• No results found

Aspektområde: Styrning och organisation

Det finns på Karlstads universitet en strategisk plan för 2014–16 där det fastställs att lärosätet ska ”arbeta systematiskt för att studenterna ska få en förståelse för hur de i sin framtida yrkesroll kan bidra till en hållbar utveckling”. Ett utvecklingsområde skulle därför kunna vara att också ha en målsättning för integrering av hållbar utveckling i utbildningen. Lärosätet ska utveckla en modell som indikator. Samtidigt finns ett miljöledningssystem där utbildning är en målsatt aspekt och det finns såväl policy som handlingsplan där hållbar utveckling i utbildningen ingår. I handlingsplanen fastslås att 80 procent av utbildningsprogrammen ska arbeta enligt modellen för hållbar utveckling i utbildningen, men eftersom modellen ännu inte är framtagen så har arbetet inte påbörjats ännu. Lärosätet har således övergripande mål för hållbar utveckling i utbildningen, men man kan inte arbeta systematiskt mot målet, eftersom den modell som anges i målet ännu inte finns. Målen är således inte förankrade i verksamheten.

Det finns kvalitetsarbetessystem som ”skapar förutsättningar för att arbeta systematiskt med hållbar utveckling”, men ”systematisk uppföljning av hållbar utveckling är ännu inte helt integrerad i verksamhetsplaneringen”. Man har idag således ännu inte något systematiskt uppföljnings- och

utvecklingsarbete. Ett universitetsövergripande råd, det Tematiska rådet, ansvarar för att ”samordna, förankra och synliggöra kvalitetsarbetet (---) inom hållbar utveckling och internationalisering”

Lärosätet har lärosätesövergripande mål men dessa är inte tillräckligt förankrade i verksamheten och det finns inte någon systematisk uppföljning av hållbar utveckling. Lärosätet har planer för hur man ska skapa modeller för hur implementering av hållbar utveckling i utbildningen ska göras och följas upp och det finns konkreta mål för hur utvecklingen sedan ska gå vidare, men att få detta på plats är fortfarande ett utvecklingsområde.

Lärosätets process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Styrning och organisation är i behov av utveckling.

Aspektområde: Miljö, resurser och område

I självvärderingen framgår att man ”strävar efter att all personal har en grundläggande kompetens i hållbar utveckling” men att man inte har detta på plats för alla lärare. Inom ramen för miljöledningssystemet genomförs chefsutbildning, vilken också innehåller moment kring hur hållbar utveckling kan integreras i utbildningen. Det återstår att gå vidare och ge denna utbildning även till programledare och lärare.

Forskningsbaserad kompetens säkerställs enligt självvärderingen genom att forskare inom hållbar utveckling deltar i utbildningen och därmed sprids också forskningsresultat i lärarlagen. Som bra exempel på hur lärosätet försöker säkerställa forskningsbaserad kompetens är att det i sjuksköterskeprogrammet finns ett särskilt ”programpedagogiskt lärarlag” där man bl.a. diskuterar ”hur aktuell forskning med relevans för hållbar utveckling bäst inkorporeras i undervisningen.” Ett utvecklingsområde skulle kunna vara att sprida denna typ av arbetssätt till andra utbildningar.

Studenter har representation i råd och nämnder, inklusive det speciella tematiska rådet för hållbar utveckling. Om det finns program- och/eller kursmål inom hållbar utveckling så innehåller studenternas utvärderingar ibland frågor om detta, och deras svar påverkar därmed innehållet framöver. Studentföreningen Ingenjörer utan gränser genomför lärosätesövergripande miljöarrangemang, men det framgår inte i

självvärderingen huruvida detta integreras i utbildningen. Det finns dock exempel på hur studenternas arbete inom ramen för kurser och program, i projekt och examensarbeten, påverkar det framtida innehållet i kurser, såsom t.ex. i Hållbar turism där studenterna själva tar fram fakta och prognosticerar konsekvenser, vilket sedan kan användas i framtida utbildning.

