• No results found

Aspektområde: Styrning och organisation

Handelshögskolan i Stockholm (Handelshögskolan) ger i sin självvärdering en informativ

bakgrundsbeskrivning till arbetet med att införa hållbar utveckling i utbildningen. Lärosätet betonar i beskrivningen sin nära relation till näringslivet och studenternas inflytande över dess utvecklingsarbete. Vid lärosätet finns en nära koppling mellan forskning och utbildning som beskrivs som viktig för lärosätets arbete med hållbar utveckling i utbildningen och kompetensen hos lärarna. År 2013 antog Handelshögskolan ”Principles for Responsible Management Education”, PRME. Detta FN-initiativ – som är baserat på sex

grundprinciper och riktar sig till världens handelshögskolor som vill utbilda ledare med kunskaper om hållbar utveckling och samhällsansvar – beskriver Handelshögskolan som vägledande för sitt arbete med hållbar utveckling i utbildningen.

Lärosätet redovisar sin vision och mission. Det är baserat på dessa inte uppenbart att det finns lärosätesövergripande mål fastställda för hållbar utveckling inom utbildning. Missionen har inte ändrats sedan den antogs 1909. I självvärderingen redogörs för styrelsen som beslutande organ för mål och strategier. Strategierna inkluderar mål i utbildningen för bland annat etiska överväganden och globala överväganden. Inom ramen för arbetet med Principles for Responsible Management Education (PRME) sattes 2015 ett antal lärosätesövergripande mål som inkluderar lärarnas kompetents i hållbar utveckling och effektiva pedagogiska metoder samt studenternas förståelse för ansvarstagande och hållbar utveckling. Till målen är kopplat

aktiviteter och delmål, t.ex. att integrera ansvarstagande och hållbar utveckling i alla utbildningsprogram inför programstarten 2016.

Genom sin ackreditering för EQUIS, ett kvalitetssystem för högre utbildning inom ekonomi, följer Handelshögskolan upp hållbar utveckling, etik och CSR (företags samhällsansvar) i sin verksamhet.

Medlemskapet i PRME ger Handelshögskolan rutiner för kontinuerlig översyn och ett system för utveckling av sina utbildningsprogram avseende hållbar utveckling enligt de principer som omger medlemskapets villkor. Lärosätet beskriver i övrigt mer traditionella utvärderingar av sina kurser, dvs. kursutvärderingar, examina och generella kvalitetsaspekter, ”overall quality”. Lärosätet håller 2016 på att undersöka hur delmålet om ansvarstagande och hållbar utveckling i alla utbildningsprogram ska kunna rapporteras på ett systematiskt sätt.

Vid Handelshögskolan finns lärosätesövergripande mål för hållbar utveckling i utbildningen på samtliga utbildningsnivåer, vilket framkommer framför allt i beskrivningen av lärosätets arbete med PRME. I

rapporteringen av arbetet med PRME ingår regelbunden uppföljning av målen och en process för utveckling. Även i kvalitetssystemet EQUIS ingår delar med anknytning till hållbar utveckling som rör utbildningen. Självvärderingen beskriver en ambitiös satsning som inletts relativt nyligen, som har kommit en god bit på väg och som fortsätter att utvecklas.

Lärosätet har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Styrning och organisation.

Aspektområde: Miljö, resurser och område

Självvärderingen beskriver att Handelshögskolan säkerställer den pedagogiska och forskningsbaserade kompetensen hos berörd personal i frågor som rör hållbar utveckling i utbildningen dels genom lärarnas egen forskning och i samverkansaktiviteter, dels genom deltagande i konferenser och workshops inom ramen för medlemskapet i PRME. Lärarna förväntas vara kompetenta, involverade i aktuell forskning och bidra till samhället. Ett exempel på en organiserad aktivitet är en halvdagslång, obligatorisk, workshop som anordnades 2016 för programansvariga om lärosätets åtaganden inom PRME och de globala målen för hållbar utveckling (SDG). Inför workshopen lämnade deltagarna in en beskrivning av hur hållbar utveckling integrerats i de utbildningar de ansvarar för.

