• No results found

Mapa skiareálu Herlíkovice

In document Title of the Thesis in English (Page 36-41)

Obrázek 4: Mapa skiareálu Herlíkovice Zdroj: (Herlikovice.cz, 2019)

Vleky a sjezdovky

Lyžařský areál Herlíkovice se může pyšnit deseti vleky, z nichž dvěmi čtyřsedačkovými lanovkami, kdy jedna se vine z vrcholu Žalý (délka lanovky 1 440 metrů) a druhá z areálu Bubákov (1 150 metrů). Tyto dvě lanovky lze označit jako centrální body celého areálu, od kterých se oddělují další doprovodné vleky. Například Lyžařský vlek Žalý (660 metrů), Lyžařský vlek Herlíkovice I (750 metrů), Lyžařský vlek Bubákov I (400 metrů) a Bubákov II (400 metrů) a Lyžařský vlek Bubákov 800 (800 metrů). Zajímavou dominantou je pak kabinová lanovka Bubákov (175 metrů), která vede přímo z parkoviště přes cestu až do areálu. Herlíkovice mohou nabídnout i dva dětské pojízdné pásy, jeden dvacetimetrový a druhý třicetimetrový. Nejdelší sjezdovkou celého areálu je červená Závodní s 1 550 metry, hned za ní modrá Dětská s 1 500 metry (Herlíkovice, 2019).

Jiné zimní aktivity

Oproti areálu Benecko Herlíkovice nenabízí takové zázemí pro běžecké lyžování. Nachází se zde různé variace okruhů v celkové délce 28,2 kilometrů. Z hlediska napojení na Krkonošskou magistrálu to mají Herlíkovice složitější a návštěvníci musí vždy přejet přes areál Benecko, aby se na magistrálu napojili. V případě propojení areálů by to byl tedy velký průlom a určitě by nabídka takového běžeckého areálu přivábila davy nadšených běžkařů (Herlíkovice, 2019).

Jiné mimosjezdovkové aktivity areál Herlíkovice takové vyžití zcela nezprostředkovává.

Jeho velkou dominantou je však rozhledna Žalý, která je vysoká 18 metrů, kdy návštěvník musí zdolat 89 schodů, aby se mu otevřela vyhlídka do hor v podobě Kotle, mohyly Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší, Černou horou i Sněžkou, Medvědínem, Troskami, Ještědem, Bezdězem, Kozákovem, Ralskem a Zvičinou. Kamennou rozhlednu se zde rozhodl vystavět hrabě Jan Harrach v roce 1892. O dva roky později byl k rozhledně postaven srub v podobě hostince, který však vyhořel a na jeho místě teď stojí krásná rustikální stavba s restaurací, kde se návštěvníci mohou občerstvit ochutnávkou místních piv a velkým tahounem místní kuchyně jsou pak domácí borůvkové knedlíky (tzv. „blbouny“). Pro děti

Parkování

Velkou výhodou Herlíkovického areálu je parkování zdarma hned pod sjezdovkou, které by mělo splňovat parametry z hlediska kapacity areálu. Jak bylo řečeno výše, přímo na parkovišti areálu je i autobusová zastávka. Pro hlavní sezonu je doprava posílena o skibus.

(Herlíkovice, 2019).

Karta hosta

Skiareál Herlíkovice bohužel žádnou kartu hosta nezprostředkovává, stojí však za zmínku možnost online nákupu skipasů. Výhodou tohoto areálu je, že děti do 4,99 let lyžují zdarma, stačí na pokladně ukázat doklad o jeho věku a zaplatit 50,- Kč zálohu na kartu.

Junior je poté od 10 do 17,99 let a senior je osoba starší 63 let (Herlíkovice, 2019).

4.1.1 Klady a zápory areálu Herlíkovice

Jelikož areál Herlíkovice nemá tolik recenzí na portálu TripAdvisor.cz, rozhodla jsem se jejich klady a zápory vyhodnotit z recenzí na více webech (např. Arecenze.cz, Onthesnow.cz a Skinet.cz). V průměru areál dosahoval hodnocení čtyř hvězdiček z pěti a v případě procentuálního hodnocení okolo 87%. Pro větší přehlednost je níže uvedena tabulka s klady a zápory areálu Herlíkovice. (TripAdvisor, 2019).

Tabulka 4: Klady a zápory areálu Herlíkovice

Klady Zápory

Dlouhá hlavní sjezdovka Málo veřejných toalet

Příznivé ceny Méně větších sjezdovek

Ochotný personál

Kvalitní údržba sjezdovek

Zdroj: (Vlastní zpracování)

4.2 Krušné hory

Jedná se o součást Krušnohorské hornatiny a táhne se od jihozápadu k severovýchodu v délce 130 km a šířce 25 km. Tvoří přírodní hranici mezi Českou republikou a Německem. Z české strany je nejvyšší horou Klínovec se svými 1 244 metry a z německé strany Fichtelberg (česky Smrčín) s výškou 1 216. Na německou stranu jsou svahy hor spíše pozvolnější oproti českým, kde místy dochází ke strmým zlomům. Co se týče vodních toků, tak jsou do svahů výrazně zakomponovány a tvoří hluboká údolí (Krušné hory, 2019).