Lärosätet har omfattande samverkan med såväl näringsliv som offentliga organisationer på flera nivåer, dels extern medverkan i beslutande organ som nämnder etc., och dels strategisk samverkan mellan universitet och avnämare av utbildning och forskning (t.ex. sjukvården – i vissa fora). Det finns även en samverkan i program och kurser, där föreläsare kommer in. Det finns en ”samverkansakademi” mellan universitetet och näringsliv/offentlig sektor för utveckling inom sex områden, med hållbar utveckling i målen. Samverkansparterna engageras också i utbildningarna. Studenter medverkar exempelvis i EU:s CAPS-projekt, ”Collective Awareness Platforms for Sustainability and Social Innovation”, som har hållbarhet som krav. Samhällsplanerarprogrammet har exempelvis gästföreläsare som har fokus på hållbar utveckling, och gör relevanta studiebesök och exkursioner inom ramen för utbildningen. I programrådet vid ett av civilingenjörsprogrammen finns representantation från arbetslivet och hela rådet arbetar med hållbar utveckling. Årligen genomför ekonomprogrammen en ”Sustainability Day” där såväl forskare som företrädare för arbetslivet föreläser om hållbar utveckling.

Vid lärosätet finns flera tvärvetenskapliga forskningscentra med fokus på hållbar utveckling.

Självvärderingen ger ett antal exempel på hur samverkan mellan sådan forskning inom olika discipliner används i utbildningen. T.ex. samarbetar forskare inom Miljö- och energisystem med forskare inom psykologi och med Centrum för tjänsteforskning, vilket återspeglas i kursen Design för hållbar utveckling. Samverkan mellan medie- och kommunikationsvetenskap, företagsekonomi samt Centrum för klimat och säkerhet återfinns i utbildningen i Turismprogrammet. Sammantaget finns många exempel på tvärvetenskaplig samverkan i arbetet med hållbar utveckling i utbildningen

Lärosätet arbetar aktivt med att säkerställa kompetensen inom hållbar utveckling, men denna insats har hittills enbart nått chefsnivån. Studentsamverkan sker främst i det tematiska rådet för hållbar utveckling och i vissa fall i kursvärderingarna. Lärosätet samverkar också med arbetslivet genom exempelvis ”samverkansakademin”. Interdisciplinär samverkan sker främst genom de olika tvärvetenskapliga forskningscentra.

Lärosätet har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Miljö, resurser och område.

Aspektområde: Utformning, genomförande och resultat

Lärosätet ger exempel på integrering av hållbar utveckling i kurser och program på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. I kurserna i design för hållbar utveckling ges exempel på hur utbildningen fått en speciell utformning där studenterna ska genomföra egen beteende-förändring och därefter räkna på effekter på olika nivåer. Hållbar utveckling förekommer främst inom program som har examensmål i högskoleförordningen, dvs. lärarprogram och ingenjörsprogram.

När det gäller lärarutbildningen särskiljer man i inledningen ”hållbarbetsaspekter” och ”hållbar utveckling”. Man ger sedan många exempel på ”där hållbarhetsaspekter berörs”, men få exempel där hållbar utveckling är integrerat. Det är främst i de naturvetenskapliga kurserna som hållbar utveckling lyfts fram, menar lärosätet. Detta görs då på ett integrativt sätt, som t.ex. i kursen Naturvetenskap och teknik där ”naturliga kretslopp och människans delaktighet i dessa” behandlas. I ingenjörsprogrammet finns ett antal exempel på kurser som behandlar livsstil, mänskligt beteende och naturmiljöförändringar på ett integrerat sätt. Ekonomprogrammet förbereder en anslutning till ”Principles for Responsible Management Education”, PRME, och har därför ett aktivt arbete med att inventera och utveckla hållbar utveckling i samtliga sju ämnen. PRME är ett FN-initiativ, som är baserat på sex grundprinciper och riktar sig till världens handelshögskolor som vill utbilda ledare med kunskaper om hållbar utveckling och samhällsansvar. I programmet Personal och arbetsliv diskuteras hur organisationsförändringar relateras till konsekvenser för social hållbarhet. Ett utvecklingsområde skulle här kunna vara att också relatera till ekologisk hållbarhet, dvs. hur organisationers förändring påverkar naturmiljö och klimat och vilka målkonflikter som då kan uppstå. Psykologprogrammet på avancerad nivå har de sociala hållbarhetsaspekterna som en strimma genom programmet, men moment av miljöpsykologi

Sammanvägd bedömning av lärosätets arbete med hållbar utveckling i utbildningen

Lärosätet planerar att skapa en modell för hur hållbar utveckling ska integreras i utbildningen, vilket därmed skulle göra uppföljningen och utvecklingen av den fortsatta integreringen av hållbar utveckling i utbildningen tydlig och lättare att följa, och förhoppningsvis också göra det lättare för lärare att förstå vad som krävs.