Lärosätet beskriver sig som ett lärosäte där forskningen står i centrum och utgör grunden för all utbildning. Bland den forskning och de forskningsmiljöer som beskrivs finns hållbar utvecklings-frågorna högt på agendan. Ett konkret exempel är när en utländsk forskare besökte lärosätet, arbetade med berörd personal och bl.a. höll ett öppet forskningsseminarium om sin forskning, som rör hållbar utveckling. På förfrågan från ledningen höll forskaren även två seminarier för studenter.

Självvärderingen beskriver ett nära samarbete med studenternas förening, SASSE. Lärosätet uppger att studenterna har börjat efterfråga såväl mer undervisning som en bättre integrering av etik, CSR och hållbar utveckling i kurserna och att det pågår en diskussion om detta med SASSE. Genom studentföreningens utbildningskommitté sker återkoppling på pedagogik, lärarnas kompetens och den digitala utvecklingen vid lärosätet. Studenterna arrangerar seminarier och föreläsningar samt organiserar projekt och

skriver examensarbeten som berör hållbar utveckling. SASSE är involverad i U9, ett nätverk av svenska ekonomföreningar och studentkårer, där frågor om hållbar utveckling i utbildningen har tagits upp.

Handelshögskolan har ett nära samarbete med näringslivet där det finns delar som handlar om hållbar utveckling, riktas till studenterna och rör utbildningen. Det sker genom t.ex. gästföreläsningar, studentprojekt, praktik, uppdragsutbildning, partnerskapsprogram och ett karriärcenter. Ett konkret exempel är att flera av lärarna samarbetar med chefer från näringslivet för att konstruera fallstudier, som handlar om gränssnittet mellan etik och hållbar utveckling och ett företags behov, och som används i utbildningen.

Den interdisciplinära samverkan i arbetet med hållbar utveckling i utbildningen sker genom

forskningscentret Misum som är finansierat av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, MISTRA. Detta är i huvudsak ett forskningsprojekt med omfattande finansiella resurser som sträcker sig över fem år, men lärosätets ledning har även gett Misum ett koordinerande ansvar för hållbar utveckling i utbildning vid lärosätet. Den interdisciplinära samverkan i utbildning om hållbar utveckling fokuserar på temat globala utmaningar, och inom samhällsvetenskapliga vetenskaper. I självvärderingen nämns också att medlemmarna i ”Global Challenges Advisory Board” gästföreläser inom ramen för hållbar utveckling i utbildning.

Medlemmarna i rådet kommer från vetenskapliga områden utanför ekonomiområdet.

Lärosätet har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Miljö, resurser och område.

Aspektområde: Utformning, genomförande och resultat

Handelshögskolan redovisar att den har utbildningar som utformas och genomförs så att hållbar utveckling integrerats. Ett ”Global Challenges track” finns i kandidatprogrammet i ekonomi, som är det största

grundutbildningsprogrammet vid lärosätet. Detta är ett obligatoriskt inslag i utbildningen som infördes 2016. ”Global Challenges Board” utgör styrgrupp för denna strimma genom utbildningen. Lärosätet beskriver att strimman innehåller fyra kurser som löper parallellt med de ordinarie kurserna över de två första åren på utbildningen, en kurs per termin. Studenterna presenteras för globala utmaningar, vilka risker de medför och lär sig också att möta dem. Det finns därmed en tydlig progression i upplägget. Det sista året på utbildningen erbjuds studenterna valbara kurser om globala utmaningar. Detta är i planeringsstadiet.

