• No results found

6 Inriktning 2014 (2015-201) för utveckling av hälso- och

6.4 Husläkarmottagningar

Genomförandet av Framtidsplanen ställer ökade krav på att den primära hälso- och sjukvården utgör en fungerande bas i det framtida sjukvårdssystemet. Hus-läkarverksamheten har en central roll i invånarnas kontakt med vården och där-för kommer huvuddelen av utvecklingsarbetet inom den primära hälso- och sjukvården att fokuseras på denna verksamhet.

Uppdraget för husläkarverksamheten måste kontinuerligt anpassas till de pla-nerade förändringarna i Framtidsplanen och 2014 införs därför ett reviderat förfrågningsunderlag för verksamheten. Av särskild vikt är att ytterligare förtyd-liganden görs när det gäller husläkarverksamhetens roll i det akuta omhänder-tagandet, bland annat att precisera det uppdrag som ska ingå i närakuterna som drivs av länets husläkarmottagningar.

Förändringar kommer också att införas för att förstärka förutsättningarna för omhändertagandet av vårdtunga och resurskrävande patientgrupper, till exem-pel första linjens vård av patienter med psykiskt ohälsa. Under 2014 kommer bland annat kompetenshöjande utbildningsinsatser inom områdena KBT och IPT8 att erbjudas husläkarverksamheterna. Inför 2014 genomförs en kartlägg-ning av kompetensen hos den personal som i dag ger psykosociala insatser på länets husläkarmottagningar. Åtgärder för att stimulera att antalet psykologer i husläkarverksamheten utökas kommer att föreslås. Under 2014 kommer vidare

8 Kognitiv beteendeterapi samt interpersonell psykoterapi

en utvärdering att ske avseende den särskilda ersättning som infördes under 2013 för att stimulera samverkan med den psykiatriska specialistvården. Däref-ter tas ställning till eventuella ytDäref-terligare åtgärder för att utveckla samverkans-arbetet. Under 2014 utreds även förutsättningarna för ett vårdval gällande psy-kosocial insatser inom husläkarverksamheten.

Hälso- och sjukvården för barn och unga med psykisk ohälsa stärks genom att husläkarmottagningar och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar ges möjlighet att teckna ett särskilt tilläggsuppdrag till sina grunduppdrag.

Genom den ersättning som införts för distriktssköterskans rådgivande samtal om levnadsvanor har husläkarmottagningarnas förutsättningar för att bedriva hälsofrämjande arbete kraftigt förbättrats. Ytterligare förstärkningar kommer att göras under 2014. Det blir även viktigt att utveckla uppföljningen av det fak-tiska innehållet i det hälsofrämjande arbetet.

Husläkarverksamheten kan med rätt förutsättningar ta ett större helhetsansvar för sina listade patienter. Ett projekt, vars syfte är att pröva en alternativ modell som stimulerar till ett ökat helhetsansvar för husläkarmottagningens listade patienter, kommer under 2014 att genomföras vid några av länets husläkarmot-tagningar. Med anledning av Framtidsplanen kommer projektet att fokusera på att minska de listade patienternas besök på akutsjukhusens akutmottagningar samt inskrivningar och återinskrivningar i slutenvården.

Stockholms läns landsting och Kommunförbundet i Stockholm län (KSL) har utrett möjligheten att föra över hela eller delar av hemsjukvården i kommunal regi. Landstingets och KSL:s gemensamma bedömning är att en överflyttning av ansvar till kommunen inte är aktuell under 2015. Inför 2014 kommer lands-tinget tillsammans med KSL att diskutera hur det fortsatta arbetet ska bedrivas och vilka frågor som är aktuella för fortsatt dialog.

Prioriterade områden

■ Anpassa uppdraget för husläkarverksamhet med fokus på att utveckla verk-samhetens roll i det akuta omhändertagandet

■ Utveckla husläkarverksamhetens omhändertagande av resurskrävande pati-entgrupper med fokus på patienter med psykisk ohälsa

■ Genomföra ett pilotprojekt i syfte att utveckla metoder för att stimulera hus-läkarverksamhetens helhetsansvar för sina listade patienter med fokus på att minska behovet av vård på akutsjukhusen

6.5 Hälso- och sjukvård för barn och ungdo-mar

Vårdstrukturen för barn och unga ska preciseras. Sluten barnsjukvård bedrivs

barnsjukhus i Solna och Huddinge. Förändringar i barnsjukvårdens struktur kommer att ske till följd av Framtidsplanen. Den högspecialiserade barnsjuk-vården kommer att bedrivas vid Nya Karolinska Solna (NKS), där också en akutmottagning för barn kommer att finnas, med ett mer högspecialiserat upp-drag än vad akutmottagningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har idag. Vård kommer då att behöva styras om till andra vårdgivare.

Den nya lättakuten i Danderyd, som även tar emot barn, innebär en avlastning för den akuta barnsjukvården. Hittills har cirka 25 procent av besöken vid lätta-kuten varit barnbesök.