Det saknas idag en säkerställd kompetensutveckling av berörda lärare, vilket man dock har konkreta planer för. Det finns exempel från ett område på aktiv samverkan med studenter för hållbar utveckling i utbildningen, som skulle kunna utgöra en modell även för andra utbildningar. Samverkan med arbetslivet i utbildningen är brett och sker på flera nivåer. Den interdisciplinära samverkan säkerställs inom flera områden genom starka tvärvetenskapliga forskargrupper inom hållbar utveckling utifrån exempelvis teknik, psykologi, samhällsbyggande, klimat, hållbarhetsdidaktik i skolan, kollektivtrafik och materialforskning. Det finns också utbildningar där dessa forskare deltar, framförallt gäller detta utbildningar som har nationella examensmål för hållbar utveckling.

I vissa av exemplen är det dock snarare ”hållbarhetsaspekter” än hållbar utveckling som behandlas. Men det finns också exempel där hållbar utveckling har integrerats. Detta gäller särskilt när utbildningen har nationella examensmål för hållbar utveckling. Men det finns också andra utbildningar där man enbart har inkluderat sociala hållbarhetsaspekter, såsom t.ex. sjuksköterskeutbildningen, trots att det inom området finns internationell forskning som skulle kunna användas. Uppföljning sker framförallt i utbildningar där lärandemål för hållbar utveckling finns. Flera exempel på hur forskning används i utbildningen ges.

Sammanfattningsvis har lärosätet ambitiösa planer för ett mera systematiskt arbete med integrering av hållbar utveckling i utbildningen med hjälp av tydliga mål och en utarbetad modell för hur integrering, uppföljning och utveckling ska gå till. Lärosätet har också startat kompetensutveckling av chefer, vilket är en viktig grupp att utbilda och samarbeta med. Dock är det mycket som ännu inte är på plats när det gäller styrning och organisation.

Karlstads universitets process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning är i behov av utveckling. skulle kunna vara ett utvecklingsområde. Lärosätet ger i sin självvärdering exempel på utbildningar som har med vissa dimensioner av hållbar utveckling men där dessa kan utvecklas ytterligare till att omfatta fler dimensioner, exempelvis inom psykologprogrammet och magisterprogrammet för projektledning. Även sjuksköterskeprogrammet skulle kunna utvecklas ytterligare för att komplettera social hållbarhet med fler dimensioner av hållbar utveckling, genom att t.ex. belysa vårdens påverkan på miljön och klimat samt klimat- och miljöförändringars påverkan på hälsan.

Inom program och kurser där det finns framskrivna lärandemål såsom i lärarprogram, ingenjörsprogram och i turismprogram finns system för uppföljning och utveckling. Lärosätet använder ett system där målmatriser visar uppfyllandet av ett visst mål. Målmatriserna följs sedan upp i verksamhetsplaneringen. Programledare vid utbildningar där hållbar utveckling finns i examensmålen bevakar därför detta systematiskt. Vissa kurser har också tagit ett särskilt ansvar för att utveckla kurser med temat hållbar utveckling, såsom exempelvis kursen Design för hållbar utveckling.

Det finns forskning inom hållbar utveckling som används i undervisningen vid lärosätet, och i andra fall används vetenskapliga publikationer. Forskare inom exempelvis tjänsteforskning med kollektivtrafik i fokus, klimat och säkerhet, regionalt samhällsbyggande, materialforskning, skogsbaserad bioekonomi deltar också i utbildningen. Lärosätet har också stark forskning om lärande för hållbar utveckling i olika skolämnen utifrån ett flervetenskapligt perspektiv.

Sammanfattningsvis integreras hållbar utveckling i utbildningen, framförallt i utbildningar som har hållbar utveckling i examensmålen, dvs. lärarprogram och ingenjörsprogram. Något systematiskt utvecklingsarbete inom området finns dock inte beskrivet. Däremot finns flera exempel på hur forskning inom hållbar utveckling används i utbildningen, framförallt inom områden som samhällsbyggnad, kollektivtrafik och materialforskning.

Lärosätet har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning avseende aspektområdet Utformning, genomförande och resultat.