Upplägget på de obligatoriska kurserna kan mycket väl utgöra ett gott exempel som fler kan lära av. Var och en av kurserna har ett av fyra fokus: ”Knowing”, ”Doing”, ”Being” och ”Expressing”. I dagsläget har den första kursen genomförts och den andra kursen pågår. Enligt lärosätet har studenterna hittills uttryckt att de gärna ser en starkare koppling mellan de obligatoriska kurserna i globala utmaningar och övriga kurser på programmet.

Studerande på forskarutbildningen har via PRME-nätverkets nordiska del möjlighet att gå en kurs i hållbar utveckling och CSR.

Lärosätet beskriver en struktur med rådgivande organ och program- och kursansvariga som visar på att det finns funktioner som har till uppgift att systematiskt följa upp och utveckla integration av frågor kring hållbar utveckling i utbildningen i de obligatoriska kurserna på grundnivå och den valbara kursen på avancerad nivå. När det gäller övriga kurser på programmen finns ett delmål inom PRME om att integrera ansvarstagande och hållbar utveckling till programstarten 2016, men detta arbete tas inte tydligt upp i självvärderingen.

Lärarna vid Handelshögskolan är parallellt med sin lärarroll aktiva forskare och lärosätet menar att forskningen därmed integreras i studenternas lärande.

Lärosätet har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Utformning, genomförande och resultat.

Sammanvägd bedömning av lärosätets arbete med hållbar utveckling i utbildningen

Handelshögskolan i Stockholm har relativt nyligt initierat en rad lovande förändringar med sikte på att de studenter som lämnar lärosätet ska ha med sig en medvetenhet om och insikter i globala utmaningar. Å ena sidan är initiativen relativt nya, å andra sidan finns en tydlig organisation och ett systematiskt arbetssätt för att genomföra detta. Det finns uppsatta lärosätesövergripande mål samt uppföljningssystem som är utvecklingsinriktade. Processerna som lett fram till införandet av de obligatoriska, parallella, kurserna och de valbara kurserna på avancerad nivå har haft yttersta ledningens stöd, skett med ett engagemang från studenterna och har utvecklats i samverkan med intressenter från andra vetenskapliga discipliner och näringsliv.

Tack vare omfattande externa medel, från The Global Challenge Foundation och Mistra, samt forskning relaterad till de globala utvecklingsmålen som redan är etablerade vid Handelshögskolan, finns mycket goda förutsättningar för att forskning om hållbar utveckling i olika dimensioner ska kunna bidra ännu mer till utbildningens innehåll.

Initiativen är relativt nya så det är svårt att säga något om deras ändamålsenlighet på sikt, men

Handelshögskolan kan mycket väl lyftas fram som ett gott exempel på hur man kan arbeta med att integrera hållbar utveckling i utbildning på olika nivåer och på hur samverkan med arbetsliv och studenter kan organiseras på ett brett och förankrat engagemang i frågan. Lärosätets reflektioner kring utmaningar i genomförandet kan inspirera andra, som inte kommit lika långt.

Bedömargruppen ser positivt på att Handelshögskolan på senare år har börjat arbeta med uppdraget i utbildningsverksamheten,. Högskolelagen har sedan 2006 innehållit en särskild uppgift till högskolor och universitet om att främja en hållbar utveckling – som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa – i sin verksamhet. Högskolor och universitet, som kunskapsbyggande och utbildande institutioner, har en mycket viktig roll att spela och ett ansvar för att bidra till en hållbar utveckling, som återspeglas i högskolelagen och som uppmärksammats bl.a. av FN.

Möjliga utvecklingsområden för Handelshögskolan är att tydliggöra ambitionerna om att bidra till en hållbar utveckling i lärosätets mission och att utveckla hur lärosätet aktivt säkerställer lärarnas pedagogiska kompetens. Vidare finns förutsättningar för att tydliggöra bedömningsprocesserna för i vilken utsträckning studenterna når lärandemålen för de obligatoriska kurserna om globala utmaningar och hur detta kan användas i de andra kurserna.

Handelshögskolan i Stockholm har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning.