• No results found

6 Inriktning 2014 (2015-201) för utveckling av hälso- och

6.7 Hälso- och sjukvård för äldre

Andelen äldre ökar i länet och hälso- och sjukvården för de äldre kommer att behöva förstärkas de kommande åren. I enlighet med Framtidsplanen kvarstår inriktningen att styra de äldre från akutsomatisk slutenvård till geriatrisk slu-tenvård i den mån de inte behöver akutsjukhusets resurser. Fram till 2020 för-väntas ökningen av geriatriska vårdplatser uppgå till cirka 300, vilket motsvarar cirka 11 000 vårdtillfällen. I enlighet med Framtidsplanens vårdutbudskarta (se

Under 2014 detaljeras den planerade utbyggnaden. I den nya ersättningsmo-dellen för geriatrisk vård som infördes 2013 finns en årlig uppräkning av be-ställda volymer kopplat till demografisk tillväxt. Avtalen ger också möjligheter till att avropa ytterligare volymer utöver detta, varför en utökning av vården kan ske inom ramen för avtalen.

En kartläggning inom ramen för arbetet med Framtidsplanen har visat att det finns patientgrupper med behov av stödjande vårdinsatser, som i dag inte får den vård de behöver. Landstingsfullmäktige har gett Hälso- och sjukvårds-nämnden i uppdrag att utveckla ett nytt vårduppdrag för stödjande vård. Ge-nom att utveckla en sådan vårdform kan onödiga inskrivningar på geriatrisk klinik och akutsjukhus undvikas. Under 2014 utreds frågan.

Planering av flytt av den geriatriska vården på Danderyds sjukhus till Sollentuna sjukhus fortsätter under 2014 för att vara genomfört när Nya Karolinska Sjuk-huset i Solna (NKS) tas i drift.

Förslag tas fram under 2013 på hur vård för geriatriska patienter som samtidigt har behov av somatisk slutenvård och psykiatrisk vård bör utformas. Under 2014 påbörjas planeringen utifrån det framtagna förslaget för att denna vård ska vara i drift 2016.

Avancerad hemsjukvård och specialiserad palliativ slutenvård Under 2013 infördes vårdval för avancerad sjukvård i hemmet (ASiH). Under 2014 fokuseras arbetet på att följa upp och utvärdera effekterna av det föränd-rade uppdraget, som innebär ett helhetsansvar för patientens hälso- och sjuk-vård, för vårdprocessen för de målgrupper som ingår i uppdraget för ASiH.

Samarbetet mellan ASiH, basal hemsjukvård, slutenvård och aktiv hälsostyrning med vårdcoacher utvecklas, med utgångspunkt från de effekter som förändring-ar i uppdraget för ASiH och geriatrisk slutenvård genererat.

Under 2013 infördes även vårdval för specialiserad palliativ slutenvård. Mål-gruppen och uppdraget är inte förändrat och gäller för patienter i livets slut-skede. Under 2014 utreds huruvida denna vårdform även kan ta emot patienter i ett tidigare palliativt skede i syfte att trygga tillgång till slutenvård för denna målgrupp när akutsjukhusens resurser inte krävs.

Utredning kring ett palliativt kunskapscentrum pågår och ett förslag presente-ras i början av 2014. Arbetet fortsätter därefter under 2014 med uppbyggnad av ett palliativt kunskapscentrum. Arbetet sker i samverkan mellan vårdgivare, kommuner och stadsdelar samt Regionalt CancerCentrum (RCC).

Det nationella vårdprogrammet för palliativ vård och Socialstyrelsens kun-skapsstöd för en god palliativ vård i livets slutskede fortsätter att implementeras under 2014.

Samverkan mellan vårdgivare och med kommunerna

Samarbetet med länets kommuner för att trygga omhändertagandet av de äldre ska stärkas. Ett fortsatt gemensamt arbete med kommunerna i länet sker under

2014 för att uppfylla målen i överenskommelsen som finns mellan staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL), En sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. En länsövergripande samverkansöverenskommelse om vård och omsorg om äldre mellan landstinget och kommunerna i Stockholms län är under utarbetande och kommer att beslutas och implementeras under 2014.

I ovannämnda överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har läkemedelsanvändningen en framskjuten plats. Läkemedel är en av de viktigaste behandlingarna för de äldre, men med patienternas ökade ålder krävs också stor noggrannhet i uppföljningen av läkemedelsordinationer-na. Aktiviteter som kommer att genomföras under 2014 är fördjupad analys och uppföljning av läkemedelsanvändningen med återföring av information till vårdgivarna samt krav på läkemedelsgenomgångar, förskrivarstöd, fortbildning samt effektiv läkemedelsförsörjning. För säkrare läkemedelsbehandling och för att medvetandegöra förskrivarna kommer under 2014 ett systematiskt arbets-sätt för läkemedelsgenomgångar att utvecklas och implementeras med stöd av föreskrifterna från Socialstyrelsen, som trädde i kraft under 2012. Lokala sam-verkansöverenskommelser kring läkemedel kommer att träffas.

De lokala samverkansprogram och överenskommelser för personer med de-menssjukdom som tagits fram i flertalet kommuner under 2013 ska följas upp med fokus på lokal organisation, följsamhet till programmen samt behov av fortsatt utvecklingsstöd. Uppföljningen blir underlag till revidering av den län-sövergripande överenskommelsen. Implementering av de nationella riktlinjerna för demenssjukdom fortsätter med bland annat fortbildningar och konferenser.

En utvärdering av ”Överenskommelsen mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående samverkan vid in- och utskrivningar i slutenvården” har gjorts 2012/2013. Ett gemensamt förslag på en revidering av överenskommelsen kommer att lämnas utifrån de synpunkter som framkom-mit. Under 2014 sker en uppföljning av bland annat erbjudandet om Trygghets-kvitto, inkluderade läkemedelsberättelse och läkemedelslista vid utskrivning från slutenvårdsenhet till patienter där samordnad vårdplanering genomförts.

Regionalt vårdprogrammet för nutrition uppdateras under 2014 och nya nat-ionella riktlinjer för astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) publice-ras under hösten 2014 och ska därefter implementepublice-ras.

Arbete med att utveckla samordnad individuell vårdplanering i hemmet (SIP) fortsätter under 2014.

För en god vård av äldre är samverkan mellan olika vårdnivåer av största vikt.

Under 2014 genomförs nästa del av utvecklingsarbetet ”Informationsöverföring från akutsjukhusen till andra vårdgivare i närsjukvården”. Det innebär bland annat att akutsjukhusens akutmottagningar ska utarbeta system och rutiner för informationsöverföring till husläkarmottagningar då en person som är 85 år och

Landstinget ansvarar sedan 1999 för uppsökande verksamhet med munhälso-bedömning till personer som har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. Under 2014 genomförs ett projekt med syfte att belysa hur kommuner och landsting kan samverka för att uppnå en god tandhälsa för per-soner med ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser.

Prioriterade områden:

Bygga ut hälso- och sjukvården för äldre med utgångspunkt från intentionerna i Framtidsplanen

Utveckla mer sammanhållna vårdprocesser inom hälso- och sjukvården för de äldre

Genomföra aktiviteter i samverkan med länets kommuner och stadsdelar för att nå målen att förbättra vård och omsorg för de mest sjuka äldre i enlighet med statens och Sveriges Kommuner och Landstings (SKL):s överenskommelse

Related documents