vleků + jedna lanovka a celkem 5,5 kilometrů sjezdovek. Pohyb po celém areálu je snadný skrze propojení všech vleků mezi třemi hlavními oblastmi: Havrland, Family Aréna a oblast v okolí lanovky Kejnos pro zdatnější lyžaře. V oblasti Havrland naleznete vyžití především pro ty nejmenší, kde návštěvníci naleznou 40 metrů dlouhý dětský pás, 115 metrů dlouhý vlek Jesen a ski hřiště plné dětských atrakcí, pro rodiče je zde připraven skibar, odkud spokojeně vidí na své ratolesti. Další oblastí areálu je Family Aréna, která je dokonalou komplexní oblastí pro celou rodinu. Skládá se z dětské sjezdovky, kde si děti pohodlně odpočinou na 100 metrovém pojízdném pásu, který je využíván i návštěvníky snowtubingu. Hned vedle je vlek Zvon pro začátečníky a méně pokročilé, který se napojuje na vlek Cinkáč, ten se větví do tří sjezdovek obtížnosti modré (800 metrů), červené (500 Obrázek 3: Mapa areálu Benecko

Zdroj: (Infobenecko.cz, 2019)

metrů) i černé. Poslední oblasti je pak v okolí čtyřsedačkové lanovky Kejnos se střední obtížností, kdy samotná lanovka měří 850 metrů. Hned vedle lanovky nalezneme sjezdovku s názvem Liška, která se pyšní svou černou barvou a vysokou obtížností (550 metrů). Za zmínku pak stojí sjezdovka HSK (320 metrů), Macher 1 (350 metrů), Macher 2 (450 metrů), Barka (150 metrů), Krakonoš (160 metrů), Vyhlídka (250 metrů), Sychrov (144 metrů) a ještě druhý snowtubing. Většina sjezdovek je sjízdných po celou zimu díky umělému zasněžování (Benecko Info, 2019).

Jiné zimní aktivity

Mimo lyžařské a snowboardové tratě Benecko nabízí i perfektně upravené běžecké tratě.

Díky nadmořské výšce těsně nad hranicí inverzní roviny mohou návštěvníci spatřit tento meteorologický jev a užít si tak slunný výlet s nepopsatelným výhledem. Díky výhodné poloze, ve které se Benecko nachází, nabízí jedny z nejlepších podmínek pro běžecké lyžování v ČR. Jedná se o komplexní systém, ve kterém je začleněno několik různě kilometrových okruhů, které se postupně vrací buď zpět nebo pokračují na další trasy:

směr Žalý, Vrchlabí, přes Rovinka na Horní Mísečky a přes hřebeny Krkonoš až na Zlaté návrší, ze kterého je to jen kousek k prameni Labe. Celý tento komplex se nazívá Krkonošskou magistrálou a tvočí tak ideální podmínky na poznání českých hor v zmních dnech, ať už pěšky, na saních nebo na běžkách. Celkově se jedná o 100 km upravovaných lyžařských tras (Benecko Info, 2019).

Mimo další Benecko nabízí i sáňkařskou dráhu. Doporučuje se zaparkovat na parkovišti u hlavní stanice lanovky Kejnos, odkud se snadno dostanete po silnici k hotelu Zlatá Vyhlídka a po červené turistické trase až na rozhlednu Žalý, ze které je to jen pár metrů do Herlíkovic. Možností je i občerstvení v Horské boudě Žalý, kam lidé rádi vyráží na domácí borůvkové knedlíky. Cesta na Žalý není díky serpentýnám nijak obtížná a zvládne ji opravdu každý, celkově se jedná a trasu okolo 1,6 kilometrů. Sáňky je nutno si vzít s sebou nahoru vlastní, pokud nemáte, lze si je půjčit v kterékoli z lyžařských půjčoven nebo zakoupit v obchodě Skalka (Benecko Info, 2019).

16:00. Pro vnitřní aktivity Benecko zřídilo dílničku Šikovné ruce, kde si děti mohou vyrobit vlastní suvenýry a rodiče to mohou využít jako takový hlídací koutek. Mimo pondělí je otevřena každá den od 9:30 do 15:00 (Benecko Info, 2019).

Parkování

V areálu jsou čtyři hlavní parkoviště, kdy centrální je jako jediné placené. Cena se pak pohybuje kolem 50,- Kč na 3 hodiny nebo 100,- Kč na den. S parkováním po více dní se cena snižuje. Další tři parkoviště jsou zdarma. Bohužel kapacita parkovišť neodpovídá návalu turistů v hlavní sezoně, proto dochází k přetížení hlavních příjezdových silnic, kdy neohlední motoristé nedbají na pokyny na cedulích a parkují, kde se jim zamane (Benecko Info, 2019).

Karta hosta

Díky kartě hosta mohou návštěvníci Benecka čerpat řadu slev a výhod po celý pobyt.

Pokud se ubytují v zařízení, které je členem Sdružení ubytovatelů Benecko, stačí pouze vyplnit kontaktní údaje a karta je hotová a funkční. Slevy, které karta hosta nabízí, je možné uplatnit od prosince počáteční sezony do dubna. Například sleva 25% na vícedenní permanentky v celé vedlejší sezóně (do 21. 12., od 10. 3.) a hlavní sezóně v období od 2. 1.

- 2. 2. Další slevu si připravila Půjčovna ski sport Lachman 5-30% při zapůjčení dětského lyžařského/snowboardového setu na 1-6 dní a sleva 10% při zapůjčení lyžařského/snowboardového setu pro dospělé na 6 dní. Dále pak Skicentrum Husky nabízí slevu 15% při zapůjčení jakéhokoli lyžařského/snowboardového setu na 3 a více dní. V půjčovně a ski school Miraski lze uplatnit slevu 10% při zápůjčce vybavení na 2 a více dnů nebo při zakoupení 3 a více hodin lyžařské školičky. Sportcentrum Skalka zprostředkovává slevu 20% na vybrané polední menu do jeho vyprodání, Sportovní centrum Jilemnice nabízí pro příznivce karty hosta slevu 25% na vstup do bazénu, sauny a solné jeskyně ve Sportovním centru Jilemnice a poslední sleva je v obchodu a dílničce Šikovné ruce, kde každý dostane magnetku zdarma a lapač snů k vyrábění nad 300,- Kč. Tyto slevy jsou uvedeny na stránkách areálu Benecko pro zimní sezonu 2018/19 (Benecko Info, 2019).

In document Title of the Thesis in English (Page 18-0)