• No results found

Tabulka finančních nákladů modernizace

In document Title of the Thesis in English (Page 45-0)

POLOŽKA CENA (pouze odhadovaná)

Sedačková lanovka (repasovaná) 33 000 000,- Rozšíření odjezdové cesty 6 000 000,-

Technické (umělé) zasněžování 11 000 000,-

Celkem 50 000 000,-

Zdroj: (Vlastní zpracování)

Největší položkou v seznamu tvoří pořízení sedačkové lanovky. Zatímco většina zahraničních areálů nemá problém s koupí nové nepoužité lanovky, pro menší tuzemské areály se jedná o naprosto devastující částku. Pořízení nové lanovky se podle typu a délky pohybuje okolo 60-100 milionů korun, pro menší areály tedy naprosto nemyslitelná částka. Řešením je zde pořízení repasované lanovky, která zastane stejnou práci jako lanovka nová a menším areálům prokáže kvalitní službu. Cena repasované lanovky se totiž pohybuje okolo 5-20 milionů korun. Díky nové lanovce pak u většiny případů dojde k pozvednutí úrovně poskytovaných služeb, nemluvě o podstatně vyšším počtu přepravených lyžařů. Tržby vzrostou a za 5 až 10 let si pak dotyčný provozovatel třeba může dovolit lanovku zcela novou. Dobrým příkladem takového počínání je například šumavský Skiareál Lipno, který spustil v roce 2003 použitou dvousedačkovou lanovku, ovšem již o pět let později ji demontoval a postavil tři zcela nové čtyřsedačkové lanovky. Důvodem, proč se větší areály zbavují starších lanovek je ve většině případů kapacita přepravovaných osob, která nesplňuje jejich nároky. Repasované lanovky pochází především z Alpských zemí a jejich hlavními odběrateli jsou země jako Česká republika, Slovensko, Slovinsko nebo Polsko. První přesun lanovky v České republice byla dvousedačková lanovka na Čertovu horu v Harrachově, která byla přesunuta v roce 2002 do Rejdického areálu.

Některé z těchto lanovek však pocházejí dokonce z tak slavných středisek, jako jsou Cortina d´Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Marilleva, Bormio nebo rakouský Pitztaler Gletscher. Samozřejmě i použitá lanovka musí splňovat veškeré bezpečnostní požadavky, a

Další nákladnou investicí, bez které se propojení areálů neobejde, je rozšíření dojezdové cesty. Pod rozšířením dojezdové cesty si lze představit kácení stromů a úpravu terénu pro sjezdovky. Problém zde přichází ze strany povolení, které musí KRNAP poskytnout, aby výstavba a kácení mohlo započít. Přítěží zde je fakt, že horní část Benecka, kde by se daná akce měla uskutečnit je v prvním ochranném pásmu, což celou situaci komplikuje.

Poslední položkou v seznamu je pak technické zasněžování, které se zde předběžně vyšplhalo na 11 milionů korun. Nejedná se o zcela novou výstavbu, ale o rozšíření momentálního zasněžovacího systému. Problém přichází z hlediska zdroje vody, kdy by bylo nutné vybudovat novou retenční nádrž, do které by přítok zajišťoval potok tekoucí z vrcholu Žalý.

Obrovskou výhodou obou areálu je fakt, že již přešli na čipové karty, které by v modernizaci byly určitě z důvodu snadnější manipulace zakomponovány. Jednalo by se tak o další finančně náročnou položku, které se předešlo již v minulosti.

Obrázek 6: Závěrečný účet obce Benecko pro rok 2017 Zdroj: Obecní úřad Benecko

Ze závěrečného účtu, který uveřejnila obec Benecko je patrné, že se nachází v černých číslech a neměl by být tedy problém zainvestovat do rozšíření areálu. Nedostatečné náklady by se dále řešily půjčkou, kterou by obec v průběhu let splácela. Jednou už si obec vyšší obnos na modernizaci zapůjčila a bez problémů úvěr splácí. Jednalo se také o 50 000 000,- Kč. Což byl projekt na modernizaci vleku Kejnos, kdy namísto klasického kotvového vleku byla vystavena čtyřsedačková lanovka. Zde se však lanovka pořizovala nová, proto jsou ceny prakticky stejné. Jednalo se o na tu dobu velmi riskantní krok, který se naštěstí vyplatil. Z důvodu riskantnosti byl z první úrok nastaven na 2,9% a každý

půlrok se měnil, například hned dva roky po vystavení lanovky byly nepříznivé klimatické podmínky a kvůli nedostatku sněhu banka úrok zvýšila na 4%, jakmile se zimy zlepšily a obci se začalo zase dařit, úrok banka snižovala a momentálně se nachází v úrovni 2%. 30.

4. 2021 by měl být úrok po 15 letech splacen, což by mohl být právě rok nových modernizací (Kurzy, 2019).

5.2.1 Výpočet návratnosti investice

Pro výpočet návratnosti investice jsem zvolila diskontovanou dobu návratnosti z důvodu započítání úroku ve vzorci v podobě peněžního toku diskontovaném, který je zaměněn za prostý peněžní tok (ARNOLD, 2005).