Z hlediska vegetace jsou Krušné hory poškozeny oxidy síry z blízkých uhelných elektráren, přestože se snaží emise snižovat, jsou půdní škody stále devastující. Kvůli častému úhynu divoké zvěře v předběžném věku byly do oblasti vysázeny i nepůvodní dřeviny v podobě pichlavého smrku a kanadské borovice. V současné době se stav Krušných hor markantně zlepšuje i z důvodu velké výsadby stromů a radikálním snižováním přemnožené zvěře (Krušné hory, 2019).

V Krušných horách se nachází přes 30 maloplošných chráněných území. Klimaticky tvoří Krušné hory první překážku převládajícímu západnímu proudění, takže na holých hřebenech často zuří vichřice, v zimě sněhové bouře. Při zimních oblevách sníh rychle mizí, a tak jsou pro lyžaře stabilní podmínky jen v nejvyšších částech a v lesních úsecích.

Z celkové délky pohoří jsou tisícimetrové vrcholy soustředěny do krátkého úseku na východě Klínovecké hornatiny o délce 25 km a šířce 8 km, ostatní části dosahují nejvýše 800 až 950 m n. m. Výchozími místy pro nejvyšší část Krušných hor jsou Klášterec nad Ohří, Ostrov, Karlovy Vary a Nejdek, více v horách pak Kovářská, Měděnec, Abertamy, Pernink, Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná a Nové Hamry (Krušné hory, 2019).

4.3 Lyžařský areál Klínovec

Klínovec jako nejvyšší hora Krušných hor díky své výšce 1 244 metrů tvoří ideální podmínky pro chod lyžařského areálu. Areál se nachází 120 km od hlavního města Prahy.

V areálu návštěvníci naleznou 11 sjezdovek, které se každý den upravují, a k celkové ideálnosti povrchu napomáhá technický sníh. Celkově všech jedenáct sjezdovek představuje 18 km sjízdného povrchu, kde si návštěvníci mohou vybrat mezi různými obtížnostmi. Nachází se zde jedna černá sjezdovka pro opravdu zdatné lyžaře, pět červených pro středně pokročilé a pět modrých, které by měl zvládnout i začátečník. Mezi vleky lze využít 4 lanovky, 6 vleků s pomou a dokonce 2 pojízdné pásy, které jsou ideální pro lyžování s dětmi. Večerní lyžování je v areálu omezené pouze na dny středa, pátek a sobota, zalyžovat si při nočním osvětlení na dokonale upravené sjezdovce si návštěvníci mohou od 16:00 do 21:00, pouze však na největší sjezdovce Pod zámečkem. Brány areálu pro denní návštěvníky se pak otvírají od 9:00 do 16:00. Na své si zde přijdou i milovníci adrenalinových zážitků, pro které areál vybudoval U-rampu s přilehlým snowparkem.

Doprovodné služby v podobě stravovacích zařízení a lyžařských škol a půjčoven jsou pro areál samozřejmostí. Pro nadšence spíše běžeckého lyžování je v areálu k dispozici několik desítek kilometrů tratí. (Klínovec, 2019).

4.4 Lyžařský areál Neklid – Boží Dar

Areál Neklid a Boží Dar jsou od roku 2019 spojeny spolu s areálem Klínovec v jeden velký komplex Nový Skiareál Klínovec. Doposud tomu tak nebylo, proto jsou v práci popsány i samostatně. Nadmořská výška areálu Neklid se od Klínovce liší pouze o kousek, Neklid – Boží dar se pohybuje v nadmořské výšce 800 - 1 135 metrů nad mořem a vzdálený je od areálu Klínovec pouze pár kilometrů. Areál dostal svůj název podle nedalekého města Boží Dar (Klínovec, 2019).

Jako každý areál je Neklid – Boží dar rozdělen do sektorů podle barev s určitou obtížností.

Pro podrobnější informace je modrá sjezdovka Za Prahou vhodná svým povrchem především pro začátečníky a pro pokročilejší areál vyzdvihuje černou sjezdovku Karásek, kam se často uchylují k trénování i profesionální lyžaři. Kapacita přepravovaných osob činí 4 000 osob za jednu hodinu a to pouze v součtu pěti vleků. Co stojí za zmínku je čtyřsedačková lanovka, která pojme až 1 900 osob za hodinu. Stejně jako areál Klínovec, tak i zde si své využití najdou snowparky. O bezpečnost všech návštěvníků se stará Horská služba přímo v areálu Neklid. Každý rok se na povrchu sjezdovky Hranice na Božím Daru buduje bordercrossová trať (Klínovec, 2019).

4.5 Propojení lyžařských areálů Klínovec – Boží dar – Neklid

Pro rok 2019 se stalo novinkou propojení lyžařských areálů Klínovec se sousedním areálem Neklidem a blízkým Božím darem. Celý areál se nazává Skiregion Klínovec a lze ho vidět na obrázku níže..

Obrázek 5: Skiregion Klínovec

In document Title of the Thesis in English (Page 36-41)