• No results found

grundvatten av god kvalitet

In document Miljömålen – bilagor (Page 67-71)

Förslag Ställt till Framförs i

strategi Typ av förslag Referens till konsekvens- analys

SGU – UNDERLAG TILL FÖRDJUPAD UTVÄRDERING 2008 1 SGU föreslår att regeringen ger Boverket i upp-

drag att i samråd med vattenmyndigheterna, Sveriges kommuner och landsting, Naturvårdsver- ket och SGU ta fram en vägledning för hur sam- hällsplaneringen bör bedrivas för en långsiktigt hållbar vattenförsörjning.

Regeringen HUM Policy, orga-

nisationsstyr- ning

Ja

2 SGU föreslår att regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att upprätta regionala vattenförsörj- ningsplaner till år 2015.

Regeringen HUM Policy, orga-

nisationsstyr- ning

Ja

3 SGU föreslår att regeringen tillser att utformning- en av regelsystemet för vatten och energibrunnar förenklas.

Regeringen Administrativt

styrmedel Ja

4 SGU hemställer att regeringen skyndsamt beaktar

SGU:s förslag om övervakning av grundvatten. Regeringen Åtgärd Ja

5 SGU föreslår att regeringen i Jordbruksverkets regleringsbrev lägger till miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet bland de miljökva- litetsmål som särskilt ska beaktas vad gäller miljöförbättrande åtgärder och redovisning av effekter.

Regeringen Åtgärd Ja

6 SGU föreslår att regeringen utreder prissätt- ningen av utsläpp till grund- och ytvatten enligt ramdirektivet för vattens krav.

Regeringen Ekonomiskt

styrmedel Nej

7 SGU föreslår att Naturvårdsverket i samråd med SGU och andra berörda myndigheter komplette- rar delar av handboken för vattenskyddsområde.

Regeringen Organisa-

tionsstyrning, Åtgärd

Ja

8 SGU föreslår att Naturvårdsverket i samråd med

SGU utvecklar delar av vägledningen för deponier. Regeringen Organisa-tionsstyrning, Åtgärd

Ja

9 SGU föreslår att Vägverket i samråd med SGU utreder påverkan från väg på grundvattnet avseende metaller och organiska ämnen och vid behov vidtar långsiktigt hållbara åtgärder.

Regeringen Organisa-

tionsstyrning, kunskapsupp- byggnad

Ja

10 SGU föreslår att Räddningsverket utreder ansvar, risker och åtgärder vid sanering under och efter en olycka med avseende på påverkan av grund- vattnet. Samråd bör ske med Naturvårdsverket och SGU. Regeringen Organisa- tionsstyrning, kunskapsupp- byggnad Ja

11 SGU avser att med vägledningen för vatten- och energiborrning som underlag och i samverkan med branschen genomföra en informationsinsats som vänder sig till alla som anmäler eller söker om tillstånd för vatten- eller energibrunn, bl.a. med syftet att öka efterfrågan på certifierade brunnsborrare.

SGU Informativt

12 SGU avser föreslå att åtgärder som minskar risken för nitrat och bekämpningsmedel i grundvattnet tas upp i projektet ”Greppa näringen” och avser att ta del i detta arbete.

SGU Informativt

styrmedel Nej

13 SGU avser att i samverkan med vattenmyndighe- ter och länsstyrelser samt andra berörda myndig- heter ta fram en långsiktig strategi för genomför- andet av skydd av grundvatten.

SGU, vatten- myndigheter, länsstyrelser

Policy Nej

14 SGU avser att initiera en nationell informationsin-

sats om skydd av grundvatten. SGU Informativt styrmedel Nej

15 SGU avser att fortsatt stödja länsstyrelserna i

arbetet med grundvattenmålet på regional nivå. SGU, läns-styrelser Åtgärd Nej 16 SGU har tagit fram en översiktlig bedömning av i

vilka områden riskerna, med borrning och andra undermarksarbeten som kan påverka grundvat- tennivåer, är särskilt stora. I dessa områden kan problem med markstabilitet eller dålig grundvat- tenkvalitet uppstå vid förändrade grundvattenni- våer. SGU avser att gå vidare med information till kommuner, länsstyrelser och vattenmyndigheter om hur riskområden kan avgränsas med större noggrannhet respektive vilken övervakning eller vilka restriktioner som kan behövas.