Diskontovaný peněžní tok v roce t lze spočítat dle následujícího vzorce:

𝑇𝑑𝑠 = IN

DCF 𝐷𝐹𝐶 = 𝐶𝐹 (1 + 𝑟)𝑡

Kde jsou:

r diskont = 0,02

t rok, ke kterému se DFC počítá = 1 CF cashflow = 3 394 879,62

IN investice = 50 000 000

𝐷𝐹𝐶 =3 394 879,62

(1 + 0,02)1 =3 394 879,62

1,02 = 3 328 313,353

𝑇𝑑𝑠 = 50 000

3 328 313,353= 15

Z výpočtů jsme se dozvěděli, že předpokládaná doba návratnosti investice je 15 let, což odpovídá poslední půjčce, kterou obec ve stejné výši splácela s v průměru stejným

Závěr

Z práce bylo zjištěno, jakým způsobem se cestovní ruch v České republice vyvíjí z hlediska návštěvnosti lyžařských středisek. V kapitole Marketing destinací byly popsány projekty, na kterých se Česká republika podílí se společností CzechTourism či Asociací horských středisek. Jedním z nejnovějších projektů je Český systém kvality služeb, který sbírá informace od respondentů, vytváří hodnotící žebříček a uděluje ocenění. Dalšími zmíněnými projekty jsou Česko – naše destinace, do kterého se mohl zapojit úplně každý posláním fotky nějaké z destinací, pak nový projekt Snow & Fun, tedy sáňkařské dráhy, která například ve Špindlerově Mlýně sklízí obrovské úspěchy a projekt Czech Skipass, který nabízí jednu sezónní permanentku do více českých středisek.

Prvním představovaným podnikem v práci byla obec Benecko, která stojí za výstavbou hlavních vleků skiareálu. Pro úplnost byly analyzovány i Krkonoše z hlediska mikroprostředí, jelikož se v nich areál Benecko nachází. První důležitou analýzou byla PEST analýza, díky které bylo možné doplnit hrozby a příležitosti analýzy SWOT, ve které bylo zjištěno, že hlavní hrozbou pro areál Benecko je velká konkurence v podobě skiareálu Herlíkovice, proto bylo v příležitostech navrhnuto propojení těchto areálů.

Po komparativní analýze bylo zjištěno, že nově vzniklý Skiregion Klínovec, který je otevřen od roku 2019 v Krušných horách po propojení areálů Klínovec, Boží daru a Neklid, sklízí obrovské nadšení u návštěvníků. Pro Lepší porovnání mezi ostatními areály byly vyhotoveny klady a zápory střediska a hodnocení v podobě hvězd, kde Skiregion Klínovec získal 4 z možných 5 hvězd a umístil se tak na hlavní příčky žebříčku.

Nejdůležitější kapitolou práce je kapitola poslední, kde byla provedena vlastní studie pro propojení skiareálu Benecko se skiareálem Herlíkovice. Analyzování finanční situace bylo provedeno čistě z hlediska skiareálu Benecko, jelikož pro něj by znamenala modernizace největší finanční zatížení v podobě výstavby nové lanovky. Náklady s tím spojené i finanční zdraví obce Benecko bylo podrobně v této kapitole popsáno a pro úplnost byl proveden výpočet návratnosti investice s diskontováním, kde bylo zjištěno, že při průměrném úroku 2% by obec Benecko měla investici do 15 let zpět. K úplnosti byl sepsán i vlastní názor autora práce, který je pro uskutečnění projektu.

Dle vlastního názoru autora, který je sám obyvatelem obce Benecko a řadu let se s touto problematikou potýká jako instruktor lyžování, je podle provedených analýz projekt reálným řešením narůstající konkurence ze strany areálu Herlíkovice. Z předchozích pozitivních zkušeností obce Benecko se splácením půjček, by nová půjčka neměla být takový problém. Problém nastává až ve chvíli, kdy se do situace vkládá i Správa KRNAP, která o veškerých realizacích rozhoduje a velmi přísně. Jak bylo dříve zmíněno, modernizace by se uskutečňovala v druhém chráněném pásmu, což způsobuje řadu obtíží.

Pokud by projekt i tak uspěl, autor sám by ho doporučil z důvodů zvyšující se konkurence a celkového trendu propojování areálů, kdy areály mohou lidem nabízet více služeb. Dle názoru autora práce by to areál nijak neohrožovalo a nekazilo to jeho rodinný dojem. Jedná se samozřejmě o zcela subjektivní názor a může se s mnohými lišit.

Seznam použité literatury

AHS ČR. 2019. Ceník Czech Skipass [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

http://www.czechskipass.cz/cenik/

AHS ČR. 2019. Skiareály mají za sebou jednu z nejlepších zim. [online]. [cit. 2019-04-05].

Dostupné z: http://www.ahscr.cz/media/uploads/pro-media-

tiskove_zpravy/tz__ahs_skiarealy_maji_za_sebou_jednu_z_nejlepsich_sezon-fin2.pdf

ARNOLD, G. 2005. Corporate Financial Management. 3rd. ed. UK: Pearson Education BENECKO INFO. 2019. Skiareál Benecko - interaktivní mapa [online]. [cit. 2019-04-05].