Uppdraget för barnsjukvårdens akutmottagningar förtydligas. Möjligheterna till bättre samverkan och samlokalisering med vuxenakuterna övervägs. Under 2014 görs en översyn av tillämpningen av åldersgränser för att skapa bättre övergångar mellan barn- och vuxensjukvården. Inriktningen ska vara en ökad valfrihet för tonåringar vid val mellan barn- eller vuxensjukvården. Ungdomar i gruppen 15 till 17 år föreslås i framtiden kunna söka akutsjukvård vid både barn- och vuxenakut.

När de planerade förändringarna inom barnmedicinsk öppenvård kan införas ges förutsättningar att succesivt överföra öppenvård från barnsjukhusen till barn- och ungdomsmedicinska mottagningar. För att ta emot den planerade överföringen av patienter kommer en utökning och kompetensförstärkning av verksamheterna inom den medicinska öppenvården att krävas. Arbetet med att utarbeta en välfungerande rörlig ersättning fortsätter.

Ett nära samarbete mellan landstingets och kommunernas verksamheter är ex-tra viktiga under graviditet och de första barnaåren. I ersättningsmodellen för barnavårdscentralerna (BVC) ges redan i dag möjlighet att erbjuda besök på annan plats om behov skulle finnas. Det kan till exempel gälla öppna förskolor.

Riktlinjerna för dessa besök tydliggörs under 2014.

En utredning genomförs för att se hur BVC kan ge ett tydligare stöd till de barn och familjer som har ett stort behov av stöd under de första månaderna efter förlossningen. Det gäller speciellt familjer där missbruk förekommer och som under graviditeten fått särskilt stöd via MVC.

Stockholms läns landsting, åklagarmyndigheten, polismyndigheten, Stockholms stad samt kommunerna Solna, Sundbyberg, Lidingö och Ekerö finns represen-terade i det barnahus som flyttar in i nya lokaler 2013/2014. Barnahuset möjlig-gör att barn och ungdomar som har varit utsatta för brott, kan utredas i en bar-nanpassad miljö. De barn och ungdomar som utsatts för våld eller övergrepp av nära anhöriga är prioriterade.

Uppdraget för att upptäcka och behandla psykisk ohälsa hos barn och unga, som väntas starta som tilläggsuppdrag till husläkarmottagningarna och de barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna under 2014, följs nära under 2014.

Ungdomsmottagningarna spelar en viktig roll i det preventiva arbetet kring ungdomars hälsa. Under 2012/2013 infördes kvällsöppna mottagningar samt två lördagsöppna mottagningar. Detta utvärderas och utvecklas vidare under 2014.

Besöken hos logoped har ökat kraftigt. Under 2013 påbörjas en revision av vårdval logopedi samt en uppföljning av den nya ersättningsmodellen. Utifrån resultatet av uppföljning och revision kommer eventuellt en justering av ersätt-ningsmodellen och uppdraget för logopedi att föreslås under 2014.

Under 2014 kommer samverkan kring barn med särskilt behov av stöd (BUS) att fokusera på att följa upp och stötta de lokala BUS-grupperna, förbättra arbe-tet med avvikelserapportering, tydliggöra processerna kring neuropsykiatriska utredningar samt ge stöd till kommunerna vid framtagande av individuella pla-ner.

Ett glasögonbidrag för barn införs under första kvartalet 2014.

Trots förbättringar av tandhälsan hos barn och ungdomar är skillnaderna fort-farande påtagliga mellan områden med bättre respektive sämre tandhälsa. För att ytterligare förbättra tandhälsan fortsätter preventionsprogram med bland annat fluorsköljningar riktade till barn i områden med sämst tandhälsa. Därut-över startades år 2011 ett forskningsprojekt, Stop Caries Stockholm, med ytter-ligare förstärkta förebyggande åtgärder riktade till 1-åringar i områden med sämre tandhälsa. Projektet utvärderas i en delrapport våren 2014.

Rotavirusinfektioner är den vanligaste orsaken till att små barn behöver vårdas på sjukhus för akut maginfluensa. Vaccination mot rotavirus ger skydd i cirka 90 procent av fallen. Under våren 2014 införs vaccination mot rotavirus i vacci-nationsprogrammet på BVC i Stockholms län. Det innebär såväl en ökad in-formationsinsats för BVC som en utökning av antal besök som ingår i det bas-program som BVC erbjuder.

Prioriterade områden

Fortsätta arbetet med att föra ut barnmedicinsk öppenvård utanför barnsjukhusen

Införa ett fortsatt utökat tydligt stöd via BVC under barnets första halvår, till famil-jer med missbruksproblem som redan under graviditeten fått extra stöd via MVC

Införa ett tilläggsuppdrag till barn- och ungdomsmedicinska mottagningar samt husläkarmottagningar att upptäcka och behandla psykisk ohälsa hos barn och unga

Införa vaccination mot rotavirus i vaccinationsprogrammet på barnavårdscen-tralerna

6.6 Hälso- och sjukvård vid psykisk ohälsa

Related documents