SGU, läns- styrelser, kom- muner, vatten- myndigheter

Åtgärd Nej

17 I övrigt avser SGU att förstärka sitt informa- tionsarbete genom att inom sin kursverksamhet erbjuda utbildning om grundvatten för handläg- gare inom VA, miljö, beredskap och plan på läns- styrelser, kommuner och andra myndigheter.

SGU Informativt

styrmedel Nej

LÄNSSTYRELSERNA – UNDERLAG TILL FÖRDJUPAD UTVÄRDERING 2008

Samordning och ansvarsfördelning:

18 Gävleborg menar att länsstyrelsernas roll vad gäller grundvattenfrågor i förhållande till SGU bör förändras. De finner det orimligt att SGU ska serva alla landets kommuner. Inom de flesta områden fungerar länsstyrelsen som en länk mellan stat och kommun. När det gäller grund- vattenfrågorna hamnar länsstyrelsen i nuläget ”utanför”. För att vattendirektivet ska bli ett kraftfullt verktyg och att miljömålsarbetet skall bli bättre, krävs mer samverkan mellan kommu- ner och länsstyrelse.

Regeringen Organisations-

styrning Nej

19 Kalmar menar att ansvarsfördelningen mellan

länsstyrelse och kommuner vad gäller kunskaps- sammanställning måste bli tydligare.

Regeringen (?) Organisations-

styrning Nej

Vattenskyddsområden och vattenskyddsplanering:

20 Kalmar anser att kommunerna aktivt ska skydda

sina dricksvattentillgångar. Kommunerna Administrativt styrmedel Nej 21 Skåne vill ha klargjort behov av och förutsättning-

ar för ett statligt finansiellt stöd riktat till kom- muner som vill skydda grundvatten, t.ex. genom uppköp av mark eller långsiktiga kontrakt.

Regeringen Ekonomiskt

22 Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland

och Örebro menar att takten för inrättande av vattenskyddsområden behöver öka om vi ska klara målet. Tydliga uppdrag och mer resurser behöver tillföras länsstyrelserna för arbetet.

Regeringen Organisations-

styrning Nej

23 Stockholm, Södermanland och Uppsala skriver att

länsstyrelserna i samarbete med kommuner och vattenproducenter behöver ta fram en vatten- försörjningsplan för respektive län och att detta är en avgörande förutsättning för att kunna nå miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet. Vidare att detta bör genomföras i samverkan med länets vattenförvaltning. Hinder för genomföran- de av åtgärden bedöms vara begränsade resurser för länsstyrelserna och kommunerna.

Regeringen Organisations-

styrning Nej

24 Blekinge uppmärksammar behovet av vägledning

för framtagande av vattenförsörjningsplaner så att kommunerna får stöd i arbetet. De menar att kommunerna bör utarbeta kommunala vattenför- sörjningsplaner och i förekommande fall i samar- bete med berörda grannkommuner.

Regeringen, Naturvårds- verket, vatten- myndigheter Informativt styrmedel Nej

25 Kommunerna bör prioritera arbetet med att ta

fram och fastställa vattenskyddsområden. Kommuner Organisations-styrning Nej 26 Plan- & bygglagen och Vattenförvaltningsförord-

ningen behöver samordnas. För närvarande finns oklarheter kring hur de samverkar.

Regeringen Administrativt

styrmedel Nej

27 De efterfrågar ekonomiskt stöd till kommunerna

för genomförande av miljökvalitetsmålet. Regeringen Ekonomiskt styrmedel Nej 28 Västra Götaland menar att det bör införas en möj-

lighet i Miljöbalken att förklara en grundvattenfö- rekomst av riksintresse för vattenförsörjningen.