Dostupné z: http://www.benecko.info/zima/skiareal-benecko/interaktivni-mapa/

BERÁNEK, Jaromír. 2013. Ekonomika cestovního ruchu. Praha: Mag Consulting. ISBN 978-80-86724-46-1.

BYRNE, F.Conor. 2003. Online marketing. ProQuest (knihovna.tul.cz) [online]. [cit. 2019-05-04]. Dostupné z: http://search.proquest.com/docview/219012477?accountid=1711 CZECHTOURISM. 2018. Marketingové aktivity agentury CzechTourism v roce 2018 [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z: https://www.czechtourism.cz/nase-sluzby-pro-vas/kampane/

CZO. 2018. Vývoj obyvatelstva České republiky 2017 [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/vyvoj-obyvatelstva-ceske-republiky-2017

ČESKÉ HORY. 2019. Horská střediska Krkonoš [online]. 2019[cit. 2019-04-05].

Dostupné z: http://www.ceske-sjezdovky.cz/hory-strediska/krkonose.html

ENVICONSULT. 2007. Marketingová studie cestovního ruchu pro Benecko a okolí 2007-2013. Praha: EnviConsult, s.r.o.

FINANČNÍ SPRÁVA. 2019. Informace GFŘ k uplatňování sazeb DPH u dopravy osob lanovými dráhami od 1. 2. 2019 [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/novinky/2019/informace-sazba-dph-2019-02-01-lanove-drahy-9577

HERLÍKOVICE. 2019. Skiareál Herlíkovice [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://www.herlikovice.cz/zima/

HORY KRKONOŠE. 2019. Sáňkařská dráha Špindlerův Mlýn [online]. [cit. 2019-04-05].

Dostupné z: https://www.hory-krkonose.cz/sport/sankarska-draha-snow-amp-fun.spindleruv-mlyn.html

JAKUBÍKOVÁ, D. 2008. Strategický marketing. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2690-8.

KARLÍČEK, M. 2013. Základy Marketingu. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4208-3.

KLÍNOVEC. 2019. Aktuální informace z Klínovce [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://klinovec.cz/cz/aktualne

KOTLER, P. 1991. Marketing management: Analýza, plánování, využití, kontrola. Praha:

Victoria Publishing. ISBN 80-85605-08-2.

KRUŠNÉ HORY. 2019. Info o Krušných horách [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://krusnehory.cz/

KURZY. 2019. CR HDP ve 4q za celý rok 2018 [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://www.kurzy.cz/zpravy/483426-cr-hdp-ve-4q--2-9-za-cely-rok-2018-pak-3/

LANOVÉ DRÁHY. 2019. Novinky ze světa lanovek [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z: http://www.lanove-drahy.cz/?page=zpr_star Limited. ISBN 0-273-68726-3.

OBEC BENECKO 2019. Informace o obci a okolí [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

http://www.obecbenecko.cz/obec-1/informace-o-obci/benecko-a-okoli/

ON THE SNOW. 2019. Lyžařská střediska v Krkonoších [online]. [cit. 2019-04-05].

Dostupné z: https://www.onthesnow.cz/krkonose/lyzarska-strediska.html

PAULOVČÁKOVÁ, L. 2015. Marketing: přístup k marketingovému řízení. Praha:

Univerzita Jana Amose Komenského. ISBN: 978-80-7452-117-1.

PETRTYL, J. 2014. Online marketing: vybraná témata. Plzeň: Západočeská univerzita.

ISBN 978-80-261-0484-1.

SIMKOVÁ, E. 2008. Udržitelný rozvoj venkova a role venkovské turistiky. ProQuest (knohovna.tul.cz) [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/195474960/DDB2AD096249466EPQ/3?accoun

SLUŽBY Q. 2019. Certifikace [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

http://www.sluzbyq.cz/cs/certifikace.html

TRIPADVISOR. 2019. Reviews [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z:

https://www.tripadvisor.cz/Attraction_Review-g1189669-d6403368-Reviews-Skiareal_Novy_Klinovec-Vejprty_Usti_nad_Labem_Region_Bohemia.html

TTG. 2014. CzechTourism propaguje tuzemská horská střediska doma i v zahraničí [online]. [cit. 2019-04-05]. Dostupné z: http://www.ttg.cz/czechturism-propaguje-tuzemska-horska-strediska-doma-i-v-zahranici/

TZ FICHTELGEBIRGE. 2019. Winter im Fichtelgebirge [online]. [cit. 2019-04-05].

Dostupné z: https://www.tz-fichtelgebirge.de/de/winter/

VAHL, Andrea, John HAYDON a Jan ZIMMERMAN. 2014. Facebook marketing all-in-one for dummies. 3rd ed. Hoboken: John Wiley. ISBN 978-1-118-81618-9.

YEATES, D. 2006. Business Analysis. Swindon: BCS Learning & Development Limited.

ISBN 978-1780172774.

In document Title of the Thesis in English (Page 45-0)