Regeringen Administrativt

styrmedel Nej

29 Jönköping vill att vattenskyddsområden tas upp

i arbetet med kommunernas översiktsplaner. De föreslår vidare att nya skyddsområden för de allmänna grundvattentäkter som saknar skydd fastställs senast 2010. Regeringen, Naturvårds- verket, vatten- myndigheter Administrativt styrmedel, Nej

30 De efterlyser en nationell kampanj riktad till kom- munerna som innehåller utbildning och informa- tion.

Regeringen Informativt

styrmedel Nej

31 Kommunerna behöver också mer resurser. Regeringen Ekonomiskt

styrmedel Nej

Förändringar i grundvattennivån:

32 Blekinge efterfrågar kartläggning av saltvat- teninträngning till följd av överuttag av grund- vatten i kustnära områden. Vidare inventering av grundvattenuttag i områden som är känsliga för överuttag. De skriver bl.a. att det idag finns stort behov av information om problemens omfattning och att känsliga områden behöver pekas ut tydligt i översiktsplanerna. Dessa frågor kan delvis hanteras av länsstyrelsen under förut-

Kvalitetskrav för grundvatten:

33 Blekinge menar att kvalitetskraven på dricksvat- ten från kommunala vattenverk och enskilda brunnar bör vara likartade och att det här behövs samordning mellan Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter och Socialstyrelsens försiktighetsmått för dricksvatten. De menar att kvalitetskraven för dricksvatten bör ses över för att se till att kraven är anpassade med hänsyn till påverkan på barn, t.ex. gäller detta för intag av miljögifter.

Livsmedelsver- ket, Socialsty- relsen

Åtgärd Nej

34 Statens livsmedelsverk kan föreskriva obligatorisk råvattenprovtagning för vattenverk, vilket skulle ge en mycket bättre kunskapsbas.

Livsmedels-

verket Administrativt styrmedel Nej

35 De efterfrågar ökad grundvattenprovtagning genom informationskampanjer till hushåll med enskild vattenförsörjning.

SGU m.fl.

myndigheter Informativt styrmedel Nej 36 Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro

föreslår att krav på provtagning och rapportering av kvaliteten på råvattnet och inte bara för fär- digt dricksvatten införs. Utökad provtagningsplikt leder till att ett system för övervakning av grund- vatten/ytvatten kan byggas upp. Proverna från vattentäkterna kan vid behov kompletteras med fler stationer. Regeringen, Livsmedels- verket, SGU Administrativt styrmedel, åtgärd Nej

37 Örebro föreslår en kartläggning av inom vilka

områden det råder ökad risk för t.ex. höga halter av metaller, radioaktiva ämnen, miljögifter eller nitrat behövs. Denna kan användas som under- lag för rådgivning till enskilda brunnsägare och åtgärder för att förbättra dricksvattenkvalitén.

SGU, Livsmed-

elsverket (?) FoUD/kart-läggning Nej

38 Västra Götaland menar att dricksvatten bör lyftas

fram som ett verksamhetsområde inom livsmed- elspolitiken. De ser vidare behov av att samordna den svenska vattenförvaltningen med övriga nor- mer på dricksvattenkvalitet. Regeringen Organisa- tionsstyrning, administrativt styrmedel Nej

39 Kalmar efterlyser bättre riktad information angå-

ende kemikaliehantering till verksamma i vatten- skyddsområden. Kemikalie- inspektionen; Naturvårds- verket, läns- styrelser m.fl. myndigheter Informativt styrmedel Nej

40 Västerbotten efterlyser uppföljning av arsenik i

borrade brunnar. SGU Åtgärd Nej

Tillsyn:

41 Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västman- land och Örebro menar att skyddsområden inte räcker för att skydda kvaliteten på grundvattnet, utan det behövs även tillsyn av att reglerna följs inom området. Tillsynsansvaret kan behöva förtydligas. Regeringen Administrativt styrmedel, organisations- styrning Nej

42 Jönköping föreslår projektet ”kemikaliehante-

ring inom vattenskyddsområde”. För att den ska kunna genomföras krävs mer resurser och en nationell tillsynskampanj för kemikaliehantering.

Regeringen, Kemikalie- inspektionen, Naturvårds- verket Administrativt styrmedel Nej

In document Miljömålen – bilagor (Page 67